Dacă vrei să termini cu proiectele alea, organizează-te!
Așa mi-am spus eu mie și m-am apucat să le pun pe hârtie.
Eu am început debarasarea casei în 2018 și acum în 2020, stăm foarte bine. Mai am zone în care am de lucru, însă diferența de încărcătură materială (și emoțională) e ca de la cer la pământ.
Înainte:

După:

Am debarasat până acum garderoba, încălțămintea, biblioteca, bucătăria, produsele cosmetice și detergenții de prin băi, camera-debara de mai sus, gențile, medicamentele, un pic din hârțogăraie (îmi dau de furcă garanțiile etc), însă ce am constatat e că debarasarea e work in progress.
Suntem atenți la lucrurile pe care le acceptăm în casă, însă, din când în când, e nevoie să revizuim spațiul, să vedem ce trebuie să plece. Prin hainele mele am trecut de vreo 3-4 ori până acum și asta fără să cumpăr altele noi în exces. Le-am dat drumul în etape.
Acum mi-au rămas proiecte pe care nu le consider de anvergură, dar pe care le tot amân (probabil tocmai pentru că sunt mici) și m-am hotărât să le vin de cap cu ajutorul unui plan.
De ce să organizezi/planifici proiectele de debarasare?
Planificarea proiectelor legate de casă te va ajuta să:
- Înaintezi cu ce ți-ai propus
- Împarți debarasarea în bucățele mici
- Să urmărești progresul și să vezi ce poți să ajustezi
- Te bucuri de rezultate
- Să îți organizezi resursele de care ai nevoie (cât timp, cu cine trebuie să faci asta etc)
Cum să îți organizezi proiectele de debarasare a casei?
Aici țin să specific, în primul rând, că ai putea să te gândești la zone din casă pe care să le debarasezi sau ai putea să o faci pe categorii de obiecte. Eu la început am preferat să o fac pe categorii, pentru că mișcarea e de impact: realizezi câte bucăți ai din fiecare produs.
Acum însă, în pandemie, pentru că timpul meu a fost mereu fragmentat de alte activități, am preferat să fac pe zone și doar în anumite cazuri pe categorii (cum sunt medicamentele, că nu am așa multe). În faza în care sunt acum, debarasarea pe zone mi-a dat liniște sufletească: am putut să văd măcar câte un colț al casei simplificat și ordonat.
Uite cum am făcut eu:
#1. Am scris pe o pagină toate proiectele pe care vreau să le fac.
#2. Am făcut o listă cu prioritățile și l-am ales pe cel mai important.
#3. Mi-am făcut un plan pentru cel mai important proiect:
- De ce vreau să îl fac?
- Până când vreau să îl fac?
- De ce am nevoie ca să trec la treabă?
- Care e primul pas?
- Cum o să știu că l-am terminat?
- Cum o să sărbătoresc?
Recunosc, îmi place foarte mult cum se simte casa mea după ce o eliberez de lucruri, dar nu-mi place neapărat procesul de debarasare. Îl fac pentru că îmi face bine pe termen lung, nu pentru că îmi place să-mi petrec timpul sortând lucruri. Lista asta cu detalii mă ajută să desfac procesul în bucățele mici, să mă țin responsabilă (accountable din engleză) și să mă răsplătesc pentru ceea ce fac. Pentru că merit!
Cam așa arată planul meu:

O întrebare care ar putea să apară e:
Cum aleg care e cel mai important proiect?
După ce ai ales dacă o faci pe zone sau pe categorii, vezi cu ce vrei să începi:
- Poți să începi cu cele mai ușoare zone (dacă e prima oară când debarasezi, chiar îți recomand să începi așa)
- Poți să începi cu cele mai dureroase zone (un semn bun e când deschizi dulapul și cad toate pe jos)
- Poți să începi cu obiectele de care nu ești atașată
- Poți să începi cu cele care sunt parte dintr-un plan mai mare (de exemplu, vrei să amenajezi camera copilului, iar înainte de asta ai nevoie să știi câte jucării bune mai are și câte au nevoie să plece)
- Poți să alegi în funcție de timpul disponibil
În fine, cred că e de la sine înțeles ce e cu importanța asta, însă mie îmi place să intru în detalii, pentru că acolo se găsesc finețurile.
Concluzie + Material de descărcat
După ce le-ai organizat așa bine, e timpul să treci la treabă cu primul pas din primul proiect. O dată la ceva timp, revino la acest plan și verifică dacă încă mai este valabil. Dacă s-a schimbat ceva, actualizează și planul. Și nu uita: Orice plan pe care îl faci trebuie să îți slujească ție. Nu tu lui. Dacă nu merge, ajustează-l astfel încât să îți fie de ajutor din nou.
Am pus acest plan de debarasare și într-un document PDF. Îl poți scoate la printer, completa și păstra până ai terminat cel puțin primele 3 proiecte de debarasare.
Descarcă materialul gratuit mai jos:
Pingback: Un truc simplu care te ajută să te apuci (în sfârșit!) de orice proiect care-ți trece prin cap • Natalia Dabija
[…] Citește și: Cum să îți faci un plan de debarasare a casei (+Material gratuit de descărcat) […]