***Acest articol este susținut de platforma de educație financiarā Money Bistro. Cu seria de articole #BugetulFamiliei, aduc în față familii de la care învățăm despre cum să ne gestionăm banii. Din reușitele sau greșelile lor. Din acest episod veți afla cum a economisit o familie 11.000 Euro în pandemie.***
Bugetul Familiei are și 2 secțiuni speciale:
- Sfaturi din partea comunității pe marginea bugetului și
- Sfaturi și idei din partea mea.
Orice persoană care-și face public bugetul aici (anonim) se poate bucura de acest ajutor.
Dacă vrei și tu să contribui la seria #BugetulFamiliei (cu sau fără sfaturi, e alegerea ta), scrie-mi pe contact@nataliadabija.ro pentru a-ți trimite chestionarul.
Dacă nu ai un buget lunar, îți recomand să ții o lună evidența cheltuielilor și a veniturilor ca să poți să îți analizezi situația.
Tadaa, vă invit să cunoașteți familia de astăzi:
Ca o caracterizare generală, a noastră ca familie, soțul și băiețelul sunt perfecți pentru mine, iar eu sunt foarte ambițioasă, căpoasă și meticuloasă :).
Soțul are 32 de ani, eu – 35 de ani și băiețelul 2a2l. Ambii suntem foarte activi, facem sport acasă, ne place să stăm în natură, să alergăm în parc și ducem o viață simplă și sustenabilă. Soțul este inginer, iar eu de 3 ani lucrez ca freelancer Graphic și web designer.
Media veniturilor este de 7500 lei/lună.
Venitul meu este variabil, în creștere de anul viitor cu minim 40% (noi proiecte), iar soțul are promisă din ianuarie 2021 o mărire de 10% ( vom avea o creștere per total, aprox. de 30%).
Eu lucrez de acasă, încep pe la 6 dimineață până la 9-10 când se trezește puiul, când doarme el la prânz și dacă este nevoie și seara după ce se culcă cel mic. Soțul merge la job, nu-i permite funcția să lucreze de acasă. Locuim în Popești Leordeni.
Cum gestionează această familie cheltuielile cu casa
Avem noroc de costuri mici cu utilitățile, dar contează și ce contract ai.
La gaze, pe timpul rece media este de 90ron/lună, iar pe timpul cald 30 ron/lună. Avem termostat wireless pentru centrală, iarna temperatura este setată pe 22 de grade și este foarte ok.
La capitolul de întreținere, suntem 6 apartamente în bloc, construcție 2013. Iar curățenia în bloc o facem cu rândul, se implică fiecare apartament. Firma care se ocupă de curățenie nu mai este valabilă momentan.
Pentru telefonie, folosim cartele reîncărcabile (30lei x 2 cartele). Tv-ul este pe post de tablou…foarte rar ne uităm la un film sau un documentar.
În fiecare lună, trimit indexul pentru utilități, le plătesc pe toate online imediat cum am facturile. Avem becuri economice și electrocasnicele sunt clasa A++.
Hai să vedem cum arată bugetul familiei pentru cheltuielile de zi cu zi
Facem cumpărături cam de 2 ori/săpt din supermarket și din piață o dată/săpt. Frecvent luăm din Lidl, Penny, Mega Image și Profi. Întotdeauna avem o listă și în proporție de 90% o respectăm.
În ultimele luni, am experimentat o nouă planificare a meniului pe o lună de zile (nu săptămânal), în funcție și de ce aveam în cămară/congelator și am observat că a funcționat perfect, au scăzut cheltuielile alimentare cu 300-400lei/lună. Îmi place să aduc îmbunătățiri.
Sâmbătă și duminică sunt zile de bucatareală pentru pachetul soțului și celelalte rețete.
Pachetul soțului îl pregătesc de regulă pentru 5 zile, însă în ultima perioada, am gătit pentru cele 22 de zile de lucru. Rotesc cu diverși burgeri, burrito, lipii umplute cu diverse, chiftelute, pui shanghai și le congelez. Am investit într-un frigider side by side, care mă ajută să am un congelator generos (frigiderul vechi în stare perfectă i l-am făcut cadou mamei). Un congelator mare mă ajută să depozitez și legumele de sezon, fructele, pachetul soțului, diverse stocuri.
Câștigăm enorm de mult timp când am pachetul soțului pregătit pentru toată luna, plus că ieșim foarte economic gătind o cantitate mare.
Gătesc foarte mult cu ingrediente de la zero. Pâine fac de 2 ori/săpt, la mașina de pâine doar frământ aluatul aprox 8min, după care o pun în cuptor și în 40min este gata cu totul. Prăjituri, tarte, plăcinte și diverse snack-uri (sărățele, biscuiți..) le prepar eu, nu suntem fani sucuri și dulciuri din comerț (luăm rar dacă avem poftă, când avem musafiri sau ocazii speciale).
Consumăm multe fructe, legume de sezon, leguminoase, lactate, iar carne în cantități mai mici (pește mai des), gătim destul de simplu, ușor tradițional.
Folosim multe produse zero waste:
- Am înlocuit buretele clasic de vase, cu burete din fibre de cocos, lufă și perie de vase.
- Nu mai cumpăr detergenți clasici de rufe, folosesc nucile de săpun, oțet, bicarbonat și o pudră detergent homemade (percarbonat de sodiu, bicarbonat, sodă de rufe și ulei esențial).
- Am înlocuit gelul de dus cu săpunul solid natural cu diverse plante, eu folosesc și șamponul solid, soțul încă nu poate renunta la șamponul lui pentru dermatită.
- Încercăm să cumpărăm cât mai mult produse vrac, să evităm ambalajele.
- Am investit într-un filtru de apă și cumpărăm apă îmbuteliată doar pentru cel mic.
- Avem o viață cât mai sustenabilă, suntem cumpătați, nu susținem consumerismul, cumpărăm doar dacă este necesar, aplicăm cei 3R (reducere, reutilizare, reciclare). Când trebuie înlocuit un produs, de obicei prima varianta este second hand și doar dacă nu găsim ce trebuie ne orientăm spre unul nou (depinde și despre ce produs este vorba).
Pe partea de sănătate, folosim sistemul de stat în mare parte. Avem și o asigurare la Regina Maria, plătită de angajator, însă ajungem rar, mai mult cu cel mic. La doctor mergem foarte rar, cel mai frecvent pentru analizele de rutină.
Folosim mijloacele de transport în comun și mașină personală, dar cel mai mult metroul. Soțul deobicei merge cu metroul la job, folosește mai rar mașina pentru serviciu. Mașina pentru noi trebuie să fie fiabilă și cât mai sigură. Cheltuielile soțului cu transportul în comun sunt decontate de firmă.
Din septembrie nu am folosit mașina, am vândut-o și urmează o nouă achizție la începutul anului viitor. O parte din carburant este decontat de la job.
Îngrijire personală: 100lei /an pentru mine, pentru tuns, iar pe soț îl tund acasă scurt cu mașina, are dermatită și nu suportă părul prea mare. Eu, acum câțiva ani, am investit în epilare definitivă, iar restul ce ține de cosmetică, le fac singură acasă.
Cum gestionează familia cheltuielile cu copilul
Nu am avut și nici nu avem cheltuieli mari cu cel mic.
Nu îi cumpărăm foarte multe jucării (primește des și de la bunici, rude), noi preferăm să îi luăm ceva care îi place foarte mult, calitativ și util, cărticele îi cumpărăm mai des. În tabel – la jucării – sunt incluse și cărțile pentru el.
Sincer, nu cheltuim foarte mult nici cu hăinuțele, îi iau doar dacă este necesar, are foarte multe primite de la alți copilași și nu cumpăr doar de dragul de a lua ceva.
Momentan, nu a fost cazul de creșă. Abia de anul viitor, ne vom orienta catre o creșă de stat, iar în caz că nu găsim ceva care să ne avantajeze, vom apela la o creșă privată.
Ce alte cheltuieli are această familie?
De regulă avem vacanțe scurte și dese, în țară (ne place mai mult zona montană). Când mergem în afară țării noastre, facem un research înainte și rezervăm din timp. Ne place mult să călătorim, când se va putea iar, avem câteva locații pe listă.
Anul acesta vacanțele au fost pe 0. De obicei avem buget undeva la 3000-4000 lei per total.
Ieșirile la restaurant anul asta au fost tot 0. De obicei mai iesim cu prietenii, nu foarte des. Mai des făceam întâlniri acasă, cu 2-3 familii. Pentru acestea alocăm în jur de 100lei/lună (ne întâlneam o dată la 2-3 luni). Și dacă vreunul din noi vrea să iasă în oras, este foarte ok, nu ne condiționăm.
Cursurile de anul ăsta le-am luat din economiile de anul trecut și de aceea nu le-am inclus în cheltuielile din tabel, iar cărțile pentru noi, adulții, sunt incluse la cadouri.
Despre datorii, economii și investiții
Datorii: Avem un singur credit ipotecar pentru apartamentul de 2 camere, luat în 2016. Primii 2 ani nu am făcut plăti anticipate, am strâns pentru un fond de economii și pentru naștere (în eventualitatea unei nașteri la privat sau alte probleme).
Din 2018 facem plăti anticipate, așa am achitat în 2 ani suma de 20.000 euro, mai avem 23.000 euro pe care vrem să-i achităm în maxim 2 ani de zile. Ne-am propus să achităm creditul cât băiețelul este încă mic și nu sunt cerințe așa mari.
Economii: Anul acesta am economisit 11.000 de euro conform planului, cu multă organizare. Dacă puteam călători, 1000 de euro din aceștia erau pentru vacanțanul acesta.
De regulă, economisim între 9.000-11.000 euro/an.
Anul acesta 14.000 de lei am direcționat, din economiile de anii trecuți, către cursuri (4000 lei) și dentist (10.000 lei), din acest motiv nu am inclus în cheltuielile din tabel.
Avem mereu și un fond de urgență de 20.000 lei, pe care la început îl alimentam schimbând în euro.
Investiții: Da, vrem să investim, asta după ce rămânem cu o sumă mică la credit, să scăpăm de dobânzi…De anul viitor avem în plan să facem plăți anticipate lunar, 3000-4000lei, până acum plăteam o dată la câteva luni o sumă mai mare. Încă nu știm clar în ce vom investi, suntem în curs de informare.
9 idei pe care se bazează această familie pentru a economisi
#1. Am început să economisim cu schimbul în euro când luăm salariul, cam 50% din venituri (cu această metodă am reușit să conving și câteva colege să aibe economii frumușele). Am încercat și cu sume mai mici, dar nu mi-a plăcut pentru că se strângeau foarte puțini bănuți și drumul era prea lung pentru atingerea obiectivului. Am făcut în așa fel încât totuși să nu facem rabat la calitate, am experimentat și tot experimentat, este nevoie de multă răbdare, nu este un proces așa de ușor, dar nici imposibil cum cred unii.
#2. Este foarte important pentru noi să notez pe ce se duc banii, când nu notez chiar tot, o mai luăm pe „arătură”:)).
#3. Am un fișier excel pus la punct pentru toate cele 12 luni, în care notez toate intrările și ieșirile. Cam o dată pe lună mai fac și câte o provocare.
#4. Avem și No spend days. Cam 15 zile pe lună.
#5. Periodic mai fac câte un upgrade la sistemul nostru de planificare, mai aduc îmbunătățiri.
#6. Planificarea meniului îmi salvează timp, stres și bani.
#7. Noi, momentan, pentru atingerea obiectivelor, economisim, ne diversificăm abilitățile și creștem veniturile.
#8. Cred că viața cât mai simplă, ne ajută să fim mai fericiți, să ne bucurăm de ce-i esențial.
#9. Disciplina, planificarea, organizarea și perseverența sunt pentru noi cheia „succesului”.
NEW: Feedback din partea comunității
Autoarea acestui buget este de acord să primească sugestii și sfaturi din partea comunității. Așa că vă invit cu sfaturile voastre pe marginea acestui buget. Ce vă place, ce ați îmbunănăți și orice alt sfat care credeți că este relevant pentru povestea de față.
Câteva reguli de bun simț când veniți cu sfaturi și sugestii:
- Vă încurajez, în primul rând, să veniți cu povești personale care credeți că ar ajuta.
- Scrieți și vorbiți frumos, altfel comentariile vor fi direct șterse.
- Țineți cont că e posibil ca astea să fie toate detaliile la care avem acces. Dacă vreți info suplimentare, puneți-le în comentarii, însă autorul va alege dacă vrea să răspundă acolo sau nu.
Știu că avem o comunitate de femei faine aici (chiar dacă regulile par mai stricte:)) și abia aștept ideile voastre!
NEW+: Idei de îmbunătățire din partea mea
Dragă autoare,
Felicitări, nu am ce să adaug la bugetul tău. 😀 Cred că faceți și ați făcut până acum o treabă extraordinară. Țineți-o tot așa.
Nu am experiență cu investițiile, dar o recomandare minimă e să începeți să studiați domeniul de pe acum.
Încă o dată, felicitări din inimă și mulțumesc că ați contribuit la educația financiară a cititorilor!
Aici e întreaga serie de articole #BugetulFamiliei .
Nu ofer sfaturi, se descurca mai bine ca mine 🙂
Dar as vrea sa stiu ce furnizor de gaze are sau ce recomandati. Noi la 2 camere, tinand temperatura la 20 grade am platit 180 lei si locuiesc tot in Popesti-Leordeni.
Bună Elena! Avem contract pentru gaze la furnizorul Engie, luna aceasta a venit factura 100 de lei. Este foarte importanta și izolarea blocului..Un pont ar mai fi reglarea geamurilor termopan, în funcție de regimul vara/iarna, las un link dacă se poate.
https://ziarulunirea.ro/cum-reglam-geamurile-termopan-in-functie-de-regimul-varaiarna-informatii-utile-care-nu-se-spun-la-instalare-446883/
Buna si Felicitari! Esti o persoana minunata!
Mi-au placut cateva lucruri f mult:
1. Investitia in cursuri si dezvoltare personala. Este o investitie care pe termen lung va va creste veniturile. ✌
2. Zero waste.
Este ceva ce imi doresc si eu sa adopt anul acesta din urmatoarele motive : resursele planetei sunt limitate si totul ni se intoarce. Daca incercam sa traim mai sanatos, vom fi mai sanatosi.
Eu folosesc de cateva luni tampoane textile de pe aliexpres si sunt multumita.
O mai urmaresc pe tipa asta:
https://www.facebook.com/ZeroWasteHome/
Bună, Ileana!
Ar fi ideal sa încerce fiecare dintre noi, sa fie mai responsabil cu natura și sa găsim acele soluții care ni se potrivesc, fără a ne stresa. ?
Ma bucur ca mergi în direcția „Zero Waste”, fac diferența chiar și cele mai mici gesturi.
Interesanta tipa, o sa urmaresc și eu, merci! ?
Este admirabil felul în care se descurcă. As dori dacă se poate un exemplu de meniu pe o luna pregătit inainte – poate ceva retete. Multumesc mult
Felicitari! Va admir si sper sa imi invat si eu lectia de la voi.
Just me, mulțumim!
Felicitari! As fi tare curioasa de cum arata excell’ul pentru intrari-iesiri. Multumesc!
Felicitari! Multe din solutiile expuse aici le aplic si eu dar am invata ceva nou de la voi. O sa incerc sa aflu mai multe despre cum sa imi fac propriile produse de curatenie, lufa aceea pentru vase.
Ioana Mărgineanu, mulțumim! Sunt ani de zile în care m-am documentat si am tot experimentat..
Wow! Mi-as dori sa ajung si eu in viitor la nivelul acesta de planificare !
O singura nedumerire am eu, nu am inteles prea bine care sunt avantajele schimbului in euro a unei parti din salariu..
prima reactie a fost sa zic ce familie minunata. Am mai citit din articol si pot zice ca de fapt ce femeie minunata aici! Ea e super organizata (sa lucreze si sa aiba grija de copil si menu strict respectat si pachete si gatit in avans si igiena simpla). Felicitari.
Imi place scopul vostru de a va inchide ipoteca in urmatorii 2 ani. Mult succes pe mai departe!
O femeie, mulțumim frumos! Ma bucura mult ce ai scris, chiar aveam nevoie de aceste cuvinte, apreciez mult gestul tau!
Felicitari pentru reusita! Mi se pare impresionant. Noi, incepatorii avem multe de invatat din asta. Succes in continuare! ?
Mi-a facut mare placere sa citesc articolul. Mi-a dat speranta ca se poate economisi cu venituri medii. Desi cheltuielile la noi nu se aplica (la noi gazul sub 200 lei pe luna iarna cu termostat pe 21 grade de ex nu exista, curent sub 200 lei iarna cand folosesc mult uscatorul si tinand cont ca avem 4 camere nu 2, etc). Totusi noi suntem o familie ce nu stim sa economisim nici 10% din venituri. Abia anul asta am inceput sa economisim timid, citind imi da increderea ca se poate prin autodisciplina.
As vrea sa aflu si eu mai multe detalii. De exemplu, si eu spal hainele fetelor cu nuci de sapun, dar in timp ingalbenesc rufele chiar dc pun percarbonat. Mi-a atras atentia detergentul pe care zici ca il faci, poti sa ne spui proportiile?
Apoi, mi-a placut faza cu planificareameniului pe o luna. In primul rand, cum reusesti sa te tii de planificare? Nu aveti pofte de ceva anume? Bine, la tine copilul e mic si nu cere inca, dar la noi mai cer una alta fetele si ies din plan. Plus, nu inteleg cu poti planifica exact cat se mananca si cat iti ramane mancare pt a doua zi. La noi sunt zile cand se mananca pana in blana si zile cand trag de o mancare 3 zile. Si noi mancam numai ce gatim acasa, dar nu reusesc sa fac planul nici pt o saptamana, dar pt o luna. Sunt tare curioasa cum gandesti totul ca sa imi dau seama unde gresesc eu.
Iti multimesc mult ca ai impartasit cu noi, dar pentru mine nu e suficient ce am citit, chiar vreau sa inteleg modul vostru de a gandi ?. Merci
Bună Madalina! Înainte de planificare il intreb si pe al meu sot ce ar vrea sa gatesc. Se întâmplă sa apară pofte, este absolut firesc și daca nu am toate ingredientele pentru aceea reteta, cumpăr doar ce îmi trebuie. Planificarea pe o luna de zile, o împart pe săptămâni. Știu ca săptămânal avem 2 ciorbe, 2 „felul 2″de mâncare, salate, peste cu legume pe grătar (sau în alte combinații pestele), pentru dimineața hummus, salata de icre, pateu de casa, omlete, branza, cascaval, terci de ovaz, cereale sau altele (îmi scapa acum)..
Este foarte important sa știi ce prefera și ce le place foarte mult membrilor familiei.
Notezi pe foaie rețetele și începi sa le combini în meniul săptămânal.
Mie îmi place sa am planificarea în avans, asta îmi salvează mult timp sa știu ce voi avea de bucatarit. Având o planificare știu și ce anume trebuie sa notez în lista de cumparaturi, de ce ingrediente am nevoie ca să nu o iau pe „aratura” în supermarket. Se întâmplă să luăm și noi produse în afara listei, insa nu orice și nu impulsiv.
Merci mult de raspuns. Am prins ideea. Chiar asta e esenta, cate ciorbe si cate felul 2!
Si reteta de detergent? ?
Merci mult!
O sa vezi ca devine usoara treaba asta. Am uitat sa menționez mai sus, ca planific în meniu și desertul format din plăcinte, biscuiti de casa, saratele, briose, prăjituri, torturi simple (am descoperit cel mai simplu, rapid și bun plat de tort și îl ador:d) în funcție de poftele fiecaruia. Și nelipsita paine de casa de 2ori/sapt.. Spor la planificare!
Mulțumesc pentru articol si felicitari pentru economiile pe care reusiti sa le faceți.
Legat de spălatul hainelor cu nuci de sapun ma întreb cum reusiti sa le scoateți petele si sa nu le îngălbeniti in timp.
Si eu am un băiețel de 2a6l ale carui hainute le spal cu nuci de săpun pentru ca are o dermatita uratica. Am încercat si cu ale noastre dar a fost un esec total. Pana la urma am considerat ca e mai bine sa luam detergent capsule in cantitate mare, ne ajunge cam 0.9 lei o capsula, dar le pastram „ca noi” pentru mai mult timp.
Apoi, eu am o mare nedumerire legat de cum convingeți copilul sa mănânce fix ce ați gătit in meniul planificat. Al nostru nu este foarte pretențios, insa se intampla sa nu accepte anumite feluri de mâncare. Atunci trebuie sa am mereu variante de rezerva, ceea ce implica ceva costuri extra. Nu am stat sa calculez aceste costuri. Chiar daca suntem cumpătați, mereu am considerat ca la mâncarea copilului nu fac economie. Deci daca eu fac pulpe si el nu mănâncă, am prin frigider o dorada sau ingrediente de paste sau ma rog, ce știu ca accepta.
Iarasi, nu am văzut in buget banii care se duc pe pampersi, lp, produse de igiena pentru copil (care sunt mai scumpe). Plus ca nu înțeleg cum puteți cheltui doar 50 ron pe luna pe hainutele lui. Inteleg ca primiți insa cel mai ieftin si relativ calitativ combinezon de iarna de pe piata e cel de la lidl (treaba studiata) si costa 70 ron. Încălțăminte sub 70 (tot lidl) nu găsești. Plus ca ei cresc repede tare. Nu poti sa spui ca ii iei ghete qcum si le poarta si peste 3 luni. Al meu a sărit deja o marime din noiembrie. Intreb fara nici o răutate pentru ca am realizat, analizând bugetul pe cateva luni ca am cheltuit multicel pe hainele lui, fara a cumpăra lucruri inutile.
Bună Irina, iti răspund cu mare drag! ?
Chiar ma bucur ca ai pus aceste întrebări și vreau sa aduc câteva lamuriri, pe lângă ce îți răspund ție.
In primul rand aceste cheltuieli sunt fix pentru anul 2020…dacă vrea si Natalia, facem un update și pentru anul 2021?.
*Laptele praf este inclus în cheltuielile pentru Supermarket, termina o cutie de lapte 800g Nan Comfortis (bea seara înainte de somn).
*Pampersi ii luam de la Lupilu, foarte buni, nu s-a iritat nici măcar o data, și-au făcut treaba la fel de bine ca cei de la Huggies pe care i-am cumpărat pana la vârsta de 1an si sunt trecuți în categoria Supermarket.
*Tot în categoria Supermarket, trec și deodorantele, parfumul.. Sincer nu am avut nevoie sa prea cumpăr pt ca am folosit din ce aveam deja + primite cadou, deci sume mici.
* În categoria Sanatate sunt șervețelele umede, Baby Guard, vitamina C, Fier, șampon, sapun, bepanthen.., șamponul meu, șamponul sotului și medicamentele (care sunt foarte puține, nu este cazul).
#Bunicii i-au dat banuti celui mic în luna noiembrie, 500 de lei pentru cadouri de Sarbatori… (îmi spun mereu ca se simt recunoscători, pentru ajutorul financiar oferit de când m-am angajat, pana m-am mutat la casa mea). Nu le-am cerut nimic niciodata, pur și simplu este plăcerea lor.. Evident ca i-am luat și din acei banuti cadouri, ghetute de la Biomecanics, hainute..iar banutii care ii rămân, cand primește de la cei apropiati, ii țin tot pentru el (sunt multi copii care primesc banuti și cadouri, iar părinții tot cumpara în exces, deși poate nu ar mai fi cazul).
*Cel mic nu mănâncă mereu din ce gatesc pentru noi, are momentele lui când vrea. Este spre exemplu fan ciorbite, somon cu legume ( brocoli, conopida, morcovi) etc, i le dau prin rotatie si am mereu ingrediente sa ii pregătesc.
*Referitor la pete/haine îngălbenite, recomandarea mea este sa pui Percarbonat de sodiu peste acele rufe și sa le lași la înmuiat în apa, înainte de a le spala la masina.
*Tot pentru Pete, mi-a atras atentia un săpun și l-am luat pentru testat, se numeste”Lagarto Natural”, este biodegradabil (il găsești în Profi 7.5lei/250g), recomandat pentru pielea bebeilor și ma declar multumita (se aplica pe pata și se baga la masina de spalat).
*Activitățile pentru cel mic, gen cursuri, înot, nu și-au avut rostul momentan. Suntem clar pentru, si vom aloca cât va fi necesar, la timpul potrivit.
*Masina era pe benzina si GPL, Ford Fusion 2008, o mașină cu costuri foarte mici de întreținere și nu am avut probleme cu ea deloc în 4 ani cât a fost a noastră. În cei 200 de lei/luna, o medie a celor 9 luni de utilizare, unde am inclus RCA 500 de lei, impozit 100 de lei, rovinieta, o parte din combustibil..
*Transportul în comun este 0, pentru ca eu am avut nevoie rar și am folosit abonamentul sotului la nevoie.
*Iar când am zis ca ajungem rar la medic, este pentru ca nu avem probleme, nu din alte motive.. mergem pentru controale de rutina, analize, nu ne neglijam cu absolut nimic.
Spor în toate! ?
Referitor la Pudra de Rufe, compoziția pe care o fac are: 250gr soda de rufe (calcinata) +250g percarbonat de sodiu+250 bicarbonat sodiu+250g sapun de rufe ras mărunt (nu pun mereu) +ulei esențial (opțional). Aceasta reteta de pudra de rufe, am găsit-o pe un site și sunt multumita de cum spala. Adaug când și când și săculețul de nuci de sapun, dar nu mereu. Pudra o țin într-un borcan cu capac, închis ermetic, deoarece soda de rufe și percarbonatul atrag umiditatea. Am renunțat la detergentul de rufe din comert de când îl avem pe cel mic, am tot cumpărat detergent special pt hainutele bebeilor și am fost totuși sceptici la ingrediente.. Asa am început cu nucile de sapun, care da, singure nu fac fata petelor. M-am tot documentat, am urmărit și câteva mămici pe youTube din afara, care folosesc aceste ingrediente și sunt foarte mulțumite.
Percarbonatul de sodiu este biodegradabil, ajuta la dedurizarea apei, dezinfectează, degreseaza și este înălbitor ecologic și acționează optim începând cu temperatura de 50 de grade celsius.
Rufele s-au îngălbenit datorita calcarului din apa.. Asta am aflat și eu..
Sper să-ți fi fost de folos cu aceste informații, iar dacă mai ai întrebări, iti răspund cu mare drag!
Buna. Va admir pentru ce ați reușit sa realizați. Noi doar vorbim, cu practica e mai greu. Eu as dori rețelele pe care le faci și rezista la congelator. In special pentru pachetele sotului. Se mănâncă direct după decongelare?
Bună Lavinia! Ce congelez pentru pachet sunt burgeri, chiftelute, pui shanghai, snitele, burrito (după decongelare, se pot manca asa sau încălzite, după preferințe) ..si alternez cu zilele când pregătesc pachetul pentru o săptămână la job, unde am gătită spre exemplu carnea pe gratar în week-end, o pun în frigider, apoi rămâne sa completez în ziua de pachet cu un sos dressing, legume proaspete, salata..
Delia, la inceput schimbam în euro pentru a nu fi tentați sa intrăm în ei..si „rupeam” din venituri cât de mult ne permitea bugetul. Si acum schimbam în euro o parte din economii..Spor la planificare! ?
Faina experiența voastră! Mulțumim că ați împărtășit. Va felicit pentru disciplina, noi mai avem de învățat. Am fost foarte drastici cu economisitul câțiva ani, până am achitat datoriile (28.000 euro în 3 ani, 2 adulți fara copii), ulterior ne-am mai relaxat, dar continuam sa economisim pentru investiții, vacante. Acum realizez că, dacă eram mai organizati, poate ne era mai ușor. Suntem însă cam mofturoși, greu cu planificarea meniului pe mai mult de o săptămână, dar mai ales cu respectarea planului :)))
Claudia, felicitări, ma bucur ca v-ati achitat datoriile! Cheltuielile noastre din articol sunt pe anul 2020! Fiind pandemie, multe au logica.. eu spre exemplu am iesit de foarte puține ori din zona, ca nu a fost cazul, nevoile au fost altele în anul 2020, asa au fost circumstanțele și nu as fi avut de ce sa fac cumparaturi inutile, doar de dragul de a cheltui.. Difera cheltuielile și la noi de la an la an. Anul 2021 va fi diferit fata de cel precedent, nu sunt bătute în cuie sumele, insa ce este sigur, ne vom păstra rata de economisire. A se înțelege ca nu ne privam de anumite dorințe. ?
Ati putea totuși sa sa si mai trăiți,viata nu insemna doar strânsul banului si stat în casa.Mergeți intr o vacanta exotica,vedeți alte lumi,religii,mentalitati.
Kat, Anul 2020, fiind atipic, am ales sa fim responsabili. Dacă asta ati înțeles din toată povestea mea..ma opresc aici, complet dezamăgită.. Un an asa cum va doriți!
Natalia, te rog sa stergi comentariului lui Kat pt ca promoveaza intr-o directie contra recomandarilor de sanatate din din motive de covid, nu mai sustine incalcarea recomandarilor ca fix asta e cauza primara a aatator cazuri. Multi sunt cu probleme de sanatate – chiar si eu, cu sanatate impecabila si niciun medicament din f armacie de 10 ani am lasat deoparte vacanta exotica atata timp cat cand recomadnarile internationale se pun deoaprte si e o decizie luata din respect.
O femeie, eu cumva am luat-o ca o recomandare generală, nu neapărat pentru perioada asta. Tu crezi că recomandă încălcarea regulilor Covid?
În fine, nu susțin și nu recomand ce zice Kat, fiecare știe pentru sine cum să-și trăiască viața și sunt sigură că și autoarea bugetului știe ce e bine pentru ea, mai ales că nu știm ce planuri de viață are. Am publicat comentariul doar pentru că a fost scris ok și pentru că e o părere a cuiva, chiar dacă e în necunoștință de cauză.
Cunoașterea altor culturi, religii se poate realiza foarte la îndemână citind cărți (beletristică, jurnale de călătorie etc) sau vazand documentare despre acele culturi și religii.
Din experiența personală, am rămas cu mai mult și am apreciat ceea ce am văzut pe parcursul călătoriilor dacă știam deja multe despre oamenii și locurile pe care le vedeam. A merge într-un loc nou nu garantează că persoana va și aprecia sau va înțelege ceea ce vede.
Buna..eu nu inteleg cum de platiti asa putin la facturi…eu dau 150-180lei lunar doar pt curent,200 lei intretinere,gaz 100 lei..si e un ap cu 2 camere.
Bună, Ana!
Contractul îl avem cu Enel, preluat de la primul proprietar.
Platim 0.60 bani/kwh, același preț au si ai mei părinți la contract semnat in 2009 (la curte în Prelungirea Ghencea) , le trimit eu în fiecare luna indexul pt utilități și am verificat. Am rămas surprinsa și eu când am văzut ce mult plătesc alții, știind ca nu sunt singura care plăteste atât, m-am gândit ca astea sunt preturile în piață, absolut normale. Iar apartamentul are 60mp, nu este asa micut.
Am cautat de curiozitate azi și am gasit cel mai ieftin 0.63 bani/ kwh, la un alt furnizor.
Întreținerea vine puțin, cu avantajul ca fiind un bloc mic (P+1+M) sunt servicii pe care nu le platim, nu este nevoie de administrator, de lift, singurul lucru ce lipsește momentan este firma pt curățenie, dar cautam o noua firma care se va ocupa de scara. Iar când avem reparații de facut la bloc, se strâng atunci banutii de la toti vecinii.
Ana, autoarea a descris bine in articol: imobil nou, in sudul Romaniei. Probabil e f. bine izolat si evident bine administrat.
Cand am cumparat/inchiriat imobil unul din criterii a fost sa verific costurile de intretinere pt ca deseori sunt pierderi ce le platesc toti.
Mie nu mi se pare deloc ca v-ati priva, dimpotriva: v-ati adaptat cheltuielile la stilul de viata si la prioritati si asta este cel mai important. Anul 2020 cred ca ne-a zguduit pe toti, nici noi nu am mai putut calatori la fel de mult ca de obicei, implicit bugetul pe care alta data il dadeam pe vacante l-am economisit in mare parte. Dar cunosc si persoane care s-au „razbunat” pe pandemie cheltuind pe si mai multe haine, comenzi de mancare acasa, cosmetice etc., de aceea zic ca disciplina este cheia, iar voi deja excelati la asta, ceea ce sigur va fi util oricand, in orice situatie, cu sau fara datorii. Sanatosi sa fim, ca recuperam si vacantele! Felicitari si succes in tot ce va propuneti!
Claudia, cred ca foarte important este sa știm exact care ne sunt Prioritățile, sa ne mobilizam, sa avem vointa și sa nu ne mai fie teama de ce zice „x” sau „y” (tipic romanesc).
Nu ne plac datoriile, deasta am si tras tare sa scapam de credit repede, asta nu înseamnă că nu ne bucuram de viata sau nu ne distram.
Pe de o parte anul 2020 ne-a fost o lecție și cred ca ar fi bine din când în când sa ne „testam stresul financiar” după cum zice și Adrian Asoltanie..
Comentariul a fost scris cât de cât ok. 😀 Se putea și empatic, dar se putea și mai rău. Aia zic.
Multumesc frumos pentru impartasirea povestii si a ideilor. Nimic de adaugat sau de criticat. In plus, vreau sa multumesc pentru ideea cu nucile de sapun despre care am auzit pentru prima data. Ma apuc sa studiez si sper sa si aplic. :))
Bună, Alexandra!
Sa fie cu folos, iti doresc un an și mai prosper! ?
Eu sunt impresionata de nuvelul cheltuielile cu hrana. Nu am incercat sa economisim aici, avem si 2 copii mari si pot spune ca nivelul cheltuielilor noastre cu mancarea este de cateva ori (bune) peste al familiei din articol (nu comandam, nu mancam in oras). Sunt impresionata, eventual cred ca mi-ar prinde bine niste detalii despre lista de cumparaturi. Multumesc si va felicit!
Felicitari pentru acest frumos procent de 60% economisit pe an.Stiu ca in spate e o munca serioasa de planificare, organizare, optimizare, stapanire. Sa va bucurati de tot ce ati reusit, sa valorificati cum puteti de bine aceste sume economisite!
Bilantul meu pe 2020 e gata, procentul economisit este de 51%(si suntem 2 adulti fara copii).
Natalia daca ajuta pot contribui si eu cu experienta proprie la acest frumos proiect.
Ela, mulțumim frumos și felicitări pentru organizare! ? Economiile le folosim pentru a ne face viata mai ușoară și frumoasa! Sa fie un an bun pentru toți, cu responsabilitate, cumpătare și conștientizare! ?
Pingback: Bugetul Familiei#10: Cum își gestionează banii un cuplu tânăr de IT-iști din Cluj (și cum îi investesc la bursă) • Natalia Dabija
[…] Nu e imposibil (pentru că până la urmă o fac într-o anumită măsură și această poveste e altă dovadă că se poate), dar nu e mereu […]
Scuze, mai am o intrebare, ca am omis in comentariile anterioare: ne poti spune, te rog, de unde cumperi percarbonatul pentru solutia de rufe? As vrea sa incerc. Deocamdata am renuntat la balsamul de rufe (am inteles ca si acesta ar fi toxic). Multumesc.
Bună, Claudia! Percarbonatul de sodiu îl iau de pe acest site https://naturallhome.ro/percarbonat-de-sodiu-1kg.
Sa citesti despre beneficiile înlocuirii detergenților plini de chimicale, clar alegerea este a fiecaruia.
Te informezi bine, testezi și descoperi ce ti se potrivește, eu asa fac de fiecare data. ?
Apreciez perseverenta si organizare pe o perioada de o luna a familiei. Detergentul de rufe cu soda(din reteta de mai sus) il folositi la orice tip de haine (copil, prosoape, lenjerie, orice material sau doar bumbac)? Imi este teama de reactii ale pielii din cauza sodei si de deteriorarea/decolorarea rufelor colorate Multumesc
Pingback: Bugetul Familiei #18: Cum își gestionează banii o familie care lucrează în aviație • Natalia Dabija
[…] vedeți și acest articol din seria #BugetulFamiliei pentru a vedea cum să reduceți costurile cu apartamentul: Cum a economisit o familie 11.000 euro într-un an din venituri lunare de 7.500 ron […]
Ce pot sa zic , felicitari !! Eu as avea o mare rugaminte, daca ai putea sa ma ajuti cu lista pe 1 luna la meniu, m-ar ajuta sa econimisesc si sa stiu ce gatesc, am o probleme, eu am doi copii, ii intreb ce doriti sa gatesc, iar eu spun ce doresti.:) Sunt convinsa ca as gasi multa inspiratie in lista ta.Adresa mea de email este :bianca.szerdahelyi@yahoo.com .Multumesc mult !!! Si tineti-o tot asa in continuare, apropo ati reusit sa achitati creditul ?