Disclaimer: Acest articol poate include linkuri afiliate. Dacă tu cumperi folosind aceste linkuri, eu voi primi un mic comision, fără ca tu să plătești ceva în plus. Mulțumesc!
Fie că e frica că o să pierd ceva, fie că sunt tristă și debusolată, fie că sunt furioasă, cheltuiesc impulsiv atunci când vreau să acopăr emoțiile, pentru că mă tem că nu o să pot să le duc.
Acum ceva timp am întrebat în grupul nostru de organizare și economisire „Ce vă face să nu puteți să economisiți?” și un răspuns mare a ieșit la suprafață:
Emoțiile.
Orice facem, tot la emoții ajungem.
Fără ele poate că am sta departe de oameni și nu am căuta iubirea.
Știi cum e atunci când te simți rău și nu știi să ceri ajutor și ajungi să fii furioasă, să vorbești urât și oamenii tăi cei mai dragi văd suferința din tine și îți dau iubire?
Chiar și emoțiile ca furia tot către iubire ne trag. Pentru că nu putem să trăim fără iubire și conexiune.
Voila, tocmai ce am dezvăluit una dintre nevoile noastre de bază. Iar acum o să încep să dau o structură textului, pentru că partea mea rațională înnebunește când vede atâta haos.
Cele 6 nevoi emoționale după care tânjim cu toții
Siguranța
M-am lăsat să intru adânc în sufletul meu să văd de ce vreau să economisesc. Siguranța e unul dintre răspunsurile mele.
Vreau să știu că în caz de ceva am pe ce să mă bazez. Că o să pot să îmi permit un stil de viață ok și la bătrânețe. Vreau să știu că ai mei copii nu ar rămâne în fundul gol, în caz că ni se întâmplă nouă ceva prea devreme. E sumbru tot ce scriu aici, știu. Dar vreau să înțelegi ce înseamnă siguranța pentru mine.
Interesant e faptul că nu am avut întotdeauna o nevoie atât de acută de siguranță. Poate să fie de la faptul că acum avem copii, toată povestea nu e doar despre noi. Sau poate că odată cu vârsta apar alte nevoi și întrebări existențiale.
Însemnătatea
Deși am cheltuit mulți bani pe haine ca să mă simt importantă, nu aș fi știut să pun în cuvinte că nevoia asta se cheamă însemnătate. M-am inspirat pentru acest articol din cartea Banii, stăpânește jocul de Tony Robbins, unde găsești un capitol despre toate aceste nevoi emoționale.
Revenind la mine, știam ce simt și am înțeles la un moment dat că vreau să acopăr un vid. Eram într-o competiție perpetuă cu toată lumea și ca să ies în față, ca să îmi dau însemnătate, cumpăram multe haine. Trebuia să îmi dovedesc cel puțin mie că sunt importantă.
Partea bună e că poți să îți dai însemnătate și în alte feluri.
Ai putea să te plătești pe tine prima și să pui niște bani deoparte pentru viitorul tău eu. Tot ar avea legătură cu tine, doar că ar fi mai constructiv și ți-ar da și siguranță.
Sau ai putea să contribui la ceva important – la ceva care ajută lumea – și așa să te simți important. Cea ce mă duce la următoarea nevoie.
Contribuția
Cred că în funcție de nivelul de conștiență la care suntem, contribuția înseamnă diferit pentru fiecare dintre noi. Însă chiar și așa, cred că nu greșesc dacă spun că până și cel mai răutăcios om de pe lumea asta caută să contribuie la un bine.
Avem nevoie să dăm mai departe.
Când toate nevoile emoționale ne sunt îndeplinite, nevoia noastră de a da e mai mare. Când încă ne zbatem pentru un loc sub soare, nevoia de a da este mai mică.
Dar ea există acolo.
Și cred că ne-ar fi extrem de greu fără să dăm și fără să ajutăm.
Iubirea și conectarea
Mai știi cum se gudură un cățel pe lângă stăpânul său când caută iubire și joacă? Așa suntem și noi, doar că nu ne e ușor să o recunoaștem.
– Adică daa, avem nevoie de iubire, dar eu nu mă gudur!
Aham. E amuzant să vezi cum ne ținem tari, că ne descurcăm și singuri, că suntem puternici, ca mai apoi – când ne așteptăm cel mai puțin – să căutăm iubirea cu lumânarea.
Din cauza prejudecăților venite din societate și din familie, ne batem cu pumnul în piept că putem și fără iubire. Sau cel puțin putem fără prea multă iubire.
– Eu nu sunt cheesy!!!
În timp ce în sufletul nostru știm că iubirea și conectarea e ceea ce ne ține în viață.
Nevoia de a crește
Când scriam despre cheltuielile la care am renunțat și despre cele la care nu aș putea să renunț niciodată, mi-am dat seama că nu aș putea să renunț la cărți, cursuri, evenimente, cunoaștere de sine.
Pe scurt, dezvoltare, așa cum îi spune Tony Robbins în cartea sa.
E în mine un ceva care mă împinge să caut să aflu. O perioadă, recunosc, voiam să am o cultură generală vastă și să mă dau importantă.
Acum vreau să mă cunosc pe mine, să văd cum gândesc alți oameni. În general, mă fascinează omul (cu creier, corp, emoții, gânduri, reacții etc).
Apoi am observat că mulți alți oameni spun că nu ar putea să renunțe la cursuri și dezvoltare, deci la nevoia de a crește. Încă de mici copii avem nevoia asta în noi și asta ne-a ajutat să ajungem unde am ajuns astăzi (ca omenire, dar și ca indivizi).
Nevoia de rezolva probleme
Tony Robbins îi spune în Banii, stăpânește jocul nevoia de nesiguranță, de surpriză. Eu i-am spus nevoia de a rezolva probleme fiind inspirată de cartea „Arta subtilă a nepăsării”. Asta ultima nu e o carte pe care o recomand, per total nu mi-a plăcut, dar mi-a plăcut (și sunt de acord cu) perspectiva asta – că suntem mereu în căutare de a rezolva probleme.
Că, de fapt, nu am putea fără asta. Chiar dacă ne plângem de provocările pe care le avem, ne face plăcere și ne găsim sensul în a rezolva probleme.
Totul e doar ca aceste probleme să nu fie prea ușoare (că atunci ne-am simți nestimulați și plictisiți) sau prea grele (că atunci ne-am simți copleșiți și nefericiți).
Și ce legătură au toate aceste nevoi cu banii?
Nevoile pe care le resimțim și felul în care alegem să le îndeplinim ne spun încotro o ia viața noastră.
Poți de exemplu să simți nevoia de iubire, să o vezi și să o ceri oamenilor apropiați sau chiar să ceri o îmbrățișare unui străin. Sau poți să mergi să te răsfeți cu cel mai scump iaht (în caz că ți-l permiți desigur, sper că nu ai intra în datorii pentru asta).
Poți să te simți important ajutând alți oameni. Sau poți să îți cumperi cel mai gros lanț de aur de pus la gât.
Sau cei mai cool pantofi cu toc cui.
Poți să îți asculți nevoia de a crește și să alegi să crești în multe feluri – a crește păstrând iluzia că ești în rând cu lumea sau a crește liber și cu respect față de nevoile tale profunde.
Nevoile acestea – împreună cu toate emoțiile aferente – stau la baza deciziilor noastre. Banii ne pot ajuta să ni le îndeplinim, însă depinde doar de noi cum o facem.
Și pe mine mă ajutau cumpărăturile impulsive, mă simțeam fericită și în vervă la cumpărături. Practic, mă fericeau banii. Ca apoi să constat că pot să cad mai rău decât aș fi crezut că se poate.
Cam astea sunt cele 6 nevoi emoționale ale oamenilor după Tony Robbins.
Tu ce nevoie pregnantă ai acum?
Pingback: 4 ingrediente esențiale care m-au ajutat să-mi schimb relația cu banii • Natalia Dabija
[…] învățat, în timp, care sunt nevoile mele reale (sunt mai multe definiții, dar o categorisire e aici), am început să le acord atenție, sustenabil, pe termen […]