
Economisim Împreună e o serie de interviuri cu voi, cititorii blogului, ca să învățăm unii de la alții. Economisim Împreună e primul pas care sper să ne apropie. Uneori, voi invita și oameni care mă inspiră. Dacă vreți și voi să împărtășiți care e experiența voastră cu banii, dați-mi un mail la adresa de la Contact și vă trimit întrebările. Mulțumesc!
Oana economisește de când e mică și ne povestește cum depășește momentele grele când bugetul i se dă peste cap. Vă invit să o cunoașteți mai bine citind interviul.
Oana, economisești? De când? Care e evoluția economiilor tale?
Oana: Da. De când eram mică mama mă bătea la cap să îmi păstrez banii pentru lucruri mai greu de cumpărat și care sunt folosite mai mult timp. Așa economiseam pentru primul telefon, calculator, primul laptop, prima mașină. În ultimii 5 ani am pus bani deoparte pentru mașina mea, școala de șoferi și mers la mare în fiecare vară. Am avut o perioadă scurtă de 1-2 luni când nu am mai avut bani deoparte, asta după ce am luat mașina, apoi mi-am revenit.
Care a fost momentul zero? Ce te-a făcut să vrei să economisești?
Oana: O să vorbesc despre momentul când am început să strâng bani pentru mașină. La început voiam să strâng bani să plec în chirie în București, apoi pentru un curs și până la urmă m-am decis pentru mașină. Vreau să îmi folosesc banii pe lucruri mari care contează și care îmi schimbă viața în mai bine.
Nu mă pot baza decât pe mine însumi. Nu cer nimănui, nu mă umilesc. Fac totul prin forțele mele. Slavă cuiva că imaginația aduce bani prin scris. Asta m-a „convins”.
Ce te motivează să economisești acum?
Oana: Consider că pentru a întâmpina neprevăzutul mai ușor, fiecare persoană trebuie să aibă bani pusi deoparte. Este o metodă de a te ține în siguranță în orice situație. Ai bani, stai în față în orice situație!
Cum estimezi dacă ești pe drumul cel bun?
Oana: Am citit „Cel mai bogat om din Babilon” și de acolo am reținut să economisesc 10% in fiecare lună. Cum salariul era mic și 10% nu ar fi însemnat mult într-un an, am decis să pun deoparte undeva între 25-40%. Sunt pe drumul cel bun când îmi pun înapoi banii pe care i-am luat în timpul lunii dacă s-au terminat cei din salariu și mai pun în plus, astfel ca la final de an să am o sumă care să mă facă să fiu mândră de mine.
Care sunt momentele când bugetul ți se dă peste cap? Cum treci peste ele?
Oana: Undeva după 2 săptămâni de la salariu banii se duc, daca nu și mai devreme. Atunci intru în economii. Stricarea laptopului, reparații la mașină, alte evenimente neprevăzute – toate astea mă dau peste cap, dar mi-am promis să nu treacă o lună să nu pun banii înapoi si măcar puțin peste.
Este greu să treci peste momentele dificile.
Când primești banii îți pui deoparte pentru toate datoriile, facturile, cheltuieli în avans, banii pentru economii și ce mai rămâne îți decide bugetul de ieșit/trăit până la salariul următor.
Ai negociat vreodată o mărire salarială? Cum ai făcut-o?
Oana: Sincer, este cel mai dificil lucru mai ales când ești introvertit și nu știi cum să ceri. Am vorbit clar și simplu, dar greșeala mea este că nu am spus cât vreau și am fost dezamăgită la final.
Ai vreo sursă alternativă de venituri, să zicem, din hobby-uri sau alte activități? Dacă da, care anume?
Oana: Fac freelance, adică am diverse proiecte de copywriting, editare, traducere, backlinking, etc.
Ce alte surse de venituri pasive ai?
Oana: Surse de venituri pasive nu am. Nu muncesc, nu primesc nimic.
Care e cel mai bun sfat de educație financiară pe care l-ai primit vreodată?
Oana: Să investesc în educația si aspectul meu, aici mă refer la haine elegante, pentru a trece de interviul pentru un job bun.
Vorbești cu cineva deschis despre banii tăi și ai familiei tale? Îți vine greu să o faci?
Oana: Da, vorbesc cu toți ai mei. Mi se pare ok să știm toți în orice moment câți bani mai sunt în casă și ce mai avem de plătit, cumpărat cu ei.
Ce distracții sau hobby-uri gratuite ai?
Oana: Îmi place să joc tenis de câmp, să citesc, să mă uit la filme vechi de care nu a auzit nimeni.
Odată ce te apuci constant să economisești, unele obiceiuri ți se schimbă. Tu ai obiceiuri noi de când economisești?
Oana: Nu mai cumpăr haine atât de des cât o făceam în liceu de exemplu și nu mănânc în oraș decât după ce m-am asigurat că îmi permit și nu mă obliga să intru în economii.
Ce faci cu banii pe care îi economisești?
Oana: M-am înscris la școala de șoferi și vreau să îmi fac corpul meu de casă separat de părinții mei.
De unde înveți despre finanțe personale? Poți să îmi recomanzi o carte bună pentru începători?
Oana: Nu citesc foarte des despre finanțe pentru că nu mi se potrivește orice sfat. Recomand pe Laurențiu Mihai și cartea „Cel mai bogat om din Babilon.” Pentru cei care se simt atrași de magia investițiilor în imobiliare recomand „Femeie bogată” de Kim Kiyosaki.
Mulțumesc frumos pentru timpul și răbdarea acordată!
Mulțumesc mult și eu!
Citește și:
Economisim Împreună cu Ștefan
Economisim Împreună cu Iulia
Economisim Împreună cu Ioana
Economisim Împreună cu O femeie
0 Comentarii