Inclus: Descriu din experiența mea proprie cum fac să limitez timpul petrecut pe Facebook. După ce am încercat multe tehnici.
Am zile în care fac, ce fac și degetele îmi alunecă pe ecran și mă duc într-acolo. Zile când îmi propun să nu intru deloc și totuși găsesc o mie și una de scuze. Am zile și săptămâni când nu mai intru deloc. Acestea din urmă mi le autoimpun, când simt că facebook îmi acaparează viața și când nu îmi mai pot controla impulsul.
Relația mea cu facebook e una deocheată: facebook mă controlează, nu îl controlez eu.
Mi se întâmplă să intru pentru o treabă pentru blog și să-mi dau seama peste câteva zeci de minute că nici nu mai țin minte pentru ce am intrat și rămân cu acel lucru nefăcut, evident. Apoi intru iar și-mi spun sever în minte:
– De data asta faci doar lucrul ăsta!
Însă povestea se repetă și peste 30 de minute iar nu îmi aduc aminte pentru ce am intrat.
De ce se întâmpla asta?
Cel mai des nu mă pot controla când mă simt rău emoțional sau când sunt obosită. Observ că e același pattern pe care îl aveam și atunci când cheltuiam impulsiv pe haine. Acum nu vreau neapărat să dovedesc ceva cuiva, dar vreau o relaxare și o recompensă imediată.
Intru, postez și aștept like-urile, respectiv recompensa validării.
Intru, scrollez și caut o informație super amuzantă, super inspirațională, super ușoară (de digerat) și de multe ori nu găsesc nimic atât de interesant încât să merite efortul și timpul pierdut.
Intru când îmi este tare frică de vreun proiect nou. Ăsta e răspunsul meu la frică. Procrastinez. Amân până nu se mai poate, mă apuc de treabă abia când sunt presată de timp, fac cum fac și îmi dovedesc că nu pot.
Ce am făcut ca să preiau controlul și să-mi limitez timpul petrecut pe Facebook
Am încercat mai multe metode de a-mi crea o relație ok cu facebook.
#1. Am renunțat la aplicația mobilă. Nu a mers, am intrat la fel de des, doar că din browser.
#2. Am folosit aplicația StayFocused. A mers o perioadă. În aplicația asta poți să îți alegi programele care îți consumă excesiv timpul și poți să le setezi să lucreze doar într-un anumit interval orar.
De exemplu, pentru Chrome (browserul de pe telefon), mi-am setat că pot să îl folosesc 1 oră de luni până vineri. Cum nu aveam nici aplicație de facebook și doar 1 oră de navigat pe zi, mă limitam la facebook pentru că știam că am nevoie de Chrome și pentru alte lucruri (să caut o informație urgentă când sunt în oraș etc).
Nu a mai mers când am început să folosesc constant calculatorul de acasă și am început să intru pe facebook de acolo, evitând telefonul. Restricția de pe telefon mă ajuta doar seara.
Sad Fact: cu StayFocused am descoperit că am luni în care stau câte 10 ore pe lună doar pe Whatsapp, trimițând mesaje. Cel puțin 10 ore pe lună. De atunci am închis notificările cu sunet de pe chat-uri.
#3. Mi-am impus să nu intru pe telefon deloc seara când vin soțul și copii acasă. De multe ori reușesc. Însă au fost și zile proaste când din cauză de emoții negative sau de oboseală, căutam alinare în telefon.
#4. Mi-am dat și pauze de facebook în weekend. Facebook free weekend.
Au fost foarte bune acele pauze și în acele weekenduri am căutat foarte rar telefonul. De unde și concluzia mea că pe mine mă atrage facebook-ul, nu telefonul (am fost în dubiu o perioadă – de ce dependență sufăr).
#5. Mi-am dat și pauze de 3-4 săptămâni fără facebook. Atunci am observat că îmi este mai greu câteva zile la început, apoi nu îi simt lipsa. Nu caut să intru să văd ce s-a mai întâmplat. Uneori îmi este frică că o să pierd ceva important. Dar e o frică falsă, pentru că atunci când am intrat după 3 săptămâni am observat că lumea de pe facebook merge înainte fără mine și că oricând aș intra, tot voi găsi ceva interesant, deci cele trecute interesante nici nu mai contează.
#6. De fiecare dată când îmi venea să iau telefonul în mână, luam o carte în loc. A funcționat și încă funcționează uneori. Însă e nevoie de o voință mare din partea mea. În cazurile de oboseală sau supărare, voința mea se ascunde la fundul mării.
Ia-o de unde nu-i.
#7. Acum sunt în faza de Blocksite. Blocksite e o aplicație care mă ajută să blochez anumite site-uri. De tot. Așa am făcut cu Facebook. Se pot crea și anumite reguli și intervale când să îl poți accesa. Eu l-am băgat pe Facebook în varianta blocare totală pe telefon.
Acum pot să folosesc facebook doar de pe calculator. Dacă o să intru la fel de mult de pe calculator, o să îmi instalez și acolo Blocksite și voi seta anumite intervale libere când pot să accesez facebook.
(Vezi că pe Android e posibil să nu meargă din prima, ca să meargă va trebui să faci pașii ăștia: For devices with Android 6.0 and higher, go to Settings -> Battery, click the menu icon in the top-right corner (3 vertical dots), and select “Battery Optimization”. Then select “All Apps” from the drop-down list, select BlockSite, and choose “Don’t Optimize”. Detalii aici.)
Concluzii
Vreau să ajung să am o relație ok cu facebook, pentru că asta mă va ajuta să elimin ce nu e esențial.
Am avut și tentația să renunț de tot la facebook, însă vreau să învăț să jonglez cu el. Vreau să îl folosesc pentru binele meu și al blogului. Vreau să fac asta și pentru a-mi dovedi că pot.
Unele lucruri au mers o perioadă pentru mine, altele nu au mers din start, încearcă-le și tu și vezi ce ți se potrivește.
Înainte să pleci, spune-mi te rog:
Tu cum ai descrie relația ta cu facebook? Și ce faci ca să ai o relație ok?
Citește și acest articol scris de mine, pe un alt ton:
Din tot ce ai scris tu mai sus, eu am incercat (inclusiv acum fac asta) doar varianta cu stersul aplicatiei din telefon. Mai intru, nu zic nu, dar e atat de naspa de pe browser incat nu rezist mult. Mai intru si de pe pc, dar nu mai stau asa mult la scrollat cum stateam cu telefonul. O sa-mi bag si eu aplicatia aia cu block, merci de tip! 😀
Mie nu mi-a placut aplicatia de tel, dar am folosit-o putin. Din browser merge greu, de acord. Pacat ca nu prea greu cat sa ma incomodeze pe mine 🙂
nu am pe tel. Nici pinterest.
Din pacate depind profesional de fb – atat ca pierd mult prea mult timp si pe alte coclauri pe fb, asa ca periodic mai ies din grupuri, mai sterg din friends fara legatura cu lumea profesionala/viata reala etc.
Eu in ultimul timp de cand cu Blocksite, nici de pe calculator nu stau prea mult. Intru in grupul nostru, pe pagina blogului, verific notificarile si vad daca e ceva important and I am out. 🙂 Sper sa ma tina obiceiul. 🙂
La început când aveam blogul pe wp eram asa de entuziasmata, ma cuplasem cu blogul, cu facebook, răspundeam, postam, acceptam sute de amici. Ei, acum nu mai am timp, viata mea s-a schimbat așa că încet am renunțat la facebook, uneori nu intru zile întregi. Si observ că daca nu ma implic, nu comentez, nu dau like, scade @popularitatea si la mine. Cred ca de aici vine dependenta, oamenii au nevoie de feedback si e normal.
Imi tot spun că atunci cand voi monetiza blogul eventual, voi fi cu adevarat activa și pe FB. Adica: cred că merita daca iti aduce si niste beneficii, pana la urma timpul abia ne ajunge.
Nu știu dacă merită nici atunci :), creșterea organică e atât de înceată și totul e pe un teritoriu care nu e al tău. Eu păstrez prezența cât de cât pentru că…mi-e frică. 🙂 Dar beneficii reale nu cred că voi avea prea curând de pe facebook (bine, nici nu investesc bani în promovare acolo, poate aici e problema).
Happ că primesc un comentariu de la tine , Hapi. Imi place cum scrii!
Buna si multumesc!
Sunt noua pe aici , citizen in articol pe Stiinta Banilor si de acum am dat peste dvs. Initial mi-am setat timp ,clar l-am deposit insa v-am citit cu drag ,am aflat lucruri noi si imi pare tare bine.
Multumesc! Relatia mea cu fb- depinde de zile, dar m-am regasit in ce ati scris..cred ca atunci cand sunt incarcata negativ am tendinta de a petrece timp mai mult ..insa sunt zile cand nu intru deloc si e bine. Voi folosi weekend free from FB. 🙂
Noi scopuri ,noi tinte.
Va multumesc si va doresc succesc !
Pingback: Îmbrățișează perspectiva asta ca să ai o viață mai bună (e inspirată dintr-o lecție de yoga) • Natalia Dabija
[…] Stai mai puțin pe facebook. […]
Pingback: Ce fac să ajung la viața domoală la care râvnesc • Natalia Dabija
[…] Ce fac ca să-mi limitez timpul petrecut pe Facebook (și să elimin neesențialul) […]
Pingback: 30 de zile fara social media (aproape). Cum a fost, fără bullshituri • Natalia Dabija
[…] Ce fac ca să-mi limitez timpul petrecut pe Facebook (și să elimin neesențialul) […]