Nu ai idee unde ți s-au dus banii? Cred că (aproape) toată lumea știe senzația aceea de la sfârșit de lună.
Te uiți, la început de lună, la suma rotundă din cont și te bucuri. Mare sau mică, suma aceea te bucură, pentru că e a ta.
Însă nu trece mult și îți dai seama că nu a mai rămas nimic din banii tăi. Încerci să îți amintești, pui cap la cap toate cheltuielile, dar degeaba.
Zici că s-au dus într-o gaură neagră, de unde nu o să-i recuperezi niciodată. Fix așa e, asta e partea proastă.
Partea bună e că nu trebuie să fie mereu așa. O evidență a cheltuielilor și veniturilor te poate ajuta să afli unde ți s-au dus banii.
Dar nu e numai asta, bugetul de cheltuieli nu are legătură doar cu a economisi.
Descriu mai jos cum mi-a îmbunătățit mie viața acest obicei. Vreau să vezi experiența mea și să te conving să îți faci și tu un buget de cheltuieli.
Senzația că dețin controlul și că pot
Odată ce ne-am făcut un tabel de venituri și cheltuieli, am știut unde ni se duc t o ț i banii.
Gaura aceea neagră a căpătat o formă și a devenit controlabilă.
Chiar dacă în primele luni cheltuiam la fel, puteam să văd pe ce am cheltuit și asta îmi dădea senzația că dețin controlul, că nu mi-i fură vreun OZN sau ceva. Tot asta mi-a dat și putere să continui să-l completez.
Mi-a fost clar cât de mult cheltui pe mărunțișuri
După ce am văzut unde se duc toți banii, am realizat câți bani dau pe mici prostii.
Haine pe care nu le port, dar le-am luat pentru că sunt ieftine sau pentru că am avut senzația că era o șansă unică (și, de fapt, nu era). Gustări în parc (nesănătoase, că de altele nu prea se găsesc), ieșiri dese la restaurante unde se gătește mai prost decât la noi acasă, jucării, care sunt uitate a doua zi.
Atunci am știut că, dacă vreau să economisesc constant, trebuie să umblu la acele cheltuieli.
Discuții productive în familie
Bugetul de cheltuieli ne-a îmbunătățit comunicarea. Ne-a deschis pofta de discuții despre bani, despre viitorul nostru, despre cum să luăm decizii înțelepte.
Înainte să ne apucăm să completăm bugetul, vorbeam rar despre bani și, cel mai des, aveam neînțelegeri pe tema asta, pentru că nu reușeam să fim pe aceeași undă.
Când ne-am apucat de bugetul de cheltuieli, ne-a fost mult mai ușor să vorbim despre bani și cheltuieli, pentru că cifrele nu mint niciodată. 🙂 Nu e vorba că înainte de asta ne mințeam, ci, pur și simplu, nici unul dintre noi nu își amintea cât și pe ce am cheltuit.
Să cheltui cu intenție și asumat
Bugetul de cheltuieli m-a ajutat să cheltuiesc cu intenție, nu pe pilot automat.
Multe din cheltuielile noastre de atunci erau generate de lipsa de planificare și de organizare.
De exemplu, mâncam în oraș, pentru că nu aveam de mâncare acasă. Comandam mâncare în timpul săptămânii, pentru că nu știam ce să mai gătesc (aici intervine planificarea).
Cheltuiam pe haine și mărunțișuri pentru că mergeam în mall pentru distracție. Aici e despre a nu cheltui pe pilot automat, ci doar pentru ce am pe listă. Acum, de exemplu, dacă nu avem un plan stabilit pentru weekend, alegem să stăm acasă în loc să ieșim în mall doar pentru plimbare.
Și acum cheltui uneori pe chestii neimportante, dar o fac asumat și încerc să cheltui în acord cu propriile mele valori și vise.
Și banii mărunți sunt importanți
Bugetul de cheltuieli m-a ajutat să înțeleg că și banii mărunți au o valoare mare, dacă îi aduni pic cu pic.
O manichiură costă, să zicem, 35 de ron. O sumă mică pentru mulți, nu-i așa? Dar gândește-te cât se adună dacă îți faci manichiura la salon de cel puțin de 2 ori pe lună, în fiecare lună, pentru întregul an?
900 de ron pe an. Am făcut eu un calcul acum.
Manichiura e doar un exemplu, nu mă apuc să te îndemn să nu mai mergi la salon pentru asta. Ce nu e important pentru mine, poate să fie important pentru tine.
Însă mi-ar plăcea să te pun pe gânduri și să te întrebi câte obiceiuri mărunte ai. Toate aceste cheltuieli se adună, chiar dacă prețul per unitate e mic.
Sinceră cu mine
M-a ajutat să fiu sinceră cu mine și să-mi pun întrebări (grele) ca: De ce cheltui pe nimicuri? Ce nevoi încerc să acopăr când fac cumpărături compulsive? Aș putea să-mi îndeplinesc acele nevoi altfel? Cheltui pe ce vreau eu sau pe ceea ce îmi dictează consumerismul?
E un proces continuu, uneori cu căderi (adică și acum mai cumpăr compulsiv), dar, de când am descoperit întrebările astea, nu pot să mai dau înapoi.
Simt nevoia să mă întorc la valorile mele, simt nevoia să caut răspunsuri și să tratez cauzele, fără să mă mulțumesc cu a trata simptomele.
De exemplu, atunci când simt nevoia să evadez sau să mă relaxez, caut să văd cum pot să o fac fără să mă arunc în shopping. Caut să văd și de ce simt lucrurile astea, de unde mi se trag.
M-a schimbat în totalitate, la nivel de gândire
Cel mai mai important lucru pe care l-a făcut acest buget e că m-a ajutat să-mi schimb total gândirea.
Am mai spus pe aici că eu nu am venit cu mindsetul de a economisi de acasă, pe când soțul meu, da.
De-a lungul timpului, de când suntem împreună, soțul meu a încercat subtil să mă ghideze să economisesc, însă fără să aibă rezultate fenomenale. Economiseam, dar nu cu tragere de inimă. Nu credeam în asta.
Însă bugetul de cheltuieli m-a ajutat să îmi schimb gândirea. Când am văzut că toate cheltuielile acelea sunt în mâinile noastre, am știut că vreau să mă implic. Pentru că o făceam tot pentru mine.
Nu e ca și cum aș lua ceva de la mine, ci e ca și cum mi-aș da ceva pentru viitor.
Gânduri finale
Să fii în control, să trăiești cu senzația că poți, să fii conștient pe ce dai banii, să fii sincer cu tine, să ai discuții productive despre bani, să vezi economisitul ca pe niște bani pe care îi primești în viitor, toate astea îți pot îmbunătăți viața de zi cu zi.
Ești de acord cu mine?
Pe scurt, îți recomand cu drag să ții o astfel de evidență. Deși pare un lucru nesemnificativ și e greu de făcut, toate observațiile de mai sus mă fac să insist să promovez unealta asta. E mai greu până îți intră în obicei, dar merită toată osteneala.
La cerere, îți pot oferi excel-ul pe care l-am folosit eu (dar o să am nevoie de timp să îl cizelez un pic înainte de a-l da în lume). Sunt și aplicații în care poți să bagi toate cheltuielile și veniturile. Am auzit doar de Cash Control, dar nu am folosit. (Update: între timp am folosit-o, dar nu s-a lipit de mine. Nu pentru că aplicația nu ar fi bună, ci pentru că au apărut altele mai importante.) Dacă știi tu de vreo aplicație bună, spune-mi și mie. Sau poți să descarci un model de buget de cheltuieli și venituri de aici, de la Laurențiu Mihai de pe blog. E nevoie să te abonezi la blogul lui pentru a-l primi. Cam atât.
Tu ai ținut vreodată o evidență din asta? Ce schimbări ai observat la tine?
Tu ma stii, cu buget in excel.
Altfel la mine evident ca disciplina simplifica viata. Buget inseamna disciplina.
Cel mai important detaliu al bugetului pt mine a fost ca am reusit sa inchid datorii si sa inteleg ca eu pot face o ipoteca sa nu mai stau in chirie. Bugetul a cuatificat posibilitatile mele, realitatea ultimilor 3 ani confirma calculele: rata e platita fara probleme, si inca economisim ba ne permitem mai multa vacanta.
Apoi, scris pe hartie, imi scoate din minte grija asta. Ma simt „usurata”, nu mai am ganduri aiurea si indoieli inainte de a adormi. Incredere si simplitate.
Pt cheltuieli marunte reduse m-a ajutat meniu si sa merg o data pe sapt. la cumparaturi – nu mai am tentatii/nevoi noi aparute/ocazii de a cheltui etc.
Da, aia cu a scoate din cap mi se pare foarte importanta. Eu sincer nu am trait senzatia asta cu acel buget, dar o traiesc cu listele zilnice si saptamanale. 🙂
Eu folosesc Goodbudget. E de fapt vechiul sistem de plicuri folosit de mamele sau bunicile noastre, doar că banii sunt ținuți în plicuri virtuale. Am mai încercat și alte aplicații de-a lungul timpului, dar mereu am revenit la Goodbudget, ăsta mi se potrivește mie mai bine. Au o versiune plătită si una gratuită, eu folosesc versiunea gratuită, evident.
Altfel, calculul cela cu manichiura mi-l fac și eu, dar tot ajung pe la salon măcar o dată pe lună. Pur și simplu eu nu mă pricep, nu-mi iese așa de bine, nu am atât de multă răbdare și…îmi place să fiu răsfățată. Cred că un răsfăț cu o manichiură/facial/masaj/vopsit păr nu strică nimănui, chiar dacă face gaură-n buget. Totul ține de priorități, eu pun călătoriile și confortul meu psihic pe primul loc și renunț la alte lucruri precum haine și accesorii. Am atât de puține haine încât dacă nu spăl o săptămână sau 10 zile nu prea am cu ce mă îmbrăca :))
Te invidiez la faza cu hainele. Sper sa ajung si eu la faza asta. Ai vrea sa scrii un review despre Goodbuget la mine pe blog? Sa facem un fel de guestpost. Merci pentru comentariu!
Da, sigur. Numai că va dura un pic, sunt pe drumuri zilele astea și sigur nu voi avea timp/chef după 12-14 ore de zburat.
Niciodata n-am reusit sa ma tin pe o perioada lunga de astfel de plannere de buget. Nu stiu de ce 🙁
Ce anume ti se pare greu?
Noi l-am tinut pe acela 2 ani, dupa aceea (cand veniturile si cheltuielile nu se mai modificau) mi s-a parut ca nu ne mai aduce detalii noi. Acum insa o sa incep iar.
Mi se pare greu sa nu uit sa trec acolo toate cheltuielile zilnice. De regula le trec pe cele din ziua 1, 2 si apoi ma ia lenea. Vreau sa incerc din nou 🙂
Eu am un excel simplu unde îmi trec cheltuielile lunare + ce știu că urmează (aniversări, nunți, etc). În principiu știu pe ce se duc banii, la mine problema e cu cumpărăturile compulsive online sau în magazine (lucrez lângă un mall). Deja de vreo lună îmi cam aduc mâncare de acasă și nu mai cumpăr la prânz, e clar o economie și nici nu mai folosesc plastic. Shoppingul de haine rămâne însă o problemă deocamdată.
Te înțeleg cu shoppingul! E foarte greu. Eu în ultimii ani am fost rar prin mall-uri (din cauză de copii), iar acum recent când am fost, mi-am dat seama cât de greu e să nu cazi în plasa cumpărăturilor compulsive. Cât e de greu să nu cădem noi în plasa aia și să nu cadă nici un produs în ea. :)) Am intrat în Zara și erau atât de multe chestii faine acolo, de mă mir și acum cum am rezistat să nu cumpăr nimic. Când am mai fost la cumpărături pentru copii, mi-am făcut lista de acasă cu ce vreau să cumpăar. Listă așa cum afac pentru produsele alimentare. 😀 Asta m-a ajutat un pic. Însă cel mai mult mă ajută să nu intru deloc. Like deloc. 🙂
Pingback: Astăzi. • Natalia Dabija
[…] în care am setat un tabel de cheltuieli și venituri pentru familia noastră a fost ziua care mi-a schimbat viața. E posibil să ți se pară puerile rândurile astea, însă asta e realitatea […]
Buna, Natalia!
Ma regasesc perfect in gandurile si cuvintele tale dupa schimbarea relatiei mele cu finantele pe care am facut-o si datorita mesajelor motivationale transmise de tine.
Ai perfecta dreptate, pana nu am trecut pe hartie unde se duc banii mei nu am reusit sa economisesc.
Referitor la administrarea bugetului folosesc in paralel agenda cat si aplicatia CashZipper a lui Eusebiu Burcas. Este o aplicatie mai simpla care ma ajuta sa-mi tin evidenta cheltuielilor si veniturilor.
Hey Adriana, ce mă bucură mesajul tău, așa simt că munca mea nu e degeaba 🙂 Cum a fost pentru tine trecerea asta de la viața fără buget la cea cu buget? 🙂
Sa trec de la o viata fara buget ani de zile la o viata cu buget de trei luni de zile a fost pentru mine ca o revelatie..mai ales sa fac si economii a fost oauuuu…pentru ca am crezut ca nu pot sa fac lucrul niciodata..
Dar urmandu-ti sfaturile de a trece la actiune cu pasi mici si perseverenti si multa organizare am reusit..
Si chiar nu a fost greu si a inceput sa-mi placa pentru ca am doi sustinatori:sotul si fata mea, care ei oricum erau foarte cumpatati cu cheltuielile.
Organizarea este cheia succesului pentru o viata cumpatata si echilibrata!
Acum te-am identificat mai bine, Adi. Mă bucur că continui și că îți place!
Pingback: 9 lucruri pe care le bifează un buget de cheltuieli care funcționează • Natalia Dabija
[…] Citește și: Cum îți poate îmbunătăți viața un buget […]