Ce ar fi să organizez o provocare de economisire prin care să devenim mai conștiente de cheluielile noastre? Ce-ar fi să o fac chiar în grup? Pe câte zile s-o fac? Ce info să includ în ea? Cât de des să ne auzim și care e acel „sweet spot” când primești suficient suport și totuși nu e prea mult?
Eram într-o pauză de la părințeală (adică am dus copiii la mama!), puteam să muncesc fără să fiu întreruptă de zeci de ori pe minut și creierul meu a început să coacă ideea.
Așa s-a născut această provocare de economisire:
#10zilefărăcheltuieliimpulsive
Timp de 10 zile împreună cu peste 324 de doamne (yep, atâtea participante s-au înscris în provocare!), ne-am pus în plan să cheltuim doar pe chestiile planificate. Fără cheltuieli inutile. Fără cheltuieli impulsive. Doar ce avem nevoie și ce e planificat.
Vrei să vezi lecțiile învățate în urma provocării? Stai așa, să o luăm pe îndelete.

De ce această provocare de economisire și care i-a fost scopul?
Am pornit provocarea de economisire #10zilefărăcheltuieliimpulsive din dorința de a vă invita să vă antrenați mușchiul autocontrolului.
Din experiența mea cu cheltuielile impulsive, obiceiul de a fi atentă și conștientă la cheltuielile mele s-a întărit în timp.
Dacă la început am avut nevoie de remindere constante de a rămâne conștientă, pe parcurs m-am obișnuit să amân cheltuielile mari ca să văd cum mă simt cu ele, m-am obișnuit să analizez și să-mi pun întrebări înainte de a face o cumpărătură și acum cheltuiesc impulsiv mult mai rar, de obicei sume relativ mici pe mâncare sau pe cursuri.
Cea mai mare problemă pe care o aveam acum mulți ani erau hainele la reducere. Efectiv nu puteam să le rezist și cheltuiam mulți bani fără să mă bucur de acele haine.
Acum sunt chill și îmi vine foarte ușor să mă controlez.
Ce reguli a presupus provocarea?
Singura regulă pe care am impus-o eu a fost:
Să fie 10 zile fără cheltuieli impulsive!
Însă, în același timp, le-am invitat pe participante să-și stabilească și alte reguli în funcție de nevoile lor. Și-au stabilit mai degrabă niște sub-reguli care le-au ajutat să își îndeplinească obiectivul principal timp de 10 zile.
Am pus două întrebări cheie și fiecare a lucrat pentru sine:
- Care sunt categoriile de cheltuieli unde cheltuiesc cel mai des impulsiv?
- Ce reguli adiționale își stabilesc?
Pentru mine, acum, când
Până și cărțile aleg să le planific și să nu le aduc pe toate odată în casa mea și cel mai des prefer să le iau de la Bookster (dacă le găsesc acolo). Și cursurile le planific destul de bine și urmăresc oferte și prețuri reduse, apoi caut să văd dacă am timp de ele etc, însă la cursuri mai ieftine de 100$ mă decid repede și analizez mai puțin.
Ca reguli adiționale mi-am stabilit așa:

La ce categorii de cheltuieli au cele mai multe „scăpări” participantele?
- cu mâncarea
- cheltuielile cu copiii (haine, cărți și jucării)
- cursuri cumpărate la impuls
- hobby-uri: plante, accesorii pentru bucătărie
- hainele
- jucării pentru pisoi
- produse de uz casnic
Ce reguli și-au stabilit participantele? Iată aici un extras:
- „O să cumpăr lucruri de care chiar avem nevoie. Pentru asta o sa îmi pun întrebarea: Dacă nu cumpăr ce se întâmplă? „
- „Nu voi mai intra în magazinele cu haine.”
- „Înaintea celor 10 zile, fac un plan amănunțit în legătură cu meniul familiei.”
- „Nu mai intru la Mega.”
- „Las cardul acasa.”
- „Iau în fiecare zi pachet la birou.”
- „Voi scoate „alarma ” de noutăți de la grupurile și site-urile cu pricina.”
- „Nu am voie sa cumpar nimic cu cardul de credit.”
- „Vreau ca banii să meargă spre avansul pentru casa noastră.”
- „Să fiu blândă cu mine, dar sinceră.”
- „Regula lui Chiar îmi trebuie?”
- „Nu cumpăr nimic online.”
- „Voi citi cărțile existente și doar după ce le termin de citit o să cumpăr altele.”
- „Voi renunța la mersul cu taxi și voi merge cu transportul în comun.”
- „Când îmi vine să cheltui impulsiv, voi lăsa o noapte să treacă să reevaluez dorința de a cumpăra. A doua zi dacă încă îmi doresc, voi cumpara doar dacă prețul e redus cu minim 50%.”
- „Îmi propun să cumpăr doar ce e pe listă.”
Cum a decurs provocarea?
Timp de 10 zile am fost aproape de participante în următoarele feluri:
- La fiecare 2 zile am trimis un email cu idei cum să învingi cheltuielile impulsive
- În fiecare zi, am făcut o postare pe grupul de facebook pe care-l co-administrez și astfel zilnic participantele au avut ocazia să dea raportul despre cum le merge provocarea. Din spusele lor, acel daily check-in a făcut diferența și le-a ajutat mult să rămână atente la cheltuielile lor.
- La sfârșit de provocare, am avut o întâlnire live, pe Zoom, în care am invitat participantele să povestească cum a fost această întâlnire pentru ele și ce lecții au învățat din provocare.
Conștientizări la sfârșit de provocare de economisire
Deși nu am date în cifre de la participante, feedback-ul de la final de provocare e că acestea au reușit să cheltuiască mult mai puțin pe chestii neplanificate.
Pentru mine personal, a fost ușor să mă țin de provocare, asta pentru că mi-am limitat ieșirile în acea perioadă și pentru că am avut o perioadă încărcată în care nu prea mi-a fost gândul la cumpărături.
Am ieșit din provocare cu doar câteva cheltuieli neplanificate:
- un curs relativ ieftin pe care l-am luat în rate (îmi doream de mult timp să îl iau și știam sigur că îl voi lua la un moment dat, dar nu îl aveam planificat în ianuarie)
- o cafea de 10 lei
- o cutiuță de prăjituri în valoare de 15 lei (de la Mega)
În rest, au fost doar cumpărăturile săptămânale de mâncare și m-am ținut cu brio de meniu săptămânal și de listă.
Aș fi putut să renunț și la acele cheltuieli neplanificate cu ușurință, însă nu mi-am propus ca în această provocare să dau un exemplu, ci să mă comport firesc.
Întâlnirea live de final de provocare a fost foarte reușită, cu multe idei practice din experiența fiecăreia.
Mai jos sunt cele mai importante lecții inspirate de la participante:
=>1. „În provocarea asta, am învățat să nu mă mai concentrez doar pe mine și m-am concentrat pe timpul petrecut cu ceilalți. Am găsit astfel alte motive de bucurie.”, spune o participantă.
#2. Participantele la provocare și-au dat seama și că ele au puterea de a alege pe ce-și cheltuiesc banii.
#3. Atunci când suntem ok emoțional și avem echilibru în familie e mai ușor să rezistăm cheltuielilor impulsive. În perioadele grele și tumultoase suntem mai tentate să cheltuim impulsiv.

=>4. Când simțim o dorință arzătoare și copilul din noi cere insistent, putem să ne spunem: Ok, văd că vrei asta, dar uite care e prețul? Pe scurt, să vedem ce oportunități ratăm, dacă alegem să cumpărăm acel lucru.
=> 5. Să nu punem presiune mare pe noi, pentru că atunci apare frustrarea și ne vine să renunțăm la idee.
=> 6. Acel „accountability” și ideea de a avea un prieten (sau un grup ca acesta!) cu care să ne îndemnăm ne ajută să reușim.
=> 7. Când suntem în dubiu cu cheltuielile noastre să ne punem întrebările: Chiar am nevoie? SAU Cât de mult am nevoie de acest lucru? Una dintre participante a zis că asta a fost o întrebare salvatoare pentru ea.
=> 8. Pentru a cheltui mai puțin cu mâncarea, meniu săptămânal e sfânt. Plus la asta se adaugă un inventar al frigiderului (putem pune o hârtie pe frigider și să notăm acolo când ceva se termină, iar la sf. săpt. vom avea lista pregătită).
=> 9. Lista cu strictul necesar – putem face o astfel de listă pentru tot felul de obiecte. Pentru mâncare, pentru haine, pentru detergenți și alte lucruri din casă. Cineva povestea că face aceste liste pentru fiecare membru al familiei și astfel știe de ce are nevoie fiecare.
=> 10. Să fim atente la justificările pe care ni le facem după ce am făcut cheltuieli impulsive. De obicei, încercăm să ne justificăm cheltuielile (și față de noi și față de alții), pentru a scăpa de sentimentul de vinovăție, însă sentimentul ăla e acolo pentru a ne spune ceva.
=> 11. Sentimentul de vinovăție ne poate ține în cercul de cumpărături impulsive. Cumpărăm, ne simțim vinovate, încercăm să evităm acel sentiment, dar el rămâne acolo. Data viitoare iar ne simțim neadecvat cumva și iar cumpărăm și tot așa.

=> 12. Să fim atente și la raționamentele pe care le facem înainte să cheltuim. Avem o capacitate fantastică de a ne găsi motive și scuze pentru anumite cheltuieli. Să fim atente (și atenți) cum folosim acele scuze.
=> 13. Uneori avem tendința să ne premiem pentru diverse reușite, ne premiem prin cumpărături, însă ar fi fain să fim atente cât ține premierea și cât ne costă. Ar fi fain să o planificăm din timp.
=> 14. Optimismul și bucuria de viață e esențială pentru a avea o viață bună. Indiferent de banii pe care îi facem/economisim, să căutăm să ne bucurăm de ceea ce avem și ceea am realizat.
Și o să închei cu conștientizarea asta:
Uneori, fără să ne dăm seama, ne păcălim pe noi înșine și ne spunem că merităm acel lucru, că de aia muncim atâta, că merităm o recompensă, că merităm o cheltuială ca să ne bucurăm și adevărul e da, merităm toate aceste lucruri fără îndoială. ÎNSĂ putem să avem grijă de noi și să ne arătăm că merităm și în alte feluri. Valoarea noastră nu e dată de cadourile sau recompensele pe care ni le dăm. Valoarea noastră e intrinsecă.
Concluzie
În concluzie, pot să spun că a fost o provocare foarte reușită! Și ca număr de participante, și ca interacțiune (am primit muuuulte email-uri frumoase de la participante, însă nu am cerut acordul de a fi publicate (deocamdată), deci le voi ține pentru mine), și ca rezultate.
La întâlnirea live au o fost doar vreo 16 participante din cele 324 înregistrate, din cauza orei pe care am ales-o eu, însă și așa conștientizările au fost peste așteptările mele.
Participantele au cerut să mai facem și eu am zis un mare DA! Așa că fiți pe fază (pe newsletter-ul meu și pe grupul de facebook menționat mai sus).
Pe viitor am și câteva idei cum să îmbunătățesc provocarea, așa că abia aștept să o facem din nou!
0 Comentarii