Voi fi mai fericită dacă voi avea de 10 X mai mulți bani? Mă va lovi nefericirea dacă nu-mi cumpăr acea rochie de in la care visez? Banii aduc fericirea? Întrebarea asta e pe buzele tuturor.
Bogdan de la Căruța cu bani abordează relația dintre bani și fericire la el pe blog, iar eu vin cu o completare cu experiența mea personală și îți spun cum a fost pentru mine să renunț la anumite cheltuieli.
Domnul Căruța cu bani împarte cheltuielile în 3 zone:
⇒ Cheltuielile din zona verde sunt cheltuielile la care poți să renunți ușor și care nu îți vor afecta deloc nivelul de fericire.
⇒ Cheltuielile din zona portocalie sunt cheltuielile care îți afectează temporar nivelul de fericire, până te obișnuiești fără ele.
⇒ Cheltuielile din zona roșie sunt cheltuielile care sunt în strânsă legătură cu fericirea ta. Dacă le tai, simți că ești nefericit și nu poți să îți revii până nu le aduci înapoi în viața ta.
Recomand să citești articolul întreg, eu am simplificat lucrurile.

Relația dintre bani și fericire e diferită pentru fiecare dintre noi.
Ce e strict necesar pentru mine și pentru fericirea mea, pentru altul e ușor de uitat.
Însă cred că experiența mea te poate inspira să vezi care e relația dintre cheltuielile tale și fericirea ta.
Vezi mai jos la ce cheltuieli am renunțat ușor și la ce nu o să renunț niciodată.
Cheltuielile la care am renunțat ușor
- Să mănânc în fiecare weekend în oraș.
- Să cumpăr produse de curățenie de top (acum iau branduri noname, de la Lidl).
- Să merg cu metroul în loc să iau mașina.
- Să caut consultații gratuite la medic (în limita abonamentului pe care îl avem, sau, uneori, când îmi permite timpul, în baza trimiterilor de la medicul de familie).
- Să folosesc cea mai ieftină opțiune pentru telefonia mobilă.
- Să renunț la abonamentul TV (pentru că ne uitam foarte rar la TV).
- Să tund copiii acasă când putem (bunicul lor îi tunde).
- Să cumpăr cărți (în schimb le împrumut de la bibliotecă sau de la prieteni).
- Să cumpăr lucruri (la reducere) pentru casă (mi-a fost ușor să fac asta când am început să debarasăm casa).
- Să nu apelăm de fiecare dată la un specialist când se strică vreun aparat din casă (ci să îl reparăm noi).
- Haine mai ieftine pentru copii (m-a ajutat și faptul că îi las să experimenteze și am eliminat un motiv de stres – să nu păteze iremediabil o haină scumpă).
Cheltuieli la care am renunțat greu, dar care nu mi-au afectat nivelul de fericire pe termen lung
- Să cumpăr multe haine (și acum îmi place să cumpăr rochii, spre exemplu, dar o fac mult mai rar și caut să fie ceva special).
- Manichiura și pedichiura (îmi tai unghiile acasă).
- Să mi se spele părul când merg la tuns (îl spăl acasă înainte).
- Să cumpăr cadouri scumpe (o vreme am cumpărat doar cărți, iar de anul trecut am început să meșteresc cadouri).
- Să merg la distracții pentru copii în fiecare weekend (acum petrecem mai mult timp acasă sau căutăm distracții gratuite).
- La grădinița privată (un copil s-a acomodat deja la o grădiniță de stat ok, al doilea e încă în acomodare și nu pot să mă pronunț (later edit: e ok și al doilea).
- Mașina pentru oraș (aici nu am renunțat încă, pentru că stăm în afara orașului și transportul public nu ne ajută, dar o să renunțăm dacă o să stăm în oraș).
Fericirea este întotdeauna acolo unde o găsește omul. — Henryk Sienkiewicz
Cheltuieli la care nu am renunțat (și nici nu aș putea să renunț fără să îmi afecteze fericirea pe termen lung)
- Vacanțele (aș putea să le fac mai ieftine, dar nu aș putea să renunț de tot).
- Cursuri și evenimente (îmi plac să merg la evenimente și cursuri. Deși caut mereu varianta mai ieftină (de ex., să scriu despre acele cursuri ca să pot participa gratuit), nu aș putea să renunț de tot la ele).
- La mașina pentru călătorii (dacă aș putea să călătoresc prin țară doar cu transportul public, cred că aș lua în calcul să renunț).
- La o casă spațioasă și luminoasă (nu te gândi la palate, dar îmi plac camerele relativ mari și goale).
- Mâncarea sănătoasă.
- Investițiile în dezvoltarea personală.
Cea mai importantă concluzie
Cum spuneam, asta e lista mea. E posibil să nu te regăsești în lista mea și e ok asta.
Cum îți dai seama care sunt cheltuielile la care poți renunța și care cheltuieli îți vor afecta fericirea pe termen lung?
Prin încercări.
Există lucruri la care am știut sigur că nu pot să renunț (cum sunt vacanțele) și există lucruri la care am renunțat și am aflat după aceea că nu-mi afectează nivelul de fericire. Un exemplu ar fi hainele, doar că nu știu cum e cu rochia aceea de in. 🙂
Uneori trebuie să pierzi ceva ca să îți dai seama ce ai avut. Așa e și cu cheltuielile astea. Faci un pas înapoi – renunți la o cheltuială, vezi cum te simți și vezi dacă vrei să revii la stilul de viață de dinainte.
Lista ta cum arată? La ce nu ai putea renunța nici în ruptul capului?
Înainte de a pleca, abonează-te la newsletter-ul meu: Năravu-i totul! Îți voi trimite obiceiuri care o să te ajute să economisești și să trăiești conștient. Vei primi, drept cadou, o listă de 50 de idei simple de economisire. Mulțumesc pentru încredere!
Nu as putea renunța la anumiți detergenți. Îmi fac totul mai ușor.
Credeam ca nu o sa renunț niciodată la concedii, adică plecări din localitate, stat la hotel, etc dar anul trecut nu am mers nicăieri fiindcă reparam casa de la țară. Nu știu dacă as putea renunța de tot sau doar temporar.
Nu pot renunța la mașină pentru ca nu avem transport în comun dar nici nu o folosesc zilnic.
Asta mi se pare foarte tare, că la unele chestii nu poți să îți dai seama înainte dacă o să poți să renunți sau nu. Trebuie să încerci. Cine știe, poate dacă renunț la vacanțe poate o să-mi dau seama că pot trăi și fără asta. Daaaar, sunt departe de gândul de a încerca :)).
am incercat eu si a fost cea mai de rahat perioada.
Mi-am luat cort si plecam cu cortul.
Si eu am renuntat la carti. Avem bookster la munca si anul asta nu vreau sa mai cumpar nimic. Mai am o duzina luate si inca necitite, poate anul acesta ajung la 0.
Nu as renunta la vacante, prefer sa fie ultra low cost decat deloc 🙂
Da, așa și eu cu vacanțele. Și cu cărțile la fel, cu exceptia faptului ca eu le iau de la biblio. Merci de comentariu, Marius!
Pingback: 5 perspective noi care o să te ajute să treci mai ușor prin criză (inspirate din cursul De Neînvins) • Natalia Dabija
[…] erau doar fițe și că sunt fericită și fără ele. Testând una-alta, poți să îți dai seama la care cheltuieli poți să renunți cât să nu-ți scadă nivelul de fericire. Iar perioada de izolare ne ajută în sensul […]
Pingback: Bugetul familiei #4: Pe ce-și cheltuiește banii o familie de oameni care lucrează în multinațională (înainte și în timpul pandemiei) • Natalia Dabija
[…] ce scriu aici, e doar ce aș face eu, însă contează mult care sunt prioritățile fiecăruia și la ce cheltuieli suntem dispuși să renunțăm. Am și eu ariile mele la care nu sunt dispusă să renunț, așa cum le are […]
Pingback: Bugetul Familiei #7: Cum își cheltuie banii o familie din Brașov, cu 1 copil • Natalia Dabija
[…] adăuga, că te îndemn să vezi singură ce cheltuieli sunt importante pentru tine și care nu (vezi aici cum am făcut eu cu cheltuielile mele) și să vezi ce ai putea să faci cu acei bani pe care i-ai salva. E posibil să ajungi la […]
Pingback: 6 nevoi emoționale ale oamenilor și legătura acestora cu banii • Natalia Dabija
[…] scriam despre cheltuielile la care am renunțat și despre cele la care nu aș putea să renunț niciodată, mi-am dat seama că nu aș putea să renunț la cărți, cursuri, evenimente, cunoaștere de […]
Pingback: Cum să îți atragi partenerul în jocul economisirii (merge și pentru partenere) • Natalia Dabija
[…] Citește și: La ce cheltuieli am renunțat ușor și la ce nu o să renunț niciodată […]