Economisim Împreună e o serie de interviuri cu voi, cititorii blogului, ca să învățăm unii de la alții și să ne încurajăm să economisim regulat și pe termen lung. Economisim Împreună e primul pas care sper să ne apropie. Din când în când, voi invita și oameni care îmi plac, ca să vă inspire, sper eu, și pe voi. Dacă vreți și voi să împărtășiți care e experiența voastră cu banii, dați-mi un mail la adresa de la Contact și vă trimit întrebările. Mulțumesc!
Loredana face parte din grupul nostru Organizează. Economisește. Trăiește! și am rugat-o să răspundă la întrebările interviului Economisim Împreună.
Anul 2018 nu a fost un an prea bun pentru Loredana, însă ea a prins obiceiul de a economisi încă din copilărie și eu apreciez asta foarte tare.
Loredana, economisești? De când? Care e evoluția economiilor tale?
Bună ziua, da, economisesc. Economisesc de când mă știu.
Când eram copil strângeam mereu bani pentru ceva. Strângeam restul de la pâine, banii de la colind, primeam bani de buzunar și de la rude de ziua mea. Îi puneam deoparte pentru ceva anume, gen reviste sau cărți.
Cea mai veche amintire legată de strânsul banilor a fost pentru cadoul lui sormea. Am strâns un an să îi iau un lănțișor.
Ce rol a avut educația pe care ai primit-o în familie în legătură cu banii?
Mare.
Ai mei mereu au strâns bani, mereu făceau economie. Și încă fac. Așa sunt ei, nu pot altfel, la ei a face economie a devenit un mod de viață.
Ce te motivează să economisești acum?
Copiii.
Înainte de ei nu eram așa setată, strângeam bani, dar pentru scurt timp. Aveam mereu ceva pus deoparte în caz că… dar cam atât.
Acum știm clar ce vrem, vrem casă pe pământ, vrem curte, vrem bani pentru zile negre, pentru viitorul lor.
Cum estimezi dacă ești pe drumul cel bun?
Nu prea sunt pe drumul cel bun. Nu a fost un an bun, a fost un an în care nu am economisit, ci am cheltuit din economii.
A fost un an slab din punctul ăsta de vedere, dar important pentru cea mică. Soțul a stat acasă cu ea fără să lucreze ceea ce a însemnat să stăm la limită cu cheltuielile, ba chiar să intrăm în banii strânși până acum, ceea ce nu mi-a plăcut deloc.
De aceea am căutat grupul, să găsesc soluții și variante de economisire și mai ales de susținere.
Care sunt momentele când bugetul ți se dă peste cap? Cum treci peste ele?
Anul ăsta din iunie.
Până acum cei mai mulți bani i-am dat pe medicamente, analize, doctori. Cea mică a început grădinița, plus eu am avut un an plin de “boli”. Nimic super grav, dar din una în alta cu mici momente de respiro.
Cică e normal, dar pe mine m-a terminat fizic și psihic, plus sunt însărcinată în 17 sapt. Lucru care iar a presupus multe analize și investigații, că nu e o sarcina ușoară.
Ai negociat vreodată o mărire salarială? Cum ai făcut-o?
Sincer, nu. Mi-am negociat salariul când m-am angajat, dar mărire nu. Îl mai măreau ei așa, periodic?.
Aveți, ca familie, vreo sursă alternativă de venituri, să zicem, din hobby-uri sau alte activități? Dacă da, care anume?
Acum nu mai am. Înainte de prima sarcină făceam bijuterii handmade, fimo, dar nu era chiar un venit. Era așa un hobby plătit, îmi acopeream materialele și timpul.
Care e cel mai bun sfat de educație financiară pe care l-ai primit vreodată?
De la mama probabil. Să pun bani deoparte pentru zile negre.
Vorbești cu cineva deschis despre banii tăi și ai familiei tale? (În afară de partener) Îți vine greu să o faci?
Nu prea, îmi vine greu pentru că lor le vine greu. Am încercat o dată, dar părea că mă laud. Când lumea aude că ai bani în bancă e invidioasă. Așa că am lăsat-o baltă.
Ce le povestești copiilor tăi despre bani și despre a economisi?
Încă nu am ajuns la nivelul acela. De-abia învață ideea că pentru orice produs ce îl luăm din magazin trebuie să plătim?.
Chiar ieri mi-a făcut un tantrum din acela cu trântit pe jos în ditamai magazinul că ea voia o pernă. E greu să le explici valoarea, perna era prea scumpă.
Până la economisit mai avem.
Ce distracții sau hobby-uri gratuite ai?
Hobby-ul meu, singurul care mi-a rămas, sunt filmele și serialele, nu sunt chiar gratuite plătesc abonamentul.?
Ce faci cu banii pe care îi economisești?
Direct în bancă, depozite la termen, investiții, economii, care e mai ok.
De unde înveți despre finanțe personale? Poți să îmi recomanzi o carte bună pentru începători?
Nu am citit nici o carte de economie sau finanțe personale. Am citit atâtea cărți de parenting, că nu mai suport dezvoltarea personală.
Mulțumesc mult, Loredana. Sper să vă fie mai ușor la anul. Apropo, te înțeleg cu parentingul, așa simt și eu! 🙂
Citește și:
Economisim Împreună cu Elena
Economisim Împreună cu Ioana
Economisim Împreună cu O femeie
0 Comentarii