
He, he s-a făcut 1 iulie și începe un nou #IulieFărăPlastic. Prima oară m-am aliniat acestui proiect în 2017, anul când fetele voluntare au adus ideea acestui proiect în România. Atunci am trăit o lună fără plastic de unică folosință și cea mai mare concluzie pe care am tras-o a fost că risipim extrem de mult plastic.
Nu-mi imaginasem înainte cât de mare e amprenta de plastic pe care o lăsăm noi, ca familie, asupra pământului. Trăiți o lună fără plastic și o să vedeți.
Cea mai importantă acțiune cu care am rămas a fost să reciclăm plasticul cu rigurozitate.
Pentru că vreau să le susțin și anul ăsta pe fetele voluntare (care apropo, dedică foarte multă energie și timp acestui proiect, vă spun din culise), m-am gândit să lansez o leapșă printre bloggeri cu întrebarea:
Spune-mi 3 obiceiuri eco (salvatoare de Pământ) din viața ta!
Prin această leapșă îmi doresc să adunăm muuulte idei practice de trai sustenabil, dar și să promovăm programul de evenimente gratuite organizate de echipa #IulieFărăPlastic.
Încep eu:
#1. Reciclăm plasticul, cutiile tetra pack și sticla în mod regulat.
Să vă spun cum o facem. Am pus în bucătărie lângă coșul de gunoi un recipient mai mare unde aruncăm deșeurile reciclabile. O dată la câteva zile – sunt tristă când scriu asta – acel recipient se umple (drept că sunt voluminoase) și îl răsturnăm într-un tomberon mic, afară.
O dată la 2 săptămâni acel tomberon se umple și el, atunci selectăm deșeurile pe categorii (folie, plastic dur, tetra pack, sticlă) și le ducem în parcarea Carrefour Băneasă, la Sigurec.
De câteva luni, Sigurec nu mai primește folie (cel puțin sediul din Băneasa) și atunci ducem folia la tomberoane din acelea mari de pe marginea străzilor. Noi am găsit tomberoane publice pe str. Gheorghe Ionescu Sisești, tot din Băneasa.
Țin să îi acord credit soțului meu, pentru că cel mai mare efort în tot acest proces îl face el (selectează deșeurile pe categorii și are grijă să le ducă), iar eu sunt cu ideea, motorul și colectatul deșeurilor.
#2. Cu transportul public în loc de mașina personală
De câteva luni încoace, dintr-un dezgust profund de a sta în ambuteiaje, folosesc tot mai des transportul public. Noi stăm înafara orașului și lucrul ăsta nu e întotdeauna ușor. Însă mersul cu transportul public are și avantaje.
Pe lângă faptul că nu mai poluăm atât de mult aerul, beneficiile sunt:
- Nu mai sunt așa stresată,
- Reușesc să observ oameni și eu iubesc să fac asta,
- Reușesc de multe ori să citesc,
- uneori prind câte o ploaie faină de vară 🙂
Cel mai mare dezavantaj e că pierd mai mult timp pe drumuri, însă mă organizez mai bine și le reușesc pe toate. Sau dacă nu le reușesc, le amân. 🙂
Uneori las mașina acasă și iau autobuz + metrou până în oraș. Alteori parchez mașina la cea mai apropiată gură de metrou – Străulești – și iau metroul de acolo. Parcarea de la Străulești este enormă și costă 50 de bani pe oră.
#3. Stop cumpărăturilor de haine ieftine și necalitative.
Când zic ieftin și necalitativ mă refer la ce se găsește de obicei prin mall-uri la reducere, cam la toate magazinele mainstream (H&M, C&A etc). Aveam un obicei de a-mi face stocurile în perioadele de reduceri, însă am observat că pe lângă hainele reduse de-a adevăratelea, magazinele scot în față și haine foarte necalitative. Dai 20 de lei pe o rochie și atâta merită – 20 de lei.
Pentru mine, shoppingul de haine era ca un panaceu. Orice frustrare sau durere mă făcea să ajung în mall ca să mă liniștesc. Așa că da, cumpăram multe haine la reduceri pe care nu le îmbrăcam (sau doar foarte rar).
Acum, de când sunt mai conștientă de acțiunile mele, mă gândesc și la risipa pe care o fac când cumpăr o haină și nu o port. Pe lângă risipa de bani, e o pierdere enormă de resurse mondiale de materie primă, muncă, transport, timp, energie etc. Acum cumpăr rar haine (doar la nevoie) și caut să fie calitative și faine – să am plăcere să le port și să mă țină ani buni.
Cam astea sunt obiceiurile eco friendly care mi-au venit pe loc. Am mărit aria de discuții – nu m-am axat doar pe plastic, pentru că vreau ca leapșa asta să fie una ușoară.
Așa, și acum să lansăm leapșa în lume:
Denisa Mănica, Ada Chindea, Mamica Urbană, Și Blondele Gândesc, Back to Romania, Unicornul Albastru, Economisim.info , Zâna Scutecel, vă invit să povestiți despre 3 obiceiuri de ale voastre prin care salvați Planeta. Nu contează cât de mici sunt acele obiceiuri, eu cred în puterea pașilor mici!
După ce scrieți, transmiteți leapșa la un blogger și includeți în postare programul IulieFărăPlastic, ca să ducem vestea mai departe.
Vă mulțumesc din suflet! Toate evenimentele sunt puse pe pagina de facebook a Iulie Fără Plastic.

În concluzie
Știu că nu e ușor să renunțăm de tot la plastic (like forever), dar vreau să apreciem lucrurile pe care le facem deja.
Sau putem să renunțăm cel puțin o lună la plasticul de unică folosință și să vedem (fiecare pentru sine) cu ce concluzii rămânem după asta.
Pentru alte idei despre cum să trăiești o lună fără plastic, citiți acest articol. Pentru concluziile mele de anul trecut, citiți acest articol.
Pentru un ghid practic despre cum să reducem poluarea și risipa, citiți seria asta de articole.
PS: #IulieFărăPlastic este susținut exclusiv prin munca voluntarilor, fără bugete etc. Fii și tu voluntar și preia leapșa. Poate fi preluată de oricine. Vă mulțumesc din suflet!
Parcarea de la Straulesti inca este goala? Citeam la un moment dat ca nu prea intra lumea in ea pentru ca e scumpa… 😐
Merci de challenge, o sa scriu si eu cu siguranta! :*
Încă nu e plină, dar e mult mai bine față de acum câteva luni. Ah, ce bine că ai citit deja despre provocare 🙂
Merci!
noi de ceva ani traim asa. Initial pt ca banii (sunt in tara in care gunoiul costa mai scump decat cele cumparate). Dar si din motive de timp – am simplificat viata, am mai mult timp pt hobby-uri. Si apoi am vazut ca nici nu mai umplu un sac de gunoi pe sapt. – dar il duc, ca miroase.
Caut in jur daca gasesc vreo casa sa aiba gaini, sa le duc resturile de legume si fructe. Stiu ca voi gasi 🙂
Da, de asta am inclus si seria ta de articole la final, sunt priceless sfaturile. Doamne, cand o sa ajung sa am si eu asa putin gunoi? 🙂