Zilele trecute a postat cineva la noi pe grup o întrebare care mi-a servit drept inspirație.
Persoana respectivă spunea că rămâne fără bani la câteva zile după ce ia salariul și că ar vrea să înceapă să economisească, dar nu știe cum.
Eu am început să economisesc din proprie inițiativă abia acum vreo 5 ani. Până atunci, am economisit doar de gura bărbatului, nu pentru că am simțit îndemnul din interior.
Am aflat pe piele proprie că a economisi e o super putere. Dar am aflat altceva și mai important.
Puterea asta se poate învăța.
Voi descrie azi, în pași mărunți, cum am ajuns să economisesc, în speranța că experiența mea îi va ajuta pe cei care sunt la început de drum.
Care a fost momentul zero pentru mine
Am aflat despre blogul meu preferat de finanțe personale de pe Blogul de călătorii.
Am citit un articol de al Alexandrei despre cum face să aibă bani de călătorii, am aflat de Simple Dollar și de articolele lui Trent Hamm și ăsta a fost începutul.
Ce am văzut la Trent Hamm mi-a plăcut foarte mult. E un om așezat care duce o viață frugală, dar care e foarte mulțumit și fericit cu viața lui. I-am citit mulțumirea printre rânduri și am realizat că fericirea noastră, a oamenilor, nu ține de lucrurile materiale pe care le avem.
Momentul zero fost să citesc despre experiența altora. Trent Hamm mi-a deschis apetitul să citesc și mai mult.
Au urmat cifrele
Am venit cu propunerea să ținem o evidență a cheltuielilor și veniturilor.
Am pus într-un excell toate veniturile, ale mele și ale soțului (până și bonusurile și chiar bonurile de masă și alocația copilului), am pus separat un rând pentru economii și am stabilit o sumă lunară pe care să o punem deoparte la începutul lunii.
Era o sumă destul de mică pentru veniturile noastre, apropo.
Am pus pe linii separate toate cheltuielile (cu casa, cu copilul/copiii, cu mașina, cu mâncarea cheltuielile fixe, hainele, cheltuielile legate de sănătate, distracțiile, mesele în oraș, tot-tot la ce te poți gândi).
Evidența cheltuielilor ne-a ajutat să economisim constant. Pentru că încercam să ne încadrăm în venituri minus acea sumă lunară pe care o viram în contul de economii.
Până atunci, soțul meu punea periodic bani deoparte, dar se întâmpla des să nu respectăm ce ne-am propus să economisim. Cu cifrele în față, ne era mai ușor să vedem până unde putem să ne întindem.
Pasul trei a venit cu al doilea
Al treilea pas a fost să stabilim o sumă fixă de economii de care să nu ne atingem.
Cum spuneam, acea sumă a fost mică de la început, dar așa am văzut că ne putem descurca și cu ceva mai puțini bani, iar stilul nostru de viață rămânea același.
Cred că pentru mine a fost important că acea sumă a fost mică. Nu am simțit-o ca pe o povară și m-am simțit încurajată să continui tocmai datorită faptului că am reușit să ne ținem de ea.
Al patrulea pas a fost optimizarea cheltuielilor
Eu personal cheltuiam cel mai mult pe haine.
Mai întâi mi-am stabilit un buget maxim pe care am voie să îl cheltui pe haine pe lună.
Dacă mă uit acum înapoi, acel buget era prea mare pentru nevoile mele. Dar nu contează cum văd acum lucrurile, ci contează cum le vedeam atunci când abia învățam să economisesc.
Pentru că nu era un buget restrictiv, am reușit să fiu constantă și să mă mulțumesc cu el. Cred că dacă ar fi fost restrictiv, aș fi fost frustrată și as fi opus rezistență.
Periodic aruncam câte un ochi pe tabelul nostru de cheltuieli și venituri și încercam să văd cum să mărim valoarea economiilor lunare.
Al cincilea pas a fost să ne reajustăm bugetul de ieșiri la restaurant
În fiecare weekend, din lipsă de organizare, ieșeam în oraș să mâncăm.
Uneori ieșeam la restaurante faine, care meritau toți banii.
Alteori, ieșeam la restaurante mediocre (sau în mall-uri) doar pentru că nu aveam nimic de mâncare acasă.
Uneori plecam dezamăgiți din acele restaurante, cu gândul că noi am fi putut să gătim ceva mai bun.
La un moment dat, exact asta am făcut. Ne-am plănuit în așa fel weekendul ca la prânz să mâncăm acasă. Ăsta a devenit un mod de viață.
Acum ieșim mult mai rar să mâncăm în oraș, iar când o facem e o experiență deosebită, pentru că alegem să fie o mâncare pe care nu putem să o facem acasă (și pentru că se întâmplă mai rar).
Am descoperit bucuria lucrurilor simple
Undeva printre toate aceste reușite și nereușite (pentru că am avut și nereușite, cum ar fi să cumpăr produse ieftine care nu meritau banii), am descoperit că fericirea nu depinde de distracțiile pe care le avem. Nu depinde de hainele pe care le purtăm.
Fericirea noastră nu depinde de lucrurile materiale.
Am descoperit bucuria lucrurilor simple. Am descoperit că fericirea ( a mea, cel puțin) e în relațiile cu oamenii și în a face ceea ce îți place.
Am prins încredere că pot și eu să economisesc
Când am început să contribui și eu activ la tot acest proces, am scăpat de sentimentul de neputință.
Nu m-am mai simțit fără voință. Am simțit că deprinderea de a economisi se învață și că orice om (impulsiv, neorganizat, spune-i cum vrei) poate să învețe să economisească.
Când îmi pierdeam motivația, îmi aduceam aminte de visurile mele. E important să știi de ce vrei să economisești.
În prezent, optimizăm toate cheltuielile
Soțul meu se concentrează pe cheltuielile mari, eu mă concentrez pe cheltuielile mici, dar recurente. Aici am făcut o listă de idei pentru cumpărăturile de mâncare.
Din momentul în care am fost atentă la cumpărăturile de haine și la banii cheltuiți pe distracții, am cheltuit tot mai puțin pe aceste lucruri, iar acum avem un alt stil de viață.
Acum caut activ distracții gratuite, caut să cumpăr mai puține haine , dar să fie mai calitative, caut să merg rar la restaurante, dar să fie restaurante care îmi oferă ceva în plus față de masa noastră din bucătărie.
Următorul pas pentru mine
În septembrie 2018 am făcut un pas înapoi în legătură cu veniturile noastre. Am decis să nu mă întorc la serviciu (după concediu de creștere copil), ci să îmi dezvolt și cultiv pasiunile.
Mă voi focusa pe blog, pe scris, pe comunități și oameni.
Următorul pas pentru mine e să îmi cresc veniturile din pasiuni, ăsta ar fi visul meu.
Explorez zona investițiilor, explorez zona veniturilor pasive.
Dar am ajuns aici în pași foarte mici.
Schimbarea în gândire a venit treptat, a venit după ce am trăit anumite lucruri, după ce am făcut greșeli și abateri.
Pe post de concluzie
Dacă ești la începutul acestui drum, te îndemni să o iei încet.
Nu te compara cu alții. Înconjoară-te de oameni care își doresc același lucru (adică să economisească). Caută încurajare, dacă ai nevoie.
Citește mult și ia ce ți se potrivește. Aici e o listă scurtă de bloguri de finanțe personale care mie îmi plac.
Trăiește experiența economisitului. Parcursul meu poate să îți fie sursă de inspirație, însă, probabil, nu ți se va potrivi sută la sută. Dar începe cu ceva. Acționează!
Ca bonus, îți garantez că nu te vei alege doar cu niște bani în plus în buzunar, ci vei descoperi o perspectivă nouă. E posibil chiar să ți se deschidă o lume nouă. Despre asta, voi povesti altă dată.
Tu începe!
Când mi-am găsit focusul, am știut despre ce va fi newsletter-ul meu – despre obiceiuri de economisire. Abonează-te și tu la Năravu-i totul! Vei primi, drept cadou, o listă de 50 de idei simple de economisire. Mulțumesc pentru încredere!
Pingback: Cum poți fi mai fericit economisind | Cristina Oțel
[…] să vedeți aici cum am început să economisesc, iar dacă vreți o brumă de îndrumare, vă invit să vă […]
Pingback: Ce înseamnă să investești pasiv (+un curs pentru începători) • Natalia Dabija
[…] investiții. Am fost ocupată să îmi trăiesc viața de mamă.În acest timp, am lucrat cu mine, am învățat să îmi placă să economisesc, am învățat să economisesc constant și am descoperit primul blog românesc despre investiții […]
Pingback: 9 lucruri pe care le bifează un buget de cheltuieli care funcționează • Natalia Dabija
[…] nu se schimbă ușor, însă sigur e posibilă (uite un caz real) și se face cu fiecare acțiune mică pe care o faci în acest sens (adică completând un […]
Pingback: Totul e o alegere. Știu, e dureros, dar așa e. • Natalia Dabija
[…] o alegere conștientă și dureroasă să vorbim deschis despre bani în familie. Am mai povestit aici printre rânduri cum a trebuit să trecem printr-o serie de neînțelegeri, să căutăm să […]
Pingback: 3 metode super simple de a face un buget personal • Natalia Dabija
[…] Citește și: Cum am ajuns să economisesc conștient (povestea mea în 8 pași) […]
Pingback: Bugetul de vacanta în 10 pași simpli, ca apoi să te distrezi fără vină • Natalia Dabija
[…] Citește și: Cum am ajuns să economisesc conștient (povestea mea în 8 pași) […]
Pingback: 4 ingrediente esențiale care m-au ajutat să-mi schimb relația cu banii • Natalia Dabija
[…] și: Cum am ajuns să economisesc conștient – povestea mea în 8 […]