Economisim Împreună e o serie de interviuri cu voi, cititorii blogului, ca să învățăm unii de la alții. Uneori, voi invita și oameni care mă inspiră. Dacă vreți și voi să împărtășiți care e experiența voastră cu banii, dați-mi un mail la adresa de la Contact și vă trimit întrebările. Mulțumesc!
Nata Eu (ăsta e pseudonimul de facebook a invitatei mele) e din Republica Moldova ca mine și ne povestește, cu umor și relaxare, cum economisește și cum estimează ea că e pe drumul cel bun cu economiile (răspunsul la întrebarea asta e de milioane!). Vă invit cu drag să citiți interviul.
Nata, economisești? De când? Care e evoluția economiilor tale?
Nata: Da, economisesc. De când eram mică. Cu adevărat, de când am înțeles oarecum valoarea banului. Adică, știam ca având un leu îmi puteam cumpăra o înghețată și atât, dar, dacă aș fi avut 10 lei, mi-aș fi permis ceva mai copios. 🙂
De atunci a început aventura.
Adevărul este ca am „preluat” această deprindere provocatoare de la mama. Și acum țin minte acea lebădă grațioasă de pe dulapul din casa cea mare. Mereu era alimentata cu cele mai noi monede și bancnote. Dintotdeauna mi-am dorit sa am și eu una. Aia era pentru toată familia.
Evoluția economiilor mele are trasee amuzante, dacă pot sa zic așa, dar le tratez ca atare și-mi asum fiecare abatere de la regulă.
Nu m-am lăsat de economisit nici în ziua de astăzi, economiile mele sunt mai serioase și au scopuri bine definite.
Ce te motivează să economisești?
Nata: Lucrurile utile pe care mi le pot lua, nefiind strict necesare. Lucrurile pe care aș vrea să mi le cumpăr în vâltoarea emoțiilor, dar pe care le pot transfera pe o listă de așteptare, apoi încep să mă gândesc dacă am nevoie de ele cu adevărat.
De foarte multe ori dacă îți dai niște întrebări, răspunsurile te fac să nu mai vrei acel ceva cu ardoare. 🙂
Cum estimezi dacă ești pe drumul cel bun?
Nata: Dacă ce mi-am dorit e în mâna mea sau încă e în vitrina magazinului. :))
Nota mea: Cel mai tare răspuns din toate timpurile! Plus că e adevărat!
Care sunt momentele când bugetul ți se dă peste cap? Dacă ai așa momente. 😉 Cum treci peste ele?
Nata: O singură dată am umblat la economiile mele și atunci a fost vorba de sănătatea mea, în rest, nu umblu la bănuții adunați în sudoarea frunții mele, sub nicio formă :).
Pentru situatiile neprevăzute, avem buget stabilit de comun acord cu soțul.
Dar dacă e să mă gândesc mai bine, cei mai mulți bani în ultimii doi ani i-am cheltuit pe cărți. Mai ales de când m-am mutat în Romania.
Pentru mine, să cumpăr o carte e ca și cum mi-aș lua un pachet de semințe. Atât de accesibile mi se par ca și preț, comparativ cu Moldova, bineînțeles. Cu toate astea, am început sa economisesc și la acest capitol.
Tot începutul are și un sfârșit. 🙂
Aveți, ca familie, vreo sursă alternativă de venituri, să zicem, din hobby-uri sau alte activități?
Nata: Da, avem. Eu multă vreme am croșetat\tricotat la comandă, apoi, câțiva ani la rând, câte 2-3 ore pe weekend, m-am ocupat cu chestii mai puțin relaxante, dar care tot îmi aduceau un ban în plus.
Scriu articole plătite. Administrez o pagină de facebook.
Soțul e din altă echipă, la el veniturile alternative sunt legate de proiecte individuale la care eu nu pot participa, pentru că nu cunosc instrumentele cu care el lucrează.
Ai negociat vreodată o mărire salarială? Cum ai făcut-o?
Nata: Am negociat și nu odată. 🙂 Eu sunt o persoană directă și de cele mai multe ori am primit ceea ce am cerut, mai ales dacă știi sigur ceea ce ți se cuvine, ce ai făcut intre timp, cât ai evoluat și dacă efortul tău merită, cel puțin, o mărire de salariu. 🙂
Care e cel mai bun sfat de educație financiară pe care l-ai primit vreodată?
Să nu-mi cumpăr lucrurile de care nu am nevoie, cu banii pe care nu îi am, pentru a impresiona oamenii care nu-mi plac.
Vorbești cu cineva deschis despre banii tăi și ai familiei tale? (În afară de partener) Îți vine greu să o faci?
Nata: Vorbesc despre banii mei, dar nu și despre ai familiei mele 🙂 O fac foarte delicat și până la un anumit punct, pentru că, de cele mai multe ori oamenii au tendința de a trage concluzii pripite și nefondate.
Nu-mi vine greu sa o fac, pentru ca nu am mare lucru de ascuns.
Dimpotrivă, mi-ar plăcea să știu cum economisesc alții sau cum își gestioneaza banii, dar e o temă tabu de cele mai multe ori sau e o temă de a te plânge mereu de sărăcie, neajunsuri și multe altele. 🙂
Economisitul și copiii. Cum faci să împaci treburile astea două?
Nata: Eu vreau să cred că între aceste 2 treburi din viața mea există un echilibru sănătos.
La haine am economisit foarte mult, am primit de peste tot și chiar dacă am băiat (și fată), fetița mea îmbracă hainele băiatului.
Referitor la cărți, scaun de masa, cadă, jucarii – e ușor, cumpăr în așa fel încât să poată folosi și fata.
Mașinuțele sunt o temă de discuție aparte. :))
Odată ce te apuci constant să economiseșți, unele obiceiuri ți se schimbă. Tu ai obiceiuri noi de când economisești?
Nata: Da, de-a lungul timpului am încercat tot felul de metode și în timp am descoperit unele obiceiuri care mi se potrivesc mănușă.
La cumpărături încerc să merg sătulă, evit momentele când sunt flămândă, pentru că am tendința de a cumpăra mult și fără noimă.
Planific din timp ce mâncare vreau să fac pe parcursul unei săptămâni. Nu suntem pretentiosi la mâncare, caviarul și sofranul nu fac parte din meniul nostru de zi cu zi. :))
Am învățat în timp să nu-mi cumpăr multe dulciuri, deși, tentația e foarte mare, eu fără ciocolata neagră nu puteam respira. Acum am învățat să și trăiesc bine mersi câteva zile fără ea.
Ce distracții sau hobby-uri gratuite ai?
Nata: Alerg cât mă țin picioarele și particip la crossuri. Ce-i drept, partea a doua a distracției mele necesită niște investiții, dar la câtă plăcere și adrenalină îmi oferă sunt gata să și plătesc pentru asta. 🙂
Apoi, îmi place să pedalez. Recent ne-am mutat în Amsterdam, pentru mine, să mă învăț a pedala ca olandezii o să fie o distracție nemaipomenită, abia aștept să pot da startul.
Știu că susții traiul sănătos și simplu. Spune-mi câteva obiceiuri care te ajută să economisești.
Nata: Să mănânci sănătos nu te costă scump, mai ales, dacă ești informat corect și știi cantitățile necesare de alimente care ți se potrivesc regimului tău alimentar. Bine, ai zis că susțin, sunt momente când mă abat de la temă, dar are cineva grija să mă tragă de mânecă – soțul meu niciodată până acum nu și-a abandonat temporar obiceiurile.
Nu consumăm sub nicio formă carnea de porc, o preferăm pe cea de găină, că e cea mai accesibilă, peștele și carnea de curcan, odată pe săptămână sau chiar la două săptămâni cumpăram și carne de iepure.
Mă gândesc acum ce trucuri aș putea sa îți zic și nu am nimic în mod special, e nevoie doar să porționez toată carnea pe care am luat-o, și o folosesc așa cum mi-am propus. Pentru noi contează mai mult gustul și aroma mâncării, decât cantitatea de carne care se află în castron. 🙂
Ce faci cu banii pe care îi economisești?
Nata: Îmi cumpăr cărți, mai ales pe cele pe care nu le pot lua la vreo reducere. Dacă apas pe butonul rațiune, mă duc chiar și la bibliotecă pentru a le împrumuta. E gratis și accesbil.
Mi-am luat accesorii pentru alergat, deși, foarte bine aș putea alerga și fără ele.
Îmi iau cosmetice, deși, eu ma descurc foarte bine și fără ele.:)
Îmi cumpăr cafea de la Starbucks din banii economisiți. 🙂 Când plecăm în vacanțe, îmi iau bufnite. Chiar dacă le ador, nu le cumpăr din banii care-mi asigură existența de zi cu zi.
Dacă vreau sa cumpăr cuiva vreun cadou, indiferent de ocazie, niciodată nu iau din banii familiei, mereu apelez la cei economisiți de mine. Am o pusculiță mai specială, în care pun monede pentru a le schimba odată pe lună și a-i pune pe cardurile de le Kaufland, fac asta la ei pentru ca numai ei au aparate de schimbare a monedelor.
Aceste carduri merg la bătrânii care cerșesc pe marginea drumului, pentru a-și putea lua o pâine și o conservă, spre exemplu.
Sunt chițibușară, mereu găsesc ce să-mi iau dintre aceste mici preocupări. 🙂
De unde înveți despre cum să-ți gestionezi banii? Poți să ne recomanzi vreo carte?
Nata: Cărțile pe care le-am citit despre bani sunt de pe băncile facultății, de atunci nu am mai răsfoit niciuna, cu excepția la ultima carte din această listă:
- „Tată bogat, tată sărac” de Kiyosaki
- „Cadranul banilor” tot de el
- „Cel mai bogat om din Babilon” de George Clason
- „Poți face o avere, chiar dacă începi mai târziu” de David Bach
- „Lebăda neagră” de Taleb
Mulțumesc mult, Nata, m-am distrat și am învățat cu tine. Bafta în Amsterdam! 🙂
Citește și:
Economisim Împreună cu Ștefan
Economisim Împreună cu Iulia
Economisim Împreună cu Ioana
Economisim Împreună cu O femeie
Foarte interesant! Mi-ar placea sa știu mai multe de la autoare, despre cum a reușit să nu mai consume zilnic ciocolata..aici parca e și mai greu..
Salut, Mihaela.
Am început să consum ciocolata neagră. Neagră, adică, cu un conținut ridicat de cacao. Nu mai consum ciocolata albă de vreo 7 ani cred, poate și mai mult chiar. Nu mănânc nici combinațiile ei. Doar neagră și doar cu conținut ridicat de cacao. Când ajungi să consumi ciocolată cu 70-90% cacao, crede-mă că mai mult decât doza recomandată pe zi nu mai vrei ?
Începe treptat și nu ceda tentației. Nu consuma alte ciocolățele, snikers, mars și din astea. Crează-ți o provocare urmează pașii încet și sigur, o să vezi că în timp nici nu o să-ți dai seama cât de ușor ți-a fost. Baftă ?
frumos articol, Nata! Felicitari pt fluentza financiara!
Poate ne mai scrii si despre modul de viata al olandezilor, cunoscuti ca fiind unul din popoarele cele mai disciplinate financiar din lume.
Mulțumesc, „o femeie” ? O să scriu despre ei, mi-ar placea chiar, dar să-i mai studiez nițel ? Sunt disciplinați (cică, până la zgârcenie), știu și eu din auzite/citite, când mă conving despre asta, revin cu confirmări ?