Inclus: Planifici și economisești. Vezi cum te poate ajuta planificarea să strângi banii în cont.
E ora 18:00. Pleci de la birou, fugi să iei copiii de la grădiniță/școală. Ajungi acasă, se face ora 19:00. Intri în casa lăsată în haos de dimineață și cauți în frigider din ce să încropești o mâncare. Scoți niște carne, e încă înghețată, legumele din frigider s-au ofilit, pui mâna pe telefon și te auzi spunând:
„-Am vrut să fac ceva de mâncare, dar n-am din ce. Oprește și ia niște pizza!”
Soția primește indicațiile, iar tu te apuci să strângi lucrurile de prin casă. Copiii, în timpul ăsta, zbiară de foame. Vine soția, mâncați 100 de ron sub formă de pizza și răsuflați ușurați că a mai trecut o zi și o seară.
Îți este cunoscută povestea asta? Am inversat special rolurile din familie ca să chicotesc pe sub nas, dar dincolo de asta, ai trecut/treci prin asta?
Eu am trecut.
Am trăit vreo 15 ani din viața mea de adult în acest stil. Copiii nu au fost întotdeauna în peisaj, dar lipsa de planificare acolo era. Totul din cauză că nu alocam câteva minute (până în 20) să îmi planific ziua și săptămâna.
Schimbarea a venit într-o zi obișnuită când mi-am ticluit o listă scurtă de lucruri de făcut. Am făcut o listă de cumpărături. Un meniu. Nu am mai amânat și am lucrat de dimineață la ce aveam de bifat.
Iar satisfacția aceea de a avea lucrurile sub control m-a motivat pe viață.
Dar nu e numai asta…
Dincolo de gustul acelei satisfacții, am descoperit că a-mi face planuri înseamnă a avea control asupra banilor mei.
Pe termen scurt, asta înseamnă:
Când îmi planific meniul săptămânii, salvez timp prețios, dar salvez și bani. Pentru că așa gătesc regulat și nu ajung să mănânc în oraș. Bonus, cumpăr doar ce am pe listă și cheltui mai puțin.
Când îmi planific activitățile săptămânii, știu ce am de făcut și nu ajung să pierd timpul și banii în mall-uri. În schimb, aleg distracții gratuite.
- Abonează-te la newsletter-ul meu și vei primi vești de la mine cu mai multe articole de acest fel. Trimise exclusiv către tine!
Când îmi planific ce am de cumpărat din mall – o listă de cumpărături, cum facem pentru mâncare, cheltui cât mi-am propus și nu mă las atrasă de vitrinile sclipitoare.
Când îmi planific ce cărți vreau să citesc în 2019, pot să le caut din timp la bibliotecă sau la prieteni.
Când planific zilele de naștere, pot să organizez acasă o zi de naștere distractivă și să economisesc pe locație.
Iar pe termen lung:
Când îmi planific vacanțele, pot să găsesc cazare mai ieftină sau bilete de avion reduse. Cine n-o știe pe asta?
Când îmi planific cadourile (de Crăciun sau pentru zile de naștere), pot să le cumpăr din timp la reduceri, pot să fac câteva handmade sau pot să economisesc din timp și să nu-mi afecteze bugetul lunii respective.
Când îmi planific reparațiile de întreținere pentru mașină, pot să le bugetez din timp și să le împart pentru mai multe luni.
Când îmi planific viața pentru următorii 5 ani, știu ce vacanțe voi avea și aleg sau nu să strâng bani pentru asta.
Când îmi planific cheltuielile lunare, pot să strâng bani pentru câteva luni în plus ca să pot să trăiesc confortabil, chiar dacă unul dintre venituri scade.
Când îmi planific și îmi previzionez cheltuielile pentru hobby-uri, pot să aloc bani fix pentru asta și să cheltui pentru acele lucruri fără să mă mustre conștiința.
Când îmi planific viața pe termen lung, știu unde vreau să ajung și îmi aduc aminte că trebuie să economisesc și pentru versiunea mai bătrână a mea.
Gânduri finale
A planifica e o acțiune relativ nouă și pentru mine. De vreo 2 ani fac pași în direcția asta. Nu mi-am impus schimbări drastice imediate, am luat lucrurile pe rând, așa cum mi-a fost comod. Am început să-mi planific zilele, săptămânile, apoi anii. Am testat idei de pe diverse bloguri și am luat doar ce mi s-a potrivit.
Încearcă și tu. Ia-o încet și nu te lăsa, chiar dacă te-ai lăsat deja pentru o săptămână sau două. Revino, adaptează la nevoile tale și planifică.
Pentru că:
“Someone’s sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.” — Warren Buffett, investor
Stii ce e amuzant? am petrecut 23 ani in institutia numita scoala (de la 3 ani la 26) dar nu am acordat cateva ore sa citesc o carte despre organizat viata/lucruri, si prioritizat, depus efort pt ceea ce merita, ce imi aduce joy.
Amuzant și trist. 🙂 Eu și mai târziu decât tine am descoperit puterea asta :). Dar las, niciodată nu e prea târziu. Chiar aș vrea lumea să creadă asta, pentru că sunt foarte mulți oameni care, dacă trec de 30 de ani, se simt neputincioși să facă schimbări. Se poate, oricând, la orice vârstă.
Foarte frumos articolul,mi-a plăcut să il citesc 🙂 , mă regăsesc chiar…. Mă bucur mult însă ccă a devenim tot mai mulți interesați să economisim,să cheltuim si să trăim conștient.
Nerăbdătoare pentru următoarele articole. Mult succes 🙂
Mulțumesc pentru vizită, Bianca. Nerăbdătoare să mai aud vești de la tine :).
De accord cu tine planificarea ne ajuta sa economisim si sa scapam de griji.
Planific mesele saptamanii de acasa, mesele de la serviciu le aduc de acasa in consecinta fac economie, mananc mai gustos si mai sanatos, reduc risipa.Tin un tabel cu retete de mancare pe categorii, cand invat unele noi le adaug la lista, tabelul e salvator pentru momentele de blanc.
Pentru a-mi pastra greutatea tin zilnic un jurnal alimentar, pentru asta imi planific mesele, tipul de alimente pe care le pot manca in functie de momentul zilei, chiar functioneaza si daca vreau sa trisez in jurnal se vad toate greselile:(
Planific rezervarea vacantelor asta ma ajuta sa economisesc(ofertele early booking ale agentiilor sunt o gluma proasta), stau linistita ca va urma si stiu ce va urma.Organizarea obiectivelor de vizitat pe zile si pregatirea informatiilor ma ajuta sa profit din plin de atractiile destinatiei.
Planific timpul dupa ce am realizat ca sunt momente risipite aiurea, prin urmare am identificat momentele de blanc si mi-am luat un job part-time, invat lucruri noi, sunt mai productiva si toti banii intra la economii.Pana nu am copii e o idee buna.
Planific cum sa petrec timpul liber dupa ce am realizat lunea ca in week-end eram dezorganizata, iar in timpul acela trebuia sa rezolv cumparaturile si partea de ingrijire a casei combinate cu activitati recreative.Astfel sambata prima jumatate de zi o aloc pentru cumparaturi, gatit si curatenie, imi ramane o zi si jumatate libere pentru activitati relaxante.Pentru asta am creat o lista cu obiectivele interesante din zona mea, situate la o distanta de maxim 1-2 ore, locuri pe care nu le-am vizitat, interesante si usor accesibile, unele gratis sau la un cost foarte mic.Evit vizitele la mall pentru risipa de timp si bani.
Planific rambursarile anticipate la credit, reduc anii de indatorare si asta imi da mai multa siguranta pentru vitor.
Si lista planificarilor poate continua cu multe aspecte ale vietii..
Multumim pentru pentru toate ideile pe care ni le impartasesti!
I love you, lady!
(si eu care credeam ca sunt singura careia ii plac listele…)
Măi femeie, chiar mă gândeam la tine când citeam comentariul Elei. Aș fi vrut să îți dau un tag, ceva, ca pe facebook.
Ela, m-ai pus pe gânduri (tu și alții de pe un grup) despre returnarea anticipată a creditului ipotecare. Noi am stat liniștiți până acum, fiindcă e o rată mică, pe care nu prea o simțim. Dar cred că ar trebui să ne bazăm pe cifre, nu pe confortul lunar… Merci pentru lista ta și te mai așteptăm!
🙂
Ce e scris ramane, ador listele, adevarul scris negru pe alb,
De aplicatia Wundelist ati auzit?ne ajuta in planificarea taskurilor
I like you too!
Am avut multe de invatat din articolele tale, m-a pus pe ganduri cel cu”80% din cumparaturi sunt decise de femei”
inclusiv plata anticipata la ipoteca tot eu, o femeie, am influentat-o :))
Pingback: A economisi nu înseamnă să alergi după cel mai ieftin produs • Natalia Dabija
[…] Zilele tale curg fără niciun rost? Vezi cum te ajută planificarea să economisești […]
Foarte fain articolul. Mulțumesc pentru inspirație!