Disclaimer: Acest articol include link-uri afiliate, ceea ce înseamnă că, dacă tu cumperi ceva și pornesti de la ele, eu voi primi un mic comision, fără ca pe tine să te coste ceva în plus. Mulțumesc!

Săptămâna trecută am dat startul unei serii de articole despre cum debarasăm casa, aplicând principii din Magia Ordinii de Marie Kondo.
Am povestit despre cum mă ajută simplificarea casei să economisesc, iar azi intru în niște teorie învățată din cartea cu pricina.
Sunt niște lucruri care mie mi s-au părut de folos și fără de care debarasarea casei nu cred că ar avea succes (cel puțin nu după metoda Konmari).
Lecția #1: De ce?
Marie Kondo începe cartea Magia Ordinii cu întrebarea asta.
De ce vrei să debarasezi casa? Ce speri să obții făcând ordine? La ce tinzi? La ce fel de stil de viață?
Vizualizează-l și clarifică-ți răspunsurile și apoi apucă-te.
Nu e suficient să te apuci doar pentru că ai citit cartea sau pentru că ai citit pe un blog sau altul, trebuie să îți găsești motivația ta.
Am intrat și eu în jocul Mariei și am vizualizat o casă mare, cu foarte puține lucruri în ea, aranjate, ușor de pus la loc și ușor de curățat. Și eu plutind și simțindu-mă bine. 🙂
Ca idee, nu mi-a fost ușor să-mi răspund la acele întrebări și nu am vizualizat atunci, însă mi-am creat imaginea mai târziu și asta e ce mă motivează să continui.
Lecția #2: Sortează în funcție de categorie, nu de loc.
Știi care e tiparul obișnuit, nu? Facem ordine într-un dulap, apoi în altul, apoi în al treilea, apoi ne mutăm în dulapurile de la bucătărie.
Problema e că nu ajungem să fim conștienți de câte lucruri avem pentru că nu le vedem pe toate odată. Dacă ai haine într-un dulap și pe un cuier, câteva pe un scaun din bucătărie, câteva pe un fotoliu din dormitor, ți se pare că ai câteva peste tot. Când le aduni, e posibil să ai un șoc de muntele de haine din fața ta.
Un alt motiv e că e mult mai ușor să sortezi lucrurile după categorie.
Lecția #3: Sortează, aruncă și apoi decide unde să depozitezi lucrurile rămase.
Când treci fiecare lucru prin mâna ta și te întrebi dacă îți aduce bucurie(vezi mai jos), intri într-o anumită stare.
E ca o stare de flow.
E ca și cum ai fi o regină și ai decide soarta unor supuși. Dacă te întrerupi din acea stare și începi să cauți loc unde să depozitezi, îți este greu să revii. Ajungi să fii confuză și nu mai știi ce să faci cu supușii tăi. 🙂
Arunci sau donezi lucrurile sortate, apoi le cauți un loc potrivit celor rămase. Nu schimba ordinea pentru că o să intri într-un cerc vicios din care e greu să ieși, am testat pe pielea mea.

Lecția #4: Imi aduce bucurie?
Știi probabil renumita întrebare a Mariei Kondo – ea zice să ne bazăm doar pe întrebarea asta când alegem ce rămâne și ce pleacă.
Și eu am fost sceptică la început.
Cred că avem mai multe motive pentru care nu ne este suficient să ne bazăm pe sentimentul de bucurie. Pun aici doar câteva idei:
- Ce mă fac dacă îmi va trebui în X ani?
- Mă simt vinovată să îl arunc.
- E un lucru care mi-a plăcut când l-am cumpărat. Nu mă lasă inima să-l arunc!
- Îmi aduce aminte de o persoană dragă, cum să îl arunc?
În fiecare dintre aceste replici simt o doză de vinovăție, simt că vin dintr-o zonă opusă bucuriei. Nu o să intru în detalii, dar vin cu reformulări pentru temerile de mai sus:
- Dacă o să-mi trebuiască în X ani, pot să îl cumpăr din nou.
- Mă simt vinovată să îl arunc, dar pot să îl donez dacă e în stare bună ca să se bucure alții. Sau Mă simt vinovată să îl arunc, dar și-a făcut veacul.
- Mi-a plăcut când l-am cumpărat, dar nu îmi mai place acum. (Eu m-am schimbat, lucrurile au evoluat. Se poate bucura altcineva de el acum sau pot să-l arunc fără vină.)
- Îmi aduce aminte de o persoană dragă, dar lucrul în sine nu îmi place. Îmi place persoana dragă, pot să o sun să îi spun. Dacă nu pot să fac asta din anumite motive (deces sau distanță mare), pot să fac poze la acel lucru ca să păstrez vie memoria.
Știu, asta cu poza o să scandalizeze lumea, dar pe mine m-a ajutat să fac diferența dintre dragul de acea persoana și „ne-dragul” pentru acel obiect.
În cazul cărților, eu asociam bucuria lecturii cu cărțile, ceea ce e normal până într-un punct, daaa.

Însă după ce mi-am făcut antrenament cu hainele, am reușit să fac diferența între bucuria lecturii și bucuria de a avea cărți în casă. Prețuiesc bucuria lecturii, dar cărțile le țineam pentru că dădeau bine în bibliotecă. Dădeau bine în ochii celorlalți, ca să fiu sinceră.
Când am reușit să fac distincția dintre bucuria de a citi și bucuria de a avea cărți în casă, am reușit să dau drumul cărților pe care nu le voi mai reciti niciodată.
Lecția #5: Începe cu categoriile de care îți este ușor să te desparți.
Asta e o regulă la fel de importantă ca dece-ul. După mine, evident. Să nu fiu așa strictă ca Marie Kondo.
Pentru că avem toate sentimentele alea negative despre care povesteam mai sus, ne vine foarte greu să renunțăm la lucruri.
Apoi vine și constrângerea că e bine să evităm risipa (eu propun în loc să nu risipim când cumpărăm, atunci, da, are sens). Și constrângerea că poate alții nu au ce să mănânce.
Mai e și prejudecata că nu e strict necesar ca un lucru să ne aducă bucurie. Însă aici cred că se confundă frumusețea cu bucuria. Și lucrurile banale, urâte chiar, ne pot aduce bucurie.
Și pentru că e atât de greu, recomandarea autoarei e să începem cu lucrurile de care ne este mai ușor să ne despărțim.
Eu am început cu hainele, am trecut prin ale mele și ale copiilor, am trecut împreună cu soțul și prin ale lui, apoi am trecut la încălțăminte, jucării, cărți și restul. Lucrurile emoționale ca suvenirurile din călătorii sau cadourile ar trebui să le lăsăm la sfârșit.
Cât exersăm, ni se dezvoltă simțurile și ne este tot mai ușor să sortăm.
Lecția #6: Relația cu familia în procesul de simplificare a casei
Mi-a plăcut că Marie Kondo s-a gândit și la influențele celor din familie pentru că nu trăim singuri și nu putem să facem totul de capul nostru.

Face câteva atenționări aici:
- Să nu arătăm familiei ce am hotărât să aruncăm/donăm, pentru că ei ne pot încărca cu sentimentele lor de melancolie și vinovăție legate de acele lucruri.
- Să nu aruncăm lucrurile personale ale altora, oricât de tentate am fi să facem ordine. La noi a mers exemplul personal.
- Dacă ție nu-ți trebuiesc acele lucruri, înseamnă că nici familia ta nu are nevoie de ele. Într-o vreme duceam lucrurile nefolositoare la părinți. Acum însă le dăm lucruri de la noi doar dacă ne spun explicit că au nevoie de acel ceva.
- Dacă suntem furioși că cei din casă nu-și fac ordine în lucruri, e momentul să ne uităm în oglindă să ne întrebăm cum sunt lucrurile noastre. Nevoia de a atrage atenția cuiva poate să fie un semn că îți neglijezi propriul tău spațiu.
Lecția #7: Să îți fie ușor să le pui la loc
Și aici a fost o schimbare de perspectivă pentru mine, pentru că eram obișnuită să caut modalități de a-mi ușura luatul lucrurilor, nu pusul la loc.
Sunt 2 motive pentru care ne e greu să menținem ordinea:
- Avem prea multe lucruri (acest aspect îl rezolvăm cu sortarea și aruncarea)
- E un efort prea mare să pui lucrurile la loc. Pentru a rezolva acest lucru, trebuie să găsim pentru fiecare lucru din casă un loc al lui, iar acel loc să fie acolo unde ne este ușor să îl punem.
Din carte citire:
Depozitarea ar trebui să reducă efortul de a pune lucrurile la loc, nu efortul de a le lua de la locul lor.
Alte idei legate de depozitare învățate de la Marie Kondo:
- Depozitează toate obiectele de același fel într-un loc.
- Depozitează lucrurile din casă în funcție de spațiul persoanei. Spre exemplu, toate lucrurile mele ar trebui să fie în camera mea și fiecare își va ține lucrurile lui în ordine. Nouă nu ni s-a potrivit ideea asta.
- Depozitează vertical, nu orizontal. Am aplicat aici cu hainele și da, menținem ușor ordinea. Nu am aplicat cu medicamentele, și da, trebuie să scotocesc prin ele, desi sunt mult mai puține decât înainte de debarasare.

Lecția #8: Viața adevărată începe după ce ți-ai pus în ordine casa
Acesta e ultimul subcapitol din cartea Magia Ordinii și l-am preluat mot-a-mot.
Deși nu am respectat toate principiile propuse de Marie Kondo (despre asta voi scrie la articolul cu greșelile), deși sunt încă în proces de debarasare și nu sunt mulțumită de toate rezultatele, spun cu mâna pe inimă că aceste vorbe sunt adevărate.
Se face o lumină și o claritate în viața mea așa cum nu am avut niciodată.
Nu voi atribui acest lucru exclusiv debarasării (pentru că am trecut prin schimbări și pe plan personal), însă știu sigur că fără o simplificare a casei și a lucrurilor acea lumină ar fi întârziat să apară.
Simt că am preluat controlul vieții mele. Și pentru asta îi mulțumesc lui Marie Kondo și mie. 😀
Ne vedem data viitoare să îți povestesc cum am debarasat garderoba.
Serialul Magia ordinii va include următoarele articole:
# 1. Cum mă ajută simplificarea casei să economisesc.
# 2. Lecții pe care le-am învățat de la Marie Kondo sau cum debarasăm casa ca la carte
#3. Cum am facut debarasarea la haine și încălțăminte.
#3.1 Cum am simplificat garderoba familiei (+concluzii de după)
#3.2 Cum am sortat încălțămintea
#4. Cum am ales ce cărți pleacă și ce cărți rămân în biblioteca mea.
#5. Cum am debarasat jucăriile și cum le-am organizat ca să avem acces ușor la ele.
#6. Cum am debarasat bucătăria.
#7. Cum am făcut ordine prin hârtii și lucrurile cu o încărcătură emoțională.
#8. Concluzii după marea debarasare și ce greșeli am făcut.
#9. Cum menținem ordinea după debarasare.
#10. Cum mă ajută simplificarea pe alte planuri.
Abonează-te la newsletter-ul meu bilunar. Îți voi trimite obiceiuri care o să te ajute să economisești și să trăiești conștient. Mulțumesc pentru încredere!
Stii cand mi-am dat seama ca am gasit ordinea potrivita mie? cand nu a mai trebuit sa curatz/aranjez/deretic intr-o zona: aveam fix ce imi trebuia, luam si puneam inapoi, praful sa mai sterg si atat.
Da, priceless sentimentul asta. Asa as vrea sa fie peste tot in casa mea. O sa fie la un moment dat ;).
Pingback: Magia Ordinii #6.1: Cum să debarasezi bucătăria și să menții ordinea fără efort • Natalia Dabija
[…] #2. Lecții pe care le-am învățat de la Marie Kondo sau cum debarasăm casa ca la carte. […]
Pingback: Relația mea cu casa. De la a face curățenie că trebuie la a face de plăcere • Natalia Dabija
[…] Citește și: Magia Ordinii #2: Lecții pe care le-am învățat de la Marie Kondo sau cum să debarasăm ca la ca… […]