Nu sunt fotograf.
Nici măcar fotograf în devenire.
Sunt doar un om (ce trece prin timp, vorba celor de la Carla’s Dreams), care nu poate să dea 300-400 roni pe o ședință foto.
Nu e vorba că fotografii nu merită acești bani, e vorba despre mine. Eu mă zgârcesc.
S-a întâmplat să mă zgârcesc prima oară în 2015, la al doilea Crăciun al lui Tudor. Îmi doream mult o ședință foto și mă uitam cu jind la fotografiile de pe facebook, care apăreau atunci ca la comandă.
Cum abia ne mutasem în casă nouă (nouă pentru noi) și aveam lumină naturală bună, am zis să facem singuri o ședință foto, să vedem ce ne iese.
Am frământat un aluat de turtă dulce, am pregătit formele și sucitoarele și ne-am pus pe modelat. A fotografiat soțul meu, am fotografiat și eu, vezi mai jos ce ne-a ieșit.
Al doilea an, în 2016, eram deja 4 – s-a născut Lia – și, înainte de Crăciun, am repetat ședința foto.
De data asta, singură. Doar eu cu copiii.
Am făcut un aluat sărat (necomestibil, din care se fac ornamente de brad), l-am îmbrăcat drăguț pe Tudor, am așezat masa de lucru lângă geam și dă-i bătaie la modelat.
Pe Lia nu prea am fotografiat-o, că era prea mică pentru joaca asta. Dar pozele cu Tudor au ieșit foarte bine. Țînând cont că nu sunt fotograf, desigur.
În 2017, înainte de Crăciun, eram super aglomerați. Zilele treceau repede una după alta. Mă gândeam că nu o să reușesc să mă organizez. Dar nu m-am lăsat și, spontan, am organizat iar tradiționala ședință foto.
Am făcut aluat de turtă dulce, am îmbrăcat frumos copiii (au participat amândoi, de data asta), am chemat vecinu’, prieten de-al lui Tudor, aceleași forme de biscuiți, aceeași masă la geam. Și m-am pus pe fotografiat cât ei munceau la aluat.
Până mi-am dat seama care e cel mai bun unghi de fotografiat, copiii au terminat joaca. Rezultatele au fost mai proaste decât în anii precedenți, dar eu mă bucur oricum că nu m-am lăsat.
Sunt sigură că, în timp, ședința asta foto o să fie o amintire vie, indiferent de calitatea pozelor.
Secretul acestor ședințe foto nu e în calitatea pozelor, asta se vede cu ochiul liber.
Secretul e că ședințele se repetă de la an la an și așa vezi cum cresc copiii. Poate nici tu nu ești fotograf și crezi despre tine că faci poze oribile.
Dacă, însă, te vei ține să faci ședințele astea foto regulat (de exemplu, o dată pe an), sunt sigură că atunci când o să pui pozele una lângă alta, va rezulta un proiect fain, de care se vor bucura și copiii, când vor crește mari.
Cum să faci o ședință foto gratuită cu copiii
Ca să îți dau un ghiont să faci și tu o ședință foto gratuită acasă cu copiii, am strâns mai jos câteva sfaturi după care mă ghidez eu. Unele sunt sfaturi practice din „vasta” mea experiență de până acum, altele sunt tehnice (deși tehnice e mult spus, nu mă bag în detalii de ISO, apertură, pe astea soțul meu le știe, deși nici el nu e fotograf).
- Fă ședința foto dimineața, când e lumina bună și copiii au chef de joacă.
- Dă-le de lucru copiilor, să fie concentrați la ce fac, nu la tine. Poți să le dai aluat, toți copiii iubesc să se joace cu aluatul. Sau poți să organizezi activități handmade. Mie îmi plac pozele în acțiune, nu la comandă.
- Folosește lumina naturală, deci pune masa copiilor lângă un geam. Dar caută să fie o lumina difuză, nu una care orbește.
- Aranjează „scena” astfel încât lumina să vină dintr-o parte.
- Fă rost de o camera de fotografiat cât de cât ok. Poți să împrumuți una, dacă îți iese mai bine așa. Și cu telefonul poți să faci poze bunicele, nu te lăsa.
- Îmbracă-i drăguț, dacă ții la aspectul ăsta.
- Concentrează-te pe detalii. Mie îmi place să fotografiez mâinile copiilor și fetele lor concentrate. Ies minunat în poze.
- Nu lungi prea mult ședința foto. 30-40 de minute este suficient.
- Setează-ți așteptările la zero. La noi s-a lăsat cu multă făină pe jos, mai ales în 2016 și 2017. Dar cui îi mai pasă acum de detaliile astea.
- Nu tăia picioarele sau capetele copiilor. Eu, în unele poze, le-am cam tăiat capetele, data viitoare o să fiu mai atentă. Când zic picioare, mă refer la labele picioarelor. Mă rog, e mai lungă discuția aici, dar am ales să subliniez chestia care mă irită cel mai tare.
- Nu plasa subiectul doar în mijlocul pozei. Folosește, în loc, regula treimilor.
- Folosește Crop (după ce faci poza) pentru a tăia elementele care îți deranjează ochiul. Eu folosesc ACDSee pentru editare, dar poți să faci Crop și cu programul Paint, care e prezent pe orice calculator.
- Nu supra-edita fotografiile. Eu ajustez luminozitatea, fac crop, dacă e nevoie, și cam atât. Pozele suprasaturate nu dau bine.
- Fă multe poze, să ai de unde alege. Mie nu prea îmi reușește să mă focusez bine, dar din 10-20 de fotografii, una tot e focusată (chiar și din greșeală 🙂 ). Și e bine.
Dacă vrei mai multe idei tehnice (dar tot pentru oameni simpli ca mine și ca tine), citește articolul Alexandrei de la bloguldecalatorii.ro. Ea face fotografii faine și a scris mai demult sfaturile astea pentru începători. Se axează pe fotografiile de călătorii, dar poți să scoți câteva sfaturi bune și pentru ședințele foto de acasă. De acolo m-am inspirat și eu.
Mi-a plăcut și articolul Ioanei, sunt niște sfaturi mai…filosofice, despre cum să faci poze bune cu telefonul. Nu sunt fotograf, repet, și mă adresez (cu acest articol) oamenilor simpli, non-fotografi, care vor să facă poze acasă, gratuit, dar care cred că nu se pricep să o facă.
Deci, tu, omule care nu ești fotograf, te rog să nu uiți: dacă eu pot, atunci și tu poți! Crăciunul a trecut demult, dar vine primăvara cu bălți și noroi. Abia aștept să îi iau la fotografiat afară, după o ploaie bunicică!
Dacă vrei să afli și alte idei de economisire (da, acei 300 de ron (pe care nu îi dai pe ședința foto) poți să îi strângi pentru un fond de urgențe), abonează-te mai jos. Mulțumesc! Aici ai alte idei distractive cum să economisești în weekend.
interesante si utile sfaturi :). asa este, daca ai un aparat bun poti face si tu acasa fotografii, nu doar poze :). eu m am necajit tare mult ca nu am avut cu ce sa fac poze bune in ultimii ani dar acum am remediat situatia si am luat un telefon cu o camera decenta.
dar o sedinta foto profi tot ne am facut cadou de Craciun :). si intentionez sa mai fac una si in vara, la 10 ani casnicie.
Noi avem un DSRL, intr-adevar. Dar e foarte vechi, cred ca are vreo 8 ani. Si nici n-am investit de atunci in el. E basic. Nu exclud sa facem si noi vreodata sedinta foto profesionala, dar va fi ca o exceptie, nu un „trebuie” de Sarbatori. 🙂
Bune sfaturi! Și eu mă mir uneori cât de bine îmi ies unele poze, chiar dacă poate, din greșeală, cum ai zis și tu 🙂
Da, si chestiile astea cu lumina naturala, difuza chiar ajuta. Daca e un aparat foto cat de cat bunicel si lumina buna, ceva-ceva tot iese!
Pingback: Crăciun pe îndelete #2: Tu cum vrei să arate Crăciunul tău? • Natalia Dabija
[…] O ședință foto improvizată acasă (chiar dacă nu suntem fotografi) […]