Cel mai greu e atunci când unul trage într-o parte și altul în cealaltă. Apar rupturi, tu nu mă înțelegi, tu ești prea autoritară, tu vrei prea multe, tu nu vrei niciodată nimic, cuvinte care nu duc niciunde.
Și apoi e povestea în care partenerii se consultă unul cu altul, când nu ascund detalii (decât poate o plecare surpriză la mare), când știu împreună pentru ce trag, când știu la ce să renunțe ca să ajungă acolo.
Și mai sunt și povești de mijloc. Nu cunosc povești care să fie numai lapte și miere. Și cupluri care nu se ceartă deloc, nici măcar muțește.
Pentru situațiie când tu vrei să economisești și el nu vrea, am scris niște idei de bun simț, până la urmă, dar care se pot uita cât ai zice pește.
În primul rând, nu îl mai trage de mânecă.
Acceptă că nu poți să îl schimbi pe cel de alături. Poți să te schimbi doar pe tine. Ce am observat eu că funcționează e să mă schimb eu (mă gândesc acum la cum am adus acasă elemente de comunicare asertivă) și să îi povestesc soțului meu despre schimbările prin care trec. Noi învățăm și din observații (nu doar copiii fac asta) și dacă partenerul tău o să observe schimbări majore la tine – spre exemplu, ai strâns bani și ți-ai luat o mașină mică) o să vrea din proprie inițiativă să aplice.
- Citește și: Cum să te pregătești pentru schimbare
Transformă totul într-un joc.
Am observat la mine că iubesc lucrurile care sunt fun. Ori să fie amuzant și distractiv, ori super ușor de făcut, ori să îmi aducă o recompensă faină.
Puteți să faceți o competiție – cine economisește mai mult până la sfârșitul lunii. Zero Day – cine are cele mai multe zile cu zero cheltuieli până la sfârșitul lunii. Sau competiții tematice împărțite pe luni: Pack a Lunch January, No Drinks February (o lună în care nu dați bani pe alte băuturi înafară de apă), 1 Month Bike Challenge (o lună de mers la birou doar cu bicicleta sau pe jos). Mai multe idei de provocări, găsești aici. (De acolo le-am luat și pe cele de mai sus).

Încurajează-l pentru orice reușită și nu îl certa.
Nici măcar subtil. Regula „No shame, No blame” ar trebui pusă pe orice ușă care duce într-o famile sau cuplu. Învinovățirile și amenințările nu funcționează pe termen lung. Noi toți, și adulți și copii, știm ce este intimidarea și manipularea, însă știm și că învinovățirile se pot evita (cum ar fi ascunzând niște cheltuieli, evitând discuțiile etc).
Celebrați fiecare reușită ca să dați importanță acelui act și ca să vă alimentați entuziasmul de a merge mai departe.
Află-i valorile și plăcerile.
Unii oameni nu vor să economisească, pentru că vor să simtă că trăiesc pe picior mare. Alți oameni cred că a economisi înseamnă a te zgârci și nu vor să se identifice cu zgârcenia. Alți oameni nu vor să economisească pentru că părinții lor au economisit întotdeauna și acum, într-un fel, se răzvrătesc. Alți oameni prețuiesc acceptarea socială și nu își imaginează cum să renunțe la anumite lucruri care țin de statusul lor. Alți oameni își spun, pur și simplu, că nu au dece să economisească, pentru că mâine vor avea un salariu la fel de bun. Alții își spun că nu au timp să drămuiască banii și că le e bine și așa.
Vezi ce spune partenerul tău.
Ce nu îl lasă să economisească? Pe ce îi place să dea banii cel mai mult? Pe ce nu îi place să dea bani? Dacă ar fi să renunțe la anumite cheltuieli, cum s-ar simți? La ce cheltuieli nu ar putea să renunțe niciodată?
Povestește-i despre tine.
Spune-i de ce economisești, ce obiective ai, ce te inspiră, cum îți găsești motivația, ce crezi tu despre bani. Cum te ajută pe tine economiile. Povestește-i despre bunica ta din copilărie care strângea bani și care te-a inspirat. Despre ce înseamnă pentru tine să economisești cu ce valori asociezi economisirea. Povestește cu inima și mintea deschisă fără să ai în plan să îl convingi. Cu cât mai des veți vorbi despre bani și economii (fără să vă aprindeți), cu atât mai aproape i se va părea ideea de economii.
Invită-l la întâlnirile Budget Date Night!
Am lansat săptâmâna trecută Budget Date Night, o serie de întâlniri practice despre cum să ne aliniem valorile și obiectivele în cuplu și cum să prioritizezi banii ca să îi pui la lucru pentru acele obiective și te aștept și pe tine, împreună cu partenerul tău.
Ne vom strânge într-un grup restrâns de maxim 6 cupluri și vom analiza și exersa:
- Relația fiecăruia cu banii
- Ce sunt valorile și cum știm care-s valorile noastre
- Pe ce cheltuim, de ce cheltuim bani și cum facem să îi ținem în frâu
- Cum punem bugetul la lucru pentru obiectivele noastre
- Cum ne mărim veniturile
- Cum discutăm despre bani în cuplu
Pentru înscrieri și mai multe detalii, apasă aici.
Sunt niște întâlniri tare dragi mie, care sunt sigură că o să vă ajute să o luați pe același drum, în aproximativ aceeași direcție, fiecare cu uneltele sale.
0 Comentarii