Inclus: „Nu pot să economisesc!” Sigur ai un motiv dacă îți vine să strigi așa. Eu am încercat să intuiesc motivele tale și vin și cu câteva soluții.
Ca să poți să economisești, e nevoie să înțelegi relația ta cu banii. Ce sunt banii pentru tine? De ce îți vine greu să economisești? Ce te ține în spate? Ce te-ar ajută să ieși din impas? Când și de ce cheltui mult?
Am încercat să intuiesc motivele pentru care îți vine greu să economisești. Le includ mai jos și te aștept în comentarii cu motivele tale reale.
#1. Nu ți-ai făcut din asta o prioritate.
Avem o grămadă de lucruri de făcut. Cu toții. Lucrurile asupra cărora ne concentrăm ne reușesc. Cele pe care le amânăm nu ne reușesc.
Atât de simplu e.
Dacă vrei să economisești, acorzi prioritate acestui obicei. Oricum, cum scriam aici, cred că e bine să luăm lucrurile încet, câte un obicei nou pe lună. Dacă economisești de mult timp, dar nu constant, atunci fă-ți o prioritate din a învăța perseverența. Dacă economisești, dar un procent mic din venituri, fă-ți o prioritate să mărești procentul.
#2. Ai venituri mici.
Este greu să economisești când ai venituri mici. Însă asta nu înseamnă că nu există portiță și aici.
Cheia e să îți mărești veniturile.
Învață lucruri noi, perfecționează-ți cunoștințele, caută un job nou, caută un job suplimentar, crește-ți încrederea în sine și visează cu ochii deschiși. Și oricum, dacă e să mă uit prin curțile celor mai bătrâni (bunici și rude), ei economisesc chiar și cu venituri mici. Deci se poate și atunci.
Depinde care îți sunt prioritățile (și ne întoarcem la #1).
#3. Ai venituri mari, dar te compari cu alții.
Puțini oameni din jurul meu au venituri foarte mici. Cei mai mulți cunoscuți, au venituri relativ ok și totuși se zbat cumva de la o lună la alta.
Comparația te face să vrei mai mult decât poți duce, te face să năzuiești la lucruri care nici măcar nu te fac fericit.
Din cauza comparației, nu-ți va ajunge să economisești, pentru că întotdeauna va exista cineva care are mai mult decât tine.
- Pe aceeași temă: 6 lucruri pe care să le faci în loc să te compari cu alții
#4. Ai venituri mari și vrei să fii în rând cu lumea.
Aceeași Marie, cu altă pălărie.
Când vrei să fii în rând cu lumea, tot în capcana comparațiilor cazi. Am spus-o cu alte cuvinte, pentru că unii oameni nu pot să recunoască ca se compară cu alții, însa pot să recunoască că își doresc să fie în rând cu lumea. Percep asta ca pe ceva pozitiv.
E greu să economisești când ții să fii în rând cu lumea, pentru că în acest joc nu tu stabilești regulile. Tu doar faci ce face lumea.
Crește-ți încrederea în tine și fă-ți curaj să fii așa cum vrei tu, nu cum îți dictează alții.
- Pe aceeași temă: 6 căi testate care te vor duce spre „Am încredere în mine!”
#5. Nu ești obișnuit să planifici.
Sau nu îți place. Când mă gândesc la oamenii care nu fac față cheltuielilor neașteptate, îmi dau seama că una dintre probleme e faptul că nu planifică evenimentele care se pot repeta.
Puține lucruri sunt cu adevărat neașteptate (deces, accidente grave, boli grave, pierderea jobului etc), restul se pot planifica în mare și se pot ține în frâu.
- Pe aceeași temă: Mic Ghid: Cum să faci față cheltuielilor neașteptate (cu brio!)
#7. Crezi că ai tot timpul înainte.
Probabil ești tânăr/ă, te gândești că pensia e hăt departe. Ai dreptate, e departe și imaginează-ți cum ar fi să poți să ieși la pensie și mai devreme?
Imaginează-ți cum ar fi să fii independent/ă financiar și să nu ai grija zilei de mâine.
Imaginează-ți cum ar fi să lucrezi exclusiv la ce îți place ție fără să îți pese de ce bani faci. Ai mult timp până la pensie, dar imaginează-ți cum ar fi să pleci din corporație și mai devreme?
#6. Te pândește vorba: Da’ ce, eu nu merit?
Ca să răspund la întrebare: Da, meriți. Dar la fel merită și varianta ta de mâine și de poimâine și de peste 1 an (sau 30) să aibă niște bani pe care să se poată baza. Gândește-te că meriți în fiecare zi, nu doar azi. Gândește-te că în viitor ești tot tu. Nimeni altcineva.
Ca să ieși din capcana asta, gândește-te ce te face să îți spui vorbele astea.
Ce îți lipsește, de fapt?
La mine întrebarea asta venea din faptul că nu mă acceptam cum sunt, nu mă simțeam văzută, căutam confirmare în exterior în loc să o caut în mine și atunci simțeam nevoia să mă răsplătesc cu cumpărături mici și dese.
#8. Ai venituri mari, dar și credite pe măsură.
Un credit mare pentru casă, un credit pentru mașină nouă, un credit de consum și ți s-a dus mare parte din venituri.
Însă trebuie să pornești de undeva. Economisește drastic o perioadă, stinge creditele, unul câte unul, nu mai lua altele și poate așa o să ai o altă viață.
Ca să economisești poți să tai din cadourile scumpe, brandurile scumpe de haine, evenimentele și petrecerile scumpe. Ne întoarcem tot la #1: care e prioritatea ta?
#9. Ai multe frici și îți este greu să îți asumi riscuri.
Am spus și în acest articol, pentru mine a economisi vine cu asumarea unor riscuri. E mai ușor să te bazezi doar pe sistemul privat, de exemplu.
E mai ușor să bagi capul în nisip și să plătești, doar să nu fii impus să faci alegeri grele. Atât timp cât îți permiți (asta însemnând că pe lângă cheltuielile obișnuite, economisești cel puțin 20% pe lună), este ok.
Nu este ok, după mine, atunci când eviți toate deciziile grele doar ca să nu stai față în față cu realitatea. Ca să eviți capcana asta, mai bine investește niște bani în tine (dezvoltare personală/coaching/terapie) și rezolvă-ți fricile (măcar pe unele), în loc să plătești toată viața pe lucruri pe care le faci din frică.
#10. Pui presiune mare pe tine.
Să începi imediat și cu sume mari. Dacă nu ești obișnuit să economisești din copilărie, dacă nu ai văzut la alții, dacă până nu demult ai trăit de pe o lună pe alta, este esențial, după mine, să începi să economisești câte un pic.
Mai bine îți stabilești să economisești câte puțin în fiecare lună timp de 1 an decât să îți setezi ținte uriașe la care să renunți după 2 luni.
#11. Urăști ideea de a te limita/restricționa.
Poate că vine din faptul că ai avut o copilărie grea, când ai trăit de pe o zi pe alta.
Poate că vine din faptul că ești sătul de restricțiile pe care ți le impun alții și copilul rebel din tine se răzbună.
Cred că trebuie să vezi dacă ce simți tu acum este în acord cu realitatea: încă trăiești greu sau ai rămas doar cu frica? Cred că trebuie să vezi de unde vin reacțiile rebele la limite? Cui te opui, de fapt? Mai ai motive să te opui sau ar trebui să le reevaluezi?
#12 Nu ai scopuri bine definite.
E mult mai ușor să economisești cu o imagine clară în minte. Pentru ce economisești? Ce vrei să faci cu acei bani? Până când vrei să economisești acei bani? Intră în detalii, visează (din nou) cu ochii deschiși, imaginează-ți scopurile și asta îți va alimenta motivația.
Am intuit bine motivele? Ai de adăugat și altele? Poți să transformi fiecare motiv de aici într-un exemplu pozitiv, să vezi ce ți se aplică și să lucrezi la ce te trage în urmă.
Totul depinde de tine!…Oricât de grea ar fi vorba asta.
Pentru mai multe idei de economisire, abonează-te la newsletter-ul meu săptămânal. Îți voi trimite obiceiuri care o să te ajute să economisești și să trăiești simplu și conștient. Mulțumesc pentru încredere!
m-am regasit in multe din astea.
Pot sa mai adaug un lucru? viata prea complicata si incarcata de lucruri si griji duc la fuga de a „accepta” inca o „responsabilitate”. Cand am renuntat la prieteniile false, la tv, la machiaje, la obsesia pt curatenie si calcat, la ratele ce nu aduceau plus valoare etc (la tot ce nu imi aduceau fericire) dintr-o data am gasit si energia si solutia si pt economisit
Da, da, cât de importantă e asta și cum mă regăsesc și eu în ea! Cumva are legătură cu prioritățile, dar tu ai explicat-o mult mai bine. Și în plus, mai întâi trebuie să simplifici și apoi să alegi prioritățile pentru că altfel e foarte greu și e mai probabil să alegi în defavoarea ta. Mi-ar plăcea să ne întâlnim vreodată 🙂
Suntem in perioada lui „prea mult”.
E ca in sanatate: la probleme medicale e nevoie sa scoatem ceva din noi nu sa mai bagam in noi (medicamente, suplimente etc).
Semnat: o femeie sanatoasa (pe cat de sanatoasa pot fi cu boala cronica ce nu trece.).
Pingback: Ana Nicolescu: Pune-te în rol de observator în relația cu banii tăi • Natalia Dabija
[…] 12 motive pentru care îți vine greu să economisești (și cum să le ocolești) […]