Disclaimer: Acest articol poate include linkuri afiliate. Dacă tu cumperi prin aceste linkuri, eu primesc un mic comision, iar pe tine nu te costă nimic în plus. Mulțumesc!
La a 10 ediție a newsletterului meu am trimis un chestionar cititorilor, ca să le iau pulsul. Titlul ăsta – Cum poți să ai fără să cheltuiești mult – e o întrebare de la un cititor care a răspuns la acest chestionar și îi mulțumesc din suflet. O să încep cu filozofeala și apoi vin cu câteva idei practice.
***
Avutul tău și percepția ta asupra a ceea ce ai nu ține de câți bani ai. Uită-te doar la exemplul cu bunica Iuliei – cât de bogată se simțea chiar dacă veniturile îi erau mici. Uită-te la exemplul multor altor bunici care trăiesc dintr-o pensie mică, dar care spun că au de toate. Nu toți oamenii în vârstă sunt la fel de recunoscători, sunt de acord, dar voi alege să învăț de la oamenii pozitivi.
Poți să ai fără să cheltuiești foarte mult dacă îți schimbi mentalitatea. Dacă vezi partea plină a paharului, dacă îți apreciezi corpul și sănătatea. Dacă îți apreciezi familia așa cum e ea. Dacă înveți să apreciezi planeta pe care trăiești. Bucuria de a vedea soarele. Bucuria de a te scălda în mare.
Pe scurt, recunoștința te ajută să ai fără să cheltuiești mult.
Deși știu că multă lume spune că este recunoscătoare, recunoștința te face să te simți bogat/ă atunci când o practici în fiecare zi (cel puțin săptămânal).
Practic, trebuie să îți aloci timp în fiecare zi să vezi lucrurile pe care le ai. Fă o listă. Începe cu lucrurile de bază. Corpul tău, îmbrățișarea unei prietene, iarba din curte. Ca să nu mai zic că dacă ai curtea ta proprie, ești chiar bogat/ă.
Pentru că totuși nu putem să trăim doar din recunoștință (sau putem? – la baza vieții bogate a bunicilor se află ritualul de recunoștință, în care bunicii îi mulțumesc lui Dumnezeu și listează lucrurile pentru care sunt recunoscători), uite câteva idei în plus:
Planifică lucrurile din timp.
Am tot repetat asta de multe ori, pentru că e cel mai puternic instrument de a avea fără să cheltuiești mult. Nu trebuie să îți refuzi lucrurile, ci doar să le prioritizezi bine și să le planifici pentru perioada următoare. Nu mai suntem în vremuri când îți era teamă că nu o să mai găsești ce vrei.
Suntem într-o lume plină de oferte bune și extra bune. Și toate te așteaptă. Cu accentul pe „așteaptă”. Tu ești stăpânul banilor, nu acele lucruri.
Vezi cu cine sau ce te compari.
Bunicii noștri considerau că aveau mult pentru că avutul lor venea după o vreme de război, foamete și pierderi de oameni. Pentru ei, după atâtea pierderi, cel mai mare avut era familia numeroasă. Deci punctul de comparație contează.
Tu cu cine te compari? Cu cât au avut bunicii sau chiar părinții tăi? Sau cu cât au vecinii și colegii?
Împrumută.
Nu bani. Ci lucruri de care ai nevoie. Dacă e să fac o paralelă cu bunicii noștri, ei aveau pentru că luau lucruri unul de la altul. Tu ai sapă, eu am hârleț. Împreună avem sapă și hârleț.
Nu e o rușine să împrumuți, este un act de apropiere și de încredere cu omul de lângă tine (vecina, colega etc) și mi-ar plăcea să îl vedem cu inima deschisă.
Fă cumpărături deștepte.
Cum să faci asta:
- Informează-te înainte să cumperi.
- Compară ofertele.
- Citește review-uri.
- Întreabă-ți prietenii (sau vecinii) de unde cumpără ei.
- Calculează costul pe purtăre/folosire. Pentru mine ăsta e un punct important. Degeaba un produs e ieftin dacă nu îl folosești niciodată. La fel cum un produs scump poate să își merite banii dacă îl folosești foarte des. Nu e vorba doar despre bani, ci despre utilitatea acelui produs.
Cumpără la reduceri.
În momentele când ai chef de cumpărături intră pe site-ul online preferat (ale mele sunt ăsta și ăsta) și fă wishlisturi cu tot ce ai vrea să cumperi. Pune în listă și apoi spune-ți stop. Când vine o perioadă de recuceri, intră în wishlist și cumpără ce ai nevoie. Cu ceva planificare din timp, poți să economisești bani și timp.
Alege experiențele și oamenii în loc de lucrurile materiale.
Dacă ar fi să faci o listă cu bucuriile tale din ultima lună, ce ar apărea pe lista aceea?
În lista mea apare plăcerea de a citi o carte bună, joaca cu copiii, plimbarea lungă cu soțul meu (fără copii), dansul din sufragerie, îmbrățișarea unor femei faine. De ce cele mai multe ori, în lista mea apar experiențe, nu obiecte.
Alege să fii aproape de oamenii tăi dragi, alege experiențele cu ei și vei avea fără să cheltuiești prea mult.
Și într-un final, da, acceptă ajutorul.
Observ din experiența mea personală, dar și din experiența altora că ne este foarte greu să acceptăm cadouri fără motiv sau o mână simplă de ajutor. Am fost învățați să ne descurcăm pe cont propriu și orice lucru oferit pe gratis ne face să ne întrebăm dacă e ceva putred la mijloc.
Avem motive pentru asta, numai că lumea se schimbă, iar împreună putem să facem (și să avem) mai multe decât singuri.
- Citește și: De ce ne este greu să acceptăm ajutor?
Pe post de concluzie
Tot recunoștința e baza pentru o viață bogată și împlinită.
Dacă ar fi să rămâi doar cu o idee de aici, aș vrea să fie îndemnul de a-ți vedea bogăția în fiecare zi. Fă o listă cu lucrurile care îți aduc bucurie, apreciază-le și atunci când mergi la cumpărături nu vei porni de pe un loc al neajunsului, ci dintr-un loc de abundență.
Și deciziile tale vor fi mai bune.
Frumos spus! Si foarte adevarat!
Natalia, imi place foarte mult direcția în care a luat-o blogul tău în ultima perioadă. Nu știu exact ce faci, dar pare să îți facă bine! Te îmbrățișez 🙂
Iti multumesc tare mult, Ioana, sunt asa de fericita sa primesc incurajari de la tine :). Multumesc!