Economisim Împreună e o serie de interviuri cu voi, cititorii blogului, ca să învățăm unii de la alții. Uneori, voi invita și oameni care mă inspiră. Dacă vreți și voi să împărtășiți care e experiența voastră cu banii, dați-mi un mail la adresa de la Contact și vă trimit întrebările. Mulțumesc!
Elena nu doar economisește, Elena crează niște produse care le ajută pe mame să economisească. Vedeți în articol despre ce produse e vorba și descoperiți și o listă de obiceiuri inspirate din minimalism.
Elena, economisești? De când? Care e evoluția economiilor tale?
Da, economisesc, mă număr printre oamenii care au economisit dintotdeauna sau cel puțin de cînd am început să am proprii bani, după care din salariu, venit din afacere.
Continui s-o fac și în prezent pentru că am propria familie și asta e una dintre valorile principale, pe care aș vrea să le transmit copiilor mei.
Plus la toate, mă ajută stilul de viață minimalist a cărui adeptă sunt de cînd mă aflu în concediu de maternitate.
Ce rol a avut educația pe care ai primit-o în familie în legătură cu banii?
Elena: Această tradiție, dacă o pot numi așa, a pornit din familie. Mama a avut grijă mereu să ne învețe să punem bani deoparte, să avem siguranța zilei de mâine, să adunăm bani dacă ne dorim ceva măreț și important, iar dacă visele noastre implicau bani, tunci să fim isteți să îi adunăm pentru a le realiza.
E de fapt o strategie pe termen lung cu care ne-am obișnuit de mici.
Ce te motivează să economisești acum?
Elena: Mi se pare ceva firesc avînd în vedere background – ul construit de mama, dar totodată sunt motivată de dorința de avea propria casă, de posibilitatea de a merge în călătorii, de situațiile neprevăzute din viață, la care nu te gîndești cînd ești sănătos.
Cum estimezi dacă ești pe drumul cel bun?
Dacă pușculița mea după anumite fluctuații neprevăzute rămîne cel puțin existentă, iar economiile mele nu au de suferit prea mult sau știu exact cu ce scop au fost cheltuite, atunci știu că sunt pe calea cea dreaptă.
Dar dacă sincer e atunci cînd economiile mele ating cote maxime. Cred că e cazul să mă provoc la un challenge de economisit. :))
Care sunt momentele când bugetul ți se dă peste cap? Cum treci peste ele?
Elena: Mereu poți avea suprize mai ales cînd ai copii, de aceea nu mă bazez doar pe o singură sursă de venit. De fapt ăsta e și sensul economiilor, să apelezi la ele în situații de criză sau oportunități care se ivesc pe parcurs.
Ai negociat vreodată o mărire salarială? Cum ai făcut-o?
Elena: Da, am negociat, dar eram într-un grup, deși am negociat condițiile salariale și am obținut toată susținerea echipei din 5 membri, nu însă și acordul pozitiv din partea angajatorului. Oricum cred mi-am luat revanșa pentru că am afacerea proprie unde sunt propriul șef și e clar că sunt de partea mea la negocieri :D.
Aveți, ca familie, vreo sursă alternativă de venituri, să zicem, din hobby-uri sau alte activități? Dacă da, care anume?
Elena: Da, de cîțiva ani am descoperit un hobby care mi-a devenit sursă alternativă de venit. O miniafacere bazată pe accesorii eco destinate mămicilor cu pici, mămici cu burtici și viitoare mămici.
Este vorba despre extensii pentru body, care prelungesc durata de utilizare a unui body cu încă 3 luni de utilizare, o soluție budget friendly pentru mămici, care economisește bani în bugetul familiei și protejează mediului înconjurător în același timp – prin reducerea în jumătate a numărul hainelor necesare creșterii unui bebeluș și totodată reducerea resurselor necesare pentru a produce hăinuțele bebelușilor.
https://www.facebook.com/extensiebody/ și www.bodyextend.me
Cei drept pe lîngă asta visez la 2 proprietăți imobiliare pe care să le dau în chirie: o casă pe malul mării pe care să o dau în chirie atunci cînd nu o folosim noi pentru vacanțe și un apartament în capitală pentru turiști străini, care nu prea o au cu hotelele și își doresc ca atunci cînd merg într-o altă țară să simtă atmosfera familială a țării și să se simtă ca la ei acasă. Așa au șansa să facă cunoștință cu gazda, să lege noi prieteni cu localnicii.
Ambele mi se par variante tare faine ca alternative de venit. Plus, să dau în chirie diferite obiecte de decor mai neobișnuite legate de nunți, cumetrii, botez, zile de naștere s.a.m.d pentru cei care apreciază arta și iubesc petrecerile tematice.
Care e cel mai bun sfat de educație financiară pe care l-ai primit vreodată?
Elena: De fapt au fost 2 sfaturi bune:
Unul din cele mai reușite sfaturi de educație financiară după părerea mea a fost să investesc în personalitatea proprie și dezvoltarea mea personală, iar atunci cînd apar copiii să investești în copii, aceasta fiind considerată cea mai de preț investiție în viiitor.
Iar dacă e să trecem la numere atunci să pun deoparte 10 % din cîștigurile mele, limită procentuală care poate fi depășită oricînd dacă cresc veniturile.
Vorbești cu cineva deschis despre banii tăi și ai familiei tale? (În afară de partener) Îți vine greu să o faci?
Elena: Da, e un pic greu, pentru că fiecare din noi are percepții diferite asupra banilor, economiilor.
Ce le povestești copiilor tăi despre bani și despre a economisi?
Elena: Fetițele mele încă sunt prea micuțe ca să le inițiez în educația financiară, să mai crească un pic și apoi ne apucăm de treabă. Dar planific să începem prin a aduna banii în pușculiță și de aici încetișor să le voi explica mai multe nuanțe.
Ce distracții sau hobby-uri gratuite ai?
Elena: Festivale de filme, evenimente kid friendly, cititul de cărți la schimb sau împrumutate de la bibliotecă, alergatul, mersul pe bicicletă, badminton-ul, plimbarile în natură (parcuri, păduri și locuri nedescoperite încă).
Odată ce te apuci să economisești constant, unele obiceiuri ți se schimbă. Tu ai obiceiuri noi de când economisești?
Elena: Da, neapărat, sunt simple, dar dacă sunt aplicate mereu funcționează la maxim:
- Nu mă duc flămîndă la cumpărături, în schimb gătim mai mult acasă.
- La cumpărături ne ghidăm strict după lista de cumpărături pregătită în prealabil.
- Odată ce vine primăvara și pînă în toamnă găsesc metode plăcute de a pratica sportul în natură (în detrimentul sălii de sport), iarna evident cel mai bun sport gratuit e să mergi la săniuș cu copiii.
- Nu cumpăr reviste, cărți – fac schimb de cărți sau le împrumut de la bibliotecă.
- Nu fac shopping pentru mine personal de cîțiva ani buni (mă refer la haine și încalțaminte) – de cînd au apărut copii mei, pentru cineva asta e o adevărată terapie psihologică, nu și pentru mine. 🙂
- Cumpăr haine și încălțăminte second hand pentru copii.
- Nu cumpărăm apă la pet, folosim un filtru la robinet.
- Balsamul de rufe și solutie anticalcar e demult înlocuit cu bicarbonat de sodiu și oțet.
- Folosesc cupa mestruală în loc de absorbante.
- Nu achit cu cardul, astfel știu exact, cîți bani am în portmoneu și cîte cheltuieli îmi pot permite, achitînd cu cardul nu prea poți controla procesul și te lași pradă desfătării “ da eu ce nu merit? :D”
- Nu fac cumpărături impulsive și nu mă gonesc după branduri, dau șansă concurenței sau businessului mic.
- Călătoriile și vacanțele sunt planificate din timp prin early booking orientate în perioada de înaintea sau sfîrșitul sezonului estival ca să putem prinde oferte și prețuri avantajoase.
- Nu am nici o problemă cu premierele filmelor de la cinema, pot să mai aștept.:)
- Orice lucru stricat, haină ruptă, carte deteriorată merită a doua șansă la viață așa că am o satisfacție enormă cînd le repar și îmi reușește acest lucru.
- Pentru al doilea copil nu cumpăr haine noi, le folosesc de la primul.
- Aplic minimalismul în tot și asta mă ajută enorm să economisesc, bunăoară pe perioada maternității am conștientizat că nu am nevoie de atîtea haine, genți, încălțăminte (mai ales pantofi de diferite culori asortate cu genți), astfel optez pentru o garderobă minimalistă atît pentru mine, cît și copii.
Ce faci cu banii pe care îi economisești?
Elena: Îi investesc în călătorii, într-o casă proprie, sănătate, studii, copii și mă gîndesc la metode cum să îi înmulțesc.
De unde înveți despre finanțe personale? Poți să îmi recomanzi o carte bună pentru începători?
Elena: Recomandările mele sunt clasice:
- Om bogat, om sărac de Robert Kiyosaki
- Cel mai bogat om din Babylon George S. Clason
Dar mai pescuiesc soluții de pe internet sau de la mămici atît din Republica Moldova, cît și de peste hotare cu care rezonez în ceea ce privește economisirea, iar acum că te-am descoperit pe tine, Natalia, am să-ți urmăresc cu drag blogul și grupul din care deja fac parte.
”Da eu nu merit?” e si una dintre intrebarile mele preferate. :)))))))