Pleci în vacanță în curând și vrei să ai mai mult control asupra banilor tăi? Vrei să te distrezi, dar fără să îți bați capul că ai putea să intri în datorii? Bugetul de vacanta e soluția. 🙂
Nu e nimic complicat, nu trebuie să fie ceva ce te limitează grav (până la urmă, tu stabilești limitele). Urmează acești pași, stabilește suma de care ai nevoie, apoi distrează-te fără vină!
Câteva cuvinte despre aventurile noastre
Noi iubim tare mult să călătorim.
Și nu doar că iubim să călătorim, dar iubim să vedem cum e să fii localnic (atât cât ne permite timpul), să vedem și plusurile, dar și minusurile acelor locuri.
Când explorăm un oraș nou, preferatele noastre sunt cartierele rezidențiale și străduțele cât mai departe de centru.
După pandemie, de când și soțul meu poate lucra de acasă, ne-a venit o idee genială.
Vara vom combina „work from home” și călătoriile. Vara asta suntem în teste și am aterizat (vorba vine, că am fost cu mașina) timp de o lună în Italia.

Așaaa, și aici intervine bugetul de vacanta…Pentru că e un test costisitor, dar și pentru că ne-am propus să ne ținem de stilul nostru de viață de acasă (meniu săptămânal, listă de cumpărături, planning săptămânal), am ticluit un buget de vacanță pentru perioada asta.
Partea faină e că am documentat tot procesul (cum anume ne încadrăm în acest buget) și voi reveni sper cu materiale utile, dar și distractive. LATER EDIT: nu voi reveni cu alte materiale, pentru că, între timp, mi s-a schimbat focusul.
Până atunci, îți las aici pașii după care mi-am făcut eu bugetul de vacanta, nu înainte de a răspunde la întrebarea:
De ce să-ți faci un buget de vacanta?
Multă lume când aude de buget se simte strâmtorată.
– Ah, și în vacanță să număr banii?
Ideea e așa: eu văd acest buget ca pe o limită sănătoasă. E ca și cum ai pune limite unui copil: „Micule, pentru azi 2 bomboane sunt suficiente.”, pentru că știi că mai multe i-ar face rău.
E ca și cum ai cheltui cât ai vrea, dar ținând cont de limitele stabilite tot de tine dinainte (știai tu ce știai când ai stabilit limitele alea!)
E ca și cum ai ieși din gândirea magică (că banii or să apară de undeva din cer pe card) și ți-ai asuma viața ta așa cum e ea acum.
Bugetul înseamnă eliberare de emoții negative (cheltuiesc cât vreau din bugetul de distracții, fără să mă simt vinovată!).
Bugetul de vacanta înseamnă asumare și a ține cont de planurile tale pe termen scurt, mediu și lung.
10 lucruri de care să ții cont pentru bugetul de vacanta
#1. Stabilește scopul vacanței tale (relaxare, explorare, cu accent pe culinar, conectare cu prietenii etc, în cazul nostru e work + refacere și mă ajută mult să știu cu ce scop plec în călătoria respectivă, e ca o ancoră, care mă ajută să spun NU lucrurilor care nu se regăsesc în scopul meu actual).
#2. Stabilește suma maximă pe care vrei să o dai pentru această vacanță. Am inclus mai jos niște recomandări orientative pentru bugetul de vacanță pentru tot anul.
#3. Stabilește locația (fie în funcție de suma maximă disponibilă, fie în funcție de ce îți spune inimioara (dacă bugetul tău e destul de generos).

#4. În funcție de locație, alege transportul (avion sau mașină) – noi pentru că avem mult timp la dispoziție am ales acum mașina, când plecăm pe perioade mai scurte preferăm avionul. Cu mașina în general e mai ieftin, mai ales dacă mergi cu toată familia și vrei să te plimbi prin țara respectivă.
#5. Când pleci cu mașina, stabilește un buget și pentru taxe de drum, parcări și alte călătorii mici pe lângă destinația principală.
#6. Stabilește cum vei face cu mâncarea. Vrei să gătești ușor? Vrei să mănânci doar la restaurant? Vrei să faci o combinație?
#7. Stabilește ce fel de distracții îți dorești pentru vacanța respectivă (poate să fie cu muzee, expoziții etc sau poate să fie cu multă natură și atunci bugetul de vacanta va fi diferit).
#8. Vezi ce suveniruri ai în plan să cumperi și pentru cine. Ca exemplu, noi în ultimii ani ne limităm la suveniruri de mâncare, niște paste deosebite și ulei din Italia, brânzeturi din Olanda, nuci și migdale confiate din Germania și tot așa mai departe. Le luăm din supermarket sau de pe la țară, dacă găsim recomandări bune. Evită magazinele de prin centrele vechi ale orașelor dedicate suvenirurilor alimentare, pentru că sunt mult mai scumpe și riști să fie și proaste.
#9. Vrei să faci și shopping la destinație? Stabilește un buget și pentru asta. Aici îți recomand să incluzi doar cumpărăturile super avantajoase, pe care nu ai cum să le faci la tine în țară. Există destinații de shopping și există destinații unde nu merită shoppingul, vezi și în funcție de asta.
#10. Include în bugetul tău și asigurările (de sănătate pentru perioada vacanței, dar și alte asigurări după caz). Pe lângă asigurarea de sănătate, noi luăm uneori și niște pachete de intervenții pentru mașină. Plătești o asigurare și în caz că ai vreun accident, ai o listă cu puncte de lucru unde poți să suni pentru ajutor și reparații.

Apropo de suma totală pe care să o stabilești pentru vacanțe, noi, de câțiva ani, ne-am stabilit un buget pentru vacanțe egal cu maxim 4 săptămâni de muncă. Deci o lună pe an din veniturile nete se duc către bugetul de vacanță.
Cum strângem concret acest buget maxim pe care ni l-am stabilit? Simplu de tot, după ce te obișnuiești. 🙂 Noi economisim acum în jur de 30% din venituri, iar acești bani au ca destinație: siguranța – însă aceasta o avem acoperita deja prin fondul de siguranță, investițiile pe termen lung și vacanțele. Deci o parte din banii economisiți lunar acoperă cheltuielile cu vacanța.
Pentru 2021 vom depăși limita maximă propusă (pentru că vom avea cel puțin 2 plecări lungi), însă e un test care sperăm să devină stil de viață și abia așteptăm să vedem ce iese.
Pentru comparație, Adrian Asoltanie recomandă 5-7% din veniturile anuale să fie alocate bugetului de vacanță (ar ieși cam 3 săptămâni de muncă).
Concluzie
Cum am tot ținut să evidențiez, bugetul de vacanta e ca o busolă pentru banii tăi și pentru tine.
După ce ți-ai stabilit bugetul și l-ai pus într-o agendă, ține evidența cheltuielilor (în fiecare seară notează cheltuielile de peste zi), iar la final de vacanță, adună toate cheltuielile și vezi unde ești.
Numai simplul fapt că îți creionezi bugetul și îți notezi cheltuielile cu vacanța, îți va aduce mai multă claritate și te va ajuta să te încadrezi în bugetul tău așa cum ți-ai propus. Succes!
0 Comentarii