Inclus: Îți spun cum să reușești să formezi obiceiuri noi și îți dau inspirație pentru 12 obiceiuri esențiale.
Puterea obiceiurilor e mare. Mai mare decât a obiectivelor, aș spune. Pentru că obiceiurile fac parte din rutină, pe când obiectivele sunt intangibile și greu de atins.
În acest articol, te invit să te focusezi pe obiceiurile mici și importante, care o să te ajute să economești și să trăiești conștient.
Cel mai important lucru atunci când vrei să formezi un obicei nou e să nu te împovărezi.
Când îți propui să schimbi un obicei, ocupă-te doar de acel obicei.
Știu, te tentează să faci multe lucruri în același timp, mai ales că atunci când le pui pe hârtie lucrurile par simple. Însă șansele să le reușești pe toate sunt mici.
Pași care o să te ajute să reușești
Așadar, simplifică și alege doar 1 obicei pe lună. Apoi mai sunt câteva lucruri care o să te ajute:
- Împărtășește cu cineva intenția de a schimba acel obicei. Cu cât e mai mare și mai important grupul, cu atât mai bine. De ce? Pentru că asta te va responsabiliza.
- Stabilește detaliile noului obicei. De ex., dacă vrei să îți faci un obicei din a pune deoparte niște bani fix după ce ai luat salariul, planifică un timp special pentru acțiunea asta și ține-te de ea. Dacă vrei să verifici mai rar email-ul, stabilește de câte ori pe zi vrei să îl verifici și la ce oră și limitează-te la acele ore.
- Raportează zilnic progresul cu acel grup. Grupul te poate încuraja când îți vine să te lași.
- Exersează și după ce au trecut acele 30 de zile. După o lună probabil o să-ți fie mai ușor să te ții de obicei, sau cel puțin – mai ușor decât la început, însă nu te lăsa, continuă.
- Începe cu obiceiuri ușoare și pe care știi că o să poți să le stăpânești. După ce reușești cu unele ușoare și capeți încredere că poți, setează-ți obiceiuri mai grele. Dar la fel, doar câte unul pe lună.
Acum că am stabilit planul general, las mai jos o listă de obiceiuri care o să te ajute să economisești. Apoi, vin cu lista mea de obiceiuri la care vreau să lucrez în 2019.
Idei de obiceiuri care o să te ajute să economisești:
- Dă-ți timp de gândire o săptămână înainte de fiecare cumpărătură care nu e strict necesară.
- Transferă o sumă de bani în contul de economii în ziua în care ai luat salariul (stabilește o sumă și o oră fixă).
- Fă listă de cumpărături de fiecare dată când mergi la shopping (chiar și de haine). Pentru cumpărăturile periodice, poți să stabilești ziua și momentul zilei când să faci acea listă.
- Înregistrează toate cheltuielile, în fiecare zi, seara.
- Ia-ți mâncare de acasă pentru prânzul de la birou (eventual pregătește caserola de cu seară).
- Compară prețurile produselor înainte de a cumpăra.
Tranformă ideile astea în obiceiuri cât mai specifice (alocă-le timp, oră specifică) și include-le în lista ta. Nu pe toate, doar ce ți se potrivește.

Lista mea de obiceiuri pentru 2019, câte unul pe lună
Las și lista mea de obiceiuri aici, cu 2 scopuri. Pentru a mă responsabiliza și pentru a-ți oferi inspirație pentru lista ta.
- Să verific email-ul de (doar) 2 ori pe zi, o dată dimineața la 10 și o dată după amiaza, pe la 16:00.
- Să merg zilnic 20 de minute pe zi, între orele 16:00 și 17:00.
- Să scriu în jurnal, înainte de culcare, 5 rânduri despre ziua care a trecut.
- Să mănânc 2 fructe pe zi, la ora 11:00 și la ora 15:00.
- Să scriu 500 de cuvinte pe zi, la prima oră.
- Să îmi înregistrez toate cheltuielile în fiecare zi, seara, înainte de culcare.
- Să mă focusez pe un singur lucru atunci când lucrez (pe ăsta cum să-l fac mai specific?)
- Să îmi evaluez fiecare săptămână, duminică dimineața, la trezire.
- Să fac ordine în camera de zi în fiecare seară, între 19:30 și 20:00. Camera de zi e locul unde lucrez și cred că mi-ar face bine să fie o cameră ordonată.
- Să fac ordine în email în fiecare zi, după amiaza la 16:00. Să le clasific emailurile și să șterg tot ce îmi este inutil.
- Să mă trezesc la ora 5:30, pentru timp extra pentru mine.
- Să mănânc încet, nu în timp ce lucrez și să fiu atentă la mâncarea din farfurie.
Deși pare că obiceiurile mele nu au nimic cu banii, în realitate legătura e strânsă. Multe dintre ele sunt legate de sănătate și de confortul meu emoțional. Iar atunci când mă simt bine, pot rămâne conștientă și atentă la cheltuielile mele. Am scris aici despre asta.
Altele sunt legate de productivitatea mea, care tot în bani se transformă. Iar punctul 5 e legat direct de bani, pentru că mi-ar plăcea să ajung să trăiesc din scris. În 2018 am testat câteva dintre obiceiurile de mai sus, însă nu pot să zic că le stăpânesc, de aceea o să le aloc câte o lună din 2019.
Să facem un rezumat
Alege un singur obicei pe lună. Anunță-l în diverse grupuri ((eu o să o fac în grupul nostru despre organizare și economisire), notează rezultatele în fiecare zi și ne auzim la sfârșitul anului cu ce am reușit și ce nu.
Poți să folosești lista mea de obiceiuri, dar poți să îți faci lista ta proprie. Recomand a doua variantă, ca acele obiceiuri să-ți vină mănușă. Ideal ar fi ca lista să fie aliniată cu planurile tale pe termen lung.
Unii spun că pentru a reuși să formezi un obicei nou e nevoie de cel puțin 30 de zile de perseverență. Alții spun că ar fi de ajuns și 21 de zile, însă eu cred că aceste 21 de zile sunt un minim necesar, nu o medie. Marginea de sus poate să fie și 254 de zile, așa cum spune acest studiu. Indiferent în cât timp l-ai stăpânit, lucrul tău nu se încheie aici.
Continuă!
M-am inspirat pentru acest articol din cartea Mai mult cu mai puțin de Leo Babauta. O puteți găsi la editura Publica. Acei pași de mai sus sunt inspirați din experiența autorului, iar lista de obiceiuri am creat-o eu, în funcție de ce am nevoie anul ăsta.
Tu ce obiceiuri vrei să stăpânești în 2019?
Cum pana mea, doamna, verifici tu email de 2 ori pe zi ca deja am verificat de vreo 10 ori:)))ca il tin deschis.
Altfel eu pe toate le fac varza: mananc si 10 fructe pe zi, cand am chef, mananc cand lucrez, ordine in casa – cum da Domnu’, noroc ca merg pe jos aproape 1 ora zilnic – imi spala pacatele?? :)))
Stai un pic, asta e ceea ce vreau să fac. Încă nu am reușit să ajung la performanța să verific de doar 2 ori pe zi. Dar știu că mi-ar prinde bine!
Cât despre restul, și eu le fac, mănânc fructe, fac uneori ordine, daaar, nu le fac zi de zi, nu sunt ca o rutină. Fac doar când îmi aduc aminte și cred că nu este suficient. Aș vrea să ajung ca tine :)). Despre mers, la fel. Eu lucrez de acasă și dacă nu o să-mi includ mersul în program (și nu fac nici altfel de exerciții) o să fie nașpa pe termen lung.
Apropo, primul obicei la care vreau să lucrez e ăsta cu mailul. Wish me luck! Am început deja, dar nu destul de bine.
Asa sa faci, super! ?✨?
Pingback: Rutinele familiei - de ce sunt importante și cum te ajută să atingi viața mult visată () • Natalia Dabija
[…] cred foarte mult în obiceiuri și am povestit și în alte articole cum învăț să îmi creez obiceiuri bune, pentru că obicei + obicei + …+ obicei = ziua […]