Inclus: Îți povestesc despre câteva dintre cele mai comune credințe limitative despre bani după părerea mea și te ajut să înțelegi cum îți influențează deciziile.
Eu, ca toți oamenii, am diverse credințe limitative despre bani. Pe unele le-am simțit dintotdeauna – că banii se fac greu, de exemplu. Pe altele le-am descoperit recent, de când cu dezvoltarea mea personală.
În terapie, în diversele cursuri pe care le fac, prin cărțile pe care le citesc, am reușit să văd multe straturi care se află în mine și care alcătuiesc baza deciziilor mele.
Partea nașpa cu aceste credințe (despre bani, dar nu numai) e că o vreme bună nici nu le conștientizezi. Faci diverse lucruri, nu ai rezultate, te plângi că nu ai rezultate și abia apoi – dacă ai noroc sau te oprești să analizezi – te trăsnește vreo revelație în care îți dai seama de ce faci ceea ce faci și cum poți să faci altfel.
Credințele mele limitative legate de bani au apărut la suprafață de când lucrez pe cont propriu, pentru că acum banii pe care îi câștig sunt strict legați de alegerile și acțiunile mele.
Pornind de aici, de la explorarea mea interioară, m-am gândit să povestesc despre 5 cele mai comune credințe limitative despre bani (din observațiile mele) și despre cum ne pot influența acestea.
#1. Banii sunt sursa tuturor relelor.
Ajungem să credem lucrul ăsta despre bani din mai multe motive:
- Vedem certuri în familie legate de bani
- Vedem rupturi între familii din cauza unor moșteniri
- Vedem invidie între oameni și comparații în genul ‘care poate mai mult’
- La nivel de societate, vedem lupte de putere între partide/regiuni/țări din cauza banilor
- Ni se transmite direct sau indirect acest mesaj

Și pentru că e ușor să ai un dușman comun, abstract și pe care nu-l doare că-l vorbești de rău, îți spui că banii sunt de vină și închizi cazul.
Cum anume te poate influența această credință?
Când crezi că banii sunt răi, stai departe de ei. Îi respingi. Fie muncești mult, dar fără cap și faci puțini bani. Fie muncești mult și faci mult, dar la fel de mulți cheltuiești. Fie nu muncești și nici nu-i faci. Sau faci mulți și îi păstrezi, dar nu te poți bucura de ei.
O altă chestie e că asociind banii cu ceva rău, există riscul să cazi și în capcana:
Oamenii cu bani sunt răi. Cine știe ce fac pentru ei.
Iar de aici până la victimizare + ruptură de acei oameni, aproape că nu mai e niciun pas.
Variante similare: „Banul face din om neom.” „Banii îți dau multe bătăi de cap.” „Mai bine sărac și cinstit.” „Numai unii oameni sunt făcuți să aibă bani.” „Să fii bogat este păcat.”
#2. Banul la ban trage.
Altfel spus, doar oamenii care sunt bogați pot să facă și mai mulți bani. Iar cei săraci vor rămâne pe vecie așa. Dacă stai să o iei la puricat, vezi că sunt multe ‘excepții’ aici:
- Oameni care au bani (să zicem dintr-o moștenire), dar care nu reușesc să îi înmulțească.
- Oameni care sunt săraci și care totuși reușesc să atingă prosperitatea
- Oameni care au bani și care stau cu ei sub plapumă.
Cum anume te poate influența această credință?
Capcana pe care ne-o întinde zicala asta e că trebuie să fii privilegiat ca să faci bani. Altfel nu se poate. Asta ne limitează, pune controlul asupra banilor înafara noastră. În plus, dacă ești sărac, zicala asta îți spune nici să nu te apuci, că dacă nu ai bani, aia e, e pe viață.
Banii te pot ajuta să faci mai mulți bani. Dar asta nu înseamnă că vorba asta e mereu adevărată și că te ajută întotdeauna să gândești așa.
Alte vorbe care spun același lucru: „Trebuie să ai bani ca să faci bani.” „Nu poți să devii bogat dacă ești sărac.”
#3. Banii se fac doar cu muncă grea.
Asta e clar o credință limitativă, pe care am luat-o de la părinți, bunici și de la toate generațiile dinainte de noi. Cred că pe acele vremuri, chiar era nevoie de multă muncă pentru a face bani și cel mai probabil muncă fizică, muncă în 2 schimburi, muncă de noapte etc.
De mână cu vorba asta trăiește fericită și vorba care spune: “Prea rapid s-a îmbogățit, sigur e ceva nașpa la mijloc.” Pentru că noi știm că banii vin cu muncă grea și multă, atunci când vedem la alții că se poate altfel (smart și ușor), băgăm o suspiciune la mijloc, ca să ne simțim mai bine.
Cum anume te poate influența credința asta?
E posibil să aluneci în două scenarii importante:
- Fie muncești din greu și stai cuminte la locul tău sperând că într-o zi banii vor veni de la sine. Ceea ce nu se întâmplă, de obicei. Pentru că e nevoie și de autopromovare în cadrul companiei în care muncești, e nevoie să-ți vadă cineva munca aceea, e nevoie și ca rezultatele muncii tale să fie cu adevărat folositoare.
- Fie fugi inconștient de muncile ușoare, pentru că nu le consideri aducătoare de succes sau pentru că tu știi în adâncul tău că doar așa meriți să faci bani, muncind din greu. Știi senzația aceea: „E prea ușor ca să fie adevărat?” Eh, despre asta e vorba.
Alte variante de credințe limitative care spun același lucru: „Banii nu cresc în pom.” „Banii vin greu. ” „Trebuie să muncești ca un cal pentru bani buni.” „Tu muncește, că banii or să vină.”
#4. Banii nu sunt importanți, sunt doar niște bani.
Probabil ai auzit-o de nenumărate ori. De obicei, continuarea e: Altele sunt importante: sănătatea/fericirea/omenia/relația/încrederea etc.
Când ne spunem vorba asta, intrăm într-o lume a posibilităților limitate: Ori ești bogat, ori ești fericit, ori ești sănătos, nu le poți avea pe toate.
În același timp, reducem importanța banilor comparativ cu celelalte arii și așa ne alinăm “suferința” că nu facem atât de mulți bani. E ca și cum am fi în locul vulpii care nu ajunge la struguri.

Ce se întâmplă când ne spunem acest lucru?
Dacă tot îi considerăm neimportanți, îi tratăm ca atare:
- Nu ne pasă pe ce îi dăm
- Nu ne pasă de cum putem să facem mai mulți
- Dacă facem mai mulți, îi cheltuim foarte ușor, ne scapă printre degete
Când te concentrezi pe o chestie anume – pe o arie a vieții, să spunem – acea chestie înflorește. Sau, cel puțin, nu scade. Dacă nu le dăm banilor importanța cuvenită, nici nu ne vine să ne concentrăm pe ei și de aici apar pierderile. Prin cheltuieli sau prin faptul că nu ne mărim veniturile.
#5. Banii nu aduc fericirea.
Am lăsat special această credință limitativă la urmă, pentru că e foarte-foarte comună. E o vorbă care de multe ori ne alină. Pentru unii oameni devine chiar ca un scop în viață – să fie fericiți fără bani.
Ce se întâmplă când ne spunem acest lucru?
- La fel ca mai sus, minimizăm importanța banilor
- Le dăm banilor o conotație negativă – scopul multor oameni (ca să nu spun al tuturor) e să fim fericiți. Când spunem că banii nu ne pot aduce fericirea, e ca și cum degeaba îi facem.
- Ne blocăm în acel Nu și ne lăsăm învinși mult prea devreme. (Mai știi cum vulpea a spus ce a spus și apoi a plecat?)
- Asociem o vină momentelor când nu bifăm această credință: “Dacă sunt fericită când fac bani, atunci înseamnă că ceva nu e ok cu mine?”
Concluzie
Fiecare gând pe care ni-l spunem (despre bani, dar și în general) ne face să acționăm într-un fel anume. Vocea pe care o auzim în capul nostru ne dictează gândurile, gândurile ne dictează emoțiile, emoțiile ne dictează acțiunile, iar conform cu acțiunile avem și rezultatele.
De aceea e atât de important să vedem de ce ne spunem unele lucruri, cum ne ajută lucrurile pe care ni le spunem, în ce scenarii de viață ne duc și ce rezultate obținem. Ba chiar aș zice – cu riscul să emit și eu o credință limitativă:
O vorbă nu e niciodată doar o vorbă.
Te aștept în comentarii: Tu te regăsești în credințele limitative de mai sus?
Sau ni se mai transmite ideea cum că banul este ochiul dracului…
Da, mie asta mi se asociază cu Banii sunt sursa tuturor relelor, certurilor etc.
„Banul la ban trage” m-a influentat mult timp, pana cand am realizat ca indiferent cat de mult ne cresteau veniturile, noi tot de la salariu la salariu traiam. Schimbarea de atitudine fata de bani a fost o mare cotitura in viata noastra si doar datorita ei am ajuns sa realizam ce inainte nici nu visam ca ne-ar fi accesibil. Legat de „Banii nu aduc fericirea”, intotdeauna am fost de parere ca banii iti pot face viata mai frumoasa – da, nu iti vor gasi sufletul pereche, nu iti vor reda sanatatea etc. dar daca ai fost binecuvantat cu dragoste/familie/sanatate, cu bani poti sa-ti cumperi experiente unice (calatorii, carti, concerte, donatii etc.).
Anca, cum anume s-a produs schimbarea atitudinii fata de bani? Care a fost procesul? Thanks pentru comentariu!
Momentul de declick a fost cand am citit despre net worth (pe blogul lui mister money mustache), am luat un pix in mana si o hartie si l-am calculat pe al nostru si era putin peste 0….dupa ani si ani de munca pe salarii bune si din ce in ce mai bune….si fara sa putem arata prea multe pentru toti banii tocati; da, aparent aveam multe dar si credite la fel de multe (ipotecar, leasing, carduri de credit). Am inceput sa ne facem bugete lunare, sa achitam toate creditele in afara de cel ipotecar, nu am mai cumparat vreodata o masina noua sau cu credit, nu am mai cheltuit in disperare etc. Si ca prin minune nu am simtit ca am trait mai prost, dimpotriva, am ajuns la o liniste vizavi de bani cand am vazut ca se poate economisi, investi etc. Acum, dupa 5 ani de la momentul declickului, suntem la doar vreo 4-5 ani distanta de independenta financiara si se simte minunat!