
Cu această serie de articole, aduc în față familii de la care să învățăm despre cum să ne gestionăm banii. Din greșelile sau din reușitele lor, nu contează. Cu toții avem ceva de transmis prin poveștile noastre.
Avem și 2 secțiuni speciale:
- Sfaturi din partea comunității pe marginea bugetului și
- Sfaturi și idei din partea mea.
Orice persoană care-și face public bugetul aici (anonim, totuși) poate beneficia de acest ajutor.
Dacă vrei și tu să contribui la seria #BugetulFamiliei (cu sau fără sfaturi, e alegerea ta), scrie-mi pe contact@nataliadabija.ro pentru a-ți trimite chestionarul. Articolele sunt publicate anonim. Dacă nu ai un buget lunar, îți recomand să ții o lună evidența cheltuielilor și a veniturilor ca să poți să îți analizezi situația.
Tadaa, vă invit să cunoașteți familia de astăzi:
Suntem o familie cu 1 copil de 2 ani și locuim în orasul Brașov. Venitul nostru lunar este de 6000 lei + 850 lei (stimulent creștere copil și alocație copil).

Cum gestionează această familie cheltuielile cu casa
Pentru casă, avem credit ipotecar pe 15 ani, din care am achitat doar 3 ani până acum. Tot apartamentul a fost mobilat și pus la punct până să ne mutăm, așa că alte cheltuieli cu mobila nu avem.
Asigurările auto și pentru casă le plătim o dată pe an, dar pentru a nu dezechilibra într-o lună bugetul, punem deoparte lunar câte 200 lei pentru asigurări.

Hai să vedem cum se descurcă cu cheltuielile de zi cu zi
De obicei, facem cumpărături la final de săptămână din piață (pentru legume proaspete) și supermarket pentru o săptămână, excepție face pâinea pe care o cumpărăm zilnic și fructele la 2-3 zile. Atunci când mergem la cumparaturi obligatoriu mâncăm înainte (pentru a nu cumpăra mai mult decât trebuie din cauza foamei). Mergem cu lista cu produsele principale de care avem nevoie, chiar dacă mai punem în coș și altceva decât ce există pe listă.
Pe partea de sănătate, mulțumim lui Dumnezeu că nu avem probleme și nu dăm banii pe medicamente, analize etc. Pentru cel mic facem anual analizele recomandate de medicul de famile și căutăm să le găsim compensate. În rest, tratăm băbește afecțiunile minore cu ceaiuri, frecții dacă este cazul.
Transport: Eu circul cu autobuzul peste tot unde am nevoie. Soțul este mai comod și merge cu mășina personală când este nevoie, la serviciu are transportul asigurat de către firmă.
La serviciu merg cu transportul în comun și plătesc 85 lei abonamentul valabil pe toate liniile. Îmi este mult mai comod așa decât să stau cu grijă unde parchez mașina. Soțul are transportul asigurat la firma unde lucrează, iar mașina personală este pentru cumpărături, vacanțe și weekend.
Îngrijire personală: eu nu mă vopsesc (deci nu cheltui bani la coafor), manichiură acasă, fără unghii cu gel, epilat acasă. Soțul mergea la frizer înainte de pandemie, dar cum în stare de urgență frizeriile au fost închise, am cumpărat un aparat de tuns și acum învăț să tund (până acum m-am descurcat) și facem economie de 20lei/lunar. Eu sunt reprezentant la o firma de cosmetice și așa îmi iau cosmeticele cu reducere și uneori gratis. Ce e inclus la îngrijirea personală sunt parfumuri, șampon, gel de duș, creme, cosmetice în general.
Haine cumpărăm pentru noi adulții cam la 3 luni și, de obicei, când sunt reduceri.

Cum gestionează familia cheltuielile cu copilul
Copilul nu este înscris la nici o instituție de învățământ momentan. Am încercat anul trecut o creșă de stat și au fost câteva probleme cu îngrijitoarele, așa că am renunțat de tot la creșă. Anul acesta nu a prins loc la grădinița de stat, iar la privat nu ne permite bugetul, așa că va sta acasă, unde vom încerca să facem și o educație în stil homeschooling.
Pentru copil cumpărăm haine în fiecare lună câte ceva, pentru că murdărește foarte tare hainele, încât petele nu se duc cu nimic. Mai primește haine de la bunici sau bani pentru haine, așa că noi nu cheltuim prea mult.
Jucării nu luăm prea des, pentru că nu prezintă interes pentru ele. Copilul vrea mai mult afară, iar în casă facem activități împreună cu ce avem prin casă. Jucăriile sunt de obicei primite cadou de sărbători, aniversări, vizite . Eu sunt pe un grup de facebook cu schimb de cărți și astfel citește cărți gratis prin schimb între ele (așa fac și economie de spațiu acasă).

Ce alte cheltuieli are această familie?
Cam la 2 luni mergem 2-3 zile undeva în țară, iar mai nou mergem în fiecare weekend cu cortul aproape de Brașov, pentru că cel mic este încântat să doarmă noaptea în cort. Cheltuielile sunt minime, cât pentru un grătar seară și ceva de mâncat pentru dimineață. La deplasările pentru 2-3 zile căutăm cazări ieftine, dar obligatoriu curate și cu lenjerie albă (e un fix de al meu). Nu ne interesează locația/distanță față de obiective, ci să ne îndeplinească cerințele. De mâncat, mâncăm la restaurante/fast-food sau chiar hypermarket dacă avem pe aproape.
Pentru noi cunoașterea de locuri noi e mai important decât mâncatul.
În fiecare lună punem deoparte câte 400 lei, pentru vacanțe. Căutăm cazări ieftine, dar curate și nu foarte aproape de obiectivele principale, preferând să mergem pe jos între obiective pentru a cunoaște mai bine locurile, oamenii.
La capitolul distracții, mie personal nu îmi plac filmele, așa că ieșitul la film nu este pentru noi, iar soțul urmărește pe internet filmele, el fiind pasionat de ele. Evenimente în ultimul timp nu au mai avut loc, dar înainte mergeam la aproape toate evenimentele organizate în Brașov și alocam cam 100 lei pe lună.
Pe partea de cadouri: Nunțile de anul ăsta s-au amânat, așa că punem câte 200lei/lunar deoparte pentru cele 2 nunți de la anu. Botezuri – 2 anul ăsta, împărțim banii pe mai multe luni, astfel încât să avem la botez: 300lei/lună.
Nu suntem fani gadgeturi, așa că nu alocăm bani pentru asta. Telefoanele le schimbăm doar când expiră abonamentele și luam ceva ieftin și practic, nu cu prea multe funcții. Eu stau mult la calculator și telefonul nu mai prezintă interes să știe să facă prea multe.


Despre datorii, economii și investiții
Datorii: Avem doar un credt ipotecar pe 15 ani, din care am plătit 3 ani, cu o rată lunară de 900lei.
Economii 400lei/lună, puși deoparte din prima zi de salarii pentru a nu cheltui prea mult și a rămâne fără la final de lună. De obicei, ne mai rămân 100 lei la final lună (pe perioada mai caldă), pe care îi păstrăm pentru a compensa cheltuieliile de iarnă cu utilitățile. Când folosea copilul pamperși cheltuiam 150lei/lună pe scutece, acum îi punem în contul copilului.
Stimulentul de creștere copil+alocația (850 lei/lună) intră în contul copilului și cu aceștia vrem să investim în educația copilului în viitor.
NEW: Ajutor din partea comunității
Autoarea și proprietara acestui buget este de acord să primească sugestii și sfaturi din partea comunității. Așa că vă invit cu sfaturile voastre pe marginea acestui buget. Ce vă place, ce ați îmbunănăți și orice alt sfat care credeți că este relevant pentru povestea de față.
Câte reguli de bun simț când veniți cu sfaturi și sugestii:
- Vă încurajez, în primul rând, să veniți cu povești personale care credeți că ar ajuta.
- Scrieți și vorbiți frumos, altfel comentariile vor fi direct șterse.
- Arătați blândețe și înțelegere. Orice om care își expune povestea financiară are un moment de vulnerabilitate, chiar dacă articolele sunt anonime.
- Țineți cont că e posibil ca astea să fie toate detaliile la care avem acces. Dacă vreți info suplimentare, puneți-le în comentarii, însă autorul va alege dacă vrea să răspundă acolo sau nu.
Știu că avem o comunitate de femei faine aici (chiar dacă regulile par mai stricte:)) și abia aștept ideile voastre!
NEW+: Idei de îmbunătățire din partea mea
Dragă autoare,
Mulțumesc că ai împărtășit situația ta cu noi.
Îmi place mult că bugetul tău ține cont de cheltuielile care ar putea să apară pe termen lung, nu doar de cele din luna respectivă. Așa se face că pui deoparte bani pentru asigurările care urmează în anul respectiv, pentru vacanțe și câte puțin pentru utilitățile din lunile de iarnă.
Am rezonat mult și cu felul în care vă petreceți și vedeți vacanțele.
Ce aș îmbunătăți e bugetul alocat cadourilor și cosmeticelor. Cadourile am văzut că sunt o zonă problematică pentru mulți oameni și o să-mi expun părerea în general, fără să știu mai multe detalii despre situația ta.
Cred că ar trebui să mergem la evenimente din astea costisitoare doar dacă:
- ne permite bugetul („a permite” înseamnă că sunt acoperite toate celelalte zone importante pentru noi, plus partea de economii și investiții pe termen lung)
- acele evenimente ne aduc o reală plăcere (am auzit la mulți oameni că merg din datorie sau doar pentru că sunt în familia extinsă și gândirea astea mi se pare dăunătoare pentru toată lumea (și pentru cel care organizează evenimentul și pentru invitați).
- dacă mersul la acel eveniment nu ne dă peste cap viața de familie și nu e o bătaie de cap prea mare (cred că și asta se întâmplă în unele familii, cum ziceam acum vorbesc în general)
- dacă e foarte important pentru noi să fim alături de acei oameni care-și sărbătoresc momente frumoase din viața lor.
Dacă totuși ne dorim să mergem, dar avem un buget redus, putem să:
- creăm un cadou cu mâinile și mintea noastră
- să fim sinceri și să le spunem acelor oameni că vom alege să contribuim cu mai puțini bani.
- să le arătăm în altfel aprecierea acelor oameni în feluri inventive (cum ar fi să îi ajutăm cu ceva anume pentru organizarea evenimentului)
Cât despre cosmetice, eu sunt adepta trusei minimaliste și te invit să faci un inventar al produselor cosmetice să vezi cât din ce ai folosești. Dacă folosești tot, nu mai cumpăra până nu le termini sau adoptă regula 1 in & 1 out. Pentru fiecare șampon cumpărat, donează sau aruncă unul din casă. Dacă totuși vrei să le testezi să vezi cum sunt, caută mostre mai mici, pe care să reușești să le folosești înainte să expire.
Tot aici, la cosmetice aș adăuga, că te îndemn să vezi singură ce cheltuieli sunt importante pentru tine și care nu (vezi aici cum am făcut eu cu cheltuielile mele) și să vezi ce ai putea să faci cu acei bani pe care i-ai salva. E posibil să ajungi la concluzia că toate cosmeticele cumpărate sunt importante pentru tine (și e ok și asta) și e posibil să-ți dai seama că nu ai nevoie de multe și să descoperi o nouă modalitate de a mări economiile sau de a-ți îndeplini un alt vis.
Apropo de visuri și obiective, îmi place obiectivul vostru de a investi pentru educația copilului și cred că puteți să vă puneți obiective și mai mari (să achitați anticipat creditul pentru casă, pentru călătorii mai lungi etc).
Cu cât mai sus țintești, cu atât mai sus vei ajunge!
Acum gata, așteptăm și cititoarele în comentarii.
Mi se pare un buget echilibrat. Felicitari! Singurul sfat ar fi de a folosi toate economiile pentru achitarea anticipata creditului, dupa ce exista un fond de urgenta
mie mi-e draga familia asta! asa, pe gustul meu: carti shared, telefon la nevoie si nu cel mai cel, mers cu cortul, vacante dese, credit pe 15 ani cum zice la carte Dave Ramsey, economisit din ziua de salariu ca nu cumva sa fie tentatii, bugetat cheltuielile anuale, ce mai.
Nu schimbati nimic. Sunteti bine unde sunteti! Aveti echilibru, aveti liniste pt viitor, aveti timp de voi, aveti de toate. Va pup si sa scrieti si bugetul peste 5 ani cand incepe baiatul scoala.
Sunteți o super familie și un buget super organizat. Ce ar fi de adăugat ar fi viziune pe termen mai lung, mai sus s-a menționat creditul, eu zic pregătirea pentru retragere din activitate, pensie, un boost pt copil nu numai dpdv educație. Din timp cu sume mici se pot pregăti și aceste lucruri. Spor!
Salut,
Si eu sunt cam la acelasi nivel de venit, tot familie cu un copil, doar ca in alt oras. Mi se pare un buget echilibrat. Ca si observatii, 300 de lei pe tigari nu mi se pare ideal, desi se poate si mai rau, ca si sugestie ar putea fi folositi pt excursii ceva mai extinse ( in perioada de dinaintea pandemiei se puteau lua 2 bilete dus intors la Bucuresti-Paris cu 600-700 de lei, plus suplimentul pt copil), iar despre investitii poate nu e dezvolatat in articol suficient, insa sper ca cei 850 de lei nu ii puneti intr-un cont de economii cu 1-2% pe an, ci ii investiti cu adevarat (actiuni, obligatiuni titluti de stat, etf’s). Numai bine!