Inclus: Acest articol face parte din seria de articole Magia Ordinii. Povestesc despre cum îmi debarasez casa după metoda KonMari. Azi povestesc despre cum am făcut ordine la încălțăminte.

Photo by Lisa Fotios from Pexels
Știi locul ăla care ascunde lucruri ciudate, pe care te miri să le descoperi la tine în casă?
La noi, unul dintre acele locuri e spațiul de sub scară. Nu avem debara, nu avem dressing, însă avem un spațiu sub scară care ascunde tot ce vrei tu (sau, drept zis, tot ce vrem noi, haha).
Spațiul de sub scară (deși nu foarte mare) ascunde materiale de construcție de când a fost construită casa (gen bucăți de parchet etc), piese pentru bicicletă, jucării mari și hidoase ascunse de ochii copiilor. Și – în cazul nostru – multă încălțăminte.
O cutie mare cu încălțămintea de munte, pantofii cu tocuri, pantofii învechiți ai soțului meu pe care nu se îndură să îi arunce, pantofii eleganți pe care îi încalță o dată în 5, dacă nu 10 ani, încălțămintea primită pentru copii și pe care nu prea apucă să o poarte etc.
După ce ne-am organizat garderoba de haine, am intrat în spațiul de sub scară și am extras cutia de încălțăminte, cu grijă să nu deranjăm prea mult vietățile neștiute ale acestui spațiu magic și atât de necesar oricărei familii.
Cum am făcut ordine la încălțăminte
Aveam încălțăminte în 4 locuri – în hol lângă ușă, unde ne descălțam, într-un dulap de încălțăminte, într-un șifonier mic de hol și marea de cutie de carton de sub scară.
Le-am înșirat pe toate pe podea, le-am luat la mână și m-am întrebat renumita întrebare a lui Marie Kondo:
Îmi aduce bucurie?
Fiindcă aveam experiența cu hainele, la încălțăminte mă gândeam că o să îmi fie mai ușor.
Însă nu mi-a fost ușor din 2 motive:
- E scris în genele mele că încălțăminte de piele e prețioasă și nu se aruncă niciodată. (Cred că am luat venerația asta de la tatăl meu care dintotdeauna a apreciat încălțămintea din piele naturală.)
- Am iubit cu ardoare unele perechi de pantofi și mi-a fost greu să renunț la ele chiar dacă eram sigură că nu o să mă mai atragă mersul pe tocuri (aproape) cui.
Însă m-am adunat, am fost cât de realistă am putut, am acceptat că îi țineam acolo degeaba și i-am pus în grămada de donat.
A trebuit să accept că nu mai simt nevoia să port pantofi cu toc (decât foarte rar), a trebuit să accept că nu trebuie să port pantofi cu toc dacă nu vreau, a trebuit să accept că acei pantofi (deși frumoși) nu mă mai reprezintă și că nu e o pierdere dacă îi dau, ci e un pas spre ce îmi place mie.
It is what it is. Accept and move on!

Ce încălțăminte a mai plecat din garderoba noastră și ce am făcut cu ea
- Încălțămintea învechită (deși nu ruptă, dar cu „riduri” mari)
- Încălțămintea pe care nu aveam unde să o port (pantofi cu toc, pantofii super eleganți ai soțului meu)
- Încălțămintea pe care o păstram din vină (că poate o să o port cândva, dar nu reveneam niciodată)
- Încălțămintea copiilor care se dubla (aveam încălțăminte primită pe care nu ajungeam să le o dau la purtat, pentru că aveam multe perechi).
Am aruncat ce a fost învechit. Deși m-a durut sufletul, sincer, dar nici nu am putut să le donez.
Ce a fost în stare foarte bună, am pus într-un pachet și l-am lăsat lângă coșul de gunoi ca să îl vadă oamenii care strâng gunoiul.
Când am fost să iau lada goală, acel pachet nu mai era acolo, deci cineva l-a luat, oamenii cu gunoiul sau oameni de pe stradă, nu mai conta, eram bucuroasă că s-au dat.
Ce încălțăminte a rămas în garderoba noastră și cum am depozitat-o
Pe raftul meu au rămas așa:
1 pereche de pantofi cu toc gros, 1 pereche de ghete cu toc gros, 2 perechi de mocasini, 1 pereche de teniși, 1 pereche de adidași ieftini, 2 perechi de cizme (una cu toc, alta pe talpă joasă), 2 perechi de ghete cu talpă joasă, 1 pereche de pantofi cu talpa joasă, 2 perechi de sandale, 1 pereche de ghete de munte.
La soțul meu au rămas puține (el avea multe perechi învechite, de care nu se îndura să scape – le-a dat la țară, dar nu îți recomand să faci și tu la fel (nimeni nu vrea vechituri, nici chiar părinții)). Pe raftul copiilor au rămas multe pentru că am multe perechi mari care nu îi vin Liei (fetița noastră mică) și le păstrez pentru când i-or veni.
Am împărțit încălțămintea pe sezoane. Acum încăpem în dulapul pentru încălțăminte (pentru încălțămintea pe care o folosim curent) și 4 rafturi din șifonierul de pe hol, am scăpat de cutia de sub scară!
Avantajul cel mare e că acum văd toată încălțămintea și o port mai des, iar în cazul copiilor îmi este ușor să văd ce au și ce trebuie să mai cumpăr.
Eu am avut suficient spațiu să pun încălțămintea rămasă doar în dulapuri, pe rafturi. Nu fac poze, că am praf de un deget acolo :)).
Pentru alte idei de depozitare a încălțămintei, verifică aceste linkuri:
- Cum îți depozitezi și organizei pantofii (by Gabi Urdă)
- Cute & Practical DIY Shoe Storage and Organization
Concluzii după aproape un an de la debarasarea încălțămintei
Deși acum avem mult mai puțină încălțăminte (și implicit mai mult aer pentru acele vietăți neștiute), mi-am dat seama că am păstrat prea multă încălțăminte și că aș mai avea de unde să dau.
Spre exemplu, am păstrat o singură pereche de pantofi cu toc gros și nu i-am încălțat niciodată în acest an. Și nu cred că o să-i port prea curând vreodată. Am păstrat 2 perechi de mocasini și am purtat toată vara doar una. Deci încă mai am de unde renunța și asta o să și fac în perioada următoare.
I’m not into fashion, but I like design. I wear the same shoes every day. — Tyler, The Creator
Serialul Magia ordinii include următoarele articole:
# 1. Cum mă ajută simplificarea casei să economisesc.
#2. Lecții pe care le-am învățat de la Marie Kondo sau cum debarasăm casa ca la carte.
#3. Cum am facut debarasarea la haine și încălțăminte.
#3.1 Cum am simplificat garderoba familiei (+concluzii de după)
#3.2 Cum am sortat încălțămintea
#4. Cum am ales ce cărți pleacă și ce cărți rămân în biblioteca mea.
#5. Cum am debarasat jucăriile și cum le-am organizat ca să avem acces ușor la ele.
#6. Cum am debarasat bucătăria.
#7. Cum am făcut ordine prin hârtii și lucrurile cu o încărcătură emoțională.
#8. Concluzii după marea debarasare și ce greșeli am făcut.
#9. Cum menținem ordinea după debarasare.
#10. Cum mă ajută simplificarea pe alte planuri.
Abonează-te la newsletter-ul meu: Năravu-i totul! Îți voi trimite obiceiuri care o să te ajute să economisești și să trăiești conștient. Mulțumesc pentru încredere!
Nu avem debara, nu avem dressing, si eu. Asa ca marele pas de a aduna toata incaltamintea intr-un loc (pe hol) e facut. Acum sa triem, zic :))).
Deci e toată la vedere pe hol? Asta inseamna ca nu aveti asa de mult sau aveti holul foarte mare :))
avem putzine, da. Holul ne e mic si are si 6 usi deci f. putin spatiu de folosit. Acum urcaram pe verticala, in fiecare zi multumesc Mariei (vecina, a venit cu bormasina si „bormashinor” si mi-au dat gauri in locurile dorite).
Hey, eu tocmai am aflat de o campanie foarte faina legata de asta. Las mai jos cu copy-paste detaliile de pe pagina SamuSocial: Pe 20 martie 2019, compania S-Karp a demarat proiectul de responsabilitate socială “Fii mai bun” prin care va colecta în magazinele proprii încălțăminte uzată pe care, indiferent de brandul producător, o va recondiționa și o va dona mai departe către persoanele adulte fără adăpost din București.
Campania se va desfășura în perioada 20 martie – 16 iunie 2019. Pentru mai multe detalii referitoare la aceasta, puteți accesa pagina https://www.s-karp.com//info-center/fii-mai-bun și regulamentul campaniei la https://www.s-karp.com/info-center/s-karp-2019-fii-mai-bun.
Laura, de mentionat un detaliu in campania asta: ei strang GHETE, incaltaminte de iarna.
Multumesc mult, Laura. Esti o comoara :). Sotul meu are ghet
A, si ce nu apare acolo mentionat (dar apare pe regulamnetul campaniei) e faptul ca pentru fiecare pereche de ghete donata primiti un voucher de 50 RON.
Vad ca nu mi-a fost inregistrat primul comentariu, asa ca revin. E vorba despre o campanie foarte faina demarata de Samusocial, las info mai jos: Pe 20 martie 2019, compania S-Karp a demarat proiectul de responsabilitate socială “Fii mai bun” prin care va colecta în magazinele proprii încălțăminte uzată pe care, indiferent de brandul producător, o va recondiționa și o va dona mai departe către persoanele adulte fără adăpost din București.
Campania se va desfășura în perioada 20 martie – 16 iunie 2019. Pentru mai multe detalii referitoare la aceasta, puteți accesa pagina https://www.s-karp.com//info-center/fii-mai-bun și regulamentul campaniei la https://www.s-karp.com/info-center/s-karp-2019-fii-mai-bun.
Mai sus am vrut sa zic ca sotul meu are niste ghete, poate reusesc sa le duc. Merci! Si din numele cititorilor 🙂
Hi! I’m one of your classmates from List Love Master Course. Your blog looks really nice. I like minimalism. Unfortunately, I can’t read much Romanian, except some of the parts that resemble Latin. ????
Pingback: Magia Ordinii #6.1: Cum să debarasezi bucătăria și să menții ordinea fără efort • Natalia Dabija
[…] am debarasat hainele, încălțămintea, cărțile și jucăriile în forță și apoi m-am […]
Pingback: Cum să îți faci un plan de debarasare a casei (+Material gratuit de descărcat) • Natalia Dabija
[…] debarasat până acum garderoba, încălțămintea, biblioteca, bucătăria, produsele cosmetice și detergenții de prin băi, camera-debara de mai […]