Vrei să atingi independenta financiara? Bine ai venit la noua serie de interviuri pe blog, inspirată chiar de o cititoare a blogului.
M. D. mi-a zis că i-ar plăcea să povestesc eu din experiența mea cu investițiile (în sensul că ar vrea o perspectivă feminină). Pentru că eu sunt la foarte început și pot să povestesc doar despre lucruri teoretice despre care am învățat la diverse cursuri, m-am gândit să le iau la întrebări pe câteva femei faine despre primii lor pași în investiții.
Vor urma posibil și perspectivele unor bărbați investitori, însă voi vedea pe termen lung cum va evolua această serie.
Notă importantă: investițiile pe bursă (dar nu numai acestea) sunt foarte riscante. Investește pe termen lung și investește doar bani pe care îți permiți să îi pierzi. Invitatele mele din această serie vin cu experiența lor personală și recomandările pe care le extragi de aici sunt doar niște opinii personale. Înainte de face orice investiție, educă-te foarte bine și asumă-ți întreaga responsabilitate pentru deciziile tale.
Spune-ne mai întâi despre tine un pic. Cu ce te ocupi? De când ești interesată de domeniul investițiilor?
Sunt Mădălina, am 29 de ani, lucrez în IT din 2015.
Din 2017 investesc, dar abia din 2019 am început să mă și educ pe tema asta. Și abia din 2021 reușesc să investesc mai mult dupa un plan și mai puțin haotic.
Ce înseamnă pentru tine independenta financiara?
Să ajung să produc mai mult venit pasiv lunar decât cheltui.
Când și cum a început drumul tău către independenta financiara?
A început cumva natural. De când lucrez, am început să fiu atentă la cheltuieli.
Le notam (înca fac asta) și mereu îmi rămâneau bani la finalul lunii.
Nu stiam de conceptul de independenta financiara, dar îmi plăcea siguranța pe care mi-o dădeau banii economisiți.

De ce investești? Are legătură cu independenta financiara sau cu un alt obiectiv de al tău?
Da. Independenta financiara e obiectivul. Plus siguranța, stabilitate (date de fondul de siguranță care-mi acoperă cheltuielile pe câteva luni), să am opțiuni, să mă simt relaxată din punctul ăsta de vedere, să pot să îmi permit ce îmi doresc și să știu că va veni o zi în care nu va trebui să muncesc pentru bani, ci doar când și ce am eu chef. ?
Când și cum ai început să investești pe bursă? Descrie procesul și pașii mici prin care ai trecut.
Inițial, am aflat de fondurile mutuale de la banca unde am cont. Am început să investesc în ele. Nu prea știam eu mare lucru pe atunci, nici ce comisioane au, nici în ce investeau exact. Dar ce îmi placea, era ca erau automatizate investițiile și ca lunar investeam fără efort. Pot fi un punct de start bun pentru cineva care acum începe să investească și nu a apucat să se educe financiar încă. Sau pentru cineva căruia îi lipsește disciplina. Dar long term, nu sunt chiar ok, au comisioane mari.
După fondurile mutuale, cumva am ajuns la un eveniment făcut de cei de la BVB (nu-mi mai amintesc ce m-a adus acolo ?).
Am aflat că se lista Digi pe atunci. Am găsit un broker. Și am facut primii 10% parcă în decurs de câteva zile. După am început să investesc și în alte companii de pe BVB, îl mai întrebam pe broker ce companii îi plac înainte să investesc.
Nu prea stiu nici acum să le analizez, de asta pe BVB merg în mare proporție după indicele BET.
Apoi, ghiciți ce. In 2017, auzind peste tot de crypto, am investit și în crypto. Am aflat ce înseamnă o bula pe propria piele. Am luat cam pe maxime. Totuși nu le-am vândut, ceea ce a fost ok long term.
După am dat de blogul https://carutacubani.ro/. Care a devenit blogul meu preferat. In câteva zile am citit tot ce scrisese Bogdan Dinu până la momentul acela.
Așa am aflat de ETF-uri, am înțeles ce înseamnă comisioanele, cum să îmi fac o strategie.
Dar tot oarecum haotic am investit în ETFuri până acum în 2021. Investeam când strângeam mai mulți bani și fără o strategie clară de care să mă țin. Și fără curaj să cumpăr pe scăderi în martie 2020 ☹
Ai o strategie sau un plan pus la punct pe termen lung? Ce ai recomanda altor femei la început de drum să planifice înainte de a intra pe bursă?
Anul asta, în 2021, mi-am propus să fiu mai disciplinată.
Mi-am construit un fond de siguranță (titluri de stat Fidelis în euro).
Și mi-am stabilit o structură a portofoliului la care vreau să ajung. Și o strategie de cumpărat lunar (dar mă gândesc și la ținut o parte cash pentru posibile corecții, ca să nu mai am scuză ca în martie 2020 că nu am cash disponibil pentru asta).
În primul rând, fondul ăsta de siguranță l-aș recomanda oricui, înainte de a se gândi la investiții. Minim 3 luni de cheltuieli. Nevoia mea de siguranță e mai mare decât dorința de profituri, așa că fondul e pentru 8 luni momentan (mă gândesc să îl duc la 12 luni).
Dacă sunt femei care au credite, ar putea să se gândească dacă are sens să între pe bursă sau are mai mult sens să achite anticipat la credit (mai ales dacă e ipotecar și sunt în primii ani de credit).

Și abia după asta să se gândească la investiții.
Să se educe, să își stabilească în ce instrumente vor investi, ce alocare își doresc, pe cât timp, care e scopul?
Apropo, știți de baby steps ai lui Dave Ramsey? Mie mi se pare că au sens.
Cum ești tu când vine vorba de risk management și care sunt tipurile de investiții cu care te simți tu cel mai confortabil?
Nu mă simt confortabil cu un risc foarte mare. Dar sunt dispusă să îmi asum unul moderat.
Îmi plac și imobiliarele și bursa.
Sunt destul de curioasă și îmi place să încerc de toate (Și peer2peer am încercat. Și un CAR. Pe astea nu le recomand neapărat.)
Care e structura portofoliului tău? În ce anume investești?
Pe bursă, cam așa vreau să arate portofoliul meu (nu e chiar acolo încă, dar aproape):
- Acțiuni developed markets EUNL 30.0%
- Acțiuni emerging markets IS3N 20.0%
- Obligațiuni developed markets EUNA 10.0%
- Obligațiuni emerging markets JPEE 5.0%
- Crypto (bitcoin) 5.0%
- BVB (peste 80% replicare indice BET) 20.0%
- Stock picking acțiuni internaționale 10.0%
Pe lângă bursă, am o garsonieră, pe care o închiriez în regim hotelier.
Planul e să am mai multe în viitor.
Ce principii de viață și de mentalitate crezi că te-au ajutat să intri în lumea investițiilor?
Îmi place siguranța și liniștea dată de bani.
Mă ajută mult că îmi monitorizez cheltuielile. Folosesc o aplicație, o cheamă Wallet. La început le scriam pe un caiet.
Încercați mai multe și vedeți ce funcționează mai bine.
Nu prea simt nevoia să îmi cumpăr lucruri inutile. Nu simt bucurie din asta.
Îmi place să dau banii mai mult pe experiențe.

Am o teamă de credite și datorii (totuși am unul micuț pentru garsonieră, dar el nu mă deranjează, e o minunăție de credit fără dobândă, pe care n-am de gând să îl achit anticipat).
Am noroc să fiu și într-un domeniu unde se câștigă ok (asta e unul din motivele pentru care l-am ales).
Mă ajută mult că vorbesc deschis cu prietenii din IT despre salarii. Și asta m-a ajutat să știu mereu cam care e nivelul pieței și să îmi cresc veniturile active.
(Mulțumesc pentru inspirație, știți voi cine sunteți ?)
Știu că poate vin cu temeri și nesiguranță și îndoieli și sindromul impostorului negocierile de măriri de salarii și schimbările de joburi. Dar le recomand femeilor să facă asta. Altfel ne tot putem plânge că există un „gender pay gap” sau că nu suntem mulțumite de salarii. Nu o să se schimbe nimic dacă noi nu facem nimic în privința asta.
Altceva ce mai fac e că îmi înnebunesc prietenii să ne jucăm Cashflow (e jocul făcut de Robert Kiyosaki – îl recomand cu drag).
În general, mă străduiesc să am un mindset de creștere.
Să fiu recunoscătoare pentru ce am, dar în același timp să mă gândesc cum pot produce mai mult că venituri active?
Dacă ar fi să recomanzi un singur lucru femeilor interesate de bursă și/sau de alte tipuri de investiții, care ar fi acel sfat?
Legat de bursa, să își facă o strategie și să aiba disciplină să investească lunar, să facă DCA (dollar cost averaging).
Citește și:
Ai menționat că ai credit fără dobândă și vrei să îl achiți anticipat. De ce ai face asta? Pierzi bani dacă o faci (indirect prin inflație). Lasă-l acolo pe termen cât mai lung
Am scris ca „n-am de gând să îl achit anticipat”. Il las acolo 🙂
Felicitări! Un articol cuprinzător relevant atât pentru femei cât şi pentru băbați.
Mădălina eşti genială, ține-o tot aşa!
Sunt impresionata de strategie. Unde sau cum se gasesc credite fara dobanda?
Multumesc.
A fost la CEC un credit. Investeste in tine. Dar nu il mai au acum din ce stiu.
Felicitari!! Ma bucur cand vad tineri, mai ales femei tinere, mature emotional incat sa se ocupe de educatia financiara si de investitii! Sunt curioasa, daca poti sa ne impartasesti, ce inseanna un venit pasiv multumitor pentru tine, care e suma si cum presupui ca il vei obtine, din ce anume?
Un venit pasiv multumitor inseamna sa produc pasiv cat cheltui intr-o luna.
Nu o sa spun o suma, pentru e diferita de la persoana la persoana. Si in cazul meu sunt constienta ca pe viitor cel mai probabil suma va creste.
Dar cum vreau sa o obtin? Avand un portofoliu 25x cheltuielile anuale, din care sa retrag.
Plus venituri din imobile inchiriate.
povestea ei este nemaipomenita! Investeste de la 25-26 ani, are deja o garsoniera inchiriata ocazional in regim hotelier, are o suma mare investita in diferite directii, felicitari! Si ai si planuri de viitor! bravo bravo !
Singura remarca e ca sunt multi bani in Crypto. Recomandarile generale internationale sunt de 0.5% din buget acolo. Bine, eu care am frica de risc mare am decis zero in crypto, sotul a zis ca ar lua fix din banii de bere.
Multumesc de aprecieri! Cu regimul hotelier nu a mers chiar ok. Am decis sa o dau in regim lunar.
Iar cu crypto. Intr-adevar. Vine la pachet cu multe emotii si volatilitate mare.
Buna, pot sa te întreb ce nu a mers ok in regim hotelier? În afara faptului că din cauza Covid sunt puțini turiști… Ce ai face diferit după această experiență? Mulțumesc
Sigur. Si clienti putini si Covid. Si grad de ocupare mic.
Am lucrat cu o agentie, care pentru 20% comision din incasari, se ocupa de inchiriere pe hotelier.
Ce as face diferit. Ar fi trebuit mai multa implicare din partea mea in relatia cu agentia si sa pun mai multe intrebari. Si sa verific cum se ocupau de garsoniera.
Cum nu am fost multumita de colaborarea cu ei, am decis sa renunt la hotelier.
A fost o lectie cam scumpa, dar sper ca am invatat ceva din ea 🙂
Ca ma ocup singura de hotelier, nu imi doresc bataia de cap. Si am preferat inchirierea in regim lunar.
Ce broker folosesti?
XTB pentru ETFuri si stock picking (desi pentru stock picking o sa vreau sa ma mut pe interactive brokers in viitor)
IFBFinwest si Tradeville pt BVB
Binance si Revolut pentru crypto (de cele din revolut vreau sa scap la un moment dat).
Pingback: Primii pași în investiții {4} Portofoliul All Weather recomandat de Ray Dalio • Natalia Dabija
[…] […]
Pingback: Primii pași în investiții {3} Cum să-ți faci o strategie de investitii în funcție de profilul de risc • Natalia Dabija
[…] […]