Disclaimer: Acest articol include linkuri de afiliere. Când cumperi produsele/serviciile recomandate de mine (folosind acel link), eu primesc un comision din vânzare. Îți mulțumesc!
Am mai povestit pe blog cum eu, înainte să mă apuc să scriu despre bani, făceam multe cheltuieli impulsive, cum nu îmi păsa de bani și nu îl întelegeam nici pe soțul meu de ce e așa interesat de economisire.
Credințele despre bani pe care le-am primit în trecut încă îmi afectează prezentul și observ asta mai ales de când lucrez pe cont propriu și fac eforturi pentru a-mi mări veniturile.
Vezi tu, eu mi-am spus de multe ori că banii sunt răi. Ba și mai mult, că oamenii cu bani sunt răi, sau cel puțin lacomi. Mi-am mai spus că banii nu se pot face cu munca ușoară și curată. Mi-am spus că oamenii care au bani mulți sigur i-au obținut prin căi dubioase.
Aceste convingeri limitative vin acum din trecut și mă trag în spate.
Înainte să îți spun cum anume mă împiedică, îți voi povesti cum am ajuns să le înțeleg și să mi le recunosc mie însumi (și ție, aici pe blog).
Cum am ajuns să-mi recunosc aceste lucruri
Eu am avut mereu o relație confuză cu banii. Uneori îi iubeam, alteori îi uram. De ceva timp, îmi spun că banii sunt un instrument, însă între timp am înțeles că, undeva profund, încă o mai dau dintr-o extremă în alta.
Primul pas a fost să conștientizez credințele pe care le am despre bani și să le văd pe cele care mă limitează. Al doilea pas a fost să recunosc că aceste convingeri există (poate fi al naibii de greu să îți recunoști anumite lucruri!) și să-mi doresc schimbarea.
Schimbarea nu vine de la sine, ci e o alegere.
Apoi am simțit nevoia să trec la următorul nivel:
Să transform acele credințe limitative (sau să le înlocuiesc cu credințe noi), chiar dacă am trăit o viață cu ele.
Iar aici m-a ajutat enorm cursul lui Răzvan Stan: Relația cu banii.
Cu acest curs, am trecut iar prin copilăria mea și prin toate lucrurile care mi-au fost spuse (și nespuse) despre bani, am trecut prin viziunea pe care o am acum despre bani, mi-am analizat frustrările și fricile legate de bani, am făcut conexiunile și am înțeles clar care sunt credințele care mă țin în spate și am lucrat (și lucrez, încă) să reformulez acele credințe.
Răzvan mi-a dat, în acest curs, pașii concreți care mă ajută să-mi schimb felul în care privesc banii.
De ce contează să îți analizezi relația cu banii
Este important să te oprești să înțelegi care e relația ta cu banii, pentru că părerile tale despre bani (fie că sunt generale sau specifice) au un impact puternic în ceea ce faci zi de zi și pe termen lung.
E ca și cum ai avea un set de reguli pentru un joc (acestea sunt credințele tale despre bani) și apoi trebuie să intri în acel joc (să iei decizii mici și mari cu și despre bani/bunăstare/ siguranță financiară etc).
Dacă tu nu știi clar care sunt regulile jocului, cum poți să te aștepți să câștigi jocul?

Un exemplu din experiența mea, care o să-ți arate cum unele credințe despre bani te pot trage în spate:
Eu cred că banii mă fac un om rău. (Atenție, nu e un lucru pe care mi-l spun conștient, însă e un lucru care există în subconștientul meu.)
Atâta timp cât eu cred acest lucru, deciziile mele zilnice o să mă țină departe de bani. Concret, până acum câțiva ani, atunci când aveam mulți bani, îi cheltuiam imediat. Mă mâncau palmele să merg la cumpărături să sparg acei bani.
Acum, pentru că am depășit faza cu cheltuielile impulsive și depun efort să îmi cresc venituri din blog, această credință se manifestă altfel: muncesc mult, cer puțini bani pentru munca mea și stau departe de bani, din nou, ca să nu devin un om rău.
Ca să fiu autoironică, sunt ca vulpea care nu ajunge la struguri.
Despre curs și despre autor
Răzvan Stan e coach financiar, e pasionat de psihologie și dezvoltare personală, e pasionat de educația financiară și are experiență cu investițiile pe bursă. Poți să citești mai multe despre Răzvan aici.
Cursul Relația cu banii este pe email. Primești câte 1 email la 2 zile, 30 de emailuri în total, timp de 60 de zile și cu ajutorul unor întrebări profunde (de coaching) îți explorezi relația ta cu banii.
Fiecare email pe care îl primești e un email relativ scurt, cu mai multe întrebări pe un subiect anume. Unele emailuri te ajută să ai o privire de ansamblu asupra lucrurilor pe care le descoperi despre tine și ăsta cred că e unul dintre punctele forte ale cursului.
Pe scurt, Răzvan te ghidează să pornești cu analiza banilor pe care îi ai acum, apoi te duce prin copilărie și prin lucrurile pe care le-ai preluat de acolo despre bani, apoi te duce prin frici, frustrări, convingeri limitative și te ajută să faci conexiunile, apoi să schimbi relația ta cu banii pentru totdeauna.
În partea a doua a cursului, Răzvan te îndeamnă să visezi cum ai vrea să fie viața ta și apoi te ajută să îți stabilești obiective financiare care să te ducă acolo, la viața pe care o visezi.
E un curs foarte personal, care necesită multă introspecție. Nu degeaba au zis și alți oameni:
„Personal finance is more about personal than about finance.„
Ce include mai exact acest curs
Includ aici subiectele prin care vei trece, iar pentru mai multe detalii, intră pe pagina cursului.
- Începem curățenia
- Status
- De unde a inceput totul?
- Unexpected savings
- Viziunea ta despre bani 1/2
- Să ne intoarcem în copilărie
- Salvarea divină
- Viziunea ta despre bani 2/2
- Momente de recadrare
- Ține evidența
- Nu-i vina mea
- Ascultă vocile
- Frustrarea principală legată de bani
- Fă conexiuni
- Binele altora
- Credințe limitative despre bani
- Ce fac mai departe cu credințele?
- Care e teama ta?
- Rușinea pe plan financiar
- Iartă-te
- Momente de varf
- Călătoria eroului
- 3 secunde
- Dacă banii n-ar fi o problemă 1/3
- Dacă banii n-ar fi o problemă 2/3
- Dacă banii n-ar fi o problemă 3/3
- Identifică pierderile financiare
- Destinul tău
- Care-i harta ta?
- Care e destinația?
Pentru cine este acest curs (din perspectiva mea)
Eu cred că acest curs e pentru:
- oamenii care vor să își înțeleagă tiparele cu banii;
- oamenii care simt că au o anumită reținere (sau la polul opus – o iubire aprigă) față de bani;
- oamenii care au încercat de multe ori să economisească sau să facă mulți bani, dar nu au reușit;
- oamenii care iubesc introspecția;
- oamenii care vor să își înțeleagă de ce-urile și să-și găsească propriile soluții;
- oamenii care vor să înțeleagă de ce au o relație de love&hate cu banii.
E un curs foarte bun pentru cititoarele mele, așa cum vă știu eu: interesate de autocunoaștere, introspecție și educație financiară.
Cât costă cursul Relația cu banii?
Cursul costă 192 Ron, dacă îl faci singur/ă și 291 Ron dacă alegi să îl faci împreună cu partenerul/partenera (fiecare va primi întrebările pe emailul lui). Acestea sunt prețurile cu reducere, însă nu știu cât timp va fi valabilă reducerea.
Eu nu am mai văzut un astfel de curs la noi. Tind să cred că nu există alternative la noi, în țară.

Ce mi-a plăcut cel mai mult la acest curs
Pentru mine acest curs a fost foarte revelator. Poate și pentru că a venit într-un moment bun.
Am descoperit ce credințe despre bani mă țin în spate și cum îmi afectează asta munca cu blogul. Mi-am clarificat unele lucruri pe care le simțeam, dar nu știam de unde vin (de ex.: simțeam că nu prea îmi pasă de bani, cu acest curs am înțeles de ce).
Eu iubesc cursurile care se bazează pe întrebări și pe a-ți găsi propriile răspunsuri și soluții.
Propriile concluzii te ajută cel mai mult și, de obicei, chiar faci ceva cu ele, pentru că știi că nu mai poți să mergi la fel înainte.
Așa e și acest curs, te ajută să îți desenezi propria soluție.
Ca să intru în detaliu, mi-a plăcut:
- Structura acestui curs și firul logic pe care îl urmează. Întrebările sunt strâns legate între ele, asta însemnând că trebuie să parcurgi tot cursul ca să obții rezultate maxime.
- Te ajută să înțelegi frici ascunse (de ex., eu am descoperit că mi-e teamă că nu o să pot să mă descurc pe cont propriu. Pe cât de mult îmi doresc să fiu independentă, pe atât de tare mă simt confortabil cu dependența, că așa am trăit mult timp).
- Îți dă un plan concret cum să îți schimbi vechile credințe limitative.
- Te ajută să îți setezi obiective financiare în concordanță cu viața pe care ți-o dorești
- Funcționează și pe alte planuri: în procesul ăsta de introspecție am descoperit despre mine și despre relația mea cu alți oameni (de ex., că nu prea am încredere în oameni, în general). Nu a fost un curs doar despre bani, ci despre mine, în general.
- Poți să îl parcurgi ușor, în ritmul tău. Eu l-am parcurs în mai mult timp decât am planificat, dar asta și pentru că m-am apucat de el înainte de sărbătorile de iarnă și pentru că am stat la fiecare întrebare să răscolesc în mine cât mai mult. Unele întrebări sunt foarte profunde (și uneori dureroase), însă nu m-am simțit presată ca la alte cursuri. L-am făcut în ritmul meu.
- Că Răzvan, autorul cursului, e la un email distanță.
Ce aș îmbunătăți la acest curs
- Cel mai mult mi-a lipsit conectarea cu alți oameni, mi-ar fi plăcut să am o posibilitate de a vorbi cu alți participanți la curs, ca să văd cum e pentru ei acest proces, eventual ca să pot să împărtășesc și eu. Răzvan îndeamnă toți participanții să îi scrie și să împărtășească cu el (și am făcut și eu asta), însă pentru mine nu a fost suficient. Din experiența cu grupul de terapie la care merg, putem învăța multe despre noi ascultând poveștile altor oameni.
- Aș seta așteptările pentru un curs profund și care poate lua mult timp. La unele întrebări am stat și câte 2 ore să scriu. Desigur, poți să lucrezi cât timp vrei și e clar că nu fiecare om va scrie atât la o întrebare, însă, eu am plecat cu așteptarea că e un curs superficial și de fapt, nu e. E un curs profund, care poate să schimbe lucruri fundamentale în tine, pe mai multe planuri și depinde de tine cât de mult timp și încredere îi aloci.

Concluzie
Recomand cu drag acest curs persoanelor care iubesc introspecția și care simt că au unele deficiențe în relația lor cu banii, însă nu știu unde e buba. În timp ce scriam pentru curs, mă gândeam la prietenele mele și la unele cititoare care s-ar fi bucurat mult de acest proces.
Recomand cu încredere acest curs celor care simt că se poate altfel și care-și văd convingerile limitative despre bani, dar nu știu ce să facă cu acestea.
Dacă vă înscrieți prin intermediul articolului meu, vă rog să îmi scrieți pe contact[at]nataliadabija[punct]ro să împărtășim impresii și descoperiri de la curs.
Mulțumesc!
Pingback: Top 5 credințe limitative despre bani și cum te pot influența acestea • Natalia Dabija
[…] și: Recenzia mea sinceră despre cursul care te ajută să scapi de credințele limitative despre […]