Disclaimer: Acest articol include linkuri de afiliere. Dacă cumperi produsele/serviciile recomandate de mine (folosind acel link), primesc un comision din vânzare, pe care îl folosesc să cresc blogul. Îți mulțumesc!

Primul meu contact cu ideea de a investi a fost acum 7-8 ani când un prieten de al nostru bun ne povestea cum se îmbogățește, băgând bani la bursă.
Îl ascultam de fiecare dată cu gura căscată, pentru că mi se părea incredibil cum câștiga aproape din nimic, dar știam că secretul lui era faptul că avea un cumnat priceput la jocurile bursei.
Eu trăiam cu prejudecata că banii se fac cu muncă grea și, pe de o parte, îl admiram pe acel prieten pentru curaj și circumstanțe bune, pe de altă parte îl judecam, pentru că mi se părea ciudat să poți să faci bani așa ușor. Eu nu vedeam partea de stres pe care o avea, iar el povestea cel mai des despre reușite.
Aveam o prejudecată în legătură cu investițiile.
Îmi spuneam că investițiile nu sunt bune, pentru că sunt extrem de riscante, pentru că trebuie să te pricepi la ele, trebuie să îți placă să urmărești știrile din domeniul financiar, trebuie să ai timp zilnic pentru asta și toate lucrurile astea nu sunt de mine.
Au trecut câțiva ani în care nu am avut timp să mă gândesc la investiții. Am fost ocupată să îmi trăiesc viața de mamă.
În acest timp, am lucrat cu mine, am învățat să îmi placă să economisesc, am învățat să economisesc constant și am descoperit primul blog românesc despre investiții care m-a atras și care mi-a schimbat părerea despre investiții.
Despre primul blog românesc despre investiții care m-a atras
Când intri pe site-urile și blogurile despre investiții din România, te inundă o mulțime de termeni financiari, tone de cifre și lucruri cu care nu poți să relaționezi (decât dacă ești deja investitor la bursă) și nu știi cum mai repede să pleci de acolo.
Știința Banilor e primul blog din Romania care mi-a spulberat impresia asta.
Am început să citesc articolele lui Valentin și mi-am schimbat percepția despre investiții. Am aflat că există investiții pasive, investiții active și jocul la bursă (numit și trading, când urmărești în fiecare zi bursa și cumperi sau vinzi acțiuni la fiecare schimbare a pieții (ceea ce făcea prietenul nostru cu ajutorul cumnatului său).
Deși ideea de investiții active și jocul pe bursă formează și acum o nebuloasă în capul meu, m-a atras foarte tare ideea de investiții pasive. Așa cum mă atrage și ideea de venituri pasive.
Încă nu am început să investesc, acum studiez și cred că trebuie să renunț la perfecționism și să nu mai amân.
Ce înseamnă să investești pasiv?
A investi pasiv înseamnă să investești bani pe termen lung în diverse instrumente financiare ca obligațiuni, acțiuni, titluri de stat, aur și alte metale prețioase, imobiliare etc.
Pentru a investi pasiv cu succes trebuie:
- Să o faci constant (însă nu zilnic, ci o dată pe lună, pe trimestru sau chiar o dată pe an)
- Să ai un portofoliu diversificat
- Să te aștepți la rezultate pe termen lung (nicidecum pe termen scurt)
- Să știi în ce te bagi
Pe termen lung (de 20-30 de ani) se consideră că toate clasele de active se apreciază, de aici și riscul scăzut cu acest tip de investiții și aici e diferența față de jocul la bursă (unde câștigi nu din aprecierea activelor, ci din diferența dintre prețul de cumpărare și cel de vânzare).
Cea mai simplă modalitate de a investi pe termen lung – pentru oamenii obișnuiți, ca mine – sunt fondurile mutuale, însă asta nu e neapărat și cea mai bună metodă, dacă ținem cont de comisioanele pe care le plătim către compania care gestionează fondul.
Cursul care a fost primul pas pentru mine în zona investițiilor
După ce am citit blogul lui Valentin și m-am înscris și la newsletterul lui, am aflat de cursurile lui despre investițiile pasive și despre investițiile active, pe care le ține împreună cu Dan Sulica.
Am cumpărat cursul despre investițiile pasive, mi-a plăcut și ți-l recomand și ție.
Am aflat din acest curs despre investiții pasive ce înseamnă să investești pasiv, cum să îți formezi mentalitatea de investitor pasiv, despre fondurile mutuale, obligațiuni, acțiuni, titluri de stat, investiții imobiliare și alte instrumente financiare, despre cum poți să faci aceste investiții în România și prin ce companii/brokeri.
Știi ce mi-a plăcut cel mai tare la acest curs?
Dan și Valentin vorbesc foarte deschis și pe înțelesul tuturor. Dacă eu am înțeles detaliile, sunt sigură că și tu le vei înțelege și poate că va fi un prim pas pentru tine pentru studiul investițiilor pasive.
Bine, bine, dar de ce să investesc pasiv? Nu e de ajuns să economisesc?
Eu am ajuns la concluzia ca nu, nu e de ajuns.
Nu e de ajuns, pentru că banii economisiți sunt mâncați pe termen lung de inflație.
Nu e de ajuns când vrei să ai venituri pasive când ești la pensie (adică să trăiești din dobânda pe care o vei primi din aceste investiții pasive).
Nu e de ajuns când vrei să cunoști independența financiară (să atingi momentul când veniturile pasive să îți acopere cheltuielile de zi cu zi, adică să nu mai ai stresul că trebuie să lucrezi (orice!) ca să ai ce mânca).
Nu e de ajuns, pentru că depozitele bancare (știu că depozitele sunt cel mai des folosite) nu acoperă nici măcar inflația.
Am trăit 15 ani în ignoranță (calculez de la 20 de ani în sus) și apoi am descoperit investițiile pasive. Acuma urează-mi curaj să mă apuc de investit, că la studiat știu că mă pricep! 😀
Hai și tu în aventura asta nouă!
Cursul despre investiții pasive este în format video, îl poți accesa oricând vrei tu.
Înscrie-te la cursul despre investiții pasive.
A, și să nu uit: Dan și Valentin oferă și o garanție: poți să îți ceri banii înapoi dacă simți că acest curs nu e pentru tine.
Chiar dacă nu te înscrii acum, eu te încurajez să te informezi cât mai mult despre investițiile pasive și poți să începi cu articolele de mai jos.
Articole utile despre investițiile pasive:
- În ce să investesc 1000 lei pe lună – un articol scris de Valentin Nedelcu despre cum poți să începi să investești pas cu pas.
- 5 investiții cu venit fix care îți plătesc dublu față de depozitele bancare – articol de Valentin Nedelcu cu un titlu foarte sugestiv. Investitiile cu venit fix au, de obicei, un risc mai mic.
- Drumul spre independența financiara – Pasul 5 – Investiții profitabile – o serie de articole despre independeța financiară de la scop și motivație până la investițiile cu risc mic și investițiile cu risc mare.
- Alocarea investițiilor – un articol CăruțacuBani care povestește despre cum te poate bloca perfecționismul când vrei să investești și nu știi cum să aloci banii
Gânduri de final
Cum spuneam, zona de investiții este foarte nouă pentru mine. Susțin însă foarte mult educația și investiția pe care o facem în noi (inclusiv cu acest curs de investiții pasive). Atâta doar să nu ne lăsăm pradă fricii și perfecționismului și să rămânem doar cu cunoștințele!
Dacă ai întrebări referitor la curs, te rog să îmi scrii. Voi reveni neapărat cu un răspuns!
Pingback: Primii pași în investiții. Cum să investești în funcție de obiectivele tale {Ep.1.} • Natalia Dabija
[…] și încă nu am ce să povestesc (înafară de lucruri pur teoretice despre care am învățat la diverse cursuri), m-am gândit să le iau la întrebări pe câteva femei faine despre primii lor pași în […]