Ești femeie și vrei să atingi independența financiară prin investiții? Acest articol e pe limba ta :). Bine ai venit la noua serie de interviuri pe blog, inspirată chiar de o cititoare a blogului. Azi povestim despre portofoliul All Weather recomandat de Ray Dalio, structura căruia o folosește și Stela Barbaroș, invitata mea pentru acest interviu.
Notă importantă: investițiile pe bursă (dar nu numai acestea) sunt foarte riscante. Investește pe termen lung și investește doar bani pe care îți permiți să îi pierzi. Invitatele mele din această serie vin cu experiența lor personală și recomandările pe care le extragi de aici sunt doar niște opinii personale. Înainte de face orice investiție, educă-te foarte bine și asumă-ți întreaga responsabilitate pentru deciziile tale.
Spune-ne mai întâi despre tine un pic. Cu ce te ocupi? De când ești pasionată de domeniul investițiilor?
Numele meu este Stela Barbaroș, sunt consultant în finanțe personale și promotor al educației finanicare și dezvoltării personale pe site-ul www.stelabarbaros.com.
Curiozitatea față de investiții mi-a fost trezită încă de pe băncile facultății de Finanțe și Bănci, pe care am absolvit-o acum 10 ani în urmă.

Pe atunci îmi eram mai greu să înțeleg cum se întâmplă lucrurile la nivel practic și asimilam informația prin filtrul de viitor angajat în domeniu, mai puțin din postura de investitor.
Nu-mi amintesc exact ce gândeam pe atunci despre investiții, cert e că nu aveam o mentalitate setată în această direcție și aveam convingerea că e nevoie de sume uriașe de bani pentru a face investiții.
Interesată de domeniul investițiilor am început să fiu de 3 ani, când am început să conștietizez mai mult rolul investițiilor în viața noastră financiară, să studiez și să caut răspunsurile la întrebări de genul:
- cum pot să fac investiții la modul practic ca persoană fizică?
- cum pot să-mi realizez obiectivele financiare cu ajutorul investițiilor și să trăiesc în concordanță cu valorile personale?
Ce înseamnă pentru tine independența financiară?
Pentru mine independența financiară înseamnă, rațional vorbind, punctul în care veniturile mele pasive îmi acoperă cheltuielile cu stilul meu de viață și, metaforic, răsăritul de soare cu mai multă liniște financiară, libertate și timp.
Când și cum a început drumul tău către independența financiară?
Drumul meu către independență financiară a început în momentul în care am luat decizia că vreau să ies din “cursa șobolanului” și să-mi asigur liniște financiară pe termen lung.
Acest click s-a facut atunci când am început să citesc, să studiez și să aplic, să mă dezvolt personal mai mult și să văd din altă perspectivă investițiile. Să-mi schimb mindset-ul și să-mi asum responsabilitatea “altfel” pentru viitorul, care se clădește din fiecare gând, atitudine, alegere și acțiune pe care o fac.
De ce investești? Are legătură cu independența financiară sau cu un alt obiectiv de al tău?
Sunt mai multe motive de ce investesc:
- Pentru a proteja banii economisiți de inflație
- Pentru a-mi asigura liniște financiară la pensionare
- Pentru a-mi asigura protecție financiară în situații neprevăzute
- Pentru a mă bucura de efectul dobânzii compuse. Albert Einstein spunea: “Dobânda compusă este cea de-a opta minune a lumii. Cine o înțelege o câștigă, cine nu… o plătește”.
- Pentru a atinge independența financiară.
Când și cum ai început să investești pe bursă? Descrie procesul și pașii mici prin care ai trecut.
Pe bursă am început să investesc acum 1 an (text scris în iunie 2021), când am cumpărat titluri de stat în euro, emise de statul roman în cadrul programului FIDELIS, pentru a ține o parte din banii din Fondul de Siguranță al familiei noastre.
Aceasta a fost prima tranzacție care am făcut-o prin intermediul brokerului Tradeville. Pentru a investi pasiv am creat un portofoliu diversificat pe ETF-uri prin intermediul brokerului XTB.
Însă, până a investi la modul practic, am studiat instrumentele financiare, am facut cursul practic de investiții pasive realizat de Valentin Nedelcu și Dan Sulica, am analizat brokerii și costurile administrative, de tranzacționare.
Ai o strategie sau un plan pus la punct pe termen lung? Dacă da, ce capitole/întrebări cuprinde planul tău și ce ai recomanda altor femei la început de drum să planifice înainte de a intra pe bursă?
Țin să menținez că investițiile le facem împreună cu soțul meu, ne educăm împreună în domeniu, astfel, strategia e aliniată cu obiectivele familiei noastre pe termen lung.
Strategia noastră presupune cumpărarea de ETF-uri cu acumulare, în mod regulat, lună de lună de o anumită sumă, pe care am bugetat-o, crearea de portofoliu de investiții pasive și de investiții active (acțiuni și obligațiuni) pe BVB și investiții în imobiliare și cryptomonede.
Planul nostru cuprinde capitole de genul: valoarea portofoliului actual și planificat pentru atingerea independenței financiare, suma lunară de investit planificat și actual, structură portofoliu/instrumente financiare concrete, perioadă, de ce-ul investițiilor și rebalansarea portofoliului o dată pe an.
Ce personalitate financiară ai tu când vine vorba de risk management și care sunt tipurile de investiții cu care te simți tu cel mai confortabil?
Am un profil de risc moderat și mă simt confortabil cu tipurile de investiții pe care le-am făcut: obligațiuni corporative și de stat, ETF-uri pe acțiuni, obligațiuni, mărfuri și aur.
Cum ai aflat ce profil de risc ai? Recomanzi vreun chestionar anume?
Am aflat ce profil de risc am cu ajutorul chestionarelor, unul dintre care îmi place mult îl găsești în link-ul de AICI.
Care e componența/structura portofoliului tău? În ce anume investești? (nu numai pe bursă, în general)
Portofoliul e unul apropiat celui de tip ”orice anotimp“ Ray Dalio, care presupune:
- 30% – acțiuni,
- 40% – obligațiuni de stat SUA pe termen lung,
- 15% – obligațiuni de stat SUA intermediare,
- 7,5% – aur,
- 7,5% – mărfuri.
La crearea portofoliului am luat în calcul și expunerea pe valute, zone geografice și industrii, toate aceste criterii importante pentru noi fiind ușor îndeplinite de ETF-uri de tip Indice. Investesc și în educație, pe care o consider cea mai sigură și cea mai rentabilă investiție care poate fi făcută.
N.D: Ray Dalio este investitor american, fondatorul Bridgewater Associates, una din cele mai mari companii private din SUA, care gestionează fonduri de risc de peste 150 miliarde USD și autor de carte. Iar portofoliul All Weather/Orice anotimp este recomandat de Ray Dalio pentru investitorii obișnuiți. Este gândit astfel încât să treacă cu bine prin toate „anotimpurile” economiei (fără a avea vreo garanție 100% că chiar așa se va întâmpla, în investițiile pe bursă nu există astfel de garanții).
Ce principii de viață și de mentalitate crezi că te-au ajutat să intri în lumea investițiilor?
Cred că m-au ajutat să intru în lumea investițiilor următoarele principii de viață și investiții:
- Investește timp, energie și bani în educația și dezvoltarea ta, iar orizonturile nu vor întârzia să se deschidă
- Bazează-te pe tine însuți, ai Încredere. Fii la cârma vieții tale.
- Nu încerca să ții pasul cu vecinul.
- Nu te mai plânge, justifica sau găsi vinovați – nu te mai victimiza, ci fii responsabil/ă și asumat/ă.
- Cunoaște-te pe tine însuți din punct de vedere financiar: Ce gândesc despre bani? Ce valori am? Ce comportamente financiare am? Care e gradul de risc pe care îl tolerez? Cum arată declarația mea financiară? Care sunt obiectivele mele financiare pe termen scurt, mediu și lung?
- Plătește-te pe tine însuți și pune banii să muncească pentru tine.
Dacă ar fi să recomanzi un singur lucru femeilor interesate de bursă și/sau de alte tipuri de investiții, care ar fi acel sfat?
Sfatul meu înainte de a face investiții e să te cunoști pe tine însuți din punct de vedere financiar, să știi în ce vrei să investești (să te educi în domeniu) și de ce vrei să investești.
Celelalte articole din seria Primii Pași În Investiții sunt aici:
- Primii pași în investiții {Ep.1} Cum să investești în funcție de obiectivele tale
- Primii pași în investiții {2} Structura unui portofoliu care are ca scop independența financiară
- Primii pași în investiții {3} Cum să-ți faci o strategie de investitii în funcție de profilul de risc
Nota N.D.: După ce te-ai informat din surse gratuite, îți recomand acest curs de investiții eficiente la bursă. E cursul care m-a luminat și pe mine foarte mult, iar Valentin Nedelcu (cel la care se face referire în text) este co-autor. Link-ul este afiliat, dar recomand acest curs, în primul rând, pentru că e foarte valoros și pentru că e tot ce îți trebuie pentru a investi pasiv prin ETF-uri.
Pingback: Primii pași în investiții - Stela Barbaroș
[…] Interviul integral despre primii pași în investiții și răspunsurile care le dau la întrebările de mai sus le găsești aici. […]