
Am citit acest articol al Iuliei și o să răspund și eu la această întrebare:
Care sunt cele mai bune metode de economisire?
Voi spune, evident, care sunt cele mai bune metode de economisire pentru mine. E posibil ca tu să ai alte gusturi, e perfect normal să fie așa. Testează și păstrează doar ce îți place și ce ți se potrivește.
#1. Amână decizia de cumpărare.
Strategia asta m-a învățat să îmi controlez impulsivitatea când vine vorba cumpărături.
Mi-a fost greu să o aplic la început pentru că mă temeam că o să pierd dacă o să amân.
Dacă peste 2 zile nu o să mai fie acea rochie, dacă nu o să mai fie măsura mea?
Dar ce zic eu cu 2 zile? Cu termenul de o săptămână mi-a fost cel mai greu. Însă m-am liniștit când am văzut (chiar și după o săptămână) că nu pierd nimic. Haina era tot acolo ori găseam ceva și mai și.
Partea foarte bună: uneori uitam de tot de intenția de a cumpăra. Deci gândește-te cât de importantă era acea cumpărătură pentru mine.
#2. Stabilește un buget pentru cheltuielile cu care nu te poți abține.
Eu mi-am stabilit pentru haine și pentru ieșiri la restaurante. Un buget decent (nu mic) cât să nu mă frustrez și să renunț. Am învățat să gestionez acel buget și să îmi planific cheltuielile.
Setează-ți pe termen scurt doar să înveți să gestionezi un buget și atât. Ia-o cu pași ușori, fără să pui presiune. Cu cât e mai mare presiunea, cu atât mai greu îți va fi să te ții. Înainte să stabilești bugetul, ține evidența cheltuielilor ca să știi ce să buget să planifici.
#3. Învață să planifici.
Dacă nu o faci deja. Planificarea și organizarea e acel lucru care mă ajută pe toate planurile. Cel mai simplu exemplu: dacă îmi planific ziua, îmi pun un sandwich yammy în geantă și nu mai dau 25 de ron pe un sandwich în oraș (atât e un sandwich la restaurant, minim, iar cele de la magazine sunt pline de sosuri și cărnuri dubioase).
Citește și: Zilele tale curg fără niciun rost? Vezi cum te ajută planificarea să economisești
#4. Listele de cumpărături.
Știi și tu de utilitatea listelor de cumpărături când mergi să cumperi de mâncare, așa-i?
Ce ar fi dacă ai avea o astfel de listă pentru orice fel de cumpărături?
O listă de cumpărături înainte să intri pe un shop online? O listă de cumpărături înainte de perioadele cu reduceri mari? O listă de cumpărături când mergi în mall sau când intri într-o librărie?
Ultima oară când am intrat pe elefant.ro am tăiat 150 de ron din coș doar pentru că m-am ghidat după lista asta de cărți pe care am făcut-o la începutul anului.
Când am intrat inițial, am băgat în coș tot ce mi-a plăcut. Ca să îmi dau voie să îmi fac de cap.
Apoi am revizuit coșul o dată. Și încă o dată. Și am păstrat doar cărți pe care le am în listă + o singură carte nouă, de care nu mai auzisem până atunci. Coșul inițial era vreo 300 ron, coșul final era în jur de 125 ron.
Ca să îți fie mai ușor să te limitezi, poți să îți faci whishlist-uri (online sau offline): Lasă-ți mintea să zburde fără să cheltuiești!
Just for fun: Poți să vezi aici ce am cumpărat.
#5. Analizează-ți facturile.
Facturile sunt acele cheltuieli pe care le micșorezi o dată și apoi poți să stai liniștit/liniștită o perioadă. Cumva noi suntem obișnuiți să nu umblăm la facturi, pentru că le vedem ca cheltuieli fixe, care nu se negociază.
În primul rând, poți să vezi care sunt serviciile pentru care plătești și pe care nu prea le mai folosești. Știu că multă lume face trecerea de la cablu la Netflix sau HBO, însă plătește în continuare pentru factura de cablu. Din frică de a pierde știrile (deși știrile sunt și pe net), din comoditate sau procrastinare. Am fost și noi acolo, până într-o zi când am chemat operatorul și ne-a deconectat.
Apoi cu telefonul. Asigură-te că folosești tot ce cumperi, iar dacă nu folosești, ia-ți un abonament mai ieftin. Sau schimbă furnizorul.
Pentru a micșora factura pe energie și gaz, poți să încerci aplicația Swip. Nu am folosit-o niciodată și nu știu cât de ok este, însă mi-a plăcut mult ideea.
#6. Cunoaște-te și împrietenește-te cu tine.
Impulsivitatea mea la cumpărături venea din faptul că nu eram ok cu mine însămi. Nu-mi știam clar plăcerile și pasiunile, nu-mi știam valorile, mă uitam în curțile altora, cumpăram lucruri ca să le încerc și să-mi dau seama că nu sunt de mine (asta era povestea vieții mele).
De câțiva ani investesc timp și bani ca să mă cunosc (evenimente, cărți și terapie). Asta mă ajută să îmi debarasez mintea de tot ce nu-i al meu și să îmi definesc valorile și să încerc să le cultiv în fiecare zi.
Mi se mai întâmplă să cheltui mult atunci când sunt profund supărată, însă acum reușesc uneori să rămân trează și să rezolv acea problemă, fără să o acopăr cu răsfățuri. (De ce fără răsfățuri, pentru că acele răsfățuri tratează simptomele, nu problema în sine).
#7. Organizează cheltuielile după prioritate
Metoda asta o aplicăm doar uneori (în funcție de tipul cheltuielilor) și ne ajută să păstrăm o anumită rată de economisire pentru luna curentă.
Când se adună mai multe cheltuieli neașteptate într-o lună, deschidem un excel și includem acele cheltuieli într-un tabel.
- Ce e foarte important marcăm cu roșu și îndeplinim în acea lună.
- Ce e semi-important marcăm cu galben și îndeplinim în funcție de banii disponibili la sfârșitul lunii. Uneori ne ajung bani, alteori amânăm.
- Iar cu verde marcăm ce e neimportant, dar fun. Aici se regăsesc de obicei jucăriile copiilor sau hobby-urile noastre. Pe acestea le amânăm pentru luna următoare.
Bonus! Pune bani deoparte în ziua de salariu.
Nu lasă pe mâine ce poți să faci azi. Nu de alta, dar mâine e posibil să nu mai ai ce economisi. Exagerez, dar cred că știi și tu sentimentul ăla:
Azi am o cifră rotundă în cont, mâine mă întreb unde mi s-au dus toți banii.
Noi am economisit de-a lungul timpului pentru diverse lucruri (apartament, mașină), însă lucrurile s-au schimbat mult în bine când am început să punem în contul de economii o anumită sumă fixă când intra salariul. De atunci economisirea a devenit o prioritate și o tratăm ca atare.
Regula asta e un bonus, pentru că e arhi-cunoscută. Însă nici nu puteam să nu o includ deloc. Cred ca e bine să îl ascultăm pe unul dintre cei mai bogați oameni din lume:
Do not save what is left after spending, but spend what is left after saving.
-Warren Buffett
Concluzie
Ai ideile mele, verifică și ideile Iuliei și ai o bază bună ca să începi chiar de azi. Orice ai face, începe cu pași mici, în ritmul tău.
Ai tot timpul înainte chiar și atunci când crezi că nu mai ai!
Zic asta pentru că vreau să te ții pe termen lung, nu doar să începi și apoi să renunți. 😉 iar la final să îmi spui și mie ce ți-a plăcut și ce nu ți s-a potrivit.
Pentru alte idei de economisire, abonează-te la newsletter-ul meu: Năravu-i totul! (click pentru abonare). Îți voi trimite obiceiuri care o să te ajute să economisești și să trăiești conștient. Mulțumesc pentru încredere!
Multumesc de mentionare, ce ma bucur ca te-a inspirat articolul meu :).
Ce faina e ideea cu excelul cu priorități. Eu am ceva asemanator, o listă pe care o bifez, in funcție de cât de important / urgent este să luăm un lucru sau altul, dar în ultima vreme mi-am dorit să mai scap de liste…
Pingback: Ana Nicolescu: Pune-te în rol de observator în relația ta cu banii • Natalia Dabija
[…] Cele mai bune metode de economisire? Top 7 idei din curtea mea […]