Am participat zilele trecute la o șezătoare online de femei despre curățenia de primăvară organizată de Roxana Suscă și am discutat despre curățenia exterioară și cea interioară.
Concluzia la care am ajuns (în grup) a fost că uneori e nevoie să aducem ceva distracție în rutinele noastre de curățenie, dacă vrem să ne și bucurăm de acest proces.
Relația mea cu curățenia s-a așezat de curând, acum fac curat pentru mine, nu pentru a da bine în lume. Odată cu asta s-au schimbat și standardele mele de perfecțiune și așteptările mele și distracția vine de la sine.
Știu că pentru multe femei prinse cu jobul și/sau cu copiii, curățenia azi înseamnă să chemi pe cineva să te ajute. Însă chiar și așa, tot mai e nevoie de o curățenie și ordine zilnică de întreținere.
Când aduci distracția în ecuație, lucrurile devin mai ușoare și mai plăcute!
12 idei care o să te ajute să transformi curățenia dintr-o corvoadă într-o distracție
Dă muzica tare.
Pune un playlist energizant cât faci curat sau ordine și dansează – poți să alegi un playlist pe care să-l folosești doar pentru asta. În timp, după ce te vei obișnui cu el, ar putea să te bage imediat în starea de „azi fac curat”!
Încearcă-l pe acesta: The ultimate cleaning playlist 🙂
Bagă cronomentrul!
Fă curățenie contra cronometru. Ideea asta am auzit-o prima oară la Elena Santos. Pune alarma să sune în 15 minute și fă tot ce poți în acest interval într-o zonă mică. Funcționează de minune pentru o debarasare și ordine ușoară. Pune alarma la o oră pentru o curățenie mai profundă. Dacă suna alarma, înseamnă că s-a încheiat cursa. Pentru mine funcționează de minune mai ales varianta cu 15 min. Înainte gândeam că ordinea și curățenia trebuie să dureze ore, zile (pentru că așa eram obișnuită). Acum însă știu că pot să îi aloc cât timp vreau și e perfect ok să fie așa.
Curățenie din mers
Fă curățenie din mers – ideea asta am auzit-o la cineva din grupul nostru Organizează. Economisește. Trăiește și am aplicat-o și eu și mi-a plăcut. Ești la baie și aștepți până copilul își face nevoile, spală repejor chiuveta, ca data viitoare să ai mai puține de frecat. Dacă faci peste tot așa, dezavantajul e că nu ai niciodată o casă perfect curată. Avantajul mare e însă că ai o casă funcțională în orice moment al săptămânii.
Învață ceva între timp.
Ascultă podcasturi cât timp faci curățenie. În caz că pentru tine curățenia e pierdere de timp, învață ceva util în acel timp și scapă de corvoadă.
Vezi dacă îți place ceva din lista asa: 15 podcasturi românești care te ajută să crești
O mită, ceva?
Promite-ți o anumită recompensă pe care să ți-o dai la finalizare. Un film bun, o plimbare singură (ăsta e un mare cadou pentru mine!), o înghețată? Ceva ce-ți aduce plăcere fără să fie o cheltuială prea mare. 🙂 Eu am ce am cu cheltuielile, după cum poate știi deja.
Creează-ți obiceiuri bune
Creează sisteme și rutine, care să devină obiceiuri. La mine funcționează acum să fac dimineața un pic de ordine și curățenie și apoi să mă apuc de lucru pentru blog. Când ai mei sunt plecați pe la școală, grădi, serviciu, funcționează perfect, pentru că mă apuc de curățenie când ei pleacă. În jumătate de oră – o oră, casa e adusă în ordine și sunt gata să apuc de altele.
Un alt obicei bun: strânge-ți patul imediat după ce te trezești. O să vezi cum se lipește de mână și o haină și o cană pe care ai folosit-o aseară și așa faci ordine în toată camera.
Uită de cât de mare e casa sau murdăria
Concentrează-te pe bucățele mici. Uneori curățenia pare o corvoadă, pentru că ne uităm în ansamblu la toată problema – casa noastră dezordonată – și pare că e mult de aici până la o casă ordonată și curată. De fapt nu pare, chiar e. Dacă însă ne concentrăm atenția pe câte o cameră sau pe câte o zonă dintr-o cameră, copleșeala dispare. Totul e doar să acceptăm că e ok și așa!
Regula de 30/10
Stabilește un anumit ritm, să zicem 30 de minute faci intens curat, 10 minute de relaxezi și tot așa. Asta te va ajuta să nu te epuizezi. Pune o alarmă și repet-o de câte ori ai nevoie.
Help, please!
Cheamă o prietenă în ajutor. Știu, nu e foarte la îndemână ideea asta, pentru că suntem obișnuite să ne descurcăm singure. Ideea asta a împărtășit-o cineva la șezătoarea online și mi se pare super faină.
Faci curat și stai la povești. „Mai întâi la mine și apoi la tine!” Nu-i așa că sună a distracție?
Doar eu fac curat în casă, nimănui nu-i pasă!
Invită toată lumea din casă să contribuie la curățenie și ordine. Ca să nu ajungi să spui: „Doar eu mă chinui în casa asta!” Pentru mine aspectul ăsta e foarte important, așa că îi implic pe copii de mici la diverse treburi prin casă. De exemplu, o treabă care le place încă de mici: să șteargă praful pe diverse suprafețe. Când erau mici, umblam și eu din urmă cu o cârpă. Acum au răbdare să șteargă tot și le și place.
3, 2, 1…start provocare
Dacă tot faci cu cineva, lansează niște provocări. Una care-mi vine în minte chiar acum e: cine termină cel mai repede curățenia în camera sa primește un premiu. O alta pe care am găsit-o aici – pune într-un bol sarcinile de curățenie și lângă fiecare sarcină pune un premiu/cadou. Tragi o sarcină din bol, o faci și ai și premiul garantat. Aș face mai degrabă acest bol ca o excepție, nu ca o regulă. Mai degrabă pentru adulți și copii mai mari, care înțeleg că e doar o distracție și nu așteaptă un premiu la fiecare pas.
Să fie așa cum vrei tu să fie
Încearcă să rupi tiparul ăla caracteristic poporului nostru: curățenia e un stres. Fă din curățenie un proces așa cum vrei tu să fie. Curățenia e un stres dacă așa am fost obișnuite în copilărie, dar acum putem să schimbăm asta. Curățenia poate fi ce avem noi nevoie să fie. Putem să ne stabilim cât de des facem, putem să ne stabilim pauze, cum ziceam mai sus și să o facem să fie distractivă.
Pe post de concluzie
Apropo de ultimul punct, îmi aduc aminte că mie în copilărie îmi plăcea foarte tare să fac ordine și curățenie pe îndelete. Să scot totul de prin dulapuri, să probez haine, să citesc hârtiuțe, să răscolesc prin amintiri într-un fel. Abia după ce făceam asta, îmi venea natural să le strâng pe toate și să le pun frumos la loc. Mamei mele însă i se părea total ineficient acest proces. Ea nu avea timp să aștepte după mine.
Am preluat de atunci ideea că ordinea și curățenia poate fi făcută doar într-un fel. Acum, din discuțiile de la șezătoarea online, mi-am dat seama că acest proces poate să fie fix cum vrem noi.
Vrei să o iei foarte încet și să pierzi noțiunea timpului? E perfect așa! Vrei să fii un fel de Speedy Gonzales și să faci toată casa într-o oră? Și așa e perfect. Vrei să nu faci deloc? E mai mult decât perfect.
Găsește-ți calea și metoda proprie!
Pingback: Costurile însingurării și ce putem face pentru a le înlătura • Natalia Dabija
[…] Citește și: 12 idei simple care te ajută să transformi curățenia dintr-o corvoadă în distracție […]