Inclus: Vezi care sunt primii pași în investiții, pe care i-a făcut o femeie care lucrează în IT. Povestește cum investește pe termen lung și cum a început.
U-la-la! Avem o nouă serie de interviuri pe blog inspirată chiar de o cititoare a blogului.
M. D. mi-a zis că i-ar plăcea să povestesc eu din experiența mea cu investițiile (în sensul că ar vrea o perspectivă feminină). Pentru că eu sunt la foarte început și încă nu am ce să povestesc (înafară de lucruri pur teoretice despre care am învățat la diverse cursuri), m-am gândit să le iau la întrebări pe câteva femei faine despre primii lor pași în investiții.
Vor urma posibil și perspectivele unor bărbați investitori, însă voi vedea pe termen lung cum va evolua această serie.
Încep cu o femeie faină pe care am cunoscut-o la un curs de…cum altfel, investiții. Ce mi-a plăcut mult la M. e că e foarte sinceră și foarte dispusă să dea detalii „din casă”.
Notă importantă: investițiile pe bursă (dar nu numai acestea) sunt foarte riscante. Investește pe termen lung și investește doar bani pe care îți permiți să îi pierzi. Invitatele mele din această serie vin cu experiența lor personală și recomandările pe care le extragi de aici sunt doar niște opinii personale. Înainte de face orice investiție, educă-te foarte bine și asumă-ți întreaga responsabilitate pentru deciziile tale.
Spune-ne mai întâi despre tine un pic. Cu ce te ocupi? De când ești pasionată (sau te interesează) domeniul investițiilor?
Bună, numele meu este Maria, am 33 ani, lucrez în IT și au început să mă intereseze investițiile din 2018 când a trebuit să fac o operație care a costat 30.000 lei.
Am avut noroc că am avut acei bani într-un cont la o bancă și am putut lichida acel cont (erau toate economiile mele).
După operație a fost prima dată când am simțit că nu știu dacă îmi ajung banii până la salariu și din acel moment mi-am promis că nu voi mai lasă viața să mă ia prin surprindere.
Așa încât m-am apucat să mă interesez cum pot să “pun la muncă” banii mei.
Primul lucru pe care l-am făcut a fost să merg la un eveniment gratuit în care se promova bursa pe facebook.
Am aflat când am ajuns acolo că era vorba de niște intrumente cu levier (CFD-uri) foarte riscante și că, deși prezentatorul încerca să spună în cuvinte cât mai simple, pentru mine era o limba cu totul străină. Am deschis cont la acel broker doar pentru a avea access la informații suplimentare despre invesții.
De aici a început o perioadă în care am descoperit blogurile de investiții ale mai multor educatori.
Ce înseamnă pentru ține independența financiară?
Dacă ar fi să rezum într-un singur cuvânt, acesta ar fi “dezvoltare” – să devin mai bună decât am fost ieri, să învăț ceva nou, să fiu a o versiune a mea mai bună decât cea de ieri.
Când și cum a început drumul tău către independența financiară?
Am început să investesc efectiv prima dată după conferința Money Days. La acea conferință am întâlnit și un grup de oameni foarte faini cu care țin legătura și în prezent.
După conferință, mi-am făcut cont la un broker (Tradeville) și am început efectiv să cumpăr câteva acțiuni. Am avut conturi demo la mai mulți brokeri și, deși sfatul de a alege un broker trebuie să fie în funcție de comisioane și de strategia ta investițională, pentru mine atunci a contat mai mult să fie “user friendly” și să îmi fie ușor să înțeleg ce fac.
Când și cum ai început să investești pe bursă? Descrie primii pași în investiții.
Așadar am început cu BVB și cu câteva acțiuni la companii de care auzisem, pe care le știam, a căror produse le consumam.
Și mult timp am rămas doar pe BVB.
Toate tranzacțiile erau de sume pe care mi le permiteam să le pierd așa încât nu am simțit o frică foarte mare dacă acțiunile scădeau, și totuși suficient de mare încât să nu vreau să “arunc” banii aia…
Am preferat să am “skin in the game” și să nu mai stau pe Demo și a contat foarte mult psihologic când am trecut de la demo la cont real, dar am și învățat mult mai multe (nu doar despre bursă cât mai ales despre mine și cum reacționez eu când prețul scade sau crește).
Pentru că “m-a prins”, am început să vreau să am mai mulți bani de investit. Așa că am început să lucrez la creșterea venitului activ și mi-am dat demisia de la jobul la care eram de mai bine de 3 ani fără nicio mărire salarială și am găsit un alt job din prima (primul interviu) care mi-a oferit fix cât am cerut…
După ce s-a terminat proiectul acela, am căutat să mă specializez și să îmi găsesc în altă parte pe un salariu care a ajuns să fie aproape dublu față de dinainte de operație.
Știu că recomanzi un plan/ o strategie de investiții înainte de a porni la drum (IPS). Ce capitole/întrebări cuprinde planul tău și ce ai recomanda altor femei la început de drum să planifice înainte de a întra pe bursă?
Este foarte important să îți faci de la bun început foarte bine “temele”. Să știi ce vrei să obții de la banii tăi.
Începe cu De Ce-ul tău, care este obiectivul tău nr 1 pentru care vrei să investești.
Pentru mine a fost să nu mai ajung în situația de a nu avea bani după o operație sau, mai rău, să nu mi-o permit.
Fiecare persoană este unică, unii oameni au 2 sau 3 obiective (de ex să cumpere o casă în Grecia în următorii 5 ani sau să se plimbe un an întreg în jurul lumii). E ok să ai mai multe obiective, dar trebuie să știi foarte bine cum arată acel obiectiv și până când îl vrei (și dacă vrei să ai un bebe va trebui specificat în acest plan 😉 ).
Cum arată strategia mea pe termen lung
Eu acum am un fond de siguranță cu care sunt confortabilă în cazul în care se va repeta episodul cu operația. Așa încât m-am orientat pe a obține siguranță financiară, apoi independența financiară în următorii 5 ani și prosperitatea financiară în următorii 10 ani.
Siguranță financiară pentru mine înseamnă să câștig 3000 lei din venituri pasive, independența financiară este un prag de 1500 euro, iar ultimul pas 5000 euro lunar.
Odată stabilite aceste obiective am început să îmi fac planul și am început cu instrumentele financiare: Imobiliare, bursă pe BVB și bursă pe internațional.
Cripto nu întră în acest plan, este doar play-money.
Anul acesta aveam în plan să achizitionez o garsonieră pentru a o închiria și am reușit să fac asta luna trecută.
Pe BVB investesc în indicele BET (din care am eliminat acțiunile în care eu nu am încredere).
Practic am un .xls în care am toate companiile din indice și cu ponderele lor și portofoliul meu și știu exact cât trebuie să cumpăr și ce acțiuni că să mențin proporțiile.
Cumpăr și acțiuni de pe piața AERO (small cap-uri), dar mai mult speculativ, ca să nu fie prea plictisitor.
Pe internațional am niște ETF-uri în care investesc în niște procente. Am la fel un xls în care împart cele 100 procente în etf-urile care mă interesează pe mine și urmăresc acest xls la fiecare cumpărare.
Practic mi-am creat portofoliul de ETF-uri astfel încât să minimizez riscul (am acțiuni blue chip, small cap, obligațiuni, commodities, piețe dezvoltate, emerging markets etc). Cred că structura este destul de complexă și nu recomand nimănui, dar pentru mine funcționează așa.
Ce personalitate financiară ai tu când vine vorba de risk management și care sunt tipurile de investiții cu care te simți tu cel mai confortabil?
Când am început am făcut și eu zeci de teste de personalitate și la toate mi-a ieșit că eram conservatoare.
Ei bine, am observat că, cu cât știu mai bine ce fac, cu atât îmi asum mai multe riscuri și îmi place să “îmi bag nasul” în mai multe domenii.
Am observat că oamenii se împart în 2 moduri după felul în care învață să facă lucruri noi.
Sunt oamenii care atunci când vor să învețe să meargă pe bicicletă se aruncă cu capul înainte și își dau drumul de pe vârful dealului. Cad de 10 ori și se ridică de 11 ori.
Și sunt oameni care învață “baby steps”, intâi să stea pe bicicletă, apoi să meargă susținut și tot așa, puțin câte puțin.
Eu sunt din categoria a 2-a.
Am început treptat cu BVB, am trecut la ETF-uri internaționale și acum pe imobiliare.
Din fiecare mai am de învățat, puțin câte puțin și văd cum ajung să înțeleg mai bine bursa, să evaluez o companie etc.
Am început și un mic business pe care sper să îl dezvolt anul acesta. Mie mi se potrivește stilul ăsta, pentru că sunt curioasă și vreau să știu să fac “puțin din fiecare”.
Sunt persoane care se specializează pe un singur domeniu (pe companii străine, pe obligațiuni corporative, pe cripto etc)
Recomanzi vreun chestionar anume pentru măsurarea profilului de risc?
Nu recomand ceva anume, decât să ai “skin în the game” – un cont la un broker și să cumperi de o sumă mică “câte ceva” să vezi cum te simți să știi că acolo sunt banii tăi care acum valorează x% mai mult sau mai puțin. Abia atunci ajungi să te înțelegi pe ține.
Ce tipuri de investiții ai recomanda unor femei la început de drum? Intră în detaliu, te rog.
Începe cu ceva ce înțelegi și cu obiectivele tale.
Ai obiective pe 5 ani, pe 10 ani sau pe 20 ani? Vrei să investești pentru pensie sau pentru copil?
Dacă vrei ceva pe termen foarte lung, alege un portofoliu de etf-uri.
Poate fi doar un etf: MSCI World sau poate fi ceva cu obligațiuni, aur, acțiuni small cap, acțiuni emerging markets, etc.
Dacă este prea mult dintr-o dată, să înceapă cu ceva simplu: S&P500 50% cu MSCI Emerging Markets în 20% și 30% obligațiuni.
Poate încerca să replice portofoliul All Weather a lui Ray Dalio sau Golden Butterfly.
Dacă bursa e prea complicată, să înceapă să facă management de proprietăți pentru cineva. Să vădă dacă le place să între în contact cu chiriași, să ia chiria, să vorbească cu instalatori, electricieni, meșteri etc.
Ar putea începe să facă ceva gen subînchiriere dacă le place partea asta.
Important de știut este că totul se învață.
Trebuie doar să ai curaj să o apuci de undeva și să te cunoșți pe tine. Care sunt tabieturile tale zilnice, care sunt punctele tale forte, dar și slăbiciunile etc.
Definește te rog mai multe tipuri de obiective și investițiile pe care le recomanzi pentru acele obiective.
O persoană poate avea unul sau mai multe obiective.
Poți avea o un obiectiv pe termen foarte lung de tipul “bani de pensie” sau poți avea schimbarea mașinii ca obiectiv.
Pentru fiecare există un time frame diferit și deci o strategie diferită.
Dacă obiectivul este pensionarea atunci, mergi pe o abordare de portofoliu diversificat în ETF-uri.
Dacă vor să investească pentru copilul care este mic acum, o variantă ar fi să meargă 90% sau 100% doar pe acțiuni pentru că pe termen foarte lung acestea au randamentul cel mai bun.
Dacă obiectivul este să facă o excursie fancy pente 1 an, atunci ar putea risca cu niște bani pe crypto.
Dacă obiectivul este casa în Grecia în 5 ani, ai putea încerca ceva cu un profil de risc mediu: acțiuni individuale pe BVB sau internațional, investiții în câteva proiecte mici etc.
Ce crezi despre investițiile prin fonduri mutuale (fonduri gestionate activ de către alte instituții)? Sunt acestea o opțiune bună, în general? Dacă da, pentru cine și pentru ce obiective?
Eu nu sunt fan fonduri mutuale.
Ce fac oamenii aceia care gestionează activ diverse portofolii, același lucru pot să faci și tu cu riscuri mult mai mici și cu randamente mai bune.
În plus, scopul este să ai invesțiii în care factorul uman nu poate perturba. De aceea “strategiile” mele de a investi urmăresc niște procente dintr-un xls.
Nu vreau să las factorul emoțional să îmi disturbe planul.
În plus, sunt banii mei, ce câștig eu dacă îi dau altuia să facă ce vrea el cu ei?
Nici nu învăț eu nimic și nici nu am vreun control asupra lor.
În concluzie, doar dacă nu ai deprinderea de a pune deoparte niște bani pentru investiții și trebuie să faci o plată de direct debit către un cont, sunt o idee fondurile mutuale. Altfel… asumă-ți bunăstarea banilor tăi.
Ce principii de viață și de mentalitate crezi că te-au ajutat să intri pe bursă?
Sunt o persoană curioasă și vreau să învăț să fac eu diverse lucruri. Și faptul că țin foarte mult la banii mei, la independența de a alege singură ce să fac cu ei.
Prefer să iau o decizie proastă din care să învăț decât să nu iau nicio decizie și să nu învăț nimic.
Care crezi că sunt calitățile unui investitor de succes? La ce calități ar trebui să tindem pe termen lung?
Cred că trebuie să știi foarte bine ceea ce vrei.
Să ai o strategie bine definită de la care să nu te abați după cum bate vântul.
Dacă ți-ai propus să investeșți 1000 lei pe lună replicând indicele BET atunci luna de luna asta faci. Fără scuze, fără să bagi banii aia în cripto, fără alte derapaje.
Disciplina cred că ar fi, într-un cuvânt.
Și să îți asumi deciziile.
Dacă cumperi un instrument, apoi te gândești că nu ai făcut bine și îl vinzi și cumperi altceva, dar nici ăla nu e ok și iei altul, nu o să ajungi prea departe.
Dacă ar fi să recomanzi un singur lucru femeilor interesate de bursă și/sau de alte tipuri de investiții, care ar fi acel sfat?
Banii tăi de investiții sunt banii tăi proprii și personali, nu sunt banii familiei, ai soțului, ai copilului etc.
Tu ești stăpâna acelor bani și tu decizi ce să faci cu ei.
Fii mândră de banii tăi (oricât de puțini/mulți sunt) și încearcă să le dai un rost în viață.
Așa cum îți pregătești copiii să treacă prin viață, așa pregătește-ți și banii. Să le fie lor bine, să prospere, să se dezvolte, să dea un randament cât mai bun și să crească.
De cand asteptam un astfel de interviu. Ma face sa ma simt mai increzatoare in ceea ce priveste educatia proprie despre investitii, mai ales ca femeie.
Super articol
Pingback: Primii pași în investiții {2} Structura unui portofoliu care are ca scop independența financiară • Natalia Dabija
[…] Primii pași în investiții {Ep.1} Cum să investești în funcție de obiectivele tale […]
Cu ce broker recomanzi achiziția de etf-uri din punct de vedere al comisioanelor?
Pingback: Primii pași în investiții {4} Portofoliul All Weather recomandat de Ray Dalio • Natalia Dabija
[…] Primii pași în investiții {Ep.1} Cum să investești în funcție de obiectivele tale […]