Nu știu cum ești tu, însă mie de mi-ar spune cineva care sunt secretele unui business online (top 5) sau secretele oamenilor bogați, aș ciuli urechile să ascult cu cea mai mare atenție.
Yep, iubesc să citesc despre metode ușoare de a atinge succesul. Deși știu că acele secrete sunt niște lucruri de suprafață (mai ales dacă sunt expuse sub forma unui text care limitează), încă visez la o formulă ușoară de a avea succes cu…orice.
Dacă și tu ești ca mine și cauți să îți ajustezi bugetul astfel încât să poți să te ții de el, îți propun aici câteva idei care, cred eu, stau la baza unui buget de cheltuieli care funcționează.
9 lucruri pe care le bifează un buget de cheltuieli care funcționează
#1. E adaptat nevoilor tale. Funcționăm diferit și contează mult să ne găsim forma potrivită. Inspiră-te de la unu sau altul, însă asigură-te că petreci ceva timp ca să ajustezi acel formular în funcție de ce ai tu nevoie.
Cu cât se va plia mai bine pe nevoile tale, cu atât te vei simți motivată să continui și efortul pe care îl depui va căpăta sens.
#2. E simplu. Ca să reușești să te ții de un buget, trebuie să îți fie cât mai simplu să îl accesezi și să-l completezi.
Pentru mine, la început, nu a contat acest lucru – am avut un excel stufos cu multe subcategorii și pe care îl completam în doi pași: mai întâi notam cheltuielile într-un „notes” pe telefon, apoi le treceam în excel, în situația mare.
Acum, însă, caut ca toate lucrurile pe care le fac să fie simple și respectiv, îți recomand să începi cu un buget foarte simplu, pe care să-l lărgești pe parcurs, dacă simți nevoia.
Vezi și tu în ce perioadă a vieții ești.
#3. Se bazează pe planurile tale. Mulți bloggeri din afară recomandă să îți construiești un buget fix în baza obiectivelor tale. Practic, mai întâi îți stabilești obiectivele (spre exemplu, pe termen scurt vrei să faci un curs și trebuie să strângi bani pentru el, pe termen mediu, vrei să achiți în avans creditul la casă) și ții cont de acest obiective când îți planifici bugetul.
Îți stabilești bugete pentru cheltuielile curente (o limită pe care să nu o depășești, pe tipuri de cheltuieli) și bugete pentru obiectivele specifice (cum e acel curs sau achitarea în avans a creditului). Apoi jonglezi cu banii astfel încât să te încadrezi în acele bugete.
Noi, ca familie, nu ne stabilim bugete exacte pentru obiectivele pe care le avem, însă economisim cât mai mult ca procent din venituri pentru planurile pe care le avem. Cred, însă, că dacă îți stabilești bugete pentru obiectivele pe care le ai, acestea îți vor fi ca un motor de încurajare.
#4. Bugetele pe care ți le stabilești sunt realiste și încăpătoare. Primul pas e să începi cu o evidență constantă a veniturilor și cheltuielilor, iar al doilea pas e să îți stabilești bugete pe anumite tipuri de cheltuieli. Ca să poți să le ții în frâu.
Stabilește aceste bugete în baza realității pe care o ai în față (din situația cheltuielilor pe care o ții) și evită să stabilești bugete foarte restrictive.
Pentru mine a fost mai ușor să mă obișnuiesc să lucrez cu bugete mai largi, care îmi dădeau mai multă libertate de decizie și un spațiu pentru satisfacțiile imediate. Contează mult cum funcționezi ca persoană (dacă ești obișnuită să amâni recompensele sau îți plac recompensele imediate).
#5. Un buget de cheltuieli care funcționează conține, implicit, secțiunea de economii. Pe lângă situația veniturilor și cheltuielilor tale, alocă-ți un câmp special în care stabilești cât economisești pe lună.
! Mai ales dacă ai ales să simplifici și nu ți-ai stabilit încă bugete pentru planurile de viitor. !
Transferă acea sumă în contul de economii chiar în ziua când primești salariul, iar ce rămâne poți folosi pentru cheltuielile zilnice sau pentru alte obiective financiare.
Noi, când am început să ținem un buget, am început să economisim constant o sumă mică în raport cu veniturile noastre. Chiar dacă aveam deja experiența economisirii. Apoi, pe parcurs, am mărit suma și am păstrat regularitatea.
#6. Acel lucru la care cei mai mulți oameni eșuează când vine vorba de un buget: perseverența. E un tipar obișnuit pe care îl văd la oameni: se apucă de buget ca după câteva săptâmâni să renunțe.
Am trecut și eu prin asta.
Acest lucru se poate întâmpla din multe motive, însă azi îți voi povesti doar despre unul: perfecționismul. Când ne apucăm de un obicei nou, ne formăm în cap o imagine ideală despre cum trebuie să funcționeze acel lucru. Perfecționismul ne sapă puterea de a fi constanți, pentru că pur și simplu îți ia foarte mult timp să le faci pe toate ca la carte. Dacă ar fi să aleg între un buget perfect (cu absolut toate cheltuielile incluse) și unul completat constant, sigur l-aș alege pe al doilea.
#7. E transparent. Acest punct se aplică cuplurilor, dar și cazurilor când îl faci singură. Pentru că da, uneori, nu suntem sincere nici cu noi însene. Cu cât mai sinceră vei fi cu tine (și cu partenerul) cu atât mai real va fi bugetul tău și vei putea să iei decizii bune în baza lui. În cazul cuplurilor, sunt de părere că un buget nici nu își are rostul dacă partenerii nu sunt ambii sinceri cu cheltuielile și/sau veniturile lor.
#8. E apreciat la adevărata valoare. Contează foarte mult cu ce ochi te uiți la acel buget. Dacă îl vezi ca pe o corvoadă, cu siguranță nu vei reuși să te ții mult timp de el. Dacă îl vezi ca pe o metodă de a căpăta claritate asupra banilor tăi (bonus: și control!), te vei simți motivată să-l faci să meargă pentru tine.
- Citește și: Cum îți poate îmbunătăți viața un buget
Mentalitatea nu se schimbă ușor, însă sigur e posibilă (uite un caz real) și se face cu fiecare acțiune mică pe care o faci în acest sens (adică completând un “amârât” de buget).
#9. Să arunci un ochi peste el pentru evaluare. Cred că e un lucru care vine natural, dacă îți pasă de acel buget. De asta îl faci, nu? Să poți să evaluezi care e situația banilor tăi și să te ajute să îți îndeplinești obiectivele financiare.
Menționez, totuși, acest lucru aici, pentru că evaluarea mi se pare baza progresului. Dacă nu te oprești să evaluezi, nu vei ști ce trebuie să îmbunătățești și vei rămâne tot acolo: de la salariul la salariu.
În concluzie
Hai că am fost un pic răutăcioasă cu ultima remarcă, însă eu chiar cred că un buget îți va da control asupra banilor tăi și te va ajuta să îți modelezi viitorul.
Acum o întrebare: Din experiența ta, care e singurul lucru fără de care un buget nu funcționează? Te aștept în comentarii!
Iti raspund la intrebare: un buget nu functioneaza fara venituri (din orice sursa). Cheltuielile sunt mereu certe (ca si taxele si impozitele), veniturile nu.
Ha, good point (că nu funcționează fără venituri). Eu cumva sunt axată mai mult pe reducerea cheltuielilor decât pe creșterea veniturilor. Lucrez să schimb asta. 🙂 Cât despre cheltuielile care sunt certe, nu știu ce să zic, vezi cheltuielile impulsive/emoționale. Alea nu cred că sunt certe. Sau e cert faptul că le faci, dacă ești o persoană care cheltuiește impulsiv. 🙂
Parerea mea: Focusul ar trebui sa fie cresterea venitului (atat activ cat si pasiv). Reducerea cheltuielilor inutile (fiecare decide aici) este pe locul 2. Cheltuielile impulsive si urgente intra la o categorie Incertitudini. Apoi, fara aceste incertitudini nu am mai fi oameni, nu ar mai fi viață.