Relația cu banii ne definește toate planurile vieții. Lucrând aici, poți să deblochezi – fără să îți propui – mai multe credințe limitative. Dacă te-ai întrebat vreodată cum sa iti schimbi relatia cu banii și de unde să o apuci, în acest articol ai 4 lucruri esențiale care au contat pentru mine, în procesul de schimbare.
În cazul meu, nu a fost o răsturnare de situație peste noapte, ci mulți pași mici. Au fost și mulți pași pe loc. O dată pe același loc și încă o dată, până când am înțeles – cât de cât – că banii sunt făcuți să circule și că pot să economisesc fără să mă simt strâmtorată.
- Vezi aici și versiunea audio a acestui articol, citită de mine:
În rândurile care urmează o să dau zgomotul la o parte din tot ce a însemnat schimbarea pentru mine, ca să scot esențialul.
Înainte să mă intereseze subiectul banii, credeam că:
- A economisi înseamnă a te zgârci
- A cheltui înseamnă să mă bucur de viață
- A te împrumuta la sfârșit de lună e foarte ok atâta timp cât îi întorci la timp (pe asta o făceam în facultate!)
- Banul la ban trage.
- Sunt săracă (deși realist vorbind, nu am avut niciodată lipsă acută de bani, nici măcar în copilărie)

Acum, după ce am lucrat cu mine pe relatia cu banii:
- Economisesc pentru siguranță, pentru o viață mai bună în viitor, pentru independență.
- Mă bucur de lucrurile simple, care-s la orice pas.
- Nu mă împrumut deloc (dacă nu-mi ajung bani pentru toate lucrurile pe care vreau să le fac, pur și simplu, amân cumpărătura pentru o altă lună).
- Lucrez să depășesc ideea că doar bogații pot face bani (pentru că am multe exemple în jurul meu care mi-au dovedit contrariul, dar și pentru că noi, în timp, am ajuns la venituri foarte ok)
- Explorez subiecte ca abundența (ca mentalitate, în primul rând), investițiile etc.
Lucrul cu mine a însemnat mai întâi să conștientizez că ceva nu e în regulă, apoi am lucrat cu cifrele pentru o gestiune mai bună, dar și pe plan emoțional și credințe limitative.

Cele 4 ingrediente esențiale pentru a-ti schimba relatia cu banii (experiența mea):
#1. Conștientizarea.
Orice proces de schimbare începe cu un moment când înțelegi că e posibil să existe aspecte pe care nu le-ai explorat sau e posibil să te fi limitat în gândire în anumite cazuri.
La mine conștientizarea a venit atunci când am văzut în față toate cheltuielile noastre lunare, puse într-un excel pe Google Drive. Am mai povestit despre lucrurile astea, așa că azi trec mai departe.
#2. Am învățat cum să am grijă de nevoile mele reale.
În perioada de dinainte de conștientizare, confundam dorințele cu nevoile. Cam tot ce îmi doream devenea o nevoie (cel puțin, așa simțeam) și apoi mă simțeam îndreptățită să-mi îndeplinesc “nevoile”.
Când am învățat, în timp, care sunt nevoile mele reale (sunt mai multe definiții, dar o categorisire e aici), am început să le acord atenție, sustenabil, pe termen lung.
Și dorința mea de a cheltui pentru a simți că-mi trăiesc viața s-a diminuat mult!
#3. Am început să vorbesc deschis și des cu soțul meu despre bani.
După ce am îmbrățișat ideea de economisire și m-am debarasat de credințele limitative despre economii, m-am simțit pregătită să nu mai fug de subiectul ăsta. Am încercat să nu-l mai minimizez, ci să-l discut cu soțul meu.
Am vorbit și de cifre, am vorbit despre ce înseamnă pentru noi siguranța și independența financiară. Am vorbit despre obiective etc.
Contează enorm să ai cu cine să împărtășești lucrurile astea. Și știu că în unele familii discuțiile despre bani sunt dureroase și motiv de ceartă.
Mă simt norocoasă că am avut cu cine să împărtășesc gândurile și lucrurile pe care le simt, dar și că am putut eu să mă deschid și să nu mă mai tem de judecată.

Dacă partenerul sau partenera ta nu vrea să audă de lucrurile astea, încearcă ideile din acest articol:
Dacă nu ești într-o relație, caută un prieten sau o prietenă care vorbește aceeași limbă.
Contează mult de tot să ai cu cine să vorbești, nu degeaba am pus punctul ăsta printre ingredientele esențiale!
#4. Recunoștința.
Cu ajutorul recunoștinței, mi-am mutat atenția de la ce îmi lipsește la ce am.
Iar ceea ce am avut și am văzut s-a înmulțit.
E o vorbă din cartea The Soul of Money, care exprimă mai bine acest lucru:
What we appreciate appreciates.
Am făcut asta prin articole de exprimare a recunoștinței, am făcut-o apoi pe grup, am făcut-o la finalul zilei sau, pur și simplu, când mi-a venit.

Fără recunoștință pentru lucrurile pe care le am, probabil m-aș fi simțit în continuare săracă, indiferent de venituri.
Fără recunoștință pentru progresul meu (oricât de mic), probabil nu aș fi putut să continui.
Fără recunoștință pentru oamenii pe care îi am în jurul meu, aș fi fost, cu siguranță, săracă.
Concluzie
Acestea au fost ingredientele esențiale pentru mine, pentru a-mi schimba relatia cu banii. Deși par niște lucruri foarte simple, puterea lor vine atunci când le aduci în viața ta de zi cu zi.
Când alegi să vezi partea bună a paharului, chiar dacă ai avut o zi proastă. Când alegi să mai încerci o dată să vorbești cu partenerul/partenera de viață, chiar dacă alte discuții te-au dezamăgit. Când alegi conștient să te uiți în cont înainte de a da cu cardul, chiar dacă doare.
PS: Din 15 septembrie, ora 13:00, live, pe pagina de facebook NataliaDabija.ro, dau startul podcastului Metamorfoza prin care voi aduce în față oameni care și-au schimbat relatia cu banii. Oameni care se simțeau controlați de bani și au decis că ei trebuie să-i controleze, oameni care au trecut de la haos financiar la ordine în bani, oameni care și-au crescut veniturile și tot așa.

Te aștept cu mare drag pe pagina de facebook NataliaDabija.ro, pe 15 septembrie, LIVE, de la ora 13:00. Pune-ți data în calendare și te aștept la un prânz virtual aparte!
0 Comentarii