
Yuhuu, am dat startul la podcastul Metamorfoza (avem deja 3 episoade!) și azi vin cu o sumarizare pentru ce am discutat cu Ana Nicolescu (blogger, antreprenor, coach) despre relația ei cu banii.
Am invitat-o pe Ana pentru că am aflat de la ea de pe blog că și-a reorganizat bugetul acum câțiva ani și am vrut să văd cum a fost acest proces pe dinăuntru.
Momentul zero pentru ea a venit în urma unei crize de familie când a început, împreună cu soțul ei, să noteze toate cheltuielile. Apoi și-au dat seama că cheltuiau mult pe lucruri care nu țineau de valorile lor. De exemplu, cheltuiau mult pe mâncare, dar nu erau cine știe ce gurmanzi.
Au reușit să-și găsească o formulă care să li se potrivească (spoiler alert: sistemul de plicuri) și astfel au reușit să se organizeze mai bine cu banii, să economisească și să investească pentru copii și pentru viitor.
Despre ce am discutat cu Ana:
- cum și-a analizat preconcepțiile pe care le avea despre bani și cum le-a depășit
- cum a început să țină o evidență a cheltuielilor, pornind de la o criză de familie
- cum a ajuns să-și cunoască soțul mai bine, prin prisma personalității financiare pe care o are
- cum a adoptat sistemul plicurilor, metodă învățată de la Adrian Asoltanie
- cum a trecut de la a evita contactul cu banii, la a-și potența strategul din sine
Cele mai importante lecții din discuția cu Ana Nicolescu:
Takeaway #1:
Amintirile din copilărie despre bani pot spune multe despre ce relație avem cu banii în prezent. Pentru a-ți afla prejudecățile, du-te în copilărie și vezi ce experiențe ai avut apropo de bani și de antreprenoriat. Când amintirile nu-ți sunt la îndemână, lucrează cu un specialist (terapeut, coach) care să te ajute să le accesezi. Pentru a completa imaginea, vezi și ce ți se spunea în familie despre bani (de la mama, tata, dar și din familia extinsă). Recomandarea mea pentru completare: Fă un exercițiu în care te întrebi simplu ce ai auzit din familie despre bani și scrie totul într-o agendă.
Takeaway #2:
În caz că ai certuri în familie legate de bani, încearcă să-ți cunoști partenerul. Fii curioasă și află-i personalitatea financiară. Vezi și tu ce personalitatea financiară ai și povestește-i partenerului despre tine. Ana a povestit cum, cunoscându-l mai bine pe soțul ei, a putut să-l înțeleagă și să treacă dincolo de “are ceva cu mine”.
Takeaway #3:
Când îți organizezi bugetul, vezi mai întâi care-ți sunt valorile. Ana spune că pentru ea a funcționat să reducă din cheltuieli acolo unde NU-i sunt valorile și surplusul să-l trimită către economii.
Takeaway #4:
Pune-te în rol de observator în relația cu banii. Ana ne invită să observăm: Cum arată situația asta? Ok, luna asta pe ce am cheltuit? De ce am cheltuit atâta? De ce am simțit nevoia să le iau copiilor mai mult decât au nevoi? Ce se întâmplă aici la mine, ce vreau să acopăr? Ce rol au banii în situația asta? În ce emoții mă duc?
Takeaway #5:
Creează-ți structuri de sprijin care să te țină accountable. Aceste structuri pot fi oameni care să te ghideze, dar și materiale create de alți oameni pe care să le adaptezi la viața ta. Contează mult să ai o susținere continuă.
Resurse menționate:
Cartea: Cum să-ți faci soțul milionar de Larisa Renar
Educator financiar: Adrian Asoltanie
Contul de instagram: 3mesepezi
Resurse recomandate:
Chestionar pentru a-ți afla personalitatea financiară
Mai multe despre Ana Nicolescu:
Blogger pe MamicaUrbana.ro, Coach și Consultant în blogging pe AnaNicolescu.ro
Mai multe de la Natalia Dabija:
Finanțe personale:
- 12 motive pentru care îți vine greu să economisești (și cum să le ocolești)
- Lecții despre bani pe care aș fi vrut să le știu la 22 de ani
- Cele mai bune metode de economisire? Top 7 idei din curtea mea
Simplificare:
- Ce fac să ajung la viața domoală la care râvnesc
- 5 lucruri care te vor ajuta să îți simplifici viața (+un bonus fain)
- Cum învăț să las controlul din mână și de ce o fac
Recunosc, la noi în familie este cel care se ocupă de bugetul financiar, are notat fiecare cheltuială pe care o facem, și datorită lui reușim să facem economii.
Pingback: Cum sa-ti explorezi relatia cu banii, dincolo de buget și de cifre • Natalia Dabija
[…] Ana Nicolescu: Pune-te în rol de observator în relația ta cu banii (audio) […]