Când era Tudor mic și ne era ușor să mergem cu el peste tot, în weekend mâncam în mall-uri.
Apoi făceam cumpărăturile pentru săptămâna următoare, mai trăgeam cu un ochi prin magazine. „- Doar așa, să mă uit un pic”. Toată plimbarea asta ne golea buzunarele de cel puțin 500 de ron. Vreo 300 de ron se duceau pe cumpărăturile săptămânale, iar restul se duceau pe nimicuri neplanificate.
Și ne mai și secătuia psihic în ultimul hal.
Am ținut 2 ani un tabel de cheltuieli și cea mai importantă concluzie la care am ajuns e:
Cei mai mulți bani îi cheltuim în weekenduri.
După ce am analizat cheltuielile (și a apărut și al doilea copil), am mers tot mai rar în mall. În plus ne-am definit un buget lunar pentru ieșiri la restaurante și nu îmi mai vine să cheltuiesc acel buget pe mâncare de tip împinge-tava.
Acum mă organizez să avem mâncare acasă în weekend. Iar uneori, când mergem în parc și știm că n-o să ajungem în timp util acasă, luăm de mâncare la pachet – tarte cu brânză, plăcinte sau ce mai avem transportabil în frigider.
Mai mergem și la restaurant uneori, dar o facem mult mai rar decât acum câțiva ani.
La capitolul distracții de weekend, cel mai des mergem în parc sau stăm acasă ( în pijamale 🙂 ) toată ziua. Avem noroc că stăm la casă și atunci e ușor să ieșim afară ca să schimbăm aerul și jocurile.
Cu cât cresc copiii, am observat, însă, că e nevoie să ne planificăm din timp ce facem în weekend, ca să nu ne ducă iar gândul la distracții care ne papă banii.
Plecând de la ideea să cheltuim cât mai puțin în weekend, am adunat lista asta de idei de distracții gratuite, pe care putem să le facem în familie. Gratuite sau cu foarte puțini bani.
Sper să îți fie de folos și ție!
- Construiți un cort din pături și scaune. Aici e o idee super simplă, aici ai idei mai complicate.
- Organizați un show de Karaoke. De Revelion am cântat la karaoke (de pe youtube) cu copiii nașilor noștri. M-am distrat super tare.
- Organizează acasă o ședința foto cu copiii. Fă niște aluat, comestibil sau necomestibil, dă-le aluatul, un sucitor și câteva forme de biscuiți. Ia telefonul sau camera de fotografiat în mână, concentrează-te pe detalii, surprinde și concentrarea copiilor și vor ieși niște poze faine, chiar dacă nu sunt profesionale. O să-ți arăt în curând mai multe poze cu ce ne iese nouă.
- Regizați un filmuleț demn de Youtube. Nu contează cine o să se uite la el. Voi doar puneți suflet în ceea ce faceți! Filmulețele de tip How to cred că merg bine.
- Fă un proiect de fotografie. Un exemplu: Cum arată o zi din viața noastră în poze. Fă o poză pe oră (într-una dintre zilele weekendului), apoi fă un colaj cronologic și vezi cum se vede din afară o zi din viața voastră.
- Scrieți scrisori! Când a fost ultima oară când ai scris o scrisoare, dar o scrisoare colectivă cum sună? Cred că o bunică sau două s-ar bucura mult să primească o scrisoare!
- Mergeți la bibliotecă. Dacă ești din București îți recomand cu drag Biblioteca Ion Creangă și Biblioteca Emil Garleanu. E un spațiu mare și fain și au și jucării pentru copii.
- Organizează o întâlnire cu prietenele și faceți schimb de haine! Sigur ai în garderobă haine în stare bună sau chiar noi. Dacă ai și prietene care poartă aceeași măsură cu tine, un troc de haine cred că ar fi distractiv!
- Participă la un club de lectură gratuit sau dacă nu găsești nici unul în weekend, organizează tu unul. Sau încurajează-i pe copii să o facă. Clubul meu de carte e gratuit, dar se ține în ultima joi a fiecărei luni.
- Fă o baie lungă (cu copiii sau fără copii). Și cu copiii poate fi interesant, dacă te lași condus de jocurile lor.
- Mergi la ateliere gratuite cu copiii. Tot la bibliotecile municipale poți să vezi ce evenimente gratuite găsești.
- Gătiți împreună cu toată familia. Pizza sau niște brioșe simple de făcut.
- Jucați jocuri de echipă, cu seturi de jocuri pe care le aveți deja în casă.
- Construiește împreună cu copiii un castel din carton. Dă o fugă la un magazin mai mare, cere cutii goale de carton și puneți-vă pe treabă.
- Meșterește cadouri handmade pentru cei dragi. Te distrezi într-un weekend cu asta și mai și economisești pentru zilele de naștere ale celor dragi. Niște idei faine a strâns Inoza aici. Sunt cu tentă de sărbători, dar sigur le poți ajusta și pentru zile de naștere.
- Meșterește felicitări pentru zile de naștere.
- Vizitează gratuit un muzeu. Aici poți să vezi când au intrare liberă câteva muzee din București.
- Începeți un jurnal de recunoștință al familiei. Scrie acolo lucrurile pentru care sunteți recunoscători sau care v-au plăcut în ziua respectivă. Noi am început anul ăsta un jurnal, sunt zile în care Tudor abia așteaptă să îmi spună ce i-a plăcut.
- Fă cuiva un bine fără să scoți un ban din buzunar. Uite aici o listă de lucruri pe care poți să le faci ca să bucuri pe cineva sau poți participa la un program de voluntariat.
- Crează o capsulă a timpului. Pune într-o cutie lucruri care documentează viața ta de acum (poze, o scrisoare despre zilele tale, o listă de cumpărături, un desen al copilului, o haină mică-mică de bebeluș), știi tu mai bine ce e de valoare pentru tine. Poți să te inspiri de aici.
- Învață (împreună cu copiii) să jonglezi cu 3 sau 5 mingi. Aici ai un tutorial de pe youtube.
Pentru weekend-ul care vine, eu mi-am pus în plan să facem un cort din pături, iar următorul weekend aș vrea să îl dedic cadourilor handmade. Avem multe zile de naștere primăvara asta, ca în fiecare primăvară. 🙂
Tu ce ai de gând să faci weekendul asta? Cu bani sau fără bani?
Dacă vrei să afli și alte idei gratuite care să te distreze, abonează-te mai jos. Mulțumesc!
Surse principale de inspirație pentru acest articol: https://www.thesimpledollar.com/, https://andthenwesaved.com/
Ce mi-a placut partea cu capsula timpului tare mult.O aplic si eu.
Eu inca ma gandesc cu asta. Poate doar dupa ce fac debarasarea in casa. Acum nu imi vine sa depozitez alte lucruri, sunt doar cu gandul la aruncat. 🙂
Tare! Mulțumesc pentru idei! Cred ca măcar 3-4 dintre ele le pun in practica cât mai repede posibil.
Sa ai o zi minunata, Natalia! ✨✨✨
Hey, ma bucur ca ti-au placut! Noi facem cortul din paturi, voi?
Pingback: #79 Inspirația săptămânii (3 - 9 februarie 2018) | Cristina Oțel
[…] ”21 de idei de distracții gratuite, pe care să le faci cu familia în weekend” – Ce idei faine! Abia aștept să încercăm și noi ceva în weekend. Îl voi lăsa pe Alex să aleagă. […]
Pingback: 5 recomandari la inceput de saptamana (+ cateva articole care sa va inspire) ⋆ Raluca Loteanu
[…] 21 de idei de distractii gratuite, pe care sa le faci cu familia in weekend – Daca aveti nevoie de inspiratie pentru activitati de weekend, lista Nataliei este o sursa de inspiratie perfecta! Mie mi-au placut mult ideile ei, mai ales ca nu implica nici o cheltuiala! […]
Pingback: Cum să faci o ședință foto gratuită cu copiii. Sfaturi pentru non-fotografi • Natalia Dabija
[…] 5 recomandari la inceput de saptamana (+ cateva articole care sa va inspire) ⋆ Raluca Loteanu la 21 de idei de distracții gratuite, pe care să le faci cu familia în weekend […]
Pingback: Cum poți fi mai fericit economisind | Cristina Oțel
[…] mereu distracții gratuite. Iubesc Bucureștiul tocmai pentru acest motiv, că oferă multe distracții gratuite sau destul de […]
Pingback: La ce cheltuieli am renunțat ușor și la ce nu o să renunț niciodată • Natalia Dabija
[…] Să merg la distracții pentru copii în fiecare weekend (acum petrecem mai mult timp acasă sau căutăm distracții gratuite). […]
Pingback: Cum am ajuns să economisesc conștient (povestea mea în 8 pași) • Natalia Dabija
[…] caut activ distracții gratuite, caut să cumpăr mai puține haine , dar să fie mai calitative, caut să merg rar la restaurante, […]
Pingback: Zilele negre. Ești pregătit pentru ele? Cum să îți faci un fond de urgențe în 7 pași • Natalia Dabija
[…] Dacă nu știi de unde să tai ca să pui de o parte pentru fondul de urgențe, urmărește blogul meu pentru idei de economisire. Te poți abona mai jos. O să pregătesc în fiecare săptămână un articol pe tema asta. Săptămâna trecută am scris despre cum poți să economisești în weekend, distrându-te gratuit împreună cu familia. […]