În vara lui 2019, am trimis copiii la mama pentru aproape 3 săptămâni și am debarasat bucătăria. Am început debarasarea casei noastre încă în 2018 și sunt deja câțiva ani de când tot scoatem lucruri din casă. Spun la plural pentru că și soțul meu a prins gustul.
Acum, când mai prindem ceva timp în weekend, întrebarea asta e la ordinea zilei:
-Auzi, asta îți trebuie?
Eliberarea casei noastre durează de atâta timp, pentru că am avut multe chestii nefolosite, dar și pentru că eu sunt o perfecționistă și mi-am dorit să debarasez casa ca la carte.
Ceea ce nu îți recomand și ție, o să vezi mai jos de ce.
Marie Kondo spune că acest proces trebui să dureze cel mult 6 luni, ca să ai sentimentul ăla de eliberare a vieții, care te motivează să nu îți mai încarci casa niciodată.
Eu am debarasat hainele, încălțămintea, cărțile și jucăriile în forță și apoi m-am blocat.
Aveam o imagine din aia perfectă din cărți pentru cum o să arate bucătăria noastră și tot procesul și tocmai de asta, am amânat foarte mult până m-am apucat.
Cred că am văzut debarasarea ca pe un proces o dată pentru totdeauna.
Numai că viața nu e așa.
Din experiența cu celelalte obiecte (haine, încălțări etc) și punând la socoteală și faptul că avem copii mici, e un proces continuu. Noi am ajuns să ne bucurăm de acest proces, poate și pentru că deja se văd rezultatele:
Casa noastră e mult mai liberă și noi ne simțim tot mai liberi în ea.
Am debarasat în două zile bucătăria (câte o jumătate de zi) la conserve, cereale și restul, iar pe parcursul lunilor, am debarasat și celelalte zone: ustensile, aparate pe care nu le mai foloseam, cutii de depozitare etc.
Las’ să fie multe borcane și conserve!
Am început cu cea mai ușoară zonă: dulapul cu borcane și conserve.
Am adunat toate conservele pe podea (și toate lucrurile care mai erau pe lângă conserve, recunosc) și am debarasat la greu.

Când am lăsat copiii la mama, am făcut o înțelegere cu ea să îi aduc înapoi dulceața, pe care noi nu o mâncăm. Am tot luat în timp câte un set nou de conserve pe principiul:
-Las, să fie!
Am lăsat să fie și s-au adunat multe borcane de dulceață, de gogoșari marinați pe care noi nu-i mâncăm și acum le-am lăsat să plece.
Din grămada de chestii scoase din dulapul cu conserve, am făcut:
- o cutie cu borcane pe care să le ducem înapoi la mama (la mama lor, aș spune),
- o cutie cu chestii de aruncat (pentru că aveam și borcane care nu mai arătau bine sau chiar și borcănele mici de mâncare pentru copii (iar noi nu mai avem copii atât de mici) sau conserve expirate) și
- o grămăjoară de conserve de păstrat.
Am păstrat doar 2-3 borcane de dulceață. Câteva conserve de la magazin (mă simt mai sigură să am acolo câteva conserve, în caz de un cutremur, ceva :D) și cam atât.

Când am organizat lucrurile, am ținut cont de câteva principii:
- în primul rând, am păstrat puține conserve
- le-am aranjat astfel încât să le văd pe toate dintr-o privire
- le-am organizat pe categorii (ton la ton, măsline la măsline etc)
- pe cele mai înalte le-am pus în spate, pe cele mici în față, ca să le văd
- am folosit scărița albă, metalică de la Ikea, pentru a le vedea bine
- sub scăriță am pus doar 2 lucruri la care umblu extrem de rar (apa sfințită 🙂 )
- nu am pus nimic sub scăriță, pentru a avea acces ușor la tot ce folosesc des
Lucrurile care nu aparțineau de conserve le-am pus la locul lor. Făina am pus-o într-o cutie de carton (împachetată, desigur). Bureții, lavetele noi și pungile de gunoi le-am pus într-o cutie de pantofi și de atunci ne e foarte ușor să le punem la loc.
Ca idee, una dintre concluziile mele după debarasarea casei este:
Dacă vrei să se păstreze ordinea în casă, stabilește un loc clar pentru acel lucru și aranjează spațiul astfel încât să îți fie cât mai ușor să pui lucrurile la loc.
Așa se întâmplă ca la noi cutia cu rezerve noi stă alături de cutia cu făină. Făina e acolo pentru că mașina de pâine e alături, pe blat. Cu rezervele, am observat că în mod natural le aruncam în acel dulap, așa că am decis să le păstrez locul (ca să nu trebuiască să ne schimbăm prea mult obiceiul), doar am pus toate lucrurile de acest fel într-o cutie.
Dacă ții la aspectul estetic, poți să folosești cutii speciale de la Ikea sau de la alte magazine de organizare a casei. Sau poți să îmbraci cutiile de pantofi cu un auto-colant, am făcut asta mai demult. Pentru mine, aspectul nu este important acum.
Am intrat și la cereale!
A doua zonă pe care am debarasat-o au fost rafturile cu cereale. În zona asta, făceam ordine din când în când (spre deosebire de rafturile cu borcane), însă în câteva zile haosul era înapoi.
La fel ca și cu borcanele, am scos toate produsele din dulap și le-am adunat împreună. Aveam deja cutiile de plastic de la Ikea (care mi se par foarte practice, apropo) și câteva borcane speciale pentru păstrarea ingredientelor, însă nu erau organizate pe categorii și se amestecau mereu cu pungi și pachete nedesfăcute de cereale și ingrediente.

Pentru că am avut cândva molii în acest dulap, prefer să desfacem pachetele doar atunci când le folosim sau când le punem în borcanele de depozitare. Așa că am aranjat rafturile în felul următor:
- În partea de sus am pus pachetele nedesfăcute, adică rezervele de orez, cereale, fasole, năut, paste etc.
- În partea de jos, pe al doilea raft cum ar fi, am pus borcanele speciale pentru depositare, umplute cu tot ce ne trebuie.
Acum, când gătim, folosim cel mai des raftul de jos și ne este foarte ușor să punem borcanele și cutiile la loc, pentru că pe acel raft sunt doar cutii, nimic altceva. Cutiile fiind transparente, vedem ce e în fiecare și când se golește.
La raftul de sus umblăm când vrem să umplem cutiile de pe raftul de jos sau când verificăm stocurile pentru lista de cumpărături.
Tot pe raftul de sus am și o cutie de plastic cu ingrediente pentru copt (praf de copt, cacao, drojdie etc). La cutia asta tot umblăm rar (pentru că nu mai facem așa des prăjituri ) și ăsta e motivul pentru care am pus-o sus.

De când sunt separate rezervele nedespachetate de cutiile pe care le folosim zi de zi, ordinea se pătrează fără efort.
Cred că contează foarte mult să păstrăm ingredientele (sau obiectele din bucătărie) la îndemână, adică pe lângă zona unde le folosim.
Condimentele și alte mărunțișuri
Pe acest raft aveam:
- o cutie cu condimente la pachet (cum e și în poză acum),
- condimente la borcane mici (de la Ikea),
- niște sticluțe cu diverse sosuri (de rodie, de soia etc) și
- chestii de aprins focul (chibrite, lumânări etc).
Ce legătură e între primele categorii și ultima? E cel mai apropiat loc de aragaz și cel mai sus (ca să nu ajungă copii).
Am adunat toate condimentele pe masă, am luat fiecare condiment în mână și am verificat termenul de expirare și utilitatea lui și am păstrat doar ce era bun/util. Condimentele în pachete de hârtie le-am pus toate în cutia de plastic, iar la cele în borcane de sticlă am renunțat pentru că nu aveau etichetă și nu mai știam când le-am luat.

Ca idee, nu voi mai reveni la multe condimente în borcan (deși e o idee sustenabilă), pentru că nu le folosesc atât de des și e păcat să le arunc.
Cu sosurile încă nu m-am decis (sunt în termen, dar le folosim foarte rar), așa că stau în așteptare într-o cutie pe blat. Înapoi pe raft am pus cutia de plastic cu condimentele la hârtie și chestiile de aprins focul. Atât.
Am debarasat la fel și raftul pe care stău ceaiurile și cafeaua. Am aruncat tot ce nu foloseam și am pus la un loc pachetele mari de ceai, cafea și pachețelele de hârtie pentru ceai. Fiind mult spațiu între ele, e foarte ușor să le punem la loc.
Tot în acele zile am umblat și la pahare și farfurii și le-am rearanjat (mai ales paharele), însă despre asta și despre cum am terminat procesul de debarasare o să îți povestesc data viitoare.
Concluzie
Urmează partea a doua despre cum să debarasezi bucătăria și să menții ordinea și cu celelalte lucruri din bucătărie, iar aici vreau să închei cu cele mai importante idei, pe care poți să le preiei și tu:
- Debarasează pe categorii, nu după loc.
- Aranjează lucrurile în așa fel încât să îți fie ușor să le pui la loc.
- Aranjează lucrurile ca să îți fie la îndemână.
- Când nu ești sigură ce să faci cu un anumit lucru, dă-ți timp de gândire.
- Renunță la perfecționism și începe cu pași mici!
Bucătăria ta cum arată?
Seria de articole Magia Ordinii include următoarele:
# 1. Cum mă ajută simplificarea casei să economisesc.
#2. Lecții pe care le-am învățat de la Marie Kondo sau cum debarasăm casa ca la carte.
#3. Cum am facut debarasarea la haine și încălțăminte.
#4. Cum am ales ce cărți pleacă și ce cărți rămân în biblioteca mea.
#5. Cum am debarasat jucăriile și cum le-am organizat ca să avem acces ușor la ele.
#6.1 Cum să debarasezi bucătăria și să menții ordinea fără efort
#7. Cum am făcut ordine prin hârtii și lucrurile cu o încărcătură emoțională.
#8. Concluzii după marea debarasare și ce greșeli am făcut.
#9. Cum menținem ordinea după debarasare.
#10. Cum mă ajută simplificarea pe alte planuri.
Abonează-te la newsletter-ul meu săptămânal. Îți voi trimite obiceiuri care o să te ajute să economisești și să trăiești conștient. Mulțumesc pentru încredere!
Bună! De unde și luat cutiile pentru cereale, paste etc. Mersi!
De la Ikea. Sunt foarte practice, le recomand.
Pingback: Cum să îți faci un plan de debarasare a casei (+Material gratuit de descărcat) • Natalia Dabija
[…] debarasat până acum garderoba, încălțămintea, biblioteca, bucătăria, produsele cosmetice și detergenții de prin băi, camera-debara de mai sus, gențile, […]