Lumina blândă intră în casa noastră. E dimineață și mă pregătesc să merg la școală. Mama taie din pâinea prospăt cumpărată, scoate untul din frigider și mierea pentru zilele speciale. Mă rup cu greu de la borcanul mic de miere și ling fiecare picătură, de frică să nu o risipesc. În zilele obișnuite mâncăm dulceață de caise și pâine de casă, nu cumpărată, dar azi e o zi specială, pentru simplul motiv că mama a făcut rost de miere.
În alte familii însă mierea era și este la ordinea zilei.
Astăzi intrăm în spatele cortinei la Stupul Vesel, locul de unde putem să cumpărăm miere 100% naturală, direct de la apicultor. Cu rubrica Î n sp a t e l e c o r t i n e i povestesc despre oameni care au pornit pe drumul propriu, fie că e vorba despre oameni care trăiesc exclusiv din afacerile lor sau oameni care își măresc veniturile cu ajutorul hobby-urilor. Aflăm cum a fost creat Stupul Vesel, ce obstacole au întâlnit, ce valori au și cum produc albinele cea mai bună miere.
Cine sunteți? Ce iubiți? Cum sunteți ca familie?
Gabriel și Angelica, Marius și Mădălina – o familie întreagă, suntem părinți, copii, bunici, iar în restul timpului apicultori, grădinari, programatori, manageri și iubitori ai naturii.
Suntem o familie unită, ne sprijinim reciproc, veseli, ne place munca și ne plac provocările, nu renunțăm ușor. 🙂
Spune-mi despre Stupul Vesel. Cum l-ați pornit? Cum a venit inspirația? Cine v-a susținut la început?
Am creat Stupul Vesel pentru a scurta drumul mierii naturale din stup la consumatorul final. Cu ajutorul lui putem vinde mierea din stupina proprie direct consumatorului final la un preț corect.
Capul familiei – Gabriel Ghițoiu – e apicultor de peste 25 de ani, siteul Stupul Vesel l-am creat în 2012 și de atunci până acum, am a devenit o sursă de încredere pentru peste câteva sute de clienți din București și din țară. Inspirația ne-a venit după ce am am vândut miere mai multor colegi de la birou. Ne-am dat seama că există această nevoie, iar prin intermediul unui site puteam ajunge la mai multe persoane care căutau miere de calitate.
În acest proces, ne-am susținut reciproc, fiecare fiind responsabil de o parte din proces.
Marius s-a ocupat de dezvoltarea site-ului, Mădălina de conținut și promovare în online. La început ne-am ocupat împreună de livrări, acestea făcându-se în mai multe puncte din București, ulterior restrângând livrarea gratuită la un singur punct și anume, în Dristor.
Părinții noștri se ocupă de îngrijirea albinelor, de extragerea mierii, de ambalare și transport în București.
Care a fost cea mai mare provocare atunci când ați pornit propria afacere?
La început nu știam la ce să ne așteptăm, nu știam dacă lumea ar comanda miere de pe un site, de obicei oamenii având o sursă proprie recomandată de cineva de încredere.
Ne-am asumat, totuși, riscul de a investi timp și bani în realizarea site-ului și am lansat la începutul anului 2012. În mai puțin de 2 zile de la lansare, am avut prima comandă prin intermediul site-ului de la cineva necunoscut.
Acest lucru ne-a dat încredere și am continuat să investim timp și energie în promovarea siteului și îmbunătățirea procesului de aprovizionare și livrare.
Livrarea a fost o provocare atât pentru că prețul de livrare prin curier era un impediment pentru o parte din clienți, cât și pentru că există riscul ca borcanele să se spargă.
Am rezolvat acest aspect prin a adăuga puncte de livrare gratuită, unde noi ne întâlnim cu clienții direct.
La început o parte din livrările prin curier, le făceam personal, în București cu bicicleta, printre programul unui job full time.
Ce anume a avut un impact puternic în reușita Stupul Vesel?
Au existat mai mulți factori care ne-au motivat în crea și a continua să creștem Stupul Vesel.
Înainte să existe siteul toată producția de miere era vândută en-gross către, de cele mai multe ori, exportatori. Aceștia setau prețul propriu, care este mult sub ceea ce noi considerăm prețul corect. Ni s-a părut incorect, știind calitatea mierii noastre și atunci am decis să schimbăm acest lucru, făcând mai ușor procesul prin care o persoană din România poate să o achiziționeze.
Ne-am dorit foarte mult ca părinții noștrii să simtă că mierea produsă în stupina lor ajunge la oameni care o apreciază, atât prin recunoaștera calității ei, cât și prin plata unui preț corect pentru ambele părți.
Asta ne-a făcut să fim perseverenți și să trecem peste obstacolele apărute în timp.
Cum își începe ziua un apicultor?
Activitatea apicultorului în stupina este dependentă de zile însorite, altfel albinele tind să fie neprienoase și îți dorești să nu le fi deranjat. 🙂
Orice zi bună începe cu o cafea îndulcită cu puțină miere, apoi în funcție de perioada din an fie verificăm stupii, fie facem rame care vor fi introduse în stup pentru a fi lucrate de albine, fie avem grijă de matcă.
Ce relație are un apicultor cu albinele sale?
Cred că pentru a practica această meserie trebuie să ai o relație de prietenie cu albinele tale, altfel este destul de greu să tolerezi “zilele lor proaste” care se termină cu multe înțepături :).
Apicultorul e uneori tatăl albinelor, alteori doctorul lor. Și cel care le dă de mâncare pe timpul iernii, în caz că au nevoie.
Pe unde vă plimbați albinele și mai ales cum și de ce?
Obișnuim să mergem cu stupina în pastoral în zona Vâlcea, comuna Milcoiu, aproximativ 2 săptămâni pe an, în luna Mai, când înflorește salcâmul în această zonă.
În rest stupina noastră este în Maglavit tot anul, locația de acolo fiind una privilegiată pentru că ne permite să facem 5 tipuri de miere fără a muta stupii din curte. Locuim lângă o pădure de salcâmi.
Cum se produce mierea și cum se colectează?
Albinele umblă din floare în floare toată ziua și colectează nectar în sacul lor pentru miere. Într-o singură călătorie, o albină vizitează 100 de flori, apoi vine la stup și transmite nectarul către albinele mai tinere. Albinele muncitoare din stup se ocupă de magia ca nectarul să se transforme în miere. Acel nectar conține aproximativ 70% apă, iar albinele muncitoare îl ventilează constant și îl transformă în miere.
E un proces de lungă durată, iar atunci când albinele încep să acopere celulele cu ceară, știm că mierea e aproape gata.
Albine sunt cele care se ocupă să facă miere, rolul apicultorului fiind acela de a asigura echilibrul familiei de albine prin intervenții specifice atunci când este nevoie. Când e timpul, apicultorul ia ramele care conțin surplusul de miere din stup, descăpăcește celulele și apoi prin centrifugare mierea este extrasă din fiecare celulă.
Ce vă ocupă cel mai mult timp din tot ceea ce faceți pentru Stupul Vesel?
Stupul Vesel este pentru noi o afacere de familie de care ne ocupăm în timpul liber. Ambalarea, preluarea comenzilor și livrarea ne ocupă acum cel mai mult timp.
Părinților noștri cel mai mult timp le ocupă îngrijirea albinelor. Având o stupină destul de mare (~80 stupi), majoritatea zilelor însorite sunt petrecute cu stupii.
Ce valori aveți la Stupul Vesel, în afară de veselie?
Valorile noastre sunt corectitudinea, încrederea, bucuria de a munci.
Credem cu tărie că mierea de calitate trebuie să fie accesibilă tuturor.
Ne place să creăm relații de încredere cu clienții noștrii și facem tot ce ține de noi să ne asigurăm că le livrăm un produs de calitate, așa cum se așteaptă și așa cum ne dorim și noi.
Care e următorul pas pentru Stupul Vesel?
Acum lucrăm la o nouă versiune a site-ului ușor accesibilă de pe mobil și care să ne permită să comunicăm mai bine cu clienții noștrii și să putem adăugăm mai multe produse care să răspundă nevoilor acestora.
Unde se vede Stupul Vesel peste 5 ani?
Stupul Vesel va continua să fie o sursă de miere naturală pentru clienții săi, care sperăm noi că în 5 ani să fie câteva mii, nu câteva sute 🙂
Spune-mi o pățanie veselă din viața de apicultor.
Nu a fost chiar fun pe loc, dar după o înțepătura în limba am decis să încercăm comunicare non verbală cu albinele, funcționează la fel de bine. 🙂
Ce faci când te trezești cu față la cearșaf și nu vrei să vezi albinele în fața ochilor?
În primul rând, sper că plouă și nu voi fi nevoit “să discut” cu ele azi. 🙂 Plăcerea în această meserie este că o parte mare din activitățile necesare ca stupina să funcționeze pot fi făcute într-un interval de timp, nu la o dată fixă. Sunt și excepții.
Sunteți întotdeauna veseli la Stupul Vesel? Dar albinele?
Ne-am dori să fie așa, dar și noi și albinele avem momentele noastre mai puțin vesele. 🙂
Cum putem comanda miere de la Stupul Vesel?
Online, pe site-ul Stupul Vesel sau direct la numărul de telefon 0727 391 232. În București asigurăm livrare personală gratuită la Metrou Dristor. În țară livrăm prin curier.
***
Revenind la amintirile mele…
Și acum, în zilele când îmi este greu, o felie de pâine cu unt și miere lângă un ceai e tot ce îmi trebuie ca să îmi fie mai bine. E cel mai sănătos comfort food. Mai ales dacă luăm mierea de la cine trebuie. 🙂
Multumim pentru interviu, Natalia!
Si noi suntem mari fani miere!
Întrebarea e cine nu e? Totul e să știm de unde să o luăm. 🙂 Noi chiar am avut o problemă în sensul ăsta până acum vreun an sau doi.
Si noi suntem mari fani miere! 🙂