Economisim Împreună e o serie de interviuri cu voi, cititorii blogului, ca să învățăm unii de la alții și să ne încurajăm să economisim regulat și pe termen lung. Economisim Împreună e primul pas care sper să ne apropie. Din când în când, voi invita și oameni care îmi plac, ca să vă inspire, sper eu, și pe voi. Dacă vreți și voi să împărtășiți care e experiența voastră cu banii, dați-mi un mail la adresa de la Contact și vă trimit întrebările. Mulțumesc!
– Dacă vrei să vezi ce relație are cu banii cineva mai tânăr și mai…nepărinte, poți să îmi trimiți și mie întrebările! Așa mi-a scris Ioana de la BacktoRomania.com și m-a intrigat. Răspunsurile ei m-au intrigat și mai mult, pentru că ea a început să economisească de la primul ei salariu. Pentru mine, asta e o realizare mare! Ideile de economisire de săptămâna asta vin de la Ioana. Enjoy!
Ioana, economisești? De când? Care e evoluția economiilor tale?
Ioana: De la primul salariu într-un loc de muncă serios. Nu vorbesc de chelnăritul într-o cafenea pe care l-am făcut într-o vară în timpul facultății. ☺ Economiile mele au fluctuat întotdeauna, pentru că n-am fost niciodată în stare să nu mă ating deloc de ele. Atâta timp cât n-am strâns niciodată cureaua pentru a-mi cumpăra lucrul X, am ”scormonit” la economii mai des decât mi-ar fi plăcut. Încerc să mă controlez!
Care a fost momentul zero? Ce te-a făcut să vrei să economisești?
Ioana: M-au bătut ai mei foarte mult la cap să pun bani deoparte pentru că e păcat să cheltui tot ce câștig. Așa că am început să salvez un procent din salariu și mi-a cam plăcut liniștea pe care mi-o oferea acea sumă de bani care era întotdeauna acolo pentru orice aș fi putut avea nevoie. Am învățat că nu e așa important să pun mulți bani, atât timp cât pun constant.
Ce te motivează să economisești acum?
Ioana: Mai multe lucruri. Într-o ordine aleatorie, ar fi cam așa: să pot merge în vacanțele pe care mi le doresc, fără să trebuiască să aștept X luni până strâng banii. Să-i am în cazuri de urgență dacă, doamne ferește, cineva apropiat ar avea probleme medicale a căror rezolvare ține de bani. Să am încontinuu acel sentiment de liniște știind că orice-ar fi eu am niște bani puși deoparte.
Cum estimezi dacă ești pe drumul cel bun?
Ioana: Simplu, dacă de la o lună la alta suma din contul meu de economii crește. ☺) Uneori cheltui și banii din economii pe diverse chestii, de exemplu în ultimele luni am avut de cumpărat multe lucruri pentru noul apartament în care m-am mutat și în cazul ăsta n-am fost pe drumul cel bun cu economiile, dar măcar sunt împăcată că am dat banii pe ceva necesar și nu pe prostii. Am și luni în care dau banii pe prostii și apoi îmi pare rău!
Care sunt momentele când bugetul ți se dă peste cap? Cum treci peste ele?
Ioana: Nu am pățit asta, dar cred c-o să simt niște furnici în stomac în momentul în care va trebui să achit un loc de parcare ce ne costă mai mult decât mașina. ☺)))
Ai negociat vreodată o mărire salarială? Cum ai făcut-o?
Ioana: N-am făcut niciodată pentru că n-am fost angajată prea mulți ani. Când eram în Anglia am avut prima mărire la 1 an și jumătate de la angajare, iar asta a venit ca un e-mail din partea directorului nostru, nici nu m-am gândit că ar fi fost cazul să cer bani în plus. Au fost bineveniți, evident! 😀 În România m-am angajat acum 11 luni și n-am avut încă o mărire salarială, poate aș putea să consider faptul că la început nu primeam bonuri de masă și de câteva luni am început să le primim și pe ele. E un fel de mărire și asta, nu? ☺)
Ai alte surse de venituri, în afară de salariu?
Ioana: Momentan nu, dar îmi doresc pe viitor să pot să-mi cumpăr o proprietate într-o zonă turistică în Europa și să am lunar o parte din banii obținuți din inchirierea ei. Mi se pare o variantă ideală de a-ți asigura o sumă de bani lunar, care cred că prinde bine și la pensie când dumnezeu știe câți bani om primi de la stat. Pe mine mă sperie subiectul pensiei, mi se pare că nu mai are nicio valoare cât câștigi la tinerețe, că tot poți ajunge ca vai de tine la bătrânețe. Mi-ar plăcea să am grijă din timp de subiectul ăsta.
Vorbești cu cineva deschis despre banii tăi și ai familiei tale? (În afară de partener) Îți vine greu să o faci?
Ioana: Am spus întotdeauna cât câștig celor care m-au întrebat și asta doar pentru că urăsc secretomania asta românească legată de bani. Nu înțeleg de ce este așa un subiect tabu și de ce nu ai vrea ca X să știe cât câștigi. Ce-are, o să vină să ți-i fure? Singurul motiv pentru care n-am prea vorbit despre bani este pentru că nu m-a prea întrebat nimeni. Îmi place site-ul undelucram.ro în care poți vedea (sau poți contribui chiar tu) cât câștigă oamenii la diverse firme pe diverse poziții, pentru a ști cât să ceri dacă vrei să-ți schimbi locul de muncă și să nu pici în plasa de a te subevalua.
Care e cel mai bun sfat de educație financiară pe care l-ai primit vreodată?
Ioana: Să pun în fiecare lună 50 RON deoparte într-un fond de pensii. Încă nu fac asta pentru că n-am descoperit o metodă prin care să-mi pot face într-o bancă mai multe conturi ca să-mi fie mai ușor să-mi gestionez banii. Aș vrea să pot să am vreo 4 conturi, care să fie așa: unul pentru pensii, unul pentru lucruri neprevăzute, unul pentru cumpărături de zi cu zi și altul pt hobbyuri. Mi-ar fi super ușor să mă organizez așa, mi-aș împărți lunar salariul în cele 4 conturi și aș ști exact ce și de unde să cheltui. N-am găsit încă o metodă să fac asta. ☺
Din ce am citit la tine pe blog, te pasionează reciclarea și grija față de natură. Spune-mi câteva obiceiuri ecologice de ale tale, care au un impact mare și asupra bugetului.
Ioana: Nu cred că salvez bani cu obiceiurile mele eco-friendly, poate doar atunci când nu mai cumpăr pungi la supermarket. ☺) Pentru mine ecologia nu e despre salvat bani, ci despre salvat planeta. Mi-ar plăcea, totuși, să ajungem ca în Germania și să putem bea apă de la robinet fără să mai trebuiască să cumpărăm săptămânal baxuri de peturi. Cred că asta mi-ar salva niște bani. 😀
Cum ți s-a schimbat viața de când economisești?
Ioana: Nu am avut niciodată perioade în care n-am pus bani deoparte, așa că nu știu cum ar fi fost altfel. Încurajez pe toată lumea să pună lunar, când primește salariul, cât de puțin deoparte. Cum spuneam mai sus, să știi că ai niște bani acolo îți oferă un confort greu de egalat.
Ce distracții sau hobby-uri gratuite ai?
Ioana: Prietenul meu este înnebunit după tot ce înseamnă biciclete, așa că mi-am redescoperit plăcerea acestui sport de când ne-am mutat împreună. Ieșim cu prietenii noștri în București în parcul de la Politehnica și facem ture pe acolo, că avem mult spațiu și copaci, e foarte drăguț. 😀 Nu știu care alte hobby-uri sunt gratuite, pentru că pe totul, începând de la cărți până la intrat la piscine, trebuie să plătești bani.
Ce faci cu banii pe care îi economisești?
Ioana: Îi țin, îmi place să-i văd cum cresc, dar nu cresc la ritmul la care mi-ar plăcea pentru că aproape în fiecare lună scot o parte din ce-am băgat anterior la economii și-o cheltuiesc. În ultima perioadă cu banii economisiți am luat un pat, o saltea, o canapea și niște bilete de avion. Depinde și de perioada anului, iarna salvez mai mult că e frig și urât afară și nu am energie să fac nimic.
De unde înveți despre finanțe personale? Poți să îmi recomanzi o carte bună pentru începători?
Ioana: Eu citesc pe internet diverse articole care-mi ies în cale pe subiectul banilor și al economiilor, dar am acasă două cărți pe care n-am apucat încă să le citesc – Cadranul banilor și Tată bogat, tată sărac – despre care am citit foarte multe reviewuri pozitive. Sunt aproape convisă că ai auzit de ele, sunt primele care apar pe google când cauti ”dezvoltare personală”. Cred că sunt bune, aștept să le vină rândul să le citesc și eu!
Mulțumesc tare mult, Ioana. Dacă aș fi economisit și eu de la primul salariu, cred că acum eram putred de bogată. 😀 Exagerez, dar înțelegeți voi ideea…
Photo preview: pixabay.com
E buna treaba asta cu economisirea luna de luna, măcar 10% daca pui si tot e bine. Felicitări, Ioana! Felicitări, fetelor!
Daca nu mai vreți sa cărați sticle cu apa, cumpărați un filtru si gata! Va amortizați investiția in timp, nu mai poluati si nu mai cărați. Economisiti pentru un filtru. Merita. In rest.. bravo!
Eu pun deoparte, dar nu reusesc sa devin putreda de bogata, sa stii :))
Ingrid, m-am gandit si eu la filtru, dar nu stiu exact cum functioneaza. Nu prea am incredere in țevile prin care vine apa in București. Sunt in necunoștință de cauză.
Pai eu lucrez de mai mult de 10 ani, am luat asta in calcul. 😀 Oricum, glumeam, evident.
Poti imprumuta carti gratuit de la bookster daca are compania pt care lucrezi contract cu ei sau daca ai vreo cunostinta care are acces la acest serviciu. Sau de la biblioteca.
Si mai sunt si alte activitati daca nu complet gratuite, macar destul de economice: drumetii, concerte gratuite, ratacit pe strazile Bucurestiului, tenis de masa(sunt masute in unele parcuri).
Merci, Oana, pentru idei! Am scris si eu un articol cu distractii gratuite, dar erau mai mult pentru vreme rea, cand stam in casa. 🙂 Ale tale sunt pentru afara si sunt foarte faine!
La mine la munca nu exista bookster 🙁
Ioana, la dilema cum sa pui banii dedicat in cate un cont, eu la BTRL faceam depozite (pe o luna, 3 luni, 6 luni etc) . Nu erau sume mari iar dobanda infima dar erau separati. Depozitele le facui pe rand, tin minte ca o luna am facut un depozit pt casa, alta luna pt copil, peste inca o luna nimic, a 4a luna depozitul pt casa s-a terminat si banii au revenit in cont asa ca am facut alt depozit pt casa dar mai mare.
Nu mai tin minte daca imi era simplu sau nu, o faceam online…