Inclus: Îți spun cum să faci față cheltuielilor neașteptate cu brio și fac diferența între cheltuielile neașteptate care pot fi planificate și cele neplanificabile. Timp de citire: 15 minute.
Ne facem planuri de vacanță, ne facem planuri de shopping. Ne facem planuri pentru viitorul copiilor noștri. Însă viața nu e întotdeauna în acord cu planurile noastre.
Uneori apare câte o factură pentru sănătate, alteori ni se strică mașina în mijlocul câmpului, alteori vine soacra pe neașteptate.
Înainte să îți spun cum să faci față cheltuielilor neașteptate, hai să vedem ce sunt cheltuielile neașteptate și ce nu sunt (din perspectiva mea).
Am citit pe un blog o poveste care definește diferența dintre aceste 2 tipuri de cheltuieli.
Să zicem că ești acasă, mănânci în pat și te uiți la TV. Ar trebui să lucrezi, dar nu ai chef. Nu ai avut chef nici de strâns în casă, timpul s-a oprit ca tu să te relaxezi.
Se aude soneria.
Te uiți în vizor – e soacra.
În 2 minute înainte să deschizi, reușești să acoperi patul, să arunci farfuria în chiuvetă și să închizi ușa de la bucătărie.
Apoi îi deschizi ușa soacrei, nu ai ce face.
Ei, bine, vizita neanunțată a soacrei este neașteptată, dar nu e ca și cum ai crezut că nu o să te viziteze niciodată, așa-i? Știai că la un moment dat va veni, anunțată sau neanunțată.
Ce legătură are povestea soacrei cu cheltuielile?
Este un exemplu excelent pentru a face diferența dintre cheltuielile neașteptate, pe care nu le poți previziona și cheltuieli neașteptate care știi că o să vină la un moment dat, doar că nu știi când exact.
Să reluăm cu exemple.
Ce sunt cheltuielile neașteptate?
Ținând cot de criteriul de mai sus, cheltuielile neașteptate sunt cele care te lovesc și pe care nu ai cum să le planifici.
Poate să fie vorba de o boală gravă în familie, accident grav cu mașina, să îți pierzi serviciul, deces în familie, o calamitate naturală, urgențele medicale pentru câine/pisică sau alte animale de companie. Acele situații despre care nici nu ne vine să vorbim.
Ce nu sunt cheltuielile neașteptate?
Cheltuielile care vin o dată la câteva luni, vrei, nu vrei:
- Cheltuielile care țin de reparația casei în care stai.
- Reparațiile mașinii.
- Petrecerile neplanificate, călătoriile asociate unor petreceri.
- Evenimente și călătorii neplanificate cu școala/grădinița copiilor.
- Cheltuielile legate de sănătate.
Ca să fiu mai blândă, o să spun că acestea sunt tot cheltuieli neașteptate, însă sunt planificabile. Mai departe le voi pune în ghilimele, pentru a le diferenția de cele neașteptate și neplanificabile.
Mai mult de atât, unele cheltuieli „neașteptate” pot fi evitate de tot.
Hai să le luăm pe rând.
Cheltuielile care țin de reparația casei
Poate să fie vorba despre cheltuielile cu sistemele electrice, cu instalațiile sanitare, cu încălzirea, cu acoperișul, cheltuieli de menținere.
Cum să eviți cheltuielile neașteptate cu casa:
Cheia e să menții casa (zic casă, dar mă refer și la apartament) în stare bună ca să eviți cheltuielile mari și neașteptate.
Noi stăm încă în chirie și schimbăm chestii pe măsură ce se strică. Dacă ar fi casa noastră am repara chestii preventiv, așa cum facem pentru mașina personală.
O altă modalitate de a evita aceste cheltuieli e să repari singur. Bineînțeles dacă timpul îți permite și dacă nu ieși mai scump să repari tu.
Cum să faci față cu cheltuielile neașteptate cu casa:
În primul rând, planifică-le. Nu le mai lăsa să te ia prin surprindere.
Dacă ai o casă, e clar că vor veni și cheltuielile cu ea.
Dacă ai o istorie a casei (în sensul că ai stat mai mult timp în ea), poți să vezi ce reparații ai făcut până acum și poți să previzionezi un cost estimativ de menținere a casei pe an.
Apelează la acei bani pe care i-ai strâns după ce ai planificat cheltuiala. Nu poți să te oprești la planificat.
După ce ai stabilit ce bani ți-ar trebui să acoperi cheltuielile cu casa, pune deoparte o anumită sumă pe lună pentru asta. Unii spun că ar fi bine să strângi 1 % din valoarea casei pe an pentru cheltuielile legate de mentenanța ei. Alții spun, tot acolo, că poți să aloci niște bani în funcție de suprafața casei.
Pentru daunele foarte grave, cred că e bine să ai și o asigurare pentru casă (care e și obligatorie).
Cheltuielile care țin de mașină
Cu mașina avem acele tipuri de cheltuieli pe care putem să le planificăm ușor (așa cum sunt impozitele, asigurarea, vinietele etc) și avem cheltuieli care pot apărea pe neașteptate, dar care, la fel, pot fi planificate din timp.
Cum să eviți cheltuielile neașteptate cu mașina:
Condu mai rar. Ia transportul public, iar dacă stai în afara orașului, lasă mașina la o gură de metrou. Eu las mașina în parcarea Străulești sau la metrou Bazilescu și iau metroul până în centru. Când se încălzește mi-am propus să iau și copiii de la grădi cu autobuzul, în loc de mașină.
Beneficii: ai grijă de mașină, faci mișcare, economisești pe benzină, ai grijă de planetă.
Organizează-te să faci mai multe drumuri într-o zi, dacă îți permite timpul. În rest, ia transportul public.
Repară-ți singur mașina. Sunt o norocoasă că soțul meu iubește mașinile și iubește să se bage în ele. Reparațiile de mentenanță le face singur acasă și economisește pe manoperă.
Nu toți au atracția asta, însă cred că sunt cazuri când ne este frică să ne asumăm responsabilitatea. Vezi la tine cum e.
Condu prudent și preventiv. Chiar îi spuneam soțului meu că aș vrea ca toți șoferii din București să conducă la fel ca mine. 🙂
Nu depășesc viteza legală nici când mă grăbesc, îi las pe toți nerăbdătorii să mi-o ia înainte. Semnalizez cu mult timp înainte. Dacă toți ar conduce ca mine, am avea mult mai puține accidente, garantez. Bine, și mai multe întârzieri, dar asta e partea a doua. 🙂
Cum să faci față acestor cheltuieli:
Apelează la banii pe care i-ai strâns pentru cheltuielile anuale de reparație a mașinii.
– Care bani?
– Cum care?
Poți să faci o previziune a cheltuielilor de reparație cu mașina în baza anilor trecuți și să te apuci să strângi o sumă anuală pe care să o folosești atunci când îți trebuie.
Sau fă-ți o asigurare mai largă decât cea obligatorie.
Cheltuielile neașteptate legate de sănătate
Aici o să mă refer în special la cheltuielile care nu țin de boli grave care au venit peste noapte, ci la obișnuitele viroze, răceli, boli digestive, lovituri ale copiilor etc.
Cum să eviți cheltuielile cu sănătatea:
Prevenția este cheia și aici. Ai grijă de sănătatea ta și de sănătatea familei tale și vei cheltui mai puțin cu facturile medicale. Mănâncă sănătos, dormi bine, fă mișcare (chiar și până în parc), alege-ți relațiile în care trăiești, nu te încărca cu lucrul.
Fă-ți o prioritate din sănătatea ta. Acesta e un îndemn și pentru mine. Și eu tind să îmi depășesc limitele și uneori îmi dau seama prea târziu, abia după ce m-a lovit boala.
Ai încredere în corpul tău. Ajută-l cu repaus, somn, lichide.
Probabil o să pară că sunt la extremă, doar că nu sunt. Iau și eu, le dau și copiilor, medicamente atunci când trebuie.
Însă nu sar cu medicamentele la orice răceală (mai ales pentru mine), mă gândesc și verific de 2 ori înainte să luăm antibiotic, mă gândesc de 2 ori înainte să facem radiografii (la multe lovituri ale copiilor o radiografie m-ar fi liniștit pe loc, însă am stat să analizăm și riscul lor pe termen lung și le-am evitat când am putut).
Am încredere că corpul meu se va descurca. Și de cele mai multe ori se descurcă. Și ale copiilor la fel.
Citește și articolul ăsta scris de o femeie, despre cum să ne protejăm împotriva cancerului. E despre cancerul de sân, dar cred că multe idei ajută și pe alte planuri.
Mergi la controale periodice, de rutină. Așa cum îți faci mentenanța la mașină. Și eu încă am restanțe, iar pe tabla mea de planuri e însemnat de vreo 2 luni să-mi fac o analiză de sânge generală. Însă prevenția te costă mai puțin decât o avarierea gravă.
Cum să faci față cheltuielilor neașteptate medicale:
Apelează și la spitalele de stat. Din ce am observat, românii cu venituri medii apelează la spitalele private pentru consultații. Pachetele salariale includ și abonamente la spitale private și e un lucru de bine. Însă acele abonamente sunt bune doar când nu ai urgențe sau analize speciale.
Și noi avem abonamente la un spital privat pentru toți patru, însă încerc – când mă simt în stare – să mă obișnuiesc și cu spitalele de stat.
Fac asta pentru a optimiza costurile cu sănătatea, dar și pentru că nu îmi place să trăiesc cu frica în sân.
Testez și spitalele de stat și uneori descopăr că nu e atât de rău.
Dacă nu ești pregătit să testezi spitalele de stat, testează și compară clinicile private.
Spre exemplu, stomatologiile au prețuri care depind de zonă. La un doctor într-o clinică pe Șoseaua Nordului e posibil să dai de la 200 roni în sus pe o plombă. În Aviației, poți să găsești cabinete unde te va costa de la 100 ron plomba. Și sunt zone oarecum apropiate.
Fă-ți o asigurare privată de sănătate care să acopere intervențiile dificile. Noi nu avem o astfel de asigurare, însă, din ce mi-a povestit un consultant, plătești lunar o anumită sumă și ai o acoperire pentru anumite tipuri de intervenții. Cred că asta e o variană bună mai ales pentru cei care nu reușesc să strângă singuri bani (aici faci contractul și apoi ești impus să plătești acea rată lunară).
Folosește medicamente generice. De fiecare dată când merg la farmacie întreb să mi se ofere cea mai ieftină variantă pentru un medicament.
Acel medicament este, de obicei, un medicament generic. Citește aici să vezi ce sunt astea și aici.
Cheltuielile cu petrecerile neașteptate
Nu voi scrie din experiența mea pentru că noi nu prea avem astfel de cheltuieli. Însă o povestesc din ce observ la alții.
Pentru mulți români, petrecerile de botez, nunțile, zilele de naștere rotunde sunt o sursă constantă de risipă a banilor.
Poate sună aiurea să folosesc cuvântul risipă, însă îi spun așa, pentru că observ că mulți oameni se plâng de aceste cheltuieli. Ca și cum acestea ar fi un „trebuie” pe care nu poți să îl refuzi. Nu generalizez și nu spun că toate petrecerile sunt o risipă de bani.
Cum să eviți cheltuielile neașteptate cu petrecerile:
Învățăm să spunem Nu. 🙂 Înainte de a accepta o invitație din familia extinsă sau de la birou, întreabă-te cum te-ai simțit ultima oară la o astfel de petrecere.
Dacă te-ai simțit ca peștele în apă (adică foarte bine!), go for it. Adică mergi la întrebarea a doua:
Chiar dacă m-am simțit bine, îmi permit acum să merg la această petrecere?
A-ți permite înseamnă să nu te îndatorezi la sfârșit de lună și să poți să economisești rata pe care ți-ai propus-o. Dacă îndeplinești cel puțin cele 2 condiții, înseamnă că acea petrecere nu este o corvoadă pentru tine și are sens să spui un mare DA.
Dacă răspunsul e nu, revin:
Învață să spui Nu și asumă-ți decizia.
E posibil unii oameni să nu te înțeleagă, dar, dacă le explici frumos motivele, e treaba lor ce cred.
Și aici e posibil să par la extremă, însă nu sunt. Sunt doar un om care își respectă limitele și plăcerile. Tot mai rar mi se întâmplă să particip la evenimente din datorie.
Cum să faci față cheltuielilor neașteptate cu petrecerile:
Planifică-le din timp. Dacă ești genul petrecăreț și știi că mergi la 2-3 nunți/botezuri pe an, alocă niște bani din timp pentru asta. Acele petreceri nu vor mai fi neașteptate, pentru că vei avea (o parte din) bani strânși pentru asta.
Pentru femei, aici se pune și problema rochiilor.
Poți să împrumuți sau să închiriezi o rochie pentru petrecere, în loc să o cumperi sau poți să fii inventivă și să îi dai rochiei un aspect proaspăt cu accesorii noi.
Când mergi la o petrecere, apar și cheltuielile cu cadourile. Dacă vrei să eviți cheltuielile cu cadourile, fă un cadou cu mâinile tale. Internetul e plin de idei pentru tot felul de mâini (stângi și drepte).
Sau fă un cadou din timpul tău. Spre exemplu, pentru un botez poți să le dăruiești părinților 3 ore de stat cu copilul, pe care să le folosească oricând.
Cheltuielile neașteptate cu școala/grădinița copiilor
Dincole de taxele pe care le plătim și sunt așteptate în fiecare lună, putem să avem cheltuieli neașteptate legate de excursiile copiilor sau de alte activități extracurriculare. Alte cheltuieli neașteptate sunt cele cu cadourile pentru cadrele didactice.
Cum să eviți aceste cheltuieli:
Învățăm să le spunem Nu copiilor. Își punea cineva întrebarea cum să îi împăcăm pe copiii adolescenți când merg la o petrecere scumpă și apoi spun că vor să își facă și ei ziua de naștere în acel local scump.
Păi cum să facem? Dacă nu ne permitem, le spunem clar și sincer acest lucru.
Nu am copii adolescenți și e posibil să nu văd toate nuanțele, dar sincer nu văd o problemă în a-i spune copilului că nu îți permiți și să vii cu o altă propunere.
Cum să faci față cheltuielilor neașteptate cu copiii:
Le planifici din timp. Știi din timp că pe timpul anului copilul merge in x excursii și 1-2 tabere. Știi aproximativ și suma și planifici din timp să economisești cât îți trebuie. E același principiu peste tot.
Îi spui copilului din timp la ce activități poți să îl lași și la ce activități nu. Îi oferi consolare și înțelegere și te va înțelege și el (cândva, nu neapărat pe loc).
Gânduri finale
La toate lucrurile pe care le faci deja, trebuie să faci și niște mici bugete pentru cheltuielile „neașteptate”, pe care le aștepți de fapt. Eu încurajez pașii mici, așa că începe cu un singur tip de cheltuieli neașteptate.
Începe cu ce te doare cel mai tare.
Al doilea lucru care o să te ajute e să înveți să spui Nu la lucrurile care nu îți plac. Accentuez asta pentru că observ că e o problemă dominantă.
Al treilea lucru – simplifică. Mă gândesc aici la petrecerile neașteptate sau cheltuielile cu copiii.
Îmi dau seama că nu e o rețetă ușoară, dar nici nu am promis asta. Tu nu vrei să fii printre cei 52,5% dintre români care nu știu cum să facă față cheltuielilor neașteptate, așa-i? 🙂
Pentru cheltuielile cu adevărat neașteptate, de forță majoră, folosește fondul de urgențe. Am scris aici cum să îți faci un fond de urgență. Pentru idei despre cum să economisești ca să poți să strângi pentru fondul de urgențe și pentru acele mici bugete, citește aceste articole:
- 19 idei care o să te ajute să economisești la supermarket
- 21 de idei de distracții gratuite, pe care să le faci cu familia în weekend
- Urmărește seria lunară de articole: X lucruri frugale pe care le-am făcut în luna respectivă. Februarie e aici.
- Abonează-te la newsletterul aproape săptămânal, cu idei și scrisori exclusive pentru abonați.
Succes!
Abonează-te la newsletter-ul meu! Îți voi trimite aproape săptămânal scrisori care să te încurajeze, să-ți dea idei noi despre economisire și trai conștient. Mulțumesc pentru încredere!
moaaaama, ce articol lung ai scris!
M-am oprit la cheltuielile din casa. Eu aici bag si aparatele de utilizare casnica. O remarca proprie: cu cat am mia putine, cu atat se strica mai putine. Am o suma de bani alocata pt ele cand se strica, dar cum am unele de au rezistat 10 ani si inca mai merg, raman increzatoare 🙂
Da, bună remarcă. Cu atât mai puține cu atât mai bine. Sau dacă nu se poate puține, atunci să fie cât mai calitative.
De aia l-am numit mic ghid :D. Cred că o să-i adaug un table of contents ;).
Merci de vizită!
Aa, la partea cu sănătatea te-am menționat și pe tine :P. Sunt curioasă dacă ai primit un pingback că ți-am menționat articolul.
nu primii si nici nu ajunsei sa citesc acolo. Zau. Te-o mancat undeva sa scrii articol asa mare. Am terminat de mancat marul si nici juma nu citii. 😀 😀
OK, nu funcționează la mine pingback-ul ăla și mă enervează 🙂
la masina nu am. Cred ca am scris una rticol (sau e in draft), inspirata de niste frantzuzoaice: ele alocau lunar 500 euro pt masina. Chiar cand nu ii cheltuiau, tzineau banii deoparte. Asa, acopereau toate reparatiile/cheltuieli surpriza, plus ca la fiecare 5 ani aveau permanent bani stransi de o masina mai noua.
Mi se pare super mult 500 euro. Ok, în banii noștri ar fi să zicem 500 ron pe lună și tot mi se pare mult. Bine, acum depinde foarte mult și de mașină. Noi avem un logan și e ieftin de întreținut. Avem și un VW și nu mai e așa ieftin. Nu mai zic de branduri mai scumpe… Trebuie să caut în arhiva noastră să văd cam cât cheltuiam pe mașini pe an…
Au francezii niste taxe la masini… de ajunge 500 euro sa nu para o suma mare.
In tara de mai la nord de franta, vecina mea are lunar costuri de 1000 cu masina (leasing, parcare, benzina, taxe, asigurari, service), pana si amenzile de parcat gresit si viteza sunt atat de dese (si 1m mai colea pt 5 minute de parcat, sau 3km de viteza in plus sunt motiv de amenda!! si nu ai cu cine sa te certi – vin, fac poza la masina, printeaza chitanta si in 20secunde a disparut!! ). – ok, e drept ca a decis sa faca credit la masina pe perioada mica…
gata. Citii partea de sanatate.
La preventia sanatatii sunt multe de zis si facut: somn, liniste sufleteasca, simplitate, miscare, alimentatie etc. Si ce e cel mai dificil este ca orice greseala, marunta, dar zilnica, se aduna. Si cel mai dificil este ca nici nu stim unde gresim pana nu e prea tarziu.
(sapt. asta mi-am batut joc de alimentatie, si pac, prima criza de astm de anul asta. Am aplicat o doza de medicament…expirat. Asa ca ma programez la consult la medic. Asa imi trebuie. Trist este ca … am facut constient!!! si o refac periodic, dupa 5-8 luni asa, an, cam asa, de rutina si disciplina impecabila, o las mai moale aici, colo, si pac, o dau in bara 😀 ….)
Pentru că ai în mare parte un regim sănătos de viață ( vb fix despre tine), vezi repede derapajele și faci legătura dintre ce mănânci și rezultate. Când mănânci des porcării, ești mereu varză cu sănătatea și nici nu știi de la ce e.
Eu am o problemă cu zahărul și mi-e greu să mă scap de ea. Și mă rog, nu suntem așa green ca tine. Cumpărăm produse sănătoase, dar din magazin. Nu căutăm surse green.
am mancat o gramada de cioco azi 😀 . Zahar peste zahar.
Guilty 😀
si sa iti zic despre o cheltuiala neasteptata pt mine: a cazut mamaia. In spital inainte de operatia la picior i-au dat medicamente gresit si facut atac cerebral. Nu au mai operat-o, a ramas paralizata pe o parte, pe cealalta parte picior rupt. Mutat in azil privat pe care il platesc eu cu verisoara mea profesor. Majoritar eu, pt ca verisoara mea profesor o fi ea cu 3 joburi dar…e profesor.
Am multumit lui Dumnezeu ca am buget, nu am datorii, si stiu ca pot plati conditii rezonabile ei.
Toate celelalte palec in fata situatiei asteia, ca putem sa le estimez si am buget de avarie: boiler stricat, dinti sparti, pt concedii economism lunar. (cand ne-am mutat stiam ca o sa inlocuim boilerul, fiind de 15 ani vechi, dar nu stiam cand, am intrebat -800, pus deoparte 800 in contul de economii, cand a cedat am cautat instalator si gata, sotul se panicase ca uitase ca eu am pus bani deoparte pt asta…reparatia a fost fix cand eram noi la petrecere in bloc – muncitorii reparau, noi petreceam )