Disclaimer: Acest articol poate include linkuri afiliate. Dacă tu cumperi folosind acele linkuri, eu primesc un mic comision, iar pe tine nu te costă nimic în plus. Recomand doar lucruri care îmi plac!

Intri în magazin și ochii îți fug în toate părțile? Ah, ce frumoasă e rochița asta! Ah, papucii ăștia ar merge cu pantalonii scurți de acasă! Ah, cartea asta e foarte populară, trebuie să o am și eu!
Cheltuielile impulsive sunt parte din tine și ai vrea de data asta să faci ceva diferit? Bine ai venit, cred că pot să te ajut! Am trecut și eu prin asta și știu cum e.
O cititoare s-a mirat cand i-am spus că și eu mai am uneori tendința de a cheltui impulsiv.
” – Cum, și tu?„
„- Da’ ce, eu nu sunt om?„
Nu i-am răspuns așa, dar mi se pare un răspuns firesc. Eu cred că atâta timp cât ești om (iar dacă nu ești om, faci cumva miau-miau? :D), ai tendința să fii atras de diverse tentații.
Diferența dintre oamenii care au succes cu economiile și cei care nu au e ce fac cu aceste tentații.
Mai jos ai 7 idei faine care o să te ajute să eviți cheltuielile impulsive.
Gândește mare.
Scopurile și obiectivele palpabile pe termen lung sunt ca o ancoră pentru sufletul fiecărui om supus tentațiilor.
Vreau una, vreau alta, vreau a treia, obiectivul mare (spre exemplu, să strângi bani pentru casă) iese în față și te ține la suprafață. Tadaa, avem și rimă :).
Din experiența mea, scopurile trebuie să fie cât mai palpabile și realizabile, eventual să nu fie pe un termen foarte lung. Scopurile pe termen foarte lung se pot desface pe bucățele mai mici, care să fie realizabile.
E destul de important pentru tine?
Fie că vrem să recunoaștem sau nu, nu putem să fim buni la toate.
Eu am observat așa: cu cât mai multe proiecte paralele am pentru blog (creșterea listei de abonați/ branding/ dezvoltarea unui produs), cu atât mai greu evoluează fiecare în parte. Pentru că nu mă concentrez suficient de mult pe fiecare.
Tu ce priorități ai zilele astea? Chiar simți că trebuie să renunți la cheltuitul impulsiv sau e doar un lucru care ar fi nice to have?
Stabilește un buget pentru cheltuielile impulsive.
Pare contraintuiv, pentru că tot ce vrei tu (să presupunem) e să scapi de cheltuielile impulsive.
Bugetul prestabilit pentru cheltuielile impulsive te va ajuta să scapi de sentimentul de vinovăție și te va învăța un obicei nou – să te limitezi la o anumită sumă.
În cazul meu, dar cred că și în cazul altor persoane, cheltuielie impulsive sunt asociate cu o doză de vinovăție, iar această vinovăție favorizează cercul vicios.
Cu cât mai multă vinovăție simți, cu atât mai mult ești tentat să cumperi impulsiv.

Cu obiceiul nou lucrurile stau așa: a nu putea rezista cumpărăturilor e un obicei și să-ți explic și de ce.
Dacă creierul tău e obișnuit să se lasă pradă oricărei tentații, asta va face de fiecare dată când va avea ocazia. Dacă e obișnuit să stea tare pe poziții, cumpărăturile vor rămâne pe raft, oricât de tare ți-ai dori să le ai în mână.
Despre obișnuința creierului uman de a reacționa într-un anumit fel, am citit în cartea Deep Work. Acolo autorul se referă la puterea de concentrare a creierului – cu cât mai mult exersezi concentrarea, cu atat mai bine o să poți să o faci, însă eu cred că putem să extrapolăm ideea asta și la puterea de a rezista tentațiilor.
E un exercițiu de voință, care se transformă la un moment dat în obicei.
Observă când te iau pe sus cheltuielile impulsive.
Cred că mulți dintre noi avem tendința să sărim imediat la acțiune și apoi la rezultate.
Însă atunci când facem asta, scăpăm din vedere pași importanți. Nu ne dăm timp să înțelegem de ce și cum suntem obișnuiți să facem lucrurile.
Înainte de a trece la acțiune, întreabă-te:
- Eu când cheltuiesc impulsiv?
- Ce mă face să cheltuiesc impulsiv?
- De unde am învățat asta? Așa a fost întotdeauna?
- Când am început să cheltuiesc impulsiv?
- Cum mă face să mă simt shoppingul impulsiv?
- Ce nevoie e în spatele acestei nevoi de a face cumpărături?
Citește și: Când cheltui mult? Cum fac să nu mai cheltui atâta?
Înconjoară-te de oameni care nu cheltuiesc impulsiv.
Cred că nu degeaba se spune că suntem suma oamenilor care ne înconjoară.
Este mult mai ușor să eviți cheltuielile impulsive, dacă observi că și ceilalți din jurul tău sunt conștienți la cumpărături.
Și invers.
Până și cel mai rațional om, dacă este pus în mijlocul unor cheltuitori incurabili, cred că va avea tendința să cheltuiască mai mult.
Ce ar mai putea să ajute e să vorbești cu cineva despre planul tău despre a nu mai cheltui impulsiv și să te îndemni cu acea persoană.

Urmează-ți al doilea impuls.
Ce sunt cumpărăturile impulsive? Sunt cumpărăturile pe care le facem la primul impuls, fără să ne gândim prea mult. Uneori fără să gândim deloc.
Acum că le vedem așa clar, ce ar fi să observăm acel prim impuls și să ne dăm șansa să acționăm la al doilea impuls.
Da, asta vreau să zic, să amânăm. Doar că am scris de atâtea ori despre a amâna, că m-a plictisit și pe mine.
Crează momentul pentru al doilea impuls: Ia haina/cartea/ustensila în mână uită-te la ea și pune-o jos. Pleacă de acolo. Așteaptă 1 zi/1 oră/10 minute în funcție de cumpărătură. Și o să ai șansa să vezi care e al doilea impuls. Acum acționează. 🙂
Și o idee simplă la care pun pariu că nu te-ai gândit
Deși eu am reușit să îmi dezvolt obiceiul de a mă abține de la cheltuielile impulsive, ultima oară când am fost în mall, am simțit cum mă năvălesc tentațiile.
Rochii, rochii, rochii, de toate culorile și toate formele. Eu iubesc rochiile și multe m-au îmbiat foarte tare.
Însă știam pentru ce am venit, știam ce am în garderobă, știam că scopul meu pe termen lung e o garderobă capsulă (pe care vreau mai întâi să o definesc și apoi să merg la cumpărături), le-am pipăit și admirat, pe unele le-am probat și am ieșit.
Concluzia mea după acea vizită la mall e că cel mai important lucru e să stai departe de tentații.
Pe post de concluzie
Chiar și cu toate tehnicile de mai sus, chiar și cu puterea de abstinență a unui budist este foarte greu să spun nu tentațiilor, dacă acestea te înconjoară non-stop.
Ochii îți fug în toate părțile și sufletul te îmbie să cumperi impulsiv?
Scoate-l afară într-un parc și dă-i verdele ierbii dedesubt, albastrul cerului deasupra, griul unei poteci sub picioare și impulsul o să treacă. Baftă!
Pentru mai multe idei de economisire, abonează-te la newsletter-ul meu săptămânal. Îți voi trimite obiceiuri care o să te ajute să economisești și să trăiești conștient. Mulțumesc pentru încredere!
Ultimul paragraf mi.a făcut pofta de a iesi in parc.
Bun articol.
Afara cu tine! 😀 e chiar frumos:)
Pingback: Relația cu banii - cursul care te ajută să renunți la credințele limitative despre bani (e cu coaching!) • Natalia Dabija
[…] mai povestit pe blog cum eu, înainte să mă apuc să scriu despre bani, făceam multe cheltuieli impulsive, cum nu îmi păsa de bani și nu îl întelegeam nici pe soțul meu de ce e așa interesat de […]
Pingback: 5 perspective noi care o să te ajute să treci mai ușor prin criză (inspirate din cursul De Neînvins) • Natalia Dabija
[…] defecte Valentin are în vedere cheltuielile impulsive pe care le facem și pe acelea care nu ne aduc niciun folos pe termen […]
Pingback: 7 măsuri de precauție pe care să le iei cu banii tăi • Natalia Dabija
[…] Citește și: Cheltuielile impulsive – cum să le vii de hac (idei din experiența mea) […]
Pingback: Lucruri la care nu merită să revenim după ce se termină perioada de criză • Natalia Dabija
[…] e esențial pentru mine – de câțiva ani: îmi debarasez în continuu casa, am renunțat la cheltuielile impulsive, sunt atentă la toate cheltuielile mele, învăț acum să renunț la presiune și la standardele […]
Pingback: Lista de cumpărături. Ce conține lista noastră săptămânală și cum o facem • Natalia Dabija
[…] economisești și să-ți gestionezi cheltuielile impulsive cu […]
Pingback: Totul e o alegere. • Natalia Dabija
[…] mine a fost o alegere conștientă să nu mai cheltuiesc impulsiv și să caut să înțeleg de ce îmi vine să-mi irosesc banii pe cumpărături fără […]
Pingback: 10 zile fără cheltuieli impulsive? 324 de femei au spus "Da!" • Natalia Dabija
[…] Citește și: Cheltuielile impulsive – cum să le vii de hac (idei din experiența mea) […]
Pingback: Primii pași în investiții {3} Cum să-ți faci o strategie de investitii în funcție de profilul de risc • Natalia Dabija
[…] Cheltuielile impulsive – cum să le vii de hac (idei din experiența mea) […]