Acest articol, în care povestesc despre contul bancar emoțional și echilibrul in familie, a fost trimis mai întâi, acum câteva luni, către abonații la newsletter. Dacă vrei să primești și tu vești săptămânale de la mine, înscrie-te aici. În următoarele săptămâni (octombrie-noiembrie 2021), vorbim pe email despre meniul săptămânal. Articolul conține și link-uri afiliate! Mulțumesc de suport și de încredere!
***
Ce-o mai fi un cont bancar emoțional? Un cont în care strângem bani pentru cheltuielile emoționale? Un cont de overdraft de unde acoperim acele cheltuieli emoționale? Și ce treabă are cu echilibrul in familie?
Ce este?
Contul Bancar Emoțional este un cont în care investești nu bani, ci iubire, iertare, compasiune pentru tine și familia ta. Am citit despre ideea asta în cartea asta și vreau neapărat să o împart cu tine.
Citisem undeva că fiecare ruptură într-o relație poate să fie reparată cu 5 interacțiuni pozitive. Când zic ruptură, nu mă refer neapărat la certuri grave. Aici pot fi incluse și momente de neînțelegere și momente de deconectare.
Acuma, nu zic să calculezi cât și pe ce dai emoțional în relații – am făcut-o eu, am ieșit pe minus și m-am frustrat maxim!, dar îmi place ideea să contribuim, ca familie, la contul bancar emoțional.
Contul Bancar Emoțional e practic locul unde înregistrezi acele mici acțiuni de iubire și ai grijă să fie pe plus.

Funcționează ca și un cont bancar normal…
Când e pe plus, toată lumea din familie e bine, te bucuri de relații, ai de unde să dai înapoi, ai de unde să creezi relații noi, iubirea se extinde!
Mai mult de atât, și încrederea e pe plus și chiar dacă se întâmplă să faci greșeli, rezervele emoționale o pot compensa.
Când e pe minus, intri în datorii. Încrederea dintre tine și ai tăi devine mai mică. Mergi tot timpul ca pe ace, nu mai știi cum să reintri în grații. Din țânțar faci armăsar. Tu sau alții. Cred că știi despre ce vorbesc aici.
În mod normal, mai ales în pandemia asta, facem des retrageri din acest Cont Bancar Emoțional. Fiecare pentru sine, mai ales copiii.
Dacă retragem și retragem toți în fiecare zi, fără să depunem nimic în el, contul bancar emoțional riscă să rămână descoperit.
Ok, cum facem să ținem Contul Bancar Emoțional pe plus?
În primul rând, fii proactivă, în loc să fii reactivă. Cum nu vreau ca acest articol să sune ca o lecție seacă, să-ți dau un exemplu. Limbajul de iubire al soțului meu sunt faptele. El e proactiv când iese afară dimineața să-mi pornească motorul la mașină, ca să se încălzească. Eu sunt proactivă și îi transmit lui un mesaj de iubire când îl aștept cu mâncarea caldă. La noi, facem ambii de mâncare (nu doar eu) și atunci când vine acasă și avem de mâncare simt că apreciază.
Sunt sigură că și tu faci astfel de gesturi pentru ai tăi. Multe. Când simți că ai o perioadă foarte încărcată și te simți copleșită, fă o pauză și devino iar proactivă. Și învață-i și pe ai tăi să facă asta!
Stephen R. Covey vorbește mult despre cum să fii proactiv și despre cum să acționezi conform valorilor tale, nu conform emoțiilor de moment, dar apreciez că dă și alte idei despre cum să menții pe plus Contul Bancar Emoțional:
- Cere iertare
- Vorbește amabil
- Fii loială față de cei ai casei care nu sunt prezenți (bârfa preferată a părinților e să se plângă de proprii copii, dar cât de fapt te ajută acest gest și cu ce energie vii apoi în relația cu copilul? – pe mine m-a pus pe gânduri)
- Fă promisiuni și ține-te de ele
- Încearcă să înțelegi în loc să judeci
- Arată-te sinceră și onestă
- Iartă
Iar la polul opus sunt extragerile. Le-am pus pe toate într-un mic tabel, pentru reamintire:

Știi de ce îți scriu despre această idee?
Cu cât mai bine o să fii tu cu tine și tu cu ai tăi, cu atât mai ușor îți va fi și cu banii. Pentru că cele mai multe cheltuieli impulsive, vin pe fond emoțional, când suntem deconectate de la noi însene și de la ceilalți.
De fapt, contul bancar emoțional al familiei are o legătură directă cu toți membrii familiei și toate planurile vieții. Cu cât suntem mai bine cu toții, cu atât avem de unde să creștem, cu atât putem să fim mai proactivi, cu atât mai ușor putem să planificăm, cu atât mai ușor putem să ne arătăm în viața noastră așa cum e aceasta și cu atât mai ușor aducem echilibrul in familie.
Eu am în plan să creez pentru familia noastră și un fel de „cont” fizic pentru acele depuneri emoționale, ca un fel de borcan cu bucurii simple, însă mai mult de atât. Dacă-mi iese ceva, revin și aici pe blog. Până atunci, îți recomand să citești cartea de unde am luat ideea asta (link-ul e aici). Are o grămadă de idei practice pentru o familie mai unită și mai eficientă!
0 Comentarii