Am hotărât ca anul ăsta să îmi aleg o temă specifică pentru blog. Ca un fel principal care să vină regulat, săptămână de săptămână. Și tema asta va fi frugalitatea.
Dacă te uiți în dex-ul românesc la ce înseamnă frugal, cuvântul se referă doar la calitatea mesei – o masă alcătuită din bucate simple și puține. Dacă te uiți, însă, în dex-ul englez, a fi frugal este egal cu a fi prudent cu cheltuielile, a economisi. Nu pot să nu observ diferența de sens, cred că vine și din mentalitate.
Ce înseamnă frugalitatea pentru mine?
- să cheltui mai puțin decât câștigi
- să economisești constant în fiecare lună
- sau și mai bine, să ai un țel precis pentru banii economisiți – asta te va ține motivat
- să ții un tabel de cheltuieli, ca să știi unde exact ți se duc banii
- planificare și organizare
Iar specific asta înseamnă:
- sa gătești acasă
- să citești toate cărțile din bibliotecă înainte să cumperi altele
- să ochești o haină în magazin, să reziști tentației de a o cumpăra, să îți dai timp de gândire o săptămână și apoi să te întorci să o iei, asta în caz că o mai vrei 😉
- să mergi la bibliotecă pentru cărți noi
- să mergi la evenimente gratuite în weekenduri (pentru familie sau chiar de dezvoltare personală)
- să mergi mai rar la restaurant în weekenduri
- să cumperi haine second hand
- să cumperi lucruri second hand pentru copii (jucării și obiecte mari, gen pătuțuri, cărucioare etc)
- să cumperi produse calitative nonbranduri
- să nu arunci banii pe produse necalitative
- alte idei de economisire pentru părinți am inclus aici
Ce am observat de când am pus în practică pașii de mai sus
Am făcut toate lucrurile astea și știi la ce concluzie am ajuns? Că starea mea de bine nu depinde de lucrurile materiale pe care le am, iar experiențele din restaurante sunt de neuitat când sunt excepție, nu rutină zilnică. Da, îmi place să îmi aleg haine care mă reprezintă, dar mă bucur mai mult de o haină pe care am dat 30 de ron, în loc de 100. Se adaugă și bucuria aia că am putut să fentez mall-urile. Să nu crezi că nu mai pun picior în mall-uri, că nu mai merg la evenimente cu plată, că nu cumpăr deloc cărți sau alte lucruri care-mi fac plăcere, doar că mi-am făcut obicei să căut alternative mai ieftine înainte. Ieftine, dar calitative, cum am zis.
Nu știu exact când am început să fiu interesată de acest subiect. Vin dintr-o familie în care se cheltuia tot de la salariu la salariu. Părinții mei se străduiau să nu intrăm în datorii, dar nu era nici vorbă de a avea economii mari. Așa că interesul meu a venit destul de târziu. Cred că au trecut vreo 5 ani de atunci. M-au inspirat câteva bloguri din străinătate despre finanțe personale și cred că m-a influențat și felul de a fi al soțului meu. El e omul economiilor la noi în casă. N-a pus el presiune pe mine (oricum nu reacționez prea bine la presiune :)), schimbarea a venit când am fost eu pregătită. Am citit mult, am început să aplic ce citesc și recent mi-am dat seama că obiceiurile de mai sus au devenit parte din mine și că „a economisi” e un verb care îmi place foarte mult.
Încă am de lucru cu mine, uneori rezist foarte greu tentațiilor, alteori mă las dusă de val. Tocmai de aceea tema asta mi se pare potrivită. Pentru că vreau să învăț să-mi gestionez cu cap banii, sunt curioasă să aflu strategii noi de economisire, dar am și bucuria să le împart cu tine.
Gânduri de final
Voi scrie în continuare despre viața noastră în patru, voi povesti din călătoriile noastre, voi scrie despre cărți și despre mine, dar axa mea va fi frugalitatea. Cum să avem o viață plină și, totuși, să putem să economisim pentru viitor. Primul articol pe tema asta urmează în curând și e fun, nu vreau să te sperii de la început cu tabele de cheltuieli. E despre cum poți să-ți petreci weekendurile cu familia, păstrând cheltuielile la minimum. Stay tuned!
Dacă îți place tema asta și vrei să afli idei de economisire, abonează-te mai jos. Mulțumesc!
Sursă poză: https://pixabay.com/
Îmi place sa nu risipesc. Nu suport sa arunc mâncarea si asta ma face sa fiu atenta la cantități, la termene de valabilitate șamd. Risipa nu este pe lista mea 😉. Recunosc ca nu exagerez cu economia, dar sunt puțin atenta la tot ce cumpăr, iar daca nu am nevoie de ceva, nu-l cumpăr. Shopping-ul nu ma definește, deși nu-mi displace. Tot ce este exagerat dăunează mereu si vreau sa păstrez un echilibru in toate. Acum rămâne de văzut daca si cum reușesc sa fac asta.
La mai multe articole interesante, Natalia! Le astept cu nerăbdare 😊🖐🏻
Incep cu un mare Multumesc, Ingrid! E o mare bucurie sa gasesc mesajele tale la fiecare articol, iti multumesc!
Si asa ai fost intotdeauna cu shoppingul? Echilibrata?
Yeey, abia aștept să împărtăși din experiența ta. Mereu am fost interesată de subiect. Btw, ce mai faceți? Cu bebeii ne-am pierdut in rutina. Demuuuuult nu ne-am mai văzut 🙁
La Zina Zen la lansare mergi diseara? Eu as vrea sa ajung! Chiar ma gandeam la tine, speram sa ne vedem acolo!
Cred că ar trebui să adaugi pe listă renunțarea la cardurile de credit. Știu cel puțin doi oameni care uneori abuzează de el. :)))
Foarte făină ideea ta! Te voi urmări cu mare interes!
A, aici am scris doar lucrurile pe care le fac eu, nu chestii general valabile. Sotul meu tot are un card de credit, dar el e omul economiilor, cum spuneam. Nu abuzeaza de el. Era sa scriu ca nici un avem cart de credit. Pe urma, mi-am amintit. 🙂
Ma bucura mult vizita ta, te mai astept!