
Economisim Împreună e o serie de interviuri cu voi, cititorii blogului, ca să învățăm unii de la alții și să ne încurajăm să economisim regulat și pe termen lung. Economisim Împreună e primul pas care sper să ne apropie. Din când în când, voi invita și oameni care îmi plac, ca să vă inspire, sper eu, și pe voi. Dacă vreți și voi să împărtășiți care e experiența voastră cu banii, dați-mi un mail la adresa de la Contact și vă trimit întrebările. Mulțumesc!
Interviul de azi e cu O femeie de la IubescOrașulmeu.ro. V-am povestit și aici despre ea. Economisește de când se știe și visul ei e să atingă independența financiară. Își ajustează stilul de viață, astfel încât să consume produse de sezon (care sunt mai ieftine, dar și sănătoase). Își monetizează, cât poate, hobby-urile, face calcule, bugete și ajunge să economisească și 20-30% din venituri, pe lună. Sper să vă placă!
Măi femeie, economisești? De când? Care e evoluția economiilor tale?
Mais biensur. 🙂 Ce întrebare e asta! Economisesc de când mă știu a gândi pe termen lung: pentru un pulover prin liceu, pentru blugi în facultate, pentru siguranță după. Dar dacă pentru un pulover/blugi era vorba de economisire timp de câteva săptămâni, cu target clar și rezultate imediate, ei bine, când e vorba de economisit ca rutină e muuult mai greu: îmi aduc aminte la 23 ani lucram cu salariul minim pe economie în București și am pus deoparte 1% și la sfârșitul lunii am luat banii să iau pâine :D.
Care a fost momentul zero? Ce te-a făcut să vrei să economisești?
Siguranța: Statul în chirie, instabilitatea venitului și așa foarte mic, și faptul că voiam să văd și ceva pe viitor, nu să trăiesc de pe o zi pe alta.
Ce te motivează să economisești acum?
De ceva ani, țintesc independența financiară. La început, o utopie. Acum din ce în ce mai vizibilă și palpabilă. Și cel mai important lucru este că de 1-2 ani simt că am căpătat ceva ce nu am știut să scriu pe hârtie: siguranță și liniște, încredere, pace interioară. De fapt, acest confort financiar e ceea ce îmi lipsea.
Cum estimezi dacă ești pe drumul cel bun?
Simt.
Dar și cifre: măsurabile. Ai văzut deja pe blog câte calcule am. Am un buget în excel. Calcule. Cu o marjă de economisit de 20-30% (ok, luna trecută nu, dar concediu, reparat în casă, se întâmplă).
Și mai e ceva măsurabil: sănătatea. Ce fac, fac în armonie între minte și corp, mă simt mult mai bine fizic și psihic.
Care sunt momentele când bugetul ți se dă peste cap? Cum treci peste ele?
Fondul de urgență e pentru asta. Mare parte din cheltuieli pot fi „anticipate”: am dantură instabilă, deci mă aștept la 2 implanturi în viitor, am banii. Am puține electronice, deci și cu un salt de curent nu am multe de înlocuit. Un moment greu a fost când mamaia a căzut, în spital a făcut atac cerebral și eu de la distanță cu toți banii nu am știut ce pot face. Acum îi plătesc azilul privat, lunar.
Ai negociat vreodată o mărire salarială? Cum ai făcut-o?
Nu. Nu știu, nu pot, de obicei la interviuri văd oferta și zic da ori ba.
Povestește-mi despre hobby-urile tale, mai ales despre cele care îți aduc venituri suplimentare.
Grădina mică. Am legume ce nu le cumpăr vara (sau mai rar/puțin): castraveți, coacăze, zmeură, fasolică verde, condimente, cartofi, salate, spanac, acum și roșioare.
Din cusut: cos la prieteni și la iarnă vreau să deschid magazin pe Etsy.
Care e cel mai bun sfat de educație financiară pe care l-ai primit vreodată?
Sunt cea mai importantă factură din bugetul meu, iau salariul și mă plătesc.
Vorbești cu cineva deschis despre banii tăi și ai familiei tale? (În afară de partener) Îți vine greu să o faci?
Colegii de birou – sunt foarte bine educați financiar (unul din colegi se va pensiona la 44 ani, îți dai seama că eu am aproape vârsta asta??? ), IuliaBe de la http://lechapeauvertblog.wordpress.com/, verișoara (profesoară, 3 joburi). Discut cu cei educați financiar. În general, mă feresc de discuțiile astea cu cei cheltuitori și opulenti.
Ce îi povestești copilului tău despre bani și despre a economisi?
Are pușculița ei și a strâns deja 300. În weekend discutăm că firma iar m-a plătit în întârziere și draga de ea s-a oferit să ne împrumute banii ei 😀 (10 ani). Cum am introdus banii în viața ei am scris pe blog câteva articole. (nota mea: Aici e unul dintre ele.)
Spuneai într-un articol de al tău că simplu, ieftin, ecologic și sănătos sunt valorile tale. Spune-mi 5 obiceiuri ecologice de ale tale, care au un impact mare și asupra bugetului.
Nu în ordinea asta, dar ce îmi vine în minte:
1. Privesc analitic gunoiul. Ce arunc sunt gunoaie și în același timp banii mei
2. Refuse, Reuse, Recycle. RRR. Adică refuz pungi de plastic, gândesc bine ce am nevoie și mai bine nu iau, evit cumpărături emoționale. Reuse – refolosesc tot ce pot sau iau la mâna a2a. Recycle: sunt centrele de colectare.
3. Compost și container gardening. E extraordinar ca din resturi să fac pământ și roșii/spanac/rucolla/pătrunjel etc.
4. Majoritatea gunoiului îl produc de la mâncare. De când cumpăr majoritar de la piață cu sacoșica și pungulița mea (merg la supermarket o dată la câteva luni, și iarna) ajung acasă cu 1-2 pungi și niciun carton. Pentru resturile de legume e compostul…și uite că rămân cu ceva pe fundul gunoiului de aruncat (cojile de pepene 😀 și 100 de samburi și bidonul de plastic. ). Altfel, sănătatea e din legume și alimente proaspete.
5. Cumpăr/vând la mâna a2a. Știu că pare ciudat, dar prefer să vând cu 10-30% din prețul inițial – e cineva care are nevoie.
Ce distracții sau hobby-uri gratuite ai?
Umanitarele. E de departe cea mai făină distracție. Ok, nu e gratuit, acum am cheltuit aproape 200 euro (100 transport și aproape 100 pe cumpărături), dar merită toți banii din lume. Dacă aș putea face full time…
Plimbări în parc. Suntem în zona verde a orașului. Munte. Păduri.
Tricotat, cusut. Handmade-uri chiar aduce bani 🙂 – nu se poate trăi din asta, dar măcar încerc.
Grădinărit.
Cum ți s-a schimbat viața de când economisești?
De când economisesc mai strict? Am o viață mai simplă. Și mai liniștită.
Ce faci cu banii pe care îi economisești?
Investiții: imobiliare, acțiuni, și acum mă uit la conceptul p2p landing (site-uri unde împrumut la un proiect ales de mine).
De unde înveți despre finanțe personale? Poți să îmi recomanzi o carte bună pentru începători?
De pe bloguri în general. Pe http://cheesyfinance.nl/, pe https://ambertreeleaves.wordpress.com/, evident mustachians, frugalwoods, Dave Ramsey etc, dar și 2 grupuri de finanțe. Mai discut cu contabila și colegii de birou.
Cărți: The millionaire next door (asta a schimbat mult în mintea mea), Rich dad, Poor dad, Cash flow Quadrant: Rich Dad’s Guide to Financial Freedom, Tim Ferriss și cartea The 4hour Workweek (asta iar o fost un impact dur asupra modului meu de gândire).
Suna a zgarcenie, genul care impatureste biscuitele ramas. Saracie. Investeste in imobiliare si vorbeste de actiuni caritabile…utopie.
Bună Nico, întâmplător sau nu, azi am dat peste acest citat și m-am gândit la tine. 🙂
„Nu este nimeni acolo, în afara ta, știai asta?
Ești doar tu, nu este altcineva. Toată lumea pe care o întâlnești ești tu. Îți reflectă ceea ce nu ai rezolvat încă. Orice supărare, orice problemă ai în viață, îți arată ce se întâmplă înlăuntrul tău și nu este încă rezolvat. Deci călătoria noastră aici este să ne uităm la toate aceste lucruri pe care nu le-am rezolvat încă și care ne împiedică să ne conectăm la cine suntem.
Suntem noi, nimeni altcineva. Nimeni.
Toată lumea este o reflecție a ta.
Dacă ești înspăimântat, vei trăi o lume plină de frici.
Dacă ești fericit, vei trăi într-o lume fericită.
Dacă ești nervos, vei trăi într-o lume plină de furie.
Ce ai vrea să vezi?
Ai vrea să vezi partea rea din oameni sau dragostea din ei?”
Dr Menis Yousry
Nico, zgarcenia e relativa. Ce pt tine e zgarcenie, pt altii e lux.
Sunt o persoana obisnuita, cu salariul mediu pe economie, cu pensie asigurata, cu viitorul meu si al copilului sigur. Multumita efortului suntem fericiti si sanatosi si modesti, asa cum jumatate din romanie este.