
Pentru că am văzut cât vă plac interviurile Economisim Împreună cu oameni reali despre bani reali, m-am gândit să încep o nouă serie de interviuri. Vom vorbi despre cum gestionăm banii în cuplu, cât de des vorbim despre bani, cine cheltuie mai mult și cum economisim împreună. M-aș bucura să vedem cât mai multe experiențe, așa că dacă vrei să răspunzi la aceste întrebări, dă-mi un email la adresa de la contact. Mulțumesc!
Pe Alex de la Fagure l-am cunoscut la o petrecere comunitară la biblioteca Emil Gârleanu. O petrecere din aceea unde fiecare am adus de mâncare și am mâncat toți împreună, cum se făcea pe vremuri la bloc. Aveam să aflu mai apoi că Alex este pasionat de organizare și a decis să îi ajute și pe alți oameni să-și organizeze și elibereze viețile.
Din acest interviu cel mai mult mi-a plăcut partea în care Alex ne povestește despre cum țin ei în familie evidența cheltuielilor și a veniturilor. Plus la asta, mi-a plăcut și cadoul pe care îl oferă cititorilor mei. Vedeți mai jos.
Câteva cifre despre Alex și familia lui:
- el are 31 ani
- soția 30 ani
- copiii 4 si 2 ani
- căsătoriți de 6 ani, împreună de 13
Cum vă gestionați banii (împreună sau separat)?
Alex: Împreună, de când ne-am mutat în aceeași casă. Tot de atunci avem un „tabel de cheltuieli” unde trecem intrările, ieșirile pe categorie (utilități, mâncare, transport etc.) și economiile (inclusiv țintele pe care le avem). Sunt aproape 8 ani de atunci…
Cine câștigă mai mult dintre voi?
Alex: Eu, dar au fost perioade când a fost și invers.
Cum plătiți facturile? Din ce bani și cine le plătește?
Alex: Le plătesc eu online, în ziua de salariu, că e internet banking-ul băncii mai prietenos decât al soției.
Cum depășiți momentele când aveți neînțelegeri din cauza banilor?
Alex: Discutăm despre utilitatea și urgența cumpărăturilor și hotărâm împreună dacă le facem sau nu. În general, asta înseamnă compromis din partea amândurora.
Economisiți împreună sau separat?
Alex: Împreună.
Cât de des vorbiți despre bani în cuplu?
Alex: Aproape zilnic.
Cum luați decizii în legătură cu achizițiile mari?
Alex: Depinde foarte mult de achiziție. Dacă este un bun comun pentru familie, fiecare prezintă argumente pro și contra, analizăm situația actuală și planurile de viitor, iar dacă cineva are un interes mai mare pentru achiziția respectivă negociază (ex: când eu mi-am dorit TV, când soția a vrut un congelator mai mare); oricum în final luăm decizia împreună.
Chiar și la achizițiile personale discutăm unul cu celălalt, dar nu ținem neapărat să ajungem la un numitor comun, ci ne bazăm pe rațiunea celuilalt (spre ex: decizia de a lua un laptop mai performant, deși era o cheltuială mai mare, dar urma să sprijine dezvoltarea viitoarei afaceri).
În ultimii ani am schimbat abordarea achizițiilor mari, strângând lunar o sumă fixă pentru ele, în loc să le facem chiar în luna în care ne-a venit ideea, făcând astfel o gaură în buget.
Cine dintre voi are tendința să facă cumpărături compulsive?
Alex: Cumpărăturile compulsive se duc mai mult în zona alimentelor – nu mereu respectăm lista în supermarket, comoditatea ne împinge să comandăm acasă uneori, nu tot timpul luăm mâncare la pachet afară cu copiii sau dacă avem de umblat mai multe ore prin oraș.
Cine dintre voi își face cele mai multe griji legate de bani?
Alex: Eu. Nu îmi place să îmi asum anumite riscuri, decât dacă știu că vom avea măcar un venit minim. În plus, caut constant surse suplimentare de venit.
Ce ai schimba în felul în care vă gestionați banii?
Alex: Am încerca metoda plicurilor. În prezent facem ceva similar, dar e mai degrabă digital.
Povestește-mi, te rog, despre metoda voastră digitală – tabelul de cheltuieli.
Alex: Îl completăm fie împreună, fie doar eu, dar pentru amândoi – avem un loc unde scoatem toate bonurile, iar ce luăm fără bon (piață, patiserie, prin parc etc.), ne notăm în Google Keep într-un note comun.
Tot în Google Keep ne ținem și lista de cumpărături – nu mai consumăm hârtie făcând bilețele, nu îl uităm acasă sau îl avem chiar și când sunt cumpărături spontane. Notăm imediat ce se consumă ceva, putem să facem lista de cumpărături și de la distanță.
În plus, amândoi avem acces nelimitat, nereglementat și total la internet bankingul și portofelul celuilalt (pentru contorizarea eventualelor cheltuieli online sau dacă uităm vreun bon în portofel).
Încercăm să completăm zilnic în tabel, dar, sincer vorbind, cred că o dată la 2-3 zile e un interval mai realist. De obicei seara, după ce se culcă copiii, ne luăm 10-15 min să facem asta. E deja un obicei bine împământenit și oricum sunt bonurile netrecute în tabel pe birou ca să ne reamintească (după ce le trecem, le aruncăm, în afară de cazul în care sunt în perioada de garanție, atunci sunt arhivate).
Ceea ce am vrut să zic acolo cu metoda plicurilor e că vedem din tabel câți bani mai avem și până când și ne gândim că vine x lei pe zi și încercăm să respectăm. Vrem să aplicăm metoda plicurilor, ca să facem și fizic, nu doar în cap, socoteală asta.
Legat de capul de tabel, eu făcusem acum ceva timp un template cu instrucțiuni, exact pe modelul folosit de noi. Îl atașez pentru cititori. (Mulțumesc, Alex!)
CADOU: DOWNLOAD MODEL TABEL EVIDENȚĂ CHELTUIELI ȘI VENITURI
Cum te simți când ea cheltuie mai mult decât tine?
Alex: Amândoi știm că suntem foarte cumpătați cu banii și avem încredere în judecata celuilalt. În plus, nu contorizăm banii pe persoană, ci pe categorii de cheltuieli.
Cum te simți când tu cheltui mai mult?
Alex: Răspunsul este similar cu cel de la întrearea precedentă – fiecare dintre noi știe că nu va fi judecat sau învinuit dacă va cheltui mai mult.
Aveți venituri suplimentare? Cum le gestionați?
Alex: Da. Amândoi avem venituri suplimentare din mai multe surse foarte fluctuante și le gestionăm de la caz la caz: fie le integrăm în cheltuielile curente, fie le alocăm unor cheltuieli deosebite (nunți/reparații), fie le economisim, fie le reînvestim în a dezvolta acele surse de venit și mai mult.
Economisiți pentru viitor?
Alex: Da, pe termen mediu (6-12 luni).
În ce investiți banii economisiți și ce instrumente folosiți?
Alex: Am folosit în trecut depozite bancare. Datorită naturii economiilor pe termen mediu, folosim contul de economii pentru acces facil la bani. Soția are început un fond de pensie facultativă.
Din ce visați să trăiți la pensie?
Alex: Venituri pasive și activități care ne vor pasiona atunci. Nu visăm la 20 de ani de inactivitate după vârsta de 65 de ani, ci vom aplica principiul mini-retirements (vezi 4 Hour Work Week – Tim Ferris).
Și întrebarea din titlu: Banii mei sunt banii noștri?
Alex: Da. Întotdeauna. Nu îmi imaginez cum am putea să ne permitem libertatea de a experimenta cu diverse proiecte personale și de a sta cu copiii fără să fim complet onești unul cu celălalt din acest punct de vedere.
Mulțumesc mult, Alex, pentru cadou și pentru timpul tău!
Pentru alte idei de economisire, abonează-te la newsletter-ul meu: Năravu-i totul! Îți voi trimite săptămânal idei care o să te ajute să economisești și să trăiești conștient. Mulțumesc pentru încredere!
0 Comentarii