Inclus: Dau startul la un serial de articole despre cum aplic Magia Ordinii la mine în casă și povestesc cum mă ajută simplificarea casei să economisesc.
Munți de haine care zăceau pe canapele, fără speranță că o să fie strânse vreodată.
Tone de cabluri încâlcite pentru că Tudor, primul nostru copil, era pasionat de ele și nu reușeam să le strângem.
O debara sub scară plină de lucruri mărunte (+încălțăminte) de care nu ne înduram să scăpăm.
Asta era o parte din realitatea noastră de zi cu zi.
Eram proaspătă mamă a doua oară, ne mutasem de puțin timp într-o casă nouă (închiriată) care s-a întâmplat să aibă mai multe camere decât ne-ar fi trebuit.
Aveam o cameră plină de cutii cu lucruri nefolosite (aduse de la apartamentul vechi), aveam și sus și jos cutii întregi de jucării, aveam realitatea descrisă mai devreme.
Aveam puțin ajutor cu copiii, nu mai aveam ajutor la curățenie, iar prioritatea noastră era cum să ne împăcăm cu formula nouă de patru.
Într-o zi, printre toate lucrurile împrăștiate, s-a zărit o lumină: am găsit o doamnă care să vină să ne ajute la curățenie.
Venea o dată la 2 săptămâni, duminica, și aceea era singura zi în care seara puteam să răsuflăm ușor, pentru aveam casa curată și – cel mai important pentru noi – în ordine.
Partea proastă e că a doua sau a treia zi, o luam de la capăt cu haosul și dezordinea.
Apoi am citit cartea Magia Ordinii (a trecut și timpul și ne-am acomodat în 4) și am înțeles că problema noastră era că aveam prea multe lucruri și am început debarasarea. În timp, am renunțat la ajutorul unei doamne.
Dau startul la un mini-serial de articole despre cum ne debarasăm casa, despre cum aplicăm magia ordinii și despre cum ne influențează viața această simplificare a lucrurilor.
Voi începe cu sfârșitul și voi descrie cum mă ajută simplificarea să economisesc, cu speranța că îți voi da un motiv în plus să o faci și tu.
#1. Mi-am dat seama ce îmi place și ce nu.
Dacă ai citit despre Magia Ordinii sau poate ai citit cartea, știi ca principiul ei de bază e să păstrezi doar lucrurile care îți aduc bucurie.
Am fost sceptică în privința asta.
Mă gândeam că nu o să simt nici un fel de bucurie pentru lucrurile utile cum ar fi un cablu sau că nu voi reuși să mă despart vreodată de cărțile mele, pentru că cititul îmi aduce bucurie.
S-a dovedit că nu am avut motive să îmi fac griji.
Am început cu hainele și am trecut fiecare haină prin mâna mea. Unele haine îmi plăceau, dar nu îmi mai aduceau bucurie pentru că nu îmi mai veneau. Altele – îmi plăceau, dar nu îmi mai aduceau bucurie pentru că aveau mici probleme. Altele îmi plăceau, dar nu mai aveam unde să le port, deci la fel, zero bucurie.
A fost greu la început, la a doua rundă de haine a fost mai ușor. La încălțăminte și mai ușor.
Îmi făcusem mâna și știam ce îmi place.
Asta m-a ajutat și la cumpărături. Nu mai am tendința să pun mâna pe orice boarfă din magazin, știu ce îmi place și sunt selectivă.
#2. Nu vreau să mai cumpăr lucruri inutile.
Fiecare lucru care intră în viața noastră (mă refer la familia mea) trebuie să aibă un scop.
Scopul cel mare e să-mi aducă bucurie continuă, nu doar atunci când îl cumpăr.
Chiar și lucrurile practice cum e un covoraș de mașină îmi aduce bucurie dacă îmi este de folos și mă ajută să îmi fie cald la picioare.
Un lucru care îmi aduce bucurie nu e neapărat un lucru frumos și drăguț.
Un lucru îmi aduce bucurie când îl folosesc des, când revin la el, când mă face să mă simt bine.
Așa am înțeles că o carte care mi-a plăcut mult nu îmi aduce bucurie doar pentru că stă pe raft. Bucuria mea a fost în lectura ei. Dacă nu mai revin la acea cartea (să o recitesc), ea și-a îndeplinit scopul – mi-a adus bucuria – și e timpul să o eliberez.
Respect toată munca pe care am făcut-o până acum cu debarasarea, respect timpul meu (pe care nu mai vreau să îl pierd căutând lucruri) și nu mai vreau să cumpăr lucruri fără un anumit scop și așa economisesc.
#3. De când mi-am simplificat garderoba, nu mai simt nevoia să fac cumpărături impulsive de haine.
Am debarasat hainele cât am putut de bine. Am renunțat la un sac de haine după marea debarasare (m-a ajutat și faptul că știam că nu o să mă mai întorc la munca de birou și am renunțat ușor).
Toate hainele mele mi-au încăput într-o comodă cu 3 sertare + câteva haine pe umerașe (vreo 10 în total) + câteva haine într-un alt dulap unde am access mai rar (să zicem încă un sertar de comodă).
Au trecut vreo 7-8 luni de atunci și știi care e concluzia mea?
Port constant doar vreo 30 de piese (inclusiv pijamale, tricouri basic etc) din toate hainele mele.
Revin iar și iar la cele care îmi plac foarte mult, iar cele care stau neclintite în dulap sunt fie prea mici și incomode, deși drăguțe, fie mă stânjenesc în vreun fel, fie nu am cu ce să le asortez, fie nu am unde să le îmbrac (ținând cont că lucrez de acasă). În concluzie, sunt de dat sau de aruncat.
Pentru că nu suport ideea să ajung iar să am dulapurile pline cu haine fără să am cu ce să mă îmbrac, acum sunt cumpătată cu hainele pe care le cumpăr. Mi-am propus să îmi formez o garderobă capsulă și să cumpăr haine calitative care să mă țină mulți ani.
Garderoba capsulă mi-ar simplifica și procesul de luare a deciziilor (și aș salva niște timp), dar mi-ar permite în același timp să mă îmbrac cu gust, așa cum îmi place.
Nu simt nevoia să fac cumpărături impulsive de haine, deci economisesc.
#4. De când am debarasat casa, nu mă mai simt copleșită și iau decizii mai bune la cumpărături.
Spuneam și aici că cele mai multe cumpărături compulsive le fac atunci când sunt obosită, copleșită, nervoasă, nemâncată, pe scurt, pe fond emoțional.
Pentru că am simplificat casa (și pentru că ne-am organizat mai bine ca familie), simt că eu controlez lucrurile din casă, nu invers.
Pentru că eu controlez lucrurile din casă, am o putere mai mare asupra gândurilor mele, știu ce vreau, știu ce îmi trebuie, știu ce nu îmi trebuie, știu ce lucruri au stat ani întregi nefolosite. Toate aceste informații mă ajută să iau decizii bune la cumpărături și să economisesc.
Pe post de concluzie
Cât scriu acest articol, arunc o privire prin casă și îmi dau seama că, dacă cineva ar intra acum la mine, ar zice că sunt ipocrită.
Pentru că în casa mea nu e ordine cum e în video-urile lui Marie Kondo. Și mă îndoiesc că vreodată o să fie.
Încă ajustez, debarasez în continuu, iar atunci când vine vorba de copii, îmi place să îi las să se desfășoare.
Spre exemplu, pe Tudor l-am lăsat mult timp să se joace cu acele cabluri de care povesteam mai sus (până s-a plictisit), acum îl las să facă experimente (la baie avem surprize cu tot felul de lichide greu de identificat, care ajung și pe jos), pe Lia o las să exploreze cu hainele, pantofii și nisipul.
Dincolo de asta, lecțiile mele îmi sunt clare: simplificarea și debarasarea casei mă ajută să îmi dau seama ce îmi place și ce nu, mă face să nu mai cumpăr lucruri inutile, mă ajută să nu mai cheltui impulsiv și să iau decizii bune.
Sper că ți-am dat motive în plus de ce să îți simplifici casa și ne auzim data viitoare cu niște teorie din cartea Magia ordinii.
Serialul Magia ordinii va include următoarele articole:
# 1. Cum mă ajută simplificarea casei să economisesc.
#2. Lecții pe care le-am învățat de la Marie Kondo sau cum debarasăm casa ca la carte
#3. Cum am facut debarasarea la haine și încălțăminte.
#3.1 Cum am simplificat garderoba familiei (+concluzii de după)
#3.2 Cum am sortat încălțămintea
#4. Cum am ales ce cărți pleacă și ce cărți rămân în biblioteca mea.
#5. Cum am debarasat jucăriile și cum le-am organizat ca să avem acces ușor la ele.
#6. Cum am debarasat bucătăria.
#7. Cum am făcut ordine prin hârtii și lucrurile cu o încărcătură emoțională.
#8. Concluzii după marea debarasare și ce greșeli am făcut.
#9. Cum menținem ordinea după debarasare.
#10. Cum mă ajută simplificarea pe alte planuri.
Abonează-te la newsletter-ul meu: Năravu-i totul! Îți voi trimite obiceiuri care o să te ajute să economisești și să trăiești conștient și vei primi, drept cadou, o listă de 50 de activități gratuite pe care să le faci primăvara. Mulțumesc pentru încredere!
La haine am ajuns sa simplific atat de usor, acum cativa ani: ma imbrac in 2-3 min (da, nu mai stau in fata sifonierului plin sa ma scarpin in cap: cu ce ma imbrac azi). Si iti confirm: iau mult mia putine, ce iau imi place si le port la maximum, iau de calitate pt ca am invatat repede ca ce nu e de calitate, dupa 6-7 spalari, se uzeaza – cum am putine le spal saptamanal (de la mana a2 am gasit chestii super noi si super de calitate).
Dar la carti si hobby ….ooo, cate avem si cate ne tot luam 🙂
La bucatarie am purces acum cateva sapt. si mi-a usurat enorm viata. De atunci nu am mia facut ordine niciodata in bucatarie ptca stiu unde sunt si unde sa le pun. Abia astept sa scrii despre sectiunea asta 🙂
si sa mai adaug un avantaj al magiei ordinii: cum mi-am simplificat lucrurile in casa (mai am de lucru, mult), am inteles ca nu am nevoie de locuinta sa de mare. Asa ca o sa ne mutam (probabil) peste cativa ani. Sigur o sa fie economie de bani iese la mutat intr-o locuintza mai mica!!!
Da, bună asta și economisești mult. Noi stăm încă în chirii și iubim spațiile mari și goale. Să vedem cum o sp fie la următoarea chirie, adică dacă o să fim pregătiți să luăm ceva mai mic. Dar până atunci ar trebui să debarasăm la maximum.
PS: am văzut că mulți oameni sunt încă legați de lucruri, pe mine mă fascinează cât de mult mă eliberează „lăsatul” de lucruri, cât de mult mă ajută simplificarea, pe toate planurile.
Abia astept seria asta de articole <3
si mie mi-ar placea o garderoba capsula, dar sa mi-o faca cineva si sa mi-o dea :))))
Eu am realizat ca unele lucruri/haine nu mi vine sa renunt la ele pt ca mai am nevoie ocazional, sau in unele sezoane si m-ar enerva sa le cumpar din nou… si atunci le tin si ocupa spatiu
Si cum scapi de ideea „hai sa o păstrez pe asta ca poate imi va fi de folos cândva”? ?
Mi-am spus ca daca o sa-mi trebuiasca acel lucru o sa-l cumpar din nou sau o sa-l imprumut de la cineva. Pare sa fie risipa, insa sansele ca acest lucru sa se intample sunt foarte mici – sa imi trebuiasca ceva ce nu am folosit ani intregi. De aproape un an de cand am inceput debarasarea inca nu am regretat nicio decizie. Plus ca avantajul pe care il primesc – ca imi usurez deciziile si viata – e mult mai mare decat acei bani pe care i-as cheltui a doua oara.
Dacă e vorba de hainele de iarnă, hainele de ski sau mai știu eu ce, clar nu ai de ce să le dai.
Eu am constatat că aveam multe haine la care reveneam ocazional, dar nu pentru că mi-ar fi plăcut, ci pentru că mă simțeam cumva datoare să le îmbrac dacă tot stau acolo și mă așteaptă. Știi sentimentul? 😀
Pingback: Magia Ordinii #6.1: Cum să debarasezi bucătăria și să menții ordinea fără efort • Natalia Dabija
[…] # 1. Cum mă ajută simplificarea casei să economisesc. […]
Pingback: Îmbrățișează perspectiva asta ca să ai o viață mai bună (e inspirată dintr-o lecție de yoga) • Natalia Dabija
[…] blog. Orice idee pe care o preiei de aici sau din altă parte, legată de gestionarea banilor, de debarasare a casei, de planificare etc, trece-o prin filtrul tău propriu, adapteaz-o cât de mult poți la ce îți […]
Pingback: Magia Ordinii #2: Lecții pe care le-am învățat de la Marie Kondo • Natalia Dabija
[…] povestit despre cum mă ajută simplificarea casei să economisesc, iar azi intru în niște teorie învățată din cartea cu […]