
Dacă ar fi să faci o listă cu toate lucrurile pe care vrei, trebuie și ar fi frumos să le faci, ar rezulta o listă fără sfârșit. Când să faci toate lucrurile astea? Și tu visezi la o zi de 48 de ore? Nu crezi cumva că asta ar fi o capcană și nu te-ar ajuta să îți simplifici viața?
Zilele sunt cum sunt. Scurte. Noi suntem cum suntem – cu puteri limitate și ne-ar face bine să acceptăm asta. Societatea e așa cum e, cu presiune pe noi de a fi perfecte.
Soluția e să ne simplificăm viețile.
Simt că iau în fiecare zi câte o gură de aer de munte de când îmi simplific viața. Și nu ne-am mutat la munte. 🙂 Simt că relațiile bune, în care pot să mă deschid până la durere, sunt esența fericirii mele. Simt cum îmi dă aripi bucuria de a putea lucra la ce îmi place.
M-am gândit să fac o listă cu lucrurile care mă ajută să îmi simplific viața în speranța că ți se vor potrivi și ție, iar la sfârșit vin și cu acel bonus promis în titlu.
5 lucruri care mă ajută să îmi simplific viața și care te vor ajuta și pe tine
#1. Debarasarea casei
Nici nu știu de unde să încep. Să fie eliberarea pe care am simțit-o de când nu mai avem șifonierele extrapline? Să fie sentimentul de ușurare pe care îl am de când alegerile noastre sunt simple?
Să fie povara pe care ne-am luat-o de pe umeri de când folosesc pentru copii doar un rând de haine – toate hainele sunt bune și de ieșiri și de grădiniță și de joacă prin casă. Nu toate merg pentru nunți și petreceri fancy, însă la petreceri nu prea mai mergem nici noi.
Să fie sentimentul de putere pe care îl avem de când am eliminat lucrurile inutile? Și nici măcar nu am terminat de tot debarasarea, e un proces continuu.
Debarasarea casei mă ajută să gândesc limpede și să-mi simplific deciziile.
#2. Puterea de a spune Nu
Dacă vrei o viață în care ai să ai timp pentru ce îți place, dacă vrei să ai o viață care să-ți permită să crești relații bune cu oamenii apropiați, dacă vrei să ai o viață în care să trăiești din plin, nu doar să respiri, e nevoie să spui Nu lucrurilor neimportante pentru tine.
Poate să doară. Nu există cale ușoară.
Însă e destul să faci un pas să vezi cât de mult te eliberează această putere și îți vei schimba perspectiva. Cel mai fain e că descoperi că nu ți se întâmplă nimic rău când spui Nu. Unii oameni se vor cerne, alții vor aprecia limitele tale și vor intra deschiși în viața ta.
Puterea de a spune Nu se referă și la acele multe proiecte pe care vrei să le faci într-un timp record, la acei clienți care nu îți aduc nicio valoare și uneori, a spune Nu chiar minții tale ca să poți să îți asculți corpul.

#3. Consumă doar informație care te inspiră/ajută/relaxează
Nu mă uit la TV de mulți ani. Nu avem cablu deloc în casă. Stau departe de știrile pesimiste și de reclamele care îmi induc ideea că mereu se poate mai bine.
Nu mai trăiesc dramele altora, ci caut să le rezolv pe ale mele. Știrile importante ajung la mine fără să le caut eu.
O vreme am simțit că am un handicap din cauza faptului că nu știu ce se întâmplă în lume. M-am temut că nu o să știu ce să vorbesc cu oamenii. Apoi am înțeles că acei oameni (pentru care știrile sunt importante) nu sunt de mine.
Oamenii „mei” sunt cei care vor să vorbească despre ce au pe suflet. Cu acești oameni nu e nevoie să știu nimic în plus. E de ajuns să ascult și să fiu eu. În sfârșit, am înțeles că a avea o cultură generală vastă (doar de dragul de a o avea) nu mă ajută cu nimic. Lumea mea interioară e bogată.
Viața se simplifică fără informațiile negativiste care circulă pe TV-uri și în online.
#4. Puterea de a lăsa controlul din mână
Familia se ține pe umerii femeii, așa-i? Poate nu în toate cazurile, dar cu siguranță în multe. Să fie asta pentru că bărbații ar fi nepricepuți în ale căminului? Nope. Ci pentru că femeile nu știu să lase controlul din mână.
Suferă și bărbații de problema controlului, dar nu când vine vorba de spălatul vaselor. 🙂
Când am învățat să las controlul din mână, am observat că pot să trăiesc cu asta și că pot să mă debarasez de datoriile morale pe care mi le impun. Soțul meu (sau oricare adult căruia îi înmânez controlul) se descurcă excelent cu ce are de făcut.
Sigur, lucrurile nu se întâmplă fix cum vreau eu, dar nu sunt nici mai rele. Până la urmă le face alt om, cum ar fi posibil să le facă fix ca mine?
Când lași controlul din mână și renunți la perfecționism, viața devine mai simplă și, culmea, mai plină.

#5. Listele to do
Cele făcute cu cap. Ce mă ajută foarte tare la o listă e să aleg 3 lucruri importante de făcut în acea zi și să fac acele 3 lucruri de dimineață.
Scriu o listă lungă cu lucruri pe care trebuie și vreau să le fac, apoi încercuiesc doar 3 dintre ele și pun o notiță MIT (Most Important Task) lângă fiecare.
Înainte de a aplica tehnica asta, făceam o listă lungă și apoi începeam de dimineață cu lucurile mărunte, pe cele importante le amânam, pentru că erau mai greu de făcut sau din cauza fricii.
Acum încep cu cele mai importante, mă felicit că am reușit să le fac și apoi trec la celelalte lucruri de pe listă și le consider ca bonus. Despre alte idei legate de planificare am scris aici.
Concluzie
Simt că profunzimile simplificării au rămas neatinse. Există atâtea și atâtea feluri de a ne simplifica viețile, însă nu aș vrea ca un articol despre simplificare să ajungă să fie complicat de citit. Am spațiu și timp și pentru alte articole despre simplificare, vor urma neapărat.
Drept bonus, includ în articol ideile câtorva doamne care au contribuit cu răspunsuri la întrebarea Ce vă simplifică viața? pe grupul nostru Organizează. Economisește. Trăiește.
- Elena Santos: Plățile online
- Adina G.: Colaborarea cu alte familii la dus copiii la activități, metroul sau taxi in loc de masina proprie
- Ana Maria Ivan: Ajutorul la curățenie
- Vavaly Valerica: Cumpărăturile online
- Ina T.: Să îmi „dresez” dragonii să facă treaba în locul meu (dragonii=copiii). Eliminarea totală a bijuteriilor. Am căpătat relaxare și confort, deși greu de crezut pentru o femeie.
- Roxana A.: Non-atașamentul față de obiecte. Le donez ușor. Casa respiră, eu sunt liberă.
- Daniela D.: Plata facturilor prin direct debit
- Alexandra Lopotaru: Planificarea din timp. Plan de rezervă la planul de rezervă.Terapia m-a ajutat sa imi simplific existenta, sa imi asum deciziile si sa nu mai vreau sa fiu pe placul tuturor.
- Maria B.: SOȚUL.
- Simina V.: Agenda, deci planificarea. Garderoba simplificată. Telefonul și toate aplicațiile de pe el, mail, plăți, liste, nr.de pași, meditație, cele de grafică în care mai lucrez, garderoba, HBO.
- Diana G.: Planificarea saptamanala impreuna cu sotul a bugetului familiei si a meniului, Online Banking-ul
- Anca T.: Taxify, aplicatia internet banking, savori urbane :), agenda cu meniuri, oala cu bunatati, voi!
- Raluca B.: Am învățat să spun Nu și să caut ajutor atunci când simt nevoia
- Loredana M.: Lenea. Asa simplifică viața… Pe bune, deleg. Soțul face mâncare și cumpărături legate de mâncare. Copilul vrea și e din ce în ce mai independent. În loc să le rezolv eu, las pe alții și nu critic. Încerc mereu să îmi impun să cer ajutor.
Pe tine ce te ajută să îți simplifici viața? Spune-ne și nouă!
LENEA.
Dar îți permiți să fii leneșă? Aici e întrebarea 🙂 Eu nu prea îmi permit :(, adică nu pot să mă las să nu fac nimic.
ce imi place, fac cu drag, iubesc sa gradinaresc, cos, tricotez, citesc, sa ma plimb.
Ce nu, lenea m-a facut sa gasesc solutii si sa calculez daca e mai ieftin sa platesc sau nu. Asa am calculat ca e 15 min de gatit ceva „good enough” . Sau chiar sa renunt la anumite lucruri (calcatul, tv, vb luna trecuta doar 9 minute la tel -o sa renuntz la abonament )
Pingback: Ce fac să ajung la viața domoală la care râvnesc • Natalia Dabija
[…] mă ajută să încetinesc ritmul e să lucrez mai întâi la lucrurile importante. Povesteam și aici cum îmi puneam pe listă to do-urile și apoi alegeam doar 3 sarcini pe care le marcam cu MIT […]
Pingback: Ana Nicolescu: Pune-te în rol de observator în relația ta cu banii • Natalia Dabija
[…] 5 lucruri care te vor ajuta să îți simplifici viața (+un bonus fain) […]
Pingback: Dl.Căruța cu bani despre creșterea veniturilor: Degeaba ești cel mai bun, dacă nu ești cunoscut în cadrul jobului • Natalia Dabija
[…] 5 lucruri care te vor ajuta să îți simplifici viața (+un bonus fain) […]