Pentru că am văzut cât vă plac interviurile Economisim Împreună cu oameni reali despre bani reali, m-am gândit să încep o nouă serie de interviuri. Vom vorbi despre cum gestionăm banii în cuplu, cât de des vorbim despre bani, cine cheltuie mai mult și cum economisim împreună. M-aș bucura să vedem cât mai multe experiențe, așa că dacă vrei să răspunzi la aceste întrebări, dă-mi un email la adresa de la contact. Mulțumesc!
În interviul de azi am invitat-o pe Andreea de la blogdeidei.ro să ne povestească despre experiența ei cu banii în cuplu. Andreea are 23 de ani, iubește să citească și să scrie despre cărțile pe care le citește, prietenul Andreei are 30 de ani și au o vechime de 5 ani împreună.
Bună Andreea, Cum vă gestionați banii (împreună sau separat)?
Andreea: Separat, în sensul că, la început de lună, nu ne punem banii la comun și/sau îi împărțim. Dar eu știu cât câștigă el, la fel cum și el știe cât câștig eu. În orice caz, nu există două luni consecutive în care să câștigăm fix aceeași sumă pentru că diferă – în funcție de colaborări extra-job și proiecte (la mine) și în funcție de ore suplimentare și zile lucrate (la el).
Cine câștigă mai mult dintre voi?
Andreea: El, e o diferență destul de mare. Eu o pun și pe seama diferenței de vârstă dintre noi, de 8 ani. Astfel, dacă eu sunt încă în primii ani de carieră, el are deja experința, iar salariul este pe măsură.
Cum plătiți facturile? Din ce bani și cine le plătește?
Andreea: Înțelegerea este că el plătește chiria, iar eu facturile. Astfel, sunt din banii obținuți de mine. Doar că, eu având un program mai haotic, nu reușesc niciodată să ajung să achit, așa că tot el ține evidența. Uneori, e mai catolic decât Papa și e total contra plăților exclusiv online (e drept, noi stăm în chirie). Abonamentul la net și Netflix le plătesc online și e perfect așa.
Cum depășiți momentele când aveți neînțelegeri din cauza banilor?
Andreea: Nu am avut neînțelegeri în ultima vreme. Au fost discuții la început, când eu câștigam foarte puțin și era presiunea pusă pe el pentru cheltuieli cu ieșitul în oraș, vacanțele etc.
Lucrurile s-au reglat când am început să câștig și eu suficient de mult încât să-mi permit să mai achit o parte din mesele în oraș și cheltuielile din vacanțe.
Economisiți împreună sau separat?
Andreea: Împreună și separat. ?
Avem un „fond comun” pe care l-am numit „taxa pe nuntă” :)). De fapt, noi nu vrem să facem o nuntă, ci poate doar o petrecere restrânsă, dar ne-am dat seama pe la finalul anului trecut că n-ar strica să începem să economisim ceva.
E mai mult un challenge personal prin care încercăm să vedem cum funcționează treaba cu economiile la comun și dacă ni se potrivește. Suma în sine nu e foarte mare, fiecare dintre noi pune 200 de lei într-un plic în ziua salariului.
Separat, eu mi-am activat un serviciu de la ING care îmi retrage lunar de pe card 200 de lei, tot în ziua salariului și îi mută în contul de economii.
Ulterior, funcționez după următoarea regulă: banii din salariu ajung în contul curent, iar banii obținuți din colaborări și proiecte intră în contul de economii. La final de lună, mut în contul de economii ce nu am reușit să cheltui, oricât de mică sau de mare ar fi suma. El nu e așa de organizat ca mine, dar întotdeauna rămâne cu bani extra la final de lună. Îi ține pur și simplu pe card. Principiul lui în relația cu banii e mai degrabă carpe diem!
Cât de des vorbiți despre bani în cuplu?
Andreea: Nu avem discuții serioase prea des pentru că nu avem cheltuieli comune majore (în afară de chirie și utilități). Acționăm destul de spontan în plăți, în afara de ce ți-am povestit că ne-am împărțit, legat de facturi. Principiul e simplu: plătesc eu în oraș pentru că pe seară vom merge la cumpărături și va plăti el. Sau comandă el pizza și mâine fac eu cumpărături. Procentul nu e oricum de 50% – 50%, pentru că avem și stiluri de viață ușor diferite.
Cum luați decizii în legătură cu achizițiile mari?
Andreea: Vorbim întotdeauna despre asta și luăm deciziile împreună, cu argumente pro și contra. Acum depinde foarte mult și de cheltuieli.
De exemplu, atunci când mi-am schimbat laptopul cu unul portabil a fost 100% decizia mea pentru că eu l-am plătit integral. La fel cum a fost și când el a vrut să-și cumpere un nou telefon. Decizii la comun luăm doar dacă ne afectează pe amândoi. Dacă e de fapt despre dorințe, economisim separat și suportăm 100% costurile unei achiziții mai mari.
Cine dintre voi are tendința să facă cumpărături impulsive?
Andreea: Mai degrabă eu, deși uneori și el mai face cumpărturi pornind de la prețul mic sau discountul suplimentar. Eu încerc oricum să-mi înfrâng această pornire pentru că mi se pare foarte nesănătoasă din punct de vedere al economiilor.
Cine dintre voi își face cele mai multe griji legate de bani?
Andreea: El, mai ales când vine vorba de vacanțe.
Pentru mine e cumva perfect natural să merg într-o vacanță în care să cheltui ceva mai mult și apoi să mă întorc în București și să-mi iau mâncare la pachet timp de două săptămâni sau să tai de pe listă cafeaua de la coffeeshop. Obiceiul ăsta mi se trage din anii de studenție, când îmi primeam banii de la ai mei în fiecare duminică, pe săptămâna care urma.
Așa că se întâmpla des să ies în oraș duminică seară și să cheltui 50% din sumă ca apoi să fiu nevoită să supraviețuiesc cu 10 lei pe zi. El vrea ceva mai multă stabilitate, așa că întotdeauna, când propun o vacanță, se gândește la costuri, dar mai ales la întrebarea „ce facem până la final de lună?”. Între noi fie vorba, nu am rămas niciodată fără bani la final de lună – dacă a rămas el, l-am ajutat eu și viceversa.
Ce ai schimba în felul în care vă gestionați banii?
Andreea: Firește, mi-aș dori să câștig un salariu egal cu al lui sau măcar să diminuez mult diferența, dar și să economisim mai mult în scopuri comune și delimitate de timp și de un scop, cum e exemplul cu nunta.
Din patru luni de experiment, mie mi se pare că funcționează pentru noi și că putem face mai des economii împreună.
Cum te simți când el cheltuie mai mult decât tine?
Andreea: Nu m-am gândit niciodată la asta, dar acum că aduci vorba nu cred că el a cheltuit vreodată o sumă foarte mare ca să-și cumpere ceva doar pentru el. Nu e fanul achizițiilor mari. Dintre noi doi, eu am laptopul și telefonul mai scump și le schimb mult mai des.
Cum te simți când tu cheltui mai mult?
Andreea: Așa cum îți ziceam mai sus, eu ajustez întotdeauna veniturile și jonglez cu ce am. Așa că nu mă simt vinovată. În orice caz, îi zic de fiecare dată ce am mai cumpărat, așa cum și el îmi zice mie.
Aveți venituri suplimentare? Cum le gestionați?
Andreea: Eu mai am venituri din colaborări și proiecte (clienți diferiți de job, târgul de carte, proiecte în care sunt implicată cu blogul). Am și un PFA, care funcționează perfect pentru mine pentru că, fiind angajată full-time și necâștigând peste plafonul minim taxele aferente sunt destul de mici. Toți banii care vin pe lângă salariu ajung pentru mine în contul de economii.
Economisiți pentru viitorul îndepărtat?
Andreea: Doar pentru viitorul apropiat. Pentru mine, contul de economii este gândit mai degrabă ca un cont din care să-mi permit să călătoresc mai des sau să-mi permit mici investiții (de regulă în blog) sau achiziții mai mari (pe plan personal sau bunuri comune). El economisește mai degrabă pentru „zile negre”.
În ce investiți banii economisiți și ce instrumente folosiți?
Andreea: Nu investim în nimic momentan.
Din ce visați să trăiți la pensie? (Știu că e departe pensia, ia-l ca pe un exercițiu de imaginație)
Andreea: Nu m-am gândit niciodată până acolo. Momentan știu că vreau să trăiesc cât mai mult în chirie pentru că mă sperie perspectiva unui credit pe 30 de ani.
Banii mei sunt banii noștri? Care e răspunsul tău?
Andreea: Avem des gluma asta în cuplu. El zice că banii mei sunt banii mei și banii lui sunt banii noștri, daar eu cred că e cumva reciproc totul. Faptul că el are o pondere mai mare în cheltuielile comune se explică mai degrabă prin salariul mai mare, nu neapărat prin reticența față de expresia asta față de care eu sunt total de acord.
Mulțumesc mult, Andreea! Am fost super încântată să citesc răspunsurile tale și abia aștept să vedem și alte experiențe.
Abonează-te la newsletter-ul meu: Năravu-i totul! Îți voi trimite bilunar obiceiuri care o să te ajute să economisești și să trăiești conștient. Mulțumesc pentru încredere!
Mai Andreea, daca eu gandeam si actionam ca tine la 23 de ani…. bravo! esti mai matura financiar decat mine la 33 ani!!!
Andreea, si sa mai zic ceva despre frica de credit ipotecar. Sunt la al 2lea credit ipotecar si imi pare rau ca la ambele nu am facut mai devreme.
Daca inlocuiesti chiria cu rata => o super afacere. Daca economisesti de avans si dai un 20% la achizitie – alta super afacere. Daca dupa ce iei creditul iti impui ca 3 zile pe sapt. sa faci pachete si fara cafea takeaway dar banii sa se duca ca plati anticipate = iar o super afacere, poti injumatati asa perioada de achitare de la 30 ani la 15 ani.
Eu am ipoteca actuala pe 15 ani (luat o locuinta nu mare). De la 33 ani la 37 ani insa am stat in chirie, timp de 4.5 ani chiria totala data a inseamnat un 1/4 de o posibila locuintza. Imi pare rau ca nu avui curajul sa ma apuc de cautat mai devreme!!
Prima mea ipoteca (pe 28 ani) am achitat-o in 8 ani si ceva, cu plati anticipate – nu m-am hazardat la mobila scumpa si electronice scumpe, pur si simplu am platit in plus din cand in cand.
Ce inseamna sa te uiti in spate, in calcule. Poti sa tragi o gramada de concluzii!
Ce fel de relatie/casnicie este aceasta in care banii nu sunt la comun? Dar, mai ales, ce fel de iubire?
De fapt, nu este iubire adevarata, ci doar o camaraderie in doi, nimic mai mult.
Pingback: Banii în cuplu#5: Vezi cum își asigură acest cuplu libertatea cu ajutorul economiilor • Natalia Dabija
[…] și pe acesta cu Andreea […]