Nudge, cartea ghionturilor pentru decizii mai bune legate de sănătate , bogăţie şi fericire – ăsta e subtitlul cărții, împarte oamenii în două grupe.
Există oamenii simpli (ca mine și ca tine, probabil), care sunt un amestec de rațional și emoție. Și există Econ-oamenii, care sunt mereu (dar mereu) raționali, care fac alegeri bune și care știu să își prevadă viitorul.
Autorii cărții au împărțit oamenii în felul ăsta doar ca să întelegem mai ușor cum ar fi viața noastră dacă am putea să luăm decizii exclusiv rațional. Econ-oamenii nu există, stai liniștită.
În realitate, toți ne lăsăm pradă emoțiilor. Diferența dintre noi e că unii ne implicăm emoțional mai mult, alții mai puțin. Cât m-am gândit la aspectul ăsta, mi-am dat seama că nevoia mea de a cumpăra multe lucruri tot se bazează pe emoții.
Am pus într-o listă situațiile când cheltui mult și concluzia e că toate situațiile astea au legătură cu emoțiile. Tu când cheltui mult? Te regăsești în vreo situație dintre cele de mai jos?
Când vreau să evadez
Când vreau să mă simt bine
Când am senzația că e o oportunitate unică
Pe zi facem sute de alegeri. Alegem ce mâncăm, ce radio ascultăm, ce haine punem pe noi, pe ce drum o luăm, apoi ajungem la birou și mai facem încă o sută de alegeri. Așa e sistemul în care trăim și asta e de bine. Vrem să știm că putem să facem alegeri.
Numai că toate produsele pe care le folosim, de la hârtia igienică până la informația pe care o consumăm pe telefon, au în spate o strategie de marketing. Iar unele produse au în spate campanii serioase, care sunt menite să ne lase impresia că avem în față o oportunitate unică. Și atunci ce se întâmplă când toate ofertele din jurul nostru ni se par unice, de neratat? Ajungem să le vrem pe toate, pentru a ne alimenta setea asta de a avea și de a nu rata șansele unice.
Să le vrem pe toate e perfect uman. Problema apare atunci când nu putem face diferența dintre dorința și necesitate. Atunci riscăm să ajungem să cheltuim mai mult decât ne dorim.
Când îmi este foame
Când sunt foarte obosită
Când vreau să mă simt apreciată
Când cumpăr din inerție

Cum să fac să nu mai cheltui atâta?
Reieșind din ce am observat mai sus, ca să cheltui mai puțin, ar trebui:
- să evit să merg înfometată și obosită la cumpărături,
- să caut să mă fac apreciată în alte moduri (nu prin haine),
- să am grijă de mine constant și să am grijă de starea mea de bine (ca să nu ajung neprogramat în mall),
- să-mi dau timp să analizez și să-mi planific mai des cumpărăturile (ca să pot să-mi dau seama dacă oportunitatea din fața mea e unică și să evit să cumpăr din inerție).
Teoretic vorbind, e simplu să economisesc. Practic, ar trebui măcar din când în când să trec în grupul Econ-oamenilor. Ceea ce e destul de greu, dar nu imposibil. E vorba despre a fi conștienți de acțiunile noastre. Ești de-acord?
Pentru mai multe idei de economisire, abonează-te la Newsletterul meu săptămânal. Îți voi trimite obiceiuri care o să te ajute să economisești și să trăiești conștient. Mulțumesc pentru încredere!
Closing Photo by Estée Janssens on Unsplash
Pingback: 19 idei care o să te ajute să economisești la supermarket + 2 idei bonus • Natalia Dabija
[…] Când cheltui mult? Cum să fac să nu mai cheltui atâta? […]
Pingback: Pe mine mă motivează o vacanță, siguranța și încă 2 lucruri. Tu de ce (vrei să) economisești? • Natalia Dabija
[…] Când cheltui mult? Cum să fac să nu mai cheltui atâta? […]
Pingback: Cum îți poate îmbunătăți viața un buget de cheltuieli • Natalia Dabija
[…] ajutat să fiu sinceră cu mine și să-mi pun întrebări (grele) ca: De ce cheltui pe nimicuri? Ce nevoi încerc să acopăr când fac cumpărături compulsive? Aș putea să-mi îndeplinesc […]
Pingback: Cheltuielile impulsive - cum să le vii de hac (idei din experiența mea) • Natalia Dabija
[…] Citește și: Când cheltui mult? Cum fac să nu mai cheltui atâta? […]
Pingback: 6 nevoi emoționale ale oamenilor și legătura acestora cu banii • Natalia Dabija
[…] Citește și: Când cheltui mult? Cum să fac să nu mai cheltui atâta? […]