Economisim Împreună e o serie de interviuri cu voi, cititorii blogului, ca să învățăm unii de la alții și să ne încurajăm să economisim regulat și pe termen lung. Economisim Împreună e primul pas care sper să ne apropie. Din când în când, voi invita și oameni care îmi plac, ca să vă inspire și pe voi. Dacă vreți și voi să împărtășiți care e experiența voastră cu banii, dați-mi un mail la adresa de la Contact și vă trimit întrebările. Mulțumesc!
Am tot dat din cap cât am citit povestea Annei.
„Aha, așa facem și noi. Și aici la fel.” Am găsit multe lucruri comune, mai puțin la partea cu borșurile, eu – din păcate – uneori mai uit pâinea și se strică. 🙂 Anna este din Republica Moldova, economisește din 2011 și o găsiți pe blogul ei Suntmamă.com.
Anna, economisești? De când? Care e evoluția economiilor tale?
Anna: Economisesc de când m-am căsătorit. Eu nu aveam ideea asta de economisire, dar soțul meu a fost cel care a venit cu propunerea de a pune câte ceva deoparte din ceea ce câștigam.
Astfel, o parte din salariul nostru lunar și banii de la nuntă au fost puși la un loc sigur, iar mai apoi, când a fost nevoie de ei să ne cumpărăm o casă, ne-au fost de mare ajutor.
Atunci am văzut cât de important este să economisești pentru un scop anume. Dupa ce am cumpărat casa, am început să economisim pentru a ne cumpăra diverse lucruri, iar la moment, adunăm bani pentru un scop despre care nu prea pot să dau detalii. Însă important este că am ajuns să renunțăm la ieșirile în oraș, la cumpărarea hainelor noi, iar mai nou – la cumpărarea cărților.
Care a fost momentul zero? Ce te-a făcut să vrei să economisești?
Anna: Înainte de a mă căsători eu nu economiseam, nu puneam niciodată bani deoparte, deși eram foarte „strângătoare”, dar fără vreun scop anume. Atunci când soțul a propus să economisim din ceea ce câștigam (nu era mult, dar bănuț cu bănuț făcea un leu, iar leu cu leu ajungea la sută, la mie), am acceptat pentru că eram curioasă să văd cum e asta, cum funcționează.
Și mi-a plăcut.
Iar de atunci tot economisim, chiar dacă mulți ne privesc ca pe niște ciudați, care renunță la plăceri.
Ce te motivează să economisești acum?
Anna: Scopul. Am un scop pentru care economisesc, iar asta e cea mai mare motivație. În plus, e plăcut și te simți în siguranță din punct de vedere financiar când știi că ai undeva o sumă de bani, la care poți apela când ai mare nevoie.
Cum estimezi dacă ești pe drumul cel bun?
Anna: Când îți stabilești un scop, de exemplu – economisesc pentru a-mi cumpăra laptop, parcă toate planetele se aliniază, astfel încât să te ajute la îndeplinirea dorinței. Astfel, înțelegi că ești pe drumul cel bun.
Care sunt momentele când bugetul ți se dă peste cap? Cum treci peste ele?
Anna: Bugetul ne-a fost dat peste cap atunci când băiețelul nostru s-a îmbolnăvit și am avut nevoie de mulți bani pentru a trece peste această boală. Atunci am renunțat la economisire.
Nu ne mai interesa să punem bani deoparte pentru scopul nostru, căci prioritate avea viața copilului.
Uneori mai avem așa momente, când parcă totul e calculat și bani ar trebui să rămână, dar de fapt nu-s. Nu ne panicăm, nu ne certăm, ci încercăm să găsim o soluție pentru a le depăși.
Ai negociat vreodată o mărire salarială? Cum ai făcut-o?
Anna: Nu, dar am de gând s-o fac ☺ Voi înșira pe foaie detalii despre toată munca pe care o fac și argumente de ce vreau să fiu plătită mai bine.
Sunt sigură că voi obține această mărire!
Aveți, ca familie, vreo sursă alternativă de venituri, să zicem, din hobby-uri sau alte activități? Dacă da, care anume?
Anna: Da. În timpul liber, soțul montează video pentru diverse companii.
Care e cel mai bun sfat de educație financiară pe care l-ai primit vreodată?
Anna: Cred că atunci când mi s-a spus să țin sub control cheltuielile și să pun deoparte 10% din banii pe care-i câștig.
Vorbești cu cineva deschis despre banii tăi și ai familiei tale? (În afară de partener) Îți vine greu să o faci?
Anna: Da. Vorbesc cu părinții mei despre bani și despre cum ar fi bine să-i cheltuim, dar cel mai des discut cu fratele meu, care e interesat de finanțe.
Ce le povestești copilor tăi despre bani și despre a economisi?
Anna: Copiii știu de mici să economisească. De exemplu, fiecare dintre ei are câte o pușculiță pentru monede și una comună pentru bancnote.
Acolo își pun banii primiți cu diverse ocazii, pentru ca mai apoi să își cumpere din ei cărți, jucării sau să-i doneze.
Cred că e și asta o formă de educație financiară, când copilul de mic este învățat să pună bani deoparte, pentru anumite scopuri. De asemenea, atunci când mergem la magazin, i-am învățat să poată decide singuri dacă-și doresc anumite lucruri sau dacă păstrează banii.
De cele mai multe ori, îi păstrează.
Ce distracții sau hobby-uri gratuite ai?
Anna: Îmi plac concertele, dar merg la concerte cu intrare gratuită. Îmi plac lansările de carte și expozițiile, dar și acolo merg când e intrarea liberă (asta dacă nu e ceva cu adevărat important). Îmi place să citesc, dar am renunțat să mai cumpăr cărți și merg la bibliotecă, de unde le împrumut.
Odată ce te apuci constant să economisești, unele obiceiuri ți se schimbă. Tu ai obiceiuri noi de când economisești? (obiceiuri care țin de casă, de mersul la cumpărături, care te ajută să economisești)
Anna: Eu sunt omul listelor.
De mică îmi plăcea să notez totul pe foaie, iar asta m-a ajutat și mă ajută extrem de mult acum, de când am început să economisesc.
De exemplu, nu merg la cumpărături fără a avea o listă cu obiecte strict necesare pe care trebuie să le cumpăr. De asemenea, niciodată nu arunc mâncarea care a rămas pe a doua zi sau pâinea care se usucă (o fac pesmeți, pe care-i mâncăm cu supe și borșuri). Am început să merg mai des în second-handuri și să cumpăr de acolo haine bune, dar la prețuri mai mici.
Ce faci cu banii pe care îi economisești?
Anna: Leii de unu îi punem prin cărți, dupa care îi adunăm la o dată anume și cumpărăm din ei diverse lucruri. Dar sumele mai mari sunt păstrate în locuri sigure, pentru ca atunci când vom ajunge la suma necesară, să ne atingem scopul propus.
De unde înveți despre finanțe personale? Poți să îmi recomanzi o carte bună pentru începători?
Anna: Nu am învățat de nicăieri. Soțul a citit mult la acest capitol și oarecum am mers pe mâna lui, cu toată încrederea că suntem pe drumul cel bun.
Dar la începutul acestui an am citit „Cel mai bogat om din Babilon”, o carte care m-a impresionat mult. O citeam și îi tot spuneam soțului: iată așa facem noi, iată noi tot am pus ideea asta în practică. Și mă bucuram ca un copil mic, care a descoperit o comoară. Cred că aceasta este cartea pe care ar trebui să o citească un începător.
Mulțumesc mult, Anna, dacă ajungi pe la București, dă un semn, mi-ar plăcea să ne vedem! 🙂
Citește și:
Economisim Împreună cu Loredana
Economisim Împreună cu Iulia
Economisim Împreună cu Ioana
Economisim Împreună cu O femeie
0 Comentarii