Simt că perioada asta e un moment propice să scriu materialul ăsta pe care-l am în mine de mult timp :).
Când scriu articolul, e săptămâna în care se dă startul Black Friday. Și apoi încep reducerile și cadourile de iarnă și tot așa.
În acest material voi aduce din ce am învățat în programul #TheArtOfMoney. Ți-am mai povestit despre acest program și rezonez profund cu el pentru că pornește dinspre emoțional către rațional, inclusiv în relația cu banii.
Deci, cum să iei decizii financiare bune pornind dintre emoțional către rațional?
#1. În primul rând, verifică cum ești în corp.
Înainte să simți că greșești ceva sau și mai profund, să simți că e greșit ceva cu tine, ascultă-mă te rog ce vreau să zic cu acest îndemn.
Pentru unii oameni acest lucru e foarte simplu și eu sunt unul dintre ei. Pentru alți oameni acest lucru e foarte greu și e ok și asta.
Tu, cel căruia îi este greu să se conecteze cu corpul său, aș vrea să știi că…
Nu e greșit nimic în tine și nu ai greșit tu cu nimic. Îți este greu pentru că într-un moment important, când ai fost mic, ai simțit să te protejezi și să nu mai simți emoții grele. Atunci, în acel moment, ai avut nevoie să te protejezi. În acel moment, corpul tău a luat o decizie foarte înțeleaptă și te-a protejat de acele emoții grele pe care erai nevoit să le trăiești singur.
Acum nu mai ești singur (deși e posibil încă să crezi asta). Acum ești în primul rând cu tine, adultul care știe și poate învăța tehnici de conținere a emoțiilor grele. Acum poți să înveți să te conectezi la corpul tău. Acum poți să ceri ajutor să te simți susținut când te conectezi la corpul tău. Și e ok, chiar dacă încă nu crezi/vezi asta.
De ce te invit să te conectezi la corpul tău când ai de luat o decizie financiară? Pentru că corpul tău îți spune ce emoții simți în legătură cu acea decizie, iar emoțiile tale pot fi un barometru pentru ceea ce ai de văzut, simțit, integrat în legătură cu acea decizie.
Ce să faci dacă totuși îți este greu să te conectezi la corpul tău? Fă cel mai mic lucru care te ajută se te simți mai bine, mai confortabil în corpul tău. O inspirație mai lungă, o expirație din toți plămânii, o mișcare din umeri care să te ajute să te relaxezi, o rotire a gâtului și a capului.
Dacă îți este greu să faci și asta, este OK, în continuare, nu e nimic greșit cu tine. Observă. Dă-ți 1 minut pe ceas în care să observi și atât. Cum e mediul din jurul tău? Ce vezi? Ce auzi? Ce simți cu papilele gustative? Ce percepi la nivel fizic? Cum te simți în acest mediu?

Acest proces e ceea ce se numește un body check-in. Dacă nu l-ai mai făcut niciodată până acum conștient, ia pașii de mai sus și vezi cum e. E OK/corect/frumos așa cum vine. Dacă apar sentimente de judecată, observă-le și pe acestea, eventual scrie-le.
Dacă ești obișnuit cu acest proces de verificare a emoțiilor, dă-ți voie să te duci în profunzime. Întreabă-te ce te ajută, ce ai ai nevoie ca să te simți în siguranță și să lași emoțiile să iasă la suprafață.
Exemplu concret:
E posibil să ai de luat un laptop zilele astea sau un curs la care te-ai gândit de mult timp, dar încă nu ești sigur dacă-i pentru tine. Observă spațiul tău fizic, observă cum percepi tu mediul fizic, apoi cum te simți în corp, apoi dă-le voie emoțiilor despre acel calculator să iasă la suprafață. Să spunem că apare gândul că e prea scump. Care e emoția dedesubt? Ți-e teamă că luna viitoare nu o să îți ajungă banii? Ești furios/furioasă că nu poți să ți-l permiți? Ești supărat/ă pe tine că nu ai strâns bani până acum? Sau și mai profund, poate ești trist/tristă că nu-ți permiți un lucru de care ai nevoie?
Toate emoțiile care vin sunt bune, sunt sănătoase. Nu le judeca atunci când vin. Ele sunt doar un barometru, nu uita. De fapt, sunt unul dintre criteriile de care vei ține cont atunci când iei decizia.
Stai în acest proces și notează, observă emoțiile și atât. Tu nu ești emoțiile, tu ești mai mult de atât și, ca adult, ai acces și la cortexul tău frontal care te ajută și cu raționalul.
#2. În a doua fază pentru decizii financiare bune, verifică partea financiară și numerele.
Întreabă-te:
- Am suficienți bani să fac cumpărătura asta ACUM?
- Cum va fi LUNA VIITOARE pentru mine dacă o fac acum?
- În ce fel se aliniază această decizie cu obiectivele mele financiare pe termen mediu și lung?
- Dacă bugetul meu pentru luna asta (sau următoare) îmi va fi afectat și totuși aleg conștient să iau această decizie, cum pot să aduc acești bani într-un mod creativ/ outofthebox? Ce alte lucruri (decât cele pe care le știu deja) îmi pot aduce acești bani pentru a face cumpărătura asta?
#3. Vezi care e valoarea pe care ți-o aduce această decizie financiară.
Ce îți aduce dincolo de ceea ce e fizic? Care sunt lucrurile tangibile și intangibile pe care le primești cu această decizie? Ce beneficii și ce dezavantaje ți-ar aduce această decizie financiară?
#4. Vezi care sunt costurile acestei decizii.
Și când zic costuri, nu mă refer la preț. Costurile sunt despre ceea ce ai pierde dacă ai lua această decizie financiară fix așa cum o simți acum și despre ceea ce ai pierde dacă nu ai lua această decizie acum. Costurile pot fi tangibile și intangibile, la fel ca valoarea percepută.
O mică paranteză aici despre Valoare/Preț/Cost: valoarea este ceea ce îți aduce concret acea cumpărătură în viața ta (fizic și dincolo de fizic), prețul este ceea ce concret plătești financiar, costul e ce pierzi dacă faci această cumpărătură și dacă nu o faci. (Mulțumesc pe calea asta clientului meu A. care m-a ajutat să-mi clarific aceste nuanțe.)
#5. Verifică dacă e momentul potrivit pentru a face această cumpărătură
Întreabă-te:
- E acesta cel mai bun moment pentru mine să iau decizia asta?
- E o cumpărătură pe care o studiez și visez de ceva timp sau e ceva impulsiv?
- Ce lucruri relevante îmi spune contextul macro (social și economic) despre această decizie?
- Cum e relevantă această decizie financiară pentru locul unde sunt acum în viața mea? Cât de relevantă e pe o scară de la 1 la 10 (1- puțin, 10 – foarte mult)?
#6. Vezi care e intenția din spate.
Care e locul emoțional din care iei această decizie financiară?
O faci pentru a fugi de ceva (de emoții grele sau pentru că nu îți sunt îndeplinite niște nevoi emoționale?) sau pentru a construi ceva benefic pentru tine? O faci dintr-o grijă profundă de tine sau o faci pentru a fugi de ceva? Și dacă o faci dintr-o grijă profundă, ești gata să te bucuri de toată valoarea pe care ți-o aduce această decizie financiară?

#7. Adu împreună emoțiile, raționalul, contextul macro, contextul tău micro (familial)
Ia decizia în funcție de toate aceste detalii.
Dacă simți că aceste aspecte descoperite până acum nu sunt congruente, nu se pupă unele cu altele, dă-ți timp și spațiu să stai cu ele și să vezi despre ce e vorba.
Uneori e despre a vedea ce anume ai de adus aici pentru ca toate elementele să se simtă la locul lor, alteori e despre a înlătura ceva – conștient – din acest spațiu. Concret, uneori e posibil să ai nevoie să vezi lucrurile dintr-o perspectivă mai înaltă (ăsta e un exemplu de ceea ce unește acele elemente) SAU ai nevoie să eliberezi unele frici (că nu o să fii în rând cu lumea, că o să greșești, că o să te simți judecat/ă, presiunea, perfecționismul) și astfel aceste elemente descoperite se vor așeza împreună și vei lua o decizie mai bună.
Concluzie
E mult material de parcurs și nu degeaba am pornit cu acel body check-in. E ok să începi procesul de acolo de unde simți tu nevoie, însă îți recomand cu tot sufletul să aduci și partea de emoțional în ecuație, chiar dacă nu îți este ușor. Fă un pas mic să vezi toate părțile din tine și în timp, cu fiecare decizie trecută prin acest proces, îți promit că îți va fi mai ușor. Iar dacă nu-ți este ușor nici a 10-a oară, tot ești OK: ești ok orice ai face.
Ah, și apropo de deciziile financiare, observ că e mult despre a ne da voie să greșim. Ăsta e un subiect aparte, dar ce am să-ți spun acum e să îți dai voie să greșești, pentru că așa înveți. Fă așa cum (presupun că) le spui copiilor tăi! ?
PS: Dedic acest material partenerului meu Cash Club, am simțit să duc discuția despre cumpărăturile conștiente în perioade cu reduceri la următorul nivel, chiar dacă crearea acestui material nu era în contractul nostru. Intră aici să vezi mai multe detalii despre cum poți să economisești cu Cash Club.
Citește și:
0 Comentarii